H λερωμένη μας φωλιά...

H λερωμένη μας φωλιά...

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
H λερωμένη μας φωλιά...

bet365

Mεσούσης της Euroleague η Εθνική ανοίγει το πρώτο παράθυρο με θέα την Κίνα και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για τα παλιά αγγλικά ράμματα της γούνας μας...

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας* στο Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Πολύ πρωτότυπη θα είναι η βραδιά της δικής μας απευκταίας, μα εντέλει αναπόδραστης Black Friday: μια μαύρη Παρασκευή που η μπασκετική πιάτσα θα τη... γιορτάσει με ζάπινγκ ανάμεσα στην ΕΡΤ και στη ΝOVA!

Αυτή η (τόσο πρωτοφανής ώστε να συνιστά case study, τόσο παράλογη ώστε να ξεπερνάει το ρεπερτόριο στο θέατρο του Ιονέσκο και τόσο γελοία ώστε να μας κάνει να αισχυνόμαστε) σύμπτωση φέρνει στις 21.00 στους δέκτες μας τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και μισή ώρα αργότερα την Εθνική με αντίπαλο τη Μεγάλη Βρετανία...

Πλάκα πλάκα, μολονότι η υπόθεση δεν σηκώνει αστεία, στην προκειμένη περίπτωση διαψεύδεται ο... Κωτσόβολος και επιβεβαιώνεται Ναζίμ Χικμέτ!

Τι εννοώ; Μπορεί στην εξαιρετική διαφήμιση των καταστημάτων «Κωτσόβολος» η απάντηση στο ερώτημα «είχες και στο χωριό σου μπλάκ φράιντεϊ» (και μάλιστα με τόνους στις λέξεις και με γραμματοσειρά της παλιάς εποχής) να είναι καταφατική, αλλά εμείς στο μπασκετικό χωριό ούτε την είχαμε, ούτε θέλαμε να την αποκτήσουμε!

Να όμως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τη φάμε στη μάπα και σε αντίθεση με την ευχάριστη ατμόσφαιρα που έχει η καθιερωμένη διεθνώς εμπορική «Black Friday», η δική μας θα είναι όντως μια μαύρη Παρασκευή και θα μας κάνει στην κυριολεξία από δυο χωριά χωριάτες!

Στον αντίποδα επιβεβαιώνεται ο σπουδαίος Τούρκος ποιητής, που παρεμπιπτόντως γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται το σύμβολο της αριστεράς στη γείτονα χώρα...

Στο γνωστότερο ποίημα του ο Χικμέτ γράφει ότι «αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται με τη στρατιά που κατεβαίνει προς το κίτρινο ποτάμι» και στα καθ’ ημάς, απόψε, αν η μισή καρδιά βρίσκεται στο Λέστερ, η άλλη μισή καρδιά θα βρίσκεται στο... Μαρούσι με τη στρατιά που κατεβαίνει προς το πράσινο ποτάμι!

Ως εκ τούτου και από τη στιγμή που μπλέξαμε τα μπούτια μας με την Euroleague και τα «παράθυρα» της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, τρέμω μήπως ισχύσει και η τελευταίθα στροφή του ποιήματος του Χικμέτ...

Εκείνη στην οποία γράφει, «κι ύστερα, γιατρέ, την κάθε αυγή, την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα, πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται»!

Μέσα σε αυτή την τραγικά παράλογη και παράλογα τραγική (όπως συνήθιζε να λέει σε τέτοιες περιπτώσεις ο Αντώνης Σαμαράκης) σύγχυση, μας προκύπτει λοιπόν η Μεγάλη Βρετανία, οπότε εκεί που τα ‘χαμε χύμα, μας έρχονται και τσουβαλάτα!

Το εννοώ αυτό, διότι στο μακρινό παρελθόν έχουμε λερωμένη τη φωλιά μας και μας πήρε πολύ καιρό και μεγάλο κόπο για να βγάλουμε από πάνω μας τις κουτσουλιές που μας άφησαν οι λεγάμενοι...

Τους υπηκόους της βασίλισσας Ελισάβετ (ως Βρετανούς ή ως ... σκέτους Άγγλους) η Εθνική τους συνάντησε για πρώτη φορά την Πρωτομαγιά του 1961 στο πλαίσιο της τελικής φάσης του Eurobasket –με προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου- και τους συνέτριψε με 78-43, προεξάρχοντος του Γιώργου Αμερικάνου που είχε σκοράρει 28 πόντους.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, στις 7 Μαίου 1973 στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Eurobasket που διεξήχθη στο Σομπάτελι της Ουγγαρίας, με τον Κώστα Μουρούζη στον πάγκο, τους νίκησε με 88-81, με πρώτα βιολιά τον Βασίλη Γκούμα (23 πόντοι) και τον Στιβ Γιατζόγλου (21π.)

Το καλό τρίτωσε στις 5 Μαίου του 1981 στην Κωνσταντινούπολη, όπου, στο πλαίσιο του Challenge Round του Eurobasket της ίδιας χρονιάς, η ελληνική ομάδα επιβλήθηκε με 80-74 (Γκάλης 30, Γιαννάκης 17, Καστρινάκης 11, Κορωναίος 10).

Πέρασαν 23 ημέρες και οι Αγγλοι βρέθηκαν ξανά στο δρόμο της Εθνικής , στην τελική φάση της διοργάνωσης, στην Μπρατισλάβα και μας ‘ξηγήθηκαν οι άτιμοι αλμυρό φιστίκι! Και πως; Μας έριξαν στο καναβάτσο (62-64) με καλάθι του φιλέλληνος και καλού φίλου του Παναγιώτη Γιαννάκη, Πολ Στίμπσον, Ο φιλέλλην Αγγλος γκαρντ o οποίος από το 1993 είναι επικεφαλής του τμήματος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της FIBA σκόραρε στη λήξη και μετά από 36 χρόνια όχι μόνο δεν το έχει ξεχάσει, αλλά αφενός θεωρεί αυτή τη στιγμή την κορυφαία της καριέρας του και αφετέρου κάνει ακόμη και τώρα τη σχετική καζούρα στον φίλο του Παναγιώτη Γιαννάκη, όποτε συναντιούνται!

Παρεμπιπτόντως οι Αγγλοι είχαν να εμφανιστούν σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από το 1961, ενώ την προηγούμενη χρονιά (1980), στον πάγκο τους για το Προολυμπιακό Τουρνουά καθόταν ο Αμερικανός Νορμ Σλόαν, πρωταθλητής του NCAA το 1974 με το Νορθ Καρολάινα Στέιτ και προπονητής για ένα φεγγάρι τη σεζόν 1989-90 του Ηλυσιακού στην Α2!

Εκείνη η ήττα από την Αγγλία ήταν η τρίτη από τις έξι απανωτές που υπέστη στην τελική φάση του Eurobasket 1981, προτού νικήσει τη Γερμανία και την Τουρκία, ώστε να σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα...

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων σε αυτό το ματς, με διαιτητές τον Ιταλό Φιορίτο και τον Γεωργιανό Αβαλασβίλι:
ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 17, Ανδρίτσος 4, Γιαννάκης 13, Πετρόπουλος, Κατσούλης, Βίδας, Κορωναίος 6, Ζώης, Παπαγεωργίου, Καστρινάκης 14, Καρατζουλίδης, Κοκολάκης 8. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης.
ΑΓΓΛΙΑ: Στίμπσον 22, Τέιθαμ 6, Χάρτλεϊ, Μακ Κόλεϊ, Ντέι 2, Νταν Λόιντ 8, Ντέιβιντ Λόιντ 14, Χόπκινς, Ρίτσαρντς 8, Μπερνς 4, Μπέρι. Προπονητής: Βίκτορ Αμπερ.

Τρία χρόνια αργότερα μας έπεσε στο κεφάλι η δεύτερη κεραμίδα, παρόντος μάλιστα του νυν τεχνικού συμβούλου, Κώστα Μίσσα!

Στις 20 Μαίου 1984 στο πλαίσιο του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Παρίσι οι Βρετανοί νίκησαν πάλι την Εθνική αυτή τη φορά σε ένα... τρελό ματς με 106-104 (άνευ παρατάσεων), με δήμιο τον Ρόλαν Γουέι, που έβαλε 30 πόντους. Στο ημίχρονο η ελληνική ομάδα είχε προηγηθεί με 62-53, αλλά στη συνέχεια –και σε πείσμα των 45 πόντων του Νίκου Γκάλη- έπαθε την κασκαρίκα που απέβη μοιραία στην προσπάθεια της να διεκδικήσει την πρόκριση στο Ολυμπιακό Τουρνουά του Λος Άντζελες.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 45, Κατσούλης 20, Καρατζουλίδης 1, Παπαπέτρου, Γιαννάκης 12, Ανδρίτσος 2, Σταυρόπουλος 8, Φιλίππου 4, Φασούλας 12, Ρωμανίδης, Βίδας, Μίσσας. Προπονητής: Κώστας Πολίτης
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Τέιθαμ 11, Γκρέιν, Χαρντγουέι 6, Τζόνσον 23, Σάμσον 18, Σπέιντ, Αρτσιμπαλντ, Στίμπσον 6, Γέρεμινς, Γουέι 30, Μπάλιγκαν 10, Μάλινγκερ 2. Προπονητής: Βίκτορ Αμπερ.

Η συνέχεια υπήρξε αναίμακτη, καθώς έκτοτε η Εθνική δεν γνώρισε άλλη ήττα από τους Βρετανούς και κτυπώ ξύλο να μην συμβεί κάτι τέτοιο στο Λέστερ...

Μετά τις δυο απανωτές ήττες ακολούθησαν τέσσερις σερί νίκες σε επίσημα ματς: 100-70 στις 11 Σεπτεμβρίου 1984 στο Ελσίνκι (Challenge Round Eurobasket, Γκάλης 30, Κατσούλης 20), 107-66 στις 29 Οκτωβρίου 1987 στη Θεσσαλονίκη (προκριματική φάση Eurobasket, Γκάλης 40, Στεργάκος 16, Γιαννάκης 14), 84-76 στις 3 Φεβρουαρίου 1988 στο Κρίσταλ Πάλας (προκριματική φάση Εurobasket, Γιαννάκης 26, Φασούλας 17, Σταυρόπουλος 16, απών ο Γκάλης) και 101-72 στις 6 Ιουλίου 1988 στο Ρότερνταμ (Προολυμπιακό Τουρνουά, Γκάλης 31, Γιαννάκης 19).

Συν τοις άλλοις η Εθνική νίκησε τη Μεγάλη Βρετανία και σε τέσσερα φιλικά ματς, τρία εκ των οποίων διεξήχθησαν μέσα σε έντεκα ημέρες το περασμένο καλοκαίρι: 95-62 στις 18 Αυγούστου 2013 στο Ηράκλειο (Καϊμακόγλου 16, Βουγιούκας 12), 92-64 στις 8 Αυγούστου 2017 στην Πάτρα (Πρίντεζης 12, Παππάς 12), 72-68 στις 18 Αυγούστου στο Λονδίνο (Παππάς 22, Παπανικολάου 12) και 88-84 στις 19 Αυγούστου πάλι στο Λονδίνο (Παππάς 22, Σλούκας 11, Παπαγιάννης 11), ανήμερα της... δραματικής ανακοίνωσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο ότι θα απουσιάσει από το Eurobasket και ενώ ο Μπουρούσης, ο Πρίντεζης και ο Παπαπέτρου είχαν μείνει στην Αθήνα λόγω γαστρεντερίτιδας!

Και ενώ οι άνδρες δεν την ξαναπάτησαν από το 1984, έλαχε ο κλήρος στην Εθνική Νέων να δει τα αγγλικά ραδίκια ανάποδα, στις 11 Ιουλίου του 2014 στα Δυο Αοράκια. Εκείνο το βράδυ στο πλαίσιο του Εurobasket Νέων οι Βρετανοί με προπονητή τον Ελληνα, πρώην παίκτη του Δούκα, Ανδρέα Καπούλα σόκαραν την ελληνική ομάδα με 66-69 (Μποχωρίδης 14) με τρίποντο του Λουκ Νέλσον από τα οκτώμισι μέτρα στην εκπνοή του αγώνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3