Νέος Μάρας στην Αμβέρσα!

Gazzetta team
Νέος Μάρας στην Αμβέρσα!

bet365

Ενώ οι πρωταθλητές της ενόργανης έχουν αρχίσει ήδη τους αγώνες για τη νέα σεζόν, ο Βλάσης Μάρας θα αργήσει να κάνει την πρεμιέρα του φέτος, περιμένοντας μέχρι το Παγκόσμιο το φθινόπωρο.

Τα επτά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, πέντε εκ των οποίων χρυσά, «μιλούν» από μόνα τους. Ο Βλάσης Μάρας από τους κορυφαίους γυμναστές στο μονόζυγο αυτή τη φορά θα δοκιμάσει κάτι διαφορετικό κάνοντας την πρώτη εμφάνισή του όχι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά στο Παγκόσμιο της Αμβέρσας το φθινόπωρο.

Ο 30χρονος πρωταθλητής δεν θα ταξιδέψει στη Μόσχα σε λίγες ημέρες για το μεγάλο ραντεβού της γηραιάς ηπείρου (17-21/4) προτιμώντας να προετοιμαστεί όσο πιο κατάλληλα γίνεται για την επόμενη μεγάλη διοργάνωση, θέτοντας ως στόχο να παρουσιάσει κάτι μοναδικό.

Οι προπονήσεις έχουν ήδη αρχίσει και ο Βλάσης Μάρας σε συνέντευξή του στην επίσημη σελίδα της ΕΓΟ αναφέρθηκε στους φετινούς στόχους του.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του...

-Σε τι οφείλεται η απουσία σου από το προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθισα δυο - τρεις μήνες εκτός γυμναστηρίου και κατόπιν ξεκίνησα προπονήσεις συντήρησης, αλλά χωρίς να μπω σε ιδιαίτερα δυνατούς ρυθμούς. Πριν από ενάμιση μήνα άρχισα να δοκιμάζω τις καινούργιες ασκήσεις για το φετινό μου πρόγραμμα στο μονόζυγο, που θα έχει εντελώς διαφορετική σύνθεση. Είδα ότι μπορώ να ‘βγάλω’ τις ασκήσεις, πράγμα που με ικανοποίησε. Προτίμησα όμως να μην πιέσω την κατάσταση για να προλάβω το ευρωπαϊκό, αλλά να ετοιμαστώ σωστά με στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου».

-Η καριέρα σου στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα περιλαμβάνει επτά μετάλλια. Θα νιώσεις περίεργα φέτος, που δεν θα διεκδικήσεις άλλο ένα;

«Κοιτάω πιο μακριά, πιο σημαντικούς στόχους. Δεν θα ήθελα να κατέβω στο ευρωπαϊκό και να είμαι σε μέτρια κατάσταση. Με ενδιαφέρει περισσότερο το παγκόσμιο, όπου θέλω να πετύχω κάτι πολύ καλό φέτος. Είναι άλλωστε ένας θεσμός στον οποίο έχω αρκετό καιρό να διακριθώ. Κυρίως, όμως, θέλω να παρουσιάσω ένα μοναδικό πρόγραμμα. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να ετοιμάσω κάτι πραγματικά πρωτότυπο, με ασκήσεις που θα εκτελώ μόνο εγώ».

-Την Κυριακή (31/03) κλείνεις τα 30 σου χρόνια. Τι είναι αυτό που σου δίνει κίνητρο να παραμένεις στα γυμναστήρια, έπειτα από μια 12ετία στην πρώτη γραμμή;

«Το ισχυρότερο κίνητρό μου, αυτή την στιγμή, είναι η τεράστια δυσκολία του νέου μου προγράμματος. Το να καταφέρω κάτι, που πριν από δέκα χρόνια δεν θα πίστευα καν ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω. Πίσω στο 2002, δεν θα σκεφτόμουν ότι υπήρχε περίπτωση να κάνω ποτέ τις σημερινές ασκήσεις! Θέλω να φτάσω τον εαυτό μου μέχρι το τέρμα και να δω πού είναι τα όριά μου. Αυτή η επιθυμία είναι που μου δίνει ώθηση».

-Αισθάνεσαι ότι οι καλύτερες στιγμές και οι κορυφαίες εμφανίσεις σου βρίσκονται μπροστά;

«Φυσικά. Πιστεύω ότι μπορώ να είμαι καλύτερος από ποτέ, επειδή όταν προπονούμαι εντατικά ‘βγάζω’ τις ασκήσεις πολύ ευκολότερα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό με κάνει να νιώθω δυνατός. Είναι κάτι που οφείλεται στην εμπειρία μου, αλλά και στην πεποίθηση ότι κάποιες ασκήσεις μπορώ να τις εκτελέσω μόνο εγώ σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

-Πώς θα περιέγραφες το καινούργιο σου πρόγραμμα;

«Θα είναι καινούργιο σε όλα του! Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αφαίρεσα μετά από πολύ καιρό το πέταγμα Πεγκάν και πρόσθεσα μια πρωτότυπη άσκηση, που θα τη λανσάρω εγώ. Θα είναι η άσκηση ‘Μάρας 2’, μια παραλλαγή αυτής που παρουσίασα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αλλά δεν μου την κατοχύρωσαν ως πρωτότυπη για να πάρει το όνομά μου.

Ουσιαστικά το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερα πετάγματα και την έξοδο. Λίγες ασκήσεις και πολύ δυνατές. Θα έχει και πάλι έναν από τους υψηλότερους συντελεστές δυσκολίας στον κόσμο, αλλά θα είναι πιο σύντομο από τα αντίστοιχα των αντιπάλων μου. Αυτό είναι καλό, επειδή έτσι περιορίζεται η πιθανότητα να έχω βαθμολογικές μειώσεις για λαθάκια κατά την εκτέλεση».

-Πότε πιστεύεις ότι θα είσαι έτοιμος να το παρουσιάσεις;

«Τις επιμέρους ασκήσεις τις κάνω ήδη, αλλά για να ‘βγει’ ολόκληρο το πρόγραμμα θα χρειαστώ τουλάχιστον δύο μήνες σκληρής, εντατικής προπόνησης. Κατόπιν, θα μπορώ να κατέβω σε αγώνες προετοιμασίας, για να το παρουσιάσω και να διορθώσω τυχόν λαθάκια ενόψει του παγκοσμίου».

-Πώς είναι οι συνθήκες προετοιμασίας στον Άγιο Κοσμά;

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως πάντα. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία προσπαθεί να βοηθάει όσο μπορεί. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε καθόλου φυσιοθεραπευτή στον Άγιο Κοσμά. Είναι κάτι που εγώ προσωπικά θα το χρειαστώ πολύ, από εδώ και πέρα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστήριξη από έναν φυσιοθεραπευτή που θα σε ‘ξεμπλοκάρει’ μετά την προπόνηση, επειδή οι ασκήσεις προκαλούν τεράστιες πιέσεις στο σώμα. Αν την επόμενη μέρα είσαι πιασμένος και δεν μπορείς να προπονηθείς σωστά, δεν προχωρά η δουλειά. Ελπίζω σ’ αυτό το θέμα να μπορέσει να βρεθεί μια λύση».

-Θεωρείς ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Βαθμολογίας της FIG σε ωφελούν ή σε βλάπτουν;

«Ο νέος Κώδικας επιβραβεύει τους αθλητές που κάνουν πραγματικά δύσκολες και πρωτότυπες ασκήσεις. Από την άποψη αυτή με εξυπηρετεί. Την προηγούμενη τετραετία υπήρχαν ‘παραθυράκια’ και κάποιοι αντίπαλοί μου έβγαιναν ευνοημένοι, προσθέτοντας δύσκολα στοιχεία σε κατά τ’ άλλα εύκολες ασκήσεις. Τώρα, αυτό δεν ισχύει πια και οι υψηλότεροι συντελεστές δυσκολίας στο μονόζυγο πέφτουν κατά 0,50 β. περίπου. Πλέον το πρόγραμμά μου, με συντελεστή 6,90 ή 7,00, θα είναι ξανά ανάμεσα στα πρώτα».

 

Τελευταία Νέα