EuroLeague 2017-18: Τα πάντα για την κορυφαία διοργάνωση!

EuroLeague 2017-18: Τα πάντα για την κορυφαία διοργάνωση!

Gazzetta team

Η παρουσίαση της νέας EuroLeague στο πιάτο σας!

Η συντακτική ομάδα της EuroLeague Greece σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη, σε μία σημαδιακή χρονιά που εγκαινιάζει την 5ετούς διάρκειας συνεργασία μας με την EuroLeague.

Τα μάξιμουμ 264 παιχνίδια στο κορυφαίο επίπεδο του ανταγωνισμού, οι 28 εβδομάδες γεμάτες από σπουδαίες μάχες μεταξύ των κολοσσών του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ο τελικός προορισμός του Βελιγραδίου (18-20 Μαΐου), όπου είναι προγραμματισμένο το εφετινό Final 4 και εκεί θα κορυφωθεί η μάχη για τον τίτλο της νέας EuroLeague, αποτελούν το «περίγραμμα» της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας στον κόσμο μετά το ΝΒΑ.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της απολαυστικής δεύτερης χρονιάς, που θα διεξαχθεί με το ανανεωμένο format του πρωταθλήματος των 30 αγωνιστικών (όλοι θα παίξουν με όλους), αρχίζει σήμερα και λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ, το gazzetta.gr, ως o νέος Official Premium Media Partner της διοργάνωσης στην Ελλάδα σας ξεναγεί στην αγαπημένη EuroLeague, παρουσιάζοντας τους 16 μονομάχους. Προσδεθείτε...

image

Fenerbache Dogus Istanbul

Περσινό ρεκόρ: 23-12 (Πρωταθλήτρια)
Προπονητής: Zeljko Obradovic
Ηγέτης: Ali Muhammed
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Brad Wanamaker, Nicolo Melli, Jason Thompson

Σημαντικές απώλειες: Ekpe Udoh, Bogdan Bogdanovic

Θα έχουμε χαρές αν: Επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο στην Κωνσταντινούπολη. Η κατάκτηση της Euroleague πιστοποίησε το επίπεδο δουλειάς που έγινε επί ημερών Zeljko Obradovic, αλλά και ότι η Fenerbahce ήταν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Βέβαια, μόλις τρεις ομάδες (Yugoplastika, Ολυμπιακός, Maccabi Tel Aviv) έκαναν το back to back στη διοργάνωση.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Η υπεράσπιση του τίτλου είναι ο «καταδικαστικός» στόχος που έχει ο εκάστοτε Πρωταθλητής. Αυτό ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση. Η Fenerbache δεν μπορεί να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από την παρουσία στο Final 4 της Euroleague, συνεπώς, ο,τιδήποτε άλλο συμβεί, θα στοιχειοθετεί αποτυχία.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Ο Μπογκντάνοβιτς βούτηξε στα βαθιά νερά του ΝΒΑ, ο Ούντο επέστρεψε στην πατρίδα του, αλλά το βαρύ χαρτί της ομάδας είναι πάντοτε ο Ομπράντοβιτς, σε συνδυασμό με τη διοίκηση που του κάνει τα ακριβά χατίρια. Το «βαθύ» ρόστερ θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα περυσινά σκαμπανεβάσματα. Πρόβλεψη: 2η.

image

Ολυμπιακός

Περυσινό ρεκόρ: 19-11 (Φιναλίστ)
Προπονητής: Γιάννης Σφαιρόπουλος
Ηγέτης: Βασίλης Σπανούλης
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Bryan Roberts, Kim Tillie, Janis Strelnieks, Hollis Thompson

Σημαντικές απώλειες: Matt Lojeski, Daniel Hackett

Θα έχουμε χαρές αν: Ο Ολυμπιακός βρεθεί σε ένα ακόμη Final 4. Κάθε χρόνο σχεδόν οι Πειραιώτες βρίσκουν τον τρόπο και μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να αγωνιστούν στο Βελιγράδι τον Μάιο.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Ο Ολυμπιακός δεν μπει στα playoffs. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόλις μία φορά τα τελευταία 12 χρόνια και θα είναι αποτυχία.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Περισσότερα για τις ελληνικές ομάδες θα πούμε αλλού. Εδώ σημειώνω μόνο ότι ο Ολυμπιακός συνοδεύεται από αρκετά ερωτηματικά στη γραμμή κρούσης, ενώ οι διεθνείς του (πλην του 35άρη Σπανούλη) κουβαλάνε στα πόδια τους κουραστικό Σεπτέμβρη. Ο συμπαγής ελληνικός πυρήνας και η ομοιογένεια παραμένουν βασικό εφόδιο. Πρόβλεψη: 5ος.

image

CSKA Moscow

Περσινό ρεκόρ: 22-8 (3η θέση)
Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης
Ηγέτης: Nando De Colo
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Sergio Rodriguez, Will Clyburn, Othello Hunter, Leo Westermann

Σημαντικές απώλειες: Milos Teodosic, Aaron Jackson

Θα έχουμε χαρές αν: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας φτάσει στο έβδομο σερί Final 4 της ιστορίας της! Η «αρκούδα» έχει γίνει μία κυρίαρχη δύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάτι το οποίο δείχνει κάθε χρόνο με όλο και πιο επιβλητικό τρόπο. Ευτυχές θα είναι αν η ρωσική ομάδα δεν... κλονιστεί από την απουσία του Μίλος Τεόντοσιτς, ενώ περιμένουμε να δούμε και ωραία πράγματα από τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, που επέστρεψε στην Ευρώπη, μετά την θητεία του στο ΝΒΑ.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Το σενάριο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να μην βρεθεί σε playoffs ή Final 4 μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Βέβαια, πάντα πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι. Σε περίπτωση που συμβούν τα... χειρότερα στην «αρκούδα», θα μιλάμε για την μεγαλύτερη αποτυχία της τελευταίας δεκαετίας, καθώς έχει να μείνει εκτός playoffs από την σεζόν 2010-11.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Ο «Τσάτσο» Ροντρίγκεθ ταιριάζει στη συνταγή του Ιτούδη καλύτερα απ’ ό,τι ο φευγάτος Τεόντοσιτς, ενώ οι Κλάιμπερν, Χάντερ, Βεστερμάν προσθέτουν αθλητικότητα, πείρα και οίστρο δίπλα στον Ντε Κολό και τους 5 Ρώσους διεθνείς. Ο Ολυμπιακός χάλασε τα σχέδια της «αρκούδας» για πολυετή δυναστεία, αλλά το θεμέλιο μοιάζει ισχυρό. Πρόβλεψη: 1η.

image

Real Madrid

Περυσινό ρεκόρ: 26 - 10 (Final 4)
Προπονητής: Pablo Laso
Ηγέτης: Luka Doncic
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές Προσθήκες: Fabien Causeur, Ognjen Kuzmic

Σημαντικές Απώλειες: Othelo Hunter

Θα έχουμε χαρές αν: Βασικός στόχος της Ρεάλ Μαδρίτης, όπως και κάθε χρόνο, είναι η πρόκριση στο Final 4. Με το νέο σύστημα το να καταφέρουν οι ομάδες να πάρουν το πλεονέκτημα στα playoffs είναι εξαιρετικά σημαντικό και από εκεί και πέρα φυσικά ο στόχος είναι η πρόκριση σε ένα ακόμα Final 4. Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να αφήσει πίσω της την μέτρια περσινή χρονιά και να γράψει ακόμα μια σελίδα χρυσής ιστορίας.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Αυτό που δεν θέλουν να σκέφτονται ως σενάριο στην Μαδρίτη είναι να αποκλειστούν από το Final 4. Δεν συζητάμε καν το να μην καταφέρουν να είναι στις πρώτες 4 ομάδες και να χάσουν το πλεονέκτημα, αλλά το να μην προκριθεί η ομάδα στο Βελιγράδι θα ήταν καταστροφικό.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Η πολύμηνη απουσία του σακατεμένου Γιουλ κόβει τα φτερά μίας ομάδας ούτε ή άλλως αλαφροϊσκιωτης. Θα αντέξει ο Ντόντσιτς να πάρει ολόκληρη Ρεάλ στις πλάτες του μέχρι να επιστρέψει ο MVP της περυσινής περιόδου; Οι μεταγραφές (Κούζμιτς, Ραντλ, Κοζέρ) δεν είναι πρώτης γραμμής, ενώ ο προπονητής παραμένει αιώνιο ερωτηματικό. Πρόβλεψη: 4η

image

Παναθηναϊκός Superfoods

Περυσινό ρεκόρ: 19-14
Προπονητής: Xavi Pascual
Ηγέτης: Nick Calathes
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Matt Lojeski, Thanasis Antetokounmpo, Lukas Lekavicius, Marcus Denmon, Ian Voujoukas, Zach Auguste, Konstantinos Mitoglou

Σημαντικές απώλειες: Mike James, Γιάννης Μπουρούσης, Αντώνης Φώτσης

Θα έχουμε χαρές αν: Μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλος από την επιστροφή της ομάδας στο Final 4 της EuroLeague, κάτι το οποίο υπογράμμιζαν και οι ίδιοι οι παίκτες πριν από το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν. Φυσικά από τη στιγμή που τα καταφέρουν ύστερα από τη διοργάνωση του 2012, το μυαλό όλων θα είναι στο 7ο αστέρι...

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Όταν μια ομάδα ξεκινάει με στόχο την είσοδο στην τελική φάση της διοργάνωσης, το απευκταίο σενάριο δεν είναι άλλο από τον... αποκλεισμό από τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εάν και εφόσον ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για το ΤΟΡ-8 η ευρωπαϊκή χρονιά θα είναι κάτι παραπάνω από αποτυχημένη.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Ο πρωταθλητής Ελλάδας μοιάζει πιο συμπαγής και δουλεμένος από αυτόν που κληρονόμησε Νοέμβριο μήνα ο Πασκουάλ, αλλά η ισχνή γραμμή ψηλών μοιάζει ανεπαρκής και ευάλωτη. Ποιος θα τραβήξει το κουπί, ε αν τραυματιστεί ή κλατάρει κάποιος από τους Σίνγκλετον-Γκιστ; Στις «πλάγιες» θέσεις και στα γκαρντ υπάρχει πληρότητα. Πρόβλεψη: 7ος.

image

Baskonia Vitoria Gasteiz

Περυσινό ρεκόρ: 17-13 (7η θέση)
Προπονητής: Pablo Prigioni
Ηγέτης: Tornike Shengelia
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Janis Timma, Marcelinho Huertas, Matt Janning, Jayson Granger, Vincent Poirier

Σημαντικές απώλειες: Shane Larkin, Adam Hanga, Kim Tillie, Jaka Blazic

Θα έχουμε χαρές αν: Το προπονητικό ντεμπούτο του Πάμπλο Πριχιόνι συνδυαστεί με την πρόκριση στα προημιτελικά της Euroleague. Οι Βάσκοι προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ τους, διατηρώντας μόνο τέσσερις παίκτες σε σχέση με την περσινή ομάδα (Σενγκέλια, Φόικτμαν, Μπομπουά, Ντιόπ). Η συμμετοχή στα playoffs είναι ο ρεαλιστικός στόχος.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Η Μπασκόνια πληρώσει, εν τέλει, την απειρία του Πάμπλο Πριχιόνι και την ανομοιογένεια στο ρόστερ της, μένοντας εκτός προημιτελικών. Η παρουσία στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Euroleague είναι ο μίνιμουμ στόχος για το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων και ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι… καταστροφή.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Λιγότερες βεντέτες και μικρότερη στόφα, αλλά και εύστοχες κινήσεις και φιλοδοξία, με σημείο αναφοράς την παρουσία του Πάμπλο Πριχιόνι. Ο Αργεντινός δεν έχει πείρα προπονητή, αλλά υπήρξε επί δεκαετίες εγκέφαλος των ομάδων του πάνω στο παρκέ. Η απώλεια των Λάρκιν, Χάνγκα δεν αναπληρώνεται με αλχημείες. Πρόβλεψη: 9η.

image

Anadolu Efes

Περσινό ρεκόρ: 19-16 (playoffs)
Προπονητής: Velimir Perasovic
Ηγέτης: Errick McCollum
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Errick McColum, Krunoslav Simon, Brock Motum

Σημαντικές απώλειες: Thomas Heurtel, Tyler Honeycutt, Jayson Granger

Θα έχουμε χαρές αν: Προκριθεί στο Final 4. Για την ακρίβεια αυτό είναι το ιδεατό σενάριο καθώς στην πολυετή παρουσία της στην Euroleague αποτελεί άπιαστο όνειρο. Είναι αλήθεια βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια έφtασε πολύ κοντά, καθώς αγωνίστηκε τρεις φορές στα playoffs της διοργάνωσης, δίχως όμως να τα καταφέρει.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Η πρόκριση στα playoffs είναι ο αυτονόητος στόχος για μια ομάδα, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει το μπάτζετ της σε υψηλά επίπεδα, προφανώς και η μη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη φάση θα προκαλέσει κλυδωνισμούς. Στο νέο αγωνιστικό project του Velimir Perasovic η διατήρηση των κεκτημένων είναι αυτονόητη.

Ο Παπαδογιάνης τι λέει για όλα αυτά; Η έλλειψη ισχυρής έδρας και «φανέλας» υποβιβάζει μονίμως την Εφές 2-3 θέσεις πιο χαμηλά από εκείνη που της αντιστοιχεί βάσει δυναμικότητας. Ο Περάσοβιτς έκανε την ομάδα του λίγο πιο ευρωπαϊκή (αν και έχασε τον Ερτέλ) και ποντάρει πολλά στο σκοράρισμα του ΜακΚόλουμ. Δύσκολα θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Πρόβλεψη: 8η.

image

Crvena Zvezda mts Belgrade

Περυσινό ρεκόρ: 16-14 (9η θέση)
Προπονητής: Dusan Alimpijevic
Ηγέτης: Pero Antic
Ρόστερ: Δείτε όλο το ρόστερ εδώ

Σημαντικές προσθήκες: Ρero Antic, James Feldeine

Σημαντικές απώλειες: Charles Jenkins, Marko Guduric, Ognjen Kuzmic, Stefan Jovic, Luka Mitrovic

Θα έχουμε χαρές αν: H φετινή σεζόν θα είναι δύσκολη για τον Ερυθρό Αστέρα μετά τις αποχωρήσεις σημαντικών παικτών όπως ο Γιόβιτς, ο Γκούντουριτς, ο Μίτροβιτς και ο Κούζμιτς. Στο Βελιγράδι σίγουρα θα πανηγυρίσουν αν δουν την ομάδα τους να μπαίνει στα playoffs. Η ομάδα αποδυναμώθηκε και οποιαδήποτε θέση στην 8άδα θα αποτελεί ένα αγωνιστικό θαύμα.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Οι αλλαγές στο ρόστερ μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στην ομοιογένεια και ποιότητα της ομάδας. Αυτό μπορεί να φέρει την ομάδα της Σερβίας σε μια εκ των τελευταίων θέσεων της βαθμολογίας και γιατί όχι και στη 16η. Πάντως η έδρα του Ερυθρού Αστέρα ίσως αποτρέψει αυτό το κακό σενάριο.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Ο οικοδεσπότης του final-4 βρέθηκε στα πρόθυρα της διάλυσης λόγω οικονομικών προβλημάτων και αναγκάστηκε να καταφύγει σε πολιτική επιβίωσης. Η έδρα και το κίνητρο είναι τα πολεμοφόδια που του απέμειναν, σε συνάρτηση με την πείρα των Ρότσεστι, Άντιτς, Μπιέλιτσα, Φελντίν και των παρουσία 2-3 Σέρβων διεθνών. Πρόβλεψη: 16ος.

image

FC Barcelona Lassa

Περυσινό ρεκόρ: 12-18 (11η θέση)
Προπονητής: Sito Alonso
Ηγέτης: Adam Hanga
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Αdam Hanga, Thomas Heurtel, Αdrien Moerman, Kevin Seraphin

Σημαντικές απώλειες: Stratos Perperoglou, Justin Doellman, Brad Oleson

Θα έχουμε χαρές αν: Πέρυσι έμεινε εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Φέτος, έχοντας 8 νέα πρόσωπα στο ρόστερ της θα μείνει ικανοποιημένη μόνο αν επιστρέψει σε Final 4 έπειτα από τρία χρόνια απουσίας.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Μείνει ξανά εκτός playoffs. Σίγουρα οι «Μπλαουγκράνα» δεν θέλουν να επαναληφθεί η αποτυχία της περασμένης σεζόν και να δουν τους φιλάθλους τους να σηκώνουν λευκά μαντήλια στις εξέδρες του Palau.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Ο περυσινός «Τιτανικός» οδήγησε σε ριζική αναδόμηση, με προπονητή τον Σίτο Αλόνσο και κεντρικά πρόσωπα τους Χάνγκα, Σεραφέν, Ερτέλ, Μοερμάν, δίπλα στους Ναβάρο, Κοπόνεν, Τόμιτς, Βεζένκοφ. Το χαμένο έδαφος δεν είναι δα τόσο πολύ, για μία ομάδα με το ειδικό βάρος των «μπλαουγράνα». Αποκλείεται να μείνει ξανά εκτός πλέι-οφ. Πρόβλεψη: 6η.

image

Zalgiris Kaunas

Περυσινό ρεκόρ: 14-16 (10η)
Προπονητής: Sarunas Jasikevicius
Ηγέτης: Kevin Pangos
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Brandon Davies, Dee Bost, Axel Toupane

Σημαντικές απώλειες: Lukas Lekavicius, Leo Westermann, Brock Motum, Reinaldas Seibutis, Augusto Lima

Θα έχουμε χαρές αν: Μια θέση στην 8αδα που οδηγεί στα playoffs θα κάνει τους Λιθουανούς να ανοίξουν… σαμπάνιες. Πέρυσι έφτασαν κοντά (10η θέση), ενώ φέτος δεν υπάρχουν στο ρόστερ οι σημαντικοί Λεκαβίιτσιους, Βέστερμαν, Μότουμ, Σειμπούτις και Λίμα. Δύσκολο έργο για την ομάδα του Γιασικεβίτσιους, ο οποίος θα είναι ευχαριστημένος με μια 8η θέση.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Η αλήθεια είναι πως η ομάδα αποδυναμώθηκε, ειδικά στην περιφέρεια. Το χειρότερο σενάριο είναι οι νέες προσθήκες να μην φτιάξουν ένα αξιόπιστο σύνολο και να οδηγήσουν την Ζαλγκίρις μακριά από τα playoffs. Ένα πλασάρισμα από τη 12η θέση και κάτω θα είναι… καταστροφή για τους φιλόδοξους Λιθουανούς.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Ο Σάρας δίδαξε σωστό και ωραίο μπάσκετ στην παρθενική χρονιά του, οπότε είναι βάσιμη η πρόβλεψη για βήματα προόδου, τώρα που στρατολόγησε και μερικούς εισαγόμενους (Μίτσιτς, Τουπάν, Ντέιβις κ.α.). Η παλιά ομάδα του Σαμπόνις θα τιμωρήσει και πάλι όσους την πάρουν αψήφιστα, αν και οι περισσότεροι είναι υποψιασμένοι. Πρόβλεψη: 14η.

image

Brose Bamberg

Περυσινό ρεκόρ: 10 – 20 (Regular Season)
Προπονητής: Andrea Trinchieri
Hγέτης: Nikos Zisis
Ρόστερ: Δείτε όλο το ρόστερ εδώ

Σημαντικές Προσθήκες: Daniel Hackett, Quincy Miller, Ricky Hickman, Luka Mitrovic

Σημαντικές Απώλειες: Fabien Causeur, Nicolo Melli, Janis Strelnieks

Θα έχουμε χαρές αν: Αν η Μπάμπεργκ καταφέρει να προκριθεί στα playoffs θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για εκείνην. Καταφέρνει και παίρνει κάποιες σημαντικές νίκες, αλλά δεν έχει διάρκεια και στο τέλος μένει εκτός. Φέτος ο στόχος είναι ένας. Να καταφέρει να πάρει την πρόκριση.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Αν δεν καταφέρει και πάλι να βγει στις 8 καλύτερες ομάδες της Euroleague θα μετρήσει ακόμα μια αποτυχία. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας πλέον έχει αποκτήσει την εμπειρία να διαχειριστεί τους ευρωπαϊκούς αγώνες και επιβάλλεται να κάνει το βήμα παραπάνω.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Ο Αντρέα Τρινκιέρι έχασε πολύτιμους υπολοχαγούς, αλλά προχώρησε σε καίριες κινήσεις, στρατολογώντας τους έμπειρους και διψασμένους Χάκετ, Μίλερ, Χίκμαν, Μίτροβιτς. Και ποιος δεν θα’θελε να παίξει στη Μπάμπεργκ; Ο Νίκος Ζήσης θα είναι και φέτος ο αρχηγός των αποδυτηρίων και το καθαρό μυαλό στο παρκέ. Πρόβλεψη: 11η.

image

Maccabi FOX Tel Aviv

Περυσινό ρεκόρ: 10-20 (14η θέση)
Προπονητής: Neven Spahija
Ηγέτης: Alex Tyus
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Αlex Tyus, Norris Cole, Artsiom Parakhouski

Σημαντικές απώλειες: Αndrew Goudelock, Devin Smith, Victor Rudd

Θα έχουμε χαρές αν: Φτάσει στα playoffs, κάτι λιγότερο θα είναι αποτυχία. Η περασμένη σεζόν ήταν σκέτη καταστροφή για τη Maccabi και φέτος έχοντας αλλάξει σχεδόν τα πάντα θέλει να κάνει δυναμικό comeback.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Μετά από μία άσχημη σεζόν που πέτυχε μόλις 10 νίκες σε 30 αγωνιστικές κι άλλαξε τέσσερις προπονητές δεν καταφέρει να μπει ξανά στην καλύτερη οκτάδα της διοργάνωσης.

Ο Παπαδογιάνης τι λέει για όλα αυτά; Η συνταγή είναι γνωστή και «made in Αmerica», αλλά τα πρόσωπα καινούρια: Κόουλ, Τόμας, Ρολ, με τον Κροάτη Νέβεν Σπάχια στον πάγκο. Η προηγούμενη βερσιόν με τις πολλές φίρμες ναυάγησε αύτανδρη, οπότε απαιτείται ανασύνταξη και ταπεινοφροσύνη. Δεν βλέπω πάντως πώς αυτή η ομάδα θα ανοίξει την πόρτα των πλέι-οφ. Πρόβλεψη: 13η.

image

AX Armani Exchange Olimpia Milan

Περσινό ρεκόρ: 8-22 (16η θέση)
Προπονητής: Simone Pianigiani
Ηγέτης: Jordan Theodore
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Jordan Theodore, Patrick Young, Dairis Bertans, Andrew Goudelock

Σημαντικές απώλειες: Jamel McLean, Rakim Sanders, Ricky Hickman, Milan Macvan, Krunoslav Simon

Θα έχουμε χαρές αν: Η Αρμάνι Μιλάνο καταφέρει και αναγεννηθεί από τις στάχτες της! Πέρυσι, υπέστη... πανωλεθρία με την πορεία που έκανε και χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί, για να φέρει στο ιταλικό μπάσκετ κάτι καλό, καθώς έχει να δει playoffs από την σεζόν 2013-14. Η προσθήκη του Τζόρνταν Θίοντορ είναι πολύ σημαντική και περιμένουμε τον Αμερικανό με σκοπιανό διαβατήριο να το... πιάσει από εκεί που το άφησε πέρυσι με την Μπάνβιτ.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Η Αρμάνι Μιλάνο υποστεί ξανά ένα κάζο! Οι Ιταλοί ούτε που θέλουν να σκέφτονται πως μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι και πάλι με τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και μείνουν εκτός playoffs, πόσω μάλλον ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι, που έχει όραμα να δώσει «ανάσα» στον σύλλογο.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Οι Ιταλοί τείνουν να εξελιχθούν σε ανέκδοτο της διοργάνωσης, ωστόσο μια στο τόσο πέφτουν τα κομμάτια στη σωστή θέση και δικαιώνουν τα υπέρογκα έξοδα, όπως με την καλή πορεία του 2014. Οι Γκάουντλοκ-Θίοντορ θα βάλουν φωτιά στα καλάθια, αλλά το γενναίο ποντάρισμα στον Γιανγκ ίσως αποδειχθεί πρόωρο. Πρόβλεψη: 12η.

image

Unicaja Malaga

Περυσινό ρεκόρ: Eurocup 13-9 (Champion)
Προπονητής: Joan Plaza
Ηγέτης: Nemanja Nedovic
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Giorgi Shermadini, Ray McCallum, Sasu Salin, Dragan Milosavljevic, James Augustine

Σημαντικές απώλειες: Kyle Fogg, Jamar Smith, Alen Omic, Christian Eyenga

Θα έχουμε χαρές αν: Από τη στιγμή που η Ουνικάχα Μάλαγα συμμετείχε πέρυσι στο Eurocup, πρώτος στόχος δεν είναι άλλος από την είσοδο στην οκτάδα της regular season και τη πρόκριση στα προημιτελικά. Η κάτοχος του τροπαίου στη δεύτερη τη τάξη διοργάνωση
της Ευρώπης ενισχύθηκε σημαντικά με μοναδικό στόχο την επιστροφή της στην ευρωπαϊκή ελίτ της EuroLeague.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Δεν θα έλεγε κάποιος ότι θα ήταν αποτυχία η μη είσοδος στο ΤΟΡ-8 της EuroLeague. Αποτυχία για την ομάδα της Ανδαλουσίας θα ήταν ο τερματισμός στην τελευταία τριάδα της κανονικής περιόδου. Κάτι το οποίο δεν θέλουν ούτε να... σκέφτονται στην Ουνικάχα!

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Η 5η ισπανική ομάδα δεν γεμίζει το μάτι ότι μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από τον παλιό, καλό καιρό. Στο Εurocup θα ήταν ίσως φαβορί για back-to-back τίτλους, αλλά τα νερά εδώ είναι πιο βαθιά. Οι Σάλιν, Μιλοσάβλιεβιτς, Σερμαντίνι χειροκροτήθηκαν στο Eurobasket, ενώ ο Όγκουστιν χωράει και σε καλύτερη ομάδα. Πρόβλεψη: 15η.

image

Valencia Basket Club

Περυσινό ρεκόρ: 18-5 (φιναλίστ Eurocup)
Προπονητής: Txus Vidorreta
Ηγέτης: Bojan Dubljevic
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Erick Green, Tibor Pleiss, Latavious Williams, Aaron Doornekamp

Σημαντικές απώλειες: Pierre Oriola, Luke Sikma

Θα έχουμε χαρές αν: Στην επιστροφή της στην Euroleague προκριθεί αρχικώς στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Ισπανίας έχουν το υλικό και τη δύναμη της έδρας προκειμένου να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στα playoffs της Euroleague κι εν συνεχεία το κάτι παραπάνω, διατηρώντας σχεδόν όλους τους παίκτες από το περσινό ρόστερ που έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στη Liga Endesa.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: Η ομάδα του Τσους Βιδορέτα δεν καταφέρει τελικά να προκριθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Euroleague. Η Βαλένθια επιστρέφει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχοντας κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της στην Ισπανία, η εφετινή σεζόν άρχισε ιδανικά με την κατάκτηση του Supercopa και οι προσδοκίες είναι πραγματικά υψηλές.

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Η πρωταθλήτρια Ισπανίας λανσάρει στη Euroleague τα πρωτοπαλίκαρα που κούρσεψαν την περυσινή ACB (Ντούμπλιεβιτς, Ντιό, Βίβες, Τόμας κ.α.), καθώς και ορισμένες χρήσιμες προσθήκες όπως του Έρικ Γκρην και των Πλάις, Ουίλιαμς, Ντόρνεκαμπ. Δεν θα τερματίσει ψηλότερα από Ρεάλ-Μπάρτσα, αλλά θα είναι σκληρό καρύδι. Πρόβλεψη: 10η.

image

Khimki Moscow Region

Περσινό ρεκόρ: δεν αγωνίστηκε
Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας
Ηγέτης: Alexey Shved
Ρόστερ: Δείτε εδώ όλο το ρόστερ

Σημαντικές προσθήκες: Charles Jenkins, Stefan Markovic, Tyler Honeycutt, James Anderson, Anthony Gill, Thomas Robinson

Σημαντικές απώλειες: Markel Brown

Θα έχουμε χαρές αν: η Χίμκι βρεθεί στο Final 4. Θα αποτελεί ιστορικό γεγονός για τον σύλλογο και φυσικά για τον Γιώργο Μπαρτζώκα ο οποίος θα έχει βρεθεί σε Final 4 με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Θα έχουμε «ομορφιές» αν: η Χίμκι δεν καταφέρει να μπει στα playoffs. Πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν, καλό ρόστερ υπάρχει και θα είναι αποτυχία να δεν καταφέρει η ρωσική ομάδα να βρεθεί στην πρώτη «οκτάδα».

Ο Παπαδογιάννης τι λέει για όλα αυτά; Τι σόι «μαύρο άλογο» είναι αυτό, που όλοι το βλέπουν… άσπρο; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστρέφει στη γνώριμη Ρωσία, με γεμάτο πουγκί και με έναν υπερηχητικό μπροστάρη στο πρόσωπο του Σβεντ. Δίπλα σε 6 εκρηκτικούς Αμερικανούς τύπου Χάνικατ, υπάρχει και συμπαθητικός ευρωπαϊκός πυρήνας με Μάρκοβιτς, Τοντόροβιτς, Ζούμπκοφ. Πρόβλεψη: 3η.