Ο περιούσιος αντίπαλος!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Ο περιούσιος αντίπαλος!

bet365

Η Εθνική ανοίγει το δεύτερο παράθυρο με θέα την Κίνα και ο Βασίλης Σκουντής σκαλίζει το πλούσιο παρελθόν της με τους Ισραηλινούς...

ΚΠΡ – Μπρέντφορντ με επιστροφή στοιχήματος*, αν καταλογιστεί κόκκινη κάρτα. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Tη σκαπουλάραμε -να ναι καλά ο Γιάννης Aθηναίου με τη νεότερη εκδοχή του «βάλ’ το αγόρι μου»- την Παρασκευή στο Λέστερ και πάμε γι άλλα...

Απόψε στη δεύτερη αγωνιστική της μακρόσυρτης προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, (που εξελίχθηκε κιόλας σε casus belli και στην απόλυτη διακωμώδηση του αθλήματος) η Εθνική υποδέχεται στα Δυο Αοράκια το Ισραήλ..

Δευτέρα στα Δυο Αοράκια για το δυο στα δυο, ε, ας ελπίσουμε πώς όλα αυτά τα δυάρια θα αποδειχθούν αίσιος οιωνός για την ελληνική ομάδα που ευτυχώς αυτή τη φορά, λόγω ημέρας και ώρας, δεν θα μας αναγκάσει να κάνουμε ζάπινγκ.

Ελπίζω επίσης η σημερινή αναμέτρηση να μην εξελιχθεί σε θρίλερ, όπως συνέβη την Παρασκευή, που πρώτα ο Παναθηναϊκός (κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης) και εν συνεχεία η Εθνική (απέναντι στους Βρετανούς) μας ανάγκασαν να μασουλάμε όσα νύχια είχαμε από την αγωνία!

Καλώς τους Ισραηλινούς λοιπόν! Καλώς τους εκπροσώπους του «περιούσιου λαού» κι ας αργήσανε ως αντίπαλοι της Εθνικής ανδρών, αν και –τώρα που το σκέπτομαι καλύτερα-συνειδητοποιώ πως επιστρέφουν σε αυτό το γήπεδο πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο περίμεναν!

Σοβαρολογώ διότι ο (παλαίμαχος πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού) Οντεντ Κάτας και μερικά από τα παιδιά που κουβάλησε μαζί του στο Ηράκλειο, είχαν ξαναβρεθεί στην ίδια πόλη, στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο, στις 23 του περασμένου Ιουλίου!

Τότε στον τελικό του Εurobasket Nέων, η Ελλάδα νίκησε το Ισραήλ με 65-56 και ανέβηκε στο θρόνο, ζευγαρώνοντας τους θριάμβους της μετά το χρυσό μετάλλιο στο Εurobasket Eφήβων, το 2015 στον Βόλο. Από αυτή τη χρυσή γενιά, της οποίας τα πλέον επίλεκτα στελέχη έλαβαν προαγωγή στην Εθνική Ανδρών, τρεις παίκτες στρατολογήθηκαν από τον Θανάση Σκουρτόπουλο στην ομάδα εκτάκτου ανάγκης: ο Αντώνης Κόνιαρης, ο Βασίλης Χρηστίδης και ο Βασίλης Μουράτος.

Πλάκα πλάκα σήμερα γιορτάζουμε το... Ιωβηλαίο! Αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου του 1952 στην προκριματική φάση του Ολυμπιακού Τουρνουά στο Ελσίνκι όπου οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά (Ελλάδα-Ισραήλ 54-52, Ματθαίου 12, Παπαδήμας 10), έχουν διεξαχθεί 49 αγώνες και σήμερα παίζεται ο 50ός, με την Εθνική να έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το γαϊτανάκι με 28 νίκες έναντι 21 των Ισραηλινών.

Άλλοτε μας είχαν πελάτες αυτοί, άλλοτε τους είχαμε εμείς: μέσα σε μια διετία (1985-87) οι Ισραηλινοί, με προπονητή τον ...δικό μας (Αρης, ΠΑΟΚ, Μακεδονικός) Σβι Σερφ πέτυχαν εννέα απανωτές νίκες σε ισάριθμα ματς, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν τα κόζα και η Εθνική έτρεξε ένα σερί 10-0 το οποίο προσδοκά να διευρύνει σήμερα.

Από την τελευταία αναμέτρηση των δυο ομάδων πέρασαν κιόλας έξι χρόνια: οι δείκτες του ρολογιού έχουν σταματήσει στις 6 Αυγούστου του 2011, όταν σε φιλικό αγώνα στη Λευκωσία, η Εθνική, με προπονητή τον Ηλία Ζούρο, επιβλήθηκε του Ισραήλ με 67-66 (Φώτσης 16), παρόντων του Ιαν Βουγιούκα και του Δημήτρη Μαυροειδή.

Ο αμέσως προηγούμενος αγώνας ήταν ο τελευταίος επίσημος, διεξήχθη στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 στο Πόζναν (Eurobasket) και κατέληξε σε μια εντυπωσιακή νίκη με 106-80 (Σπανούλης 18, Φώτσης 16, Σχορτσανίτης 16), παρόντος του νυν assistant coach, Γιάννη Καλαμπόκη, που μάλιστα είχε σκοράρει 12 πόντους.

Δυο χρόνια νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2007 στη Γρανάδα (Eurobasket), η Εθνική είχε επιβληθεί με 76-66 (Σπανούλης 15, Ντικούδης 15, Τσαρτσαρής 15), ενώ οι Ισραηλινοί είναι συνδεδεμένοι με τον θρίαμβο στο Βελιγράδι, μόνο που τότε μας έβγαλαν την ψυχή μέχρι να τους ρίξουμε στο καναβάτσο!

Στο «do or die» θρίλερ της 20ής Σεπτεμβρίου του 2005 η Εθνική επιβλήθηκε με 67-61 προεξάρχοντος του Νίκου Ζήση, ο οποίος σκόραρε 23 πόντους και κάθε φορά που περνούσε μπροστά από τους Έλληνες δημοσιογράφους που αγωνιούσαν και... σιχτίριζαν, μας καθησύχαζε με χειρονομίες και κουβέντες στα πεταχτά...

«Ηρεμήστε παιδιά, Μην ανησυχείτε. Θα νικήσουμε», όπερ και εγένετο!

Οι δυο ομάδες βρίσκονται για τρίτη φορά αντιμέτωπες σε διπλά ματς στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης μιας διοργάνωσης. Τούτο είχε συμβεί για πρώτη φορά καθ’ οδόν προς το Eurobasket του 1997, σε όμιλο στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Λευκορωσία, η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η Σλοβακία και η Γεωργία.

Στις 8 Οκτωβρίου του 1995 η ελληνική ομάδα, με προπονητή τον συχωρεμένο Μάκη Δενδρινό, νίκησε στο ΟΑΚΑ με 75-73 (Αγγελίδης 16, Αλβέρτης 13), ενώ στις 30 Οκτωβρίου του 1996 έχοντας στον πάγκο της σε ρόλο υπηρεσιακού προπονητή, τον Λάκη Τσάβα, άλωσε το «Γιαντ Ελιάου» με 86-84 (Αλβέρτης 22, Σιγάλας 20), χάρη στο καλάθι, που πέτυχε κλέβοντας την μπάλα ο «Ράμπο».

Η Ιστορία επαναλήφθηκε στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωμπάσκετ του 2003 σε όμιλο στον οποίο συμμετείχαν επίσης η Ισπανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Δανία, με την Εθνική να σημειώνει δυο νίκες: με 74-73 στις 23 Ιανουαρίου 2002 στο Τελ Αβίβ (Αλβέρτης 19, Ρεντζιάς 16) και με 85-61 στις 22 Ιανουαρίου 2003 στο Περιστέρι (Ντικούδης 22, Φώτσης 13).

Παρεμπιπτόντως οι Ισραηλινοί αποτελούν τους... νονούς του Παναγιώτη Γιαννάκη ως ομοσπονδιακού προπονητή! Ο «Δράκος» ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής τον Οκτώβριο του 1996, αλλά κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της στις 4 Ιουνίου σε φιλικό αγώνα με το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και «έγραψε» την πρώτη νίκη του με 68-62. Το επόμενο βράδυ οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στη Χάιφα, όπου οι Ισραηλινοί πήραν τη ρεβάνς 67-64.

Οι Ισραηλινοί δεν ήταν ποτέ εύκολος αντίπαλος και μας έχουν κάνει διάφορα χουνέρια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το 79-82 στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 στη Βαρκελώνη, όπου ο Σερφ βάδισε στα χνάρια του… Ροδόπουλου και αντιμετώπισε τον Γκάλη με την τότε πολύ δημοφιλή σύνθετη άμυνα «box ή diamond and one», χρησιμοποιώντας μάλιστα ψηλό παίκτη (Μότι Ντάνιελ), ο οποίος προσπαθούσε να στείλει τον Νίκο πάνω στον σέντερ Λαβόν Μέρσερ. Μάλιστα ο «Τσβίκα» εφάρμοσε την ίδια τακτική και ως προπονητής της Μακάμπι με τον Κεν Μπάρλοου πάνω στον «Γκάνγκστερ».

Επτά χρόνια μετά τη νίκη τους στη Βαρκελώνη, όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο ο Γκάλης ήταν… ματιασμένος και είχε χαμηλούς βιορυθμούς, οι Ισραηλινοί μας την έκαναν και πάλι! Το 1993 στη δεύτερη αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ της Καρλσρούης επιβλήθηκαν της Ελλάδας με 79-74, καθοδηγούμενοι από τον ασταμάτητο Αντι «Flash» Γκόρντον, ο οποίος πέτυχε 35 πόντους με 8/10 τρίποντα!

Στις 23 Μαίου του 198, μας βρήκαν μπόσικους χωρίς τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Φασούλα και μας έριξαν 42 πόντους στο κεφάλι (122-80), ενώ στις 25 Οκτωβρίου του 1987 στον αποχαιρετιστήριο αγώνα του Μίκι Μπέρκοβιτς με την Εθνική επιβλήθηκαν με 110-102.

Εκείνο το βράδυ έκλεψε την παράσταση ο Ελληνας διαιτητής Αντώνης Μάνος ο οποίος χρέωσε με δυο τεχνικές ποινές τον Νίκο Γκάλη!!!

Δεδομένου ότι οι λόγω παράδοσης και θρησκείας οι Εβραίοι πιστεύουν ανέκαθεν στα θαύματα, το δικό τους το πέτυχαν πριν από τριάντα χρόνια, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Eurobasket του 1979 στο Τορίνο. Καθοδηγούμενοι από τον Μίκι Μπέρκοβιτς που ανακηρύχθηκε MVP της διοργάνωσης, to Ισραήλ νίκησε διαδοχικά την Ισπανία, την Τσεχοσλοβακία και τη Γιουγκοσλαβία και έφτασε απροσδόκητα στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την ακαταμάχητη, εκείνη την εποχή, Σοβιετική Ένωση με 98-76. Αυτή είναι η μοναδική φορά που το Ισραήλ ανέβηκε στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης, ενώ η επόμενη καλύτερη θέση τους είναι η πέμπτη την οποία κατέλαβαν στα Ευρωμπάσκετ του 1953 και του 1977.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3