Το ποδόσφαιρο και το τέρας: Η μάχη με την κατάθλιψη! (documentary)

Το ποδόσφαιρο και το τέρας: Η μάχη με την κατάθλιψη! (documentary)

Gazzetta team

Τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες προσωπικές ιστορίες ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν ζήσει τον εφιάλτη της ψυχικής ασθένειας και έχουν έρθει αντιμέτωποι με εθισμούς και κατάθλιψη, ακόμα και με απόπειρες αυτοκτονίας, ως απόρροια της κατάστασής τους αυτής. Κάποιοι μάλιστα δεν τα κατάφεραν και έβαλαν τέλος στην ζωή τους.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη έρευνά της FIFpro, του παγκόσμιου συνδέσμου παικτών, η οποία διεξήχθη το 2015 σε δείγμα ποδοσφαιριστών από 11 χώρες σε τρεις ηπείρους, το 38% των νυν παικτών και το 35% των παλαιμάχων εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, ενίοτε και συνδυασμό των δύο. Το 23% και το 28% αντιστοίχως εμφανίζουν διαταραχές ύπνου, το 15% και 18% δυσφορία, ενώ το 9 και 25% κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ποδοσφαιριστές που έχουν υποστεί τρεις ή παραπάνω σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα τους, είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να εμφανίσουν σχετικά συμπτώματα.

image

Η αυτοκτονία που έκανε τη Μεγάλη Βρετανία να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα της κατάθλιψης ήταν αυτή του του πρώην μέσου της Νιούκαστλ και προπονητή της Εθνικής Ουαλίας, Γκάρι Σπιντ. Στη Γερμανία,η αυτοκτονία του Ρόμπερτ Ένκε το 2009 έφερε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου από τους συλλόγους. Κάθε επαγγελματικό κλαμπ πλέον έχει πρόσβαση σε ψυχιατρικές υπηρεσίες, δημιουργήθηκε τηλεφωνική γραμμή διαθέσιμη 24 ώρες το 24ώρο για παροχή συμβουλών σε ποδοσφαιριστές, ενώ το ίδρυμα Ρόμπερτ Ένκε δουλεύει μεθοδικά στον τομέα της ενημέρωσης.

Ο πρώην φορ της Νότιγχαμ Φόρεστ, της Λίβερπουλ και της Άστον Βίλα, Σταν Κόλιμορ, προκάλεσε σοκ όταν μέσω twitter μίλησε για την πολύχρονη μάχη με την κατάθλιψη και το κλείσιμο στον εαυτό του. Ο Άγγλος μέσος Λι Χέντρι από τις 40.000 λίρες μισθό την εβδομάδα έφτασε στη χρεωκοπία και δύο φορές πήρε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ο Περ Μερτεζάκερ, με μια συνέντευξη-σταθμό ανέδειξε τη σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαιρικού star system, ενώ η Λίβερπουλ επένδυσε χρόνο και χρήμα για να αναδείξει το πόσο εύκολο είναι κάποιος που κουβαλά πάνω του το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να περάσει στην άλλη πλευρά. Ο Ντάνι Ρόουζ μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη που πέρασε και για τον δρόμο που διένυσε μέχρι να ξανασταθεί, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στα πόδια του.

Στην Ελλάδα, τα ζητήματα ψυχικής υγείας στον αθλητισμό γενικότερα και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα, παραμένουν ταμπού. Μολονότι συχνά έρχονται περιπτώσεις από το εξωτερικό να ταράξουν τα νερά, όπως οι αυτοκτονίες του Γκάρι Σπιντ και του Ρόμπερτ Ένκε, ή η δημόσια παραδοχή από παίκτες με διεθνή φήμη, οι παίκτες προτιμούν να κλείνονται στους εαυτούς τους, ενώ το σύστημα που έχει δομηθεί τριγύρω τους δεν βοηθά ώστε να αναζητήσουν υποστήριξη.

image

Το gazzetta.gr κάνει βουτιά στην ψυχολογία του ποδοσφαίριστή, με το «Ποδόσφαιρο και το τέρας», ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων της Κυριακής. Οι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές Χρίστος Τασουλής και Θανάσης Καραγκούνης, ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Ρόι Κάρολ, ο προπονητής και πτυχιούχος ψυχολογίας Δημήτρης Ελευθερόπουλος, ο αθλητικός ψυχολόγος και συνεργάτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις ακαδημίες, Γιάννης Ζαρώτης, ο γιατρός της ΑΕΚ Άλκης Καλλιακμάνης και ο εκπαιδευόμενος Players Development Manager και πρώην ποδοσφαιριστής Γιάννης Μπράχο, καταθέτουν βιώματα, εμπειρίες και γνώσεις στην κάμερα του gazzetta.gr, σχηματίζοντας την τελική εικόνα για μια κατάσταση που τελικά έχει τρόπο διαφυγής. Εχει θεραπεία.

Οι συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών θα δημοσιευτούν και ξεχωριστά, προκειμένου να καταγραφούν όλα όσα είπαν και ο φάκελος να συμπληρωθεί.

Δημοσιογραφική επιμέλεια, συνεντεύξεις, αφήγηση: Θάνος Σαρρής

Επιμέλεια, μοντάζ: Βασίλης Τσίγκας

*Ευχαριστούμε τους Λάργκο για το τραγούδι «Τα λάθη», τα Αρνάκια για το τραγούδι «Μονάχα μια κραυγή», το Καμπεθόν (Κεραμεικού 110, Αθήνα), τον ΠΣΑΠ και την Μαριλίζα Κοντογεώργου για τα infographics.