Η επόμενη μέρα της Εθνικής

Αντώνης Σαούλης
Η επόμενη μέρα της Εθνικής

bet365

Η κλήρωση για το Uefa Nations League, ο προκριματικός όμιλος για το Euro 2020, η νέα (;) έδρα και το μέλλον του Σκίμπε.

Επιτυχία ή αποτυχία; Το ποτήρι μετά την προκριματική φάση για το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι μισογέματο ή μισοάδειο; Ο καθένας έχει την άποψή του. Ομως από το βράδυ της Κυριακής η συγκεκριμένη διετία (2015-2017) ανήκει στο παρελθόν και πλέον η Εθνική ομάδα πρέπει να κοιτάξει την επόμενη μέρα.

Μια επόμενη μέρα που έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα, έχει το Uefa Nations League και φυσικά έχει και την προκριματική φάση για το Euro του 2020. Η διετία 2018-2020 είναι πολύ σημαντική και για την Εθνική μας και για τους διεθνείς μας. Εδώ κοτζάμ Σωκράτης προανήγγειλε το τέλος του από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να προκριθεί στην τελική φάση.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Αρχικά θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το θέμα του Μίκαελ Σκίμπε. Ο ίδιος δηλώνει σιγουριά για την παραμονή του. «Δε νομίζω ότι θα είναι το τελευταίο μου παιχνίδι», είπε πριν το ματς με τους Κροάτες, «πιστεύω πως θα μείνω γι' ακόμα δύο χρόνια», είπε μετά το παιχνίδι.

Στις δηλώσεις του Γερμανού προστέθηκαν κι αυτές των Τοροσίδη και Τζαβέλλα οι οποίοι δημόσια εξέφρασαν την θέλησή τους να παραμείνει ομοσπονδιακός ο Σκίμπε. Με μεγαλύτερη βαρύτητα φυσικά αυτή του αρχηγού. «Εύχομαι να μείνει. Το έχω μεταφέρει και στην διοίκηση το έχω πει και στους παίκτες. Αυτός μας ένωσε».

Μένει να δούμε στο επόμενο (;) Δ.Σ. της ΕΠΟ (20 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη αν και δεν είναι δεδομένο ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο Δ.Σ.) εάν θα οριστικοποιηθεί η παραμονή του Σκίμπε (φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο) ή θ' ανοίξει ένα ακόμα μεγαλύτερο κεφάλαιο πριν μπούμε στη νέα περιπέτεια που ονομάζεται Uefa Nations League.

Για την ώρα όμως όλα δείχνουν παραμονή Σκίμπε, αν και υπάρχουν και οι αντίθετες «φωνές».

ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΗΠΕΔΟ
Αυτό και αν είναι μεγάλο θέμα. Ποια θα είναι η έδρα της Εθνικής τα επόμενα χρόνια; Και για το Uefa Nations League αλλά και για τα προκριματικά του Euro 2020. Μπορεί βεβαίως και να παραμείνει στο «Καραϊσκάκης» αλλά το συγκεκριμένο σενάριο δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες. Ομως πριν οριστικοποιηθεί η έδρα της Εθνικής οι άνθρωποι της ΕΠΟ θα πρέπει να γνωρίζουν όλες τις προδιαγραφές που θα χρειάζονται για το Uefa Nations League (αν και λογικά δεν θα υπάρξει κάτι καινούργια σε σχέση με τις προδιαγραφές που υπήρχαν).

Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να ληφθεί σύντομα από την ΕΠΟ γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν. Το που θα προπονείται η Εθνική είναι το πιο σημαντικό και σίγουρα αυτήν την στιγμή είναι το ζήτημα που «καίει» περισσότερο για την επόμενη μέρα την Εθνική. Εάν φυσικά δεν προκύψει θέμα με τον Μίκαελ Σκίμπε.

Η Εθνική πρέπει να δηλώσει δύο έδρες μέχρι τον Γενάρη και η ΕΠΟ ψάχνει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Εδώ αλλάζουν πολλά. Τα προκριματικά δεν θ' αρχίσουν τον Σεπέμβριο του 2018 (αμέσως μετά το Μουντιάλ όπως συνηθιζόταν δηλαδή) αλλά το 2019 (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο)! Η σημαντική ημερομηνία που πρέπει να κυκλώσουμε είναι αυτή στις 2 Δεκεμβρίου του 2018. Τότε θα γίνει η κλήρωση στο Δουβλίνο. Δέκα όμιλοι (πέντε των πέντε ομάδων και πέντε των έξι ομάδων) από τους οποίους θα προκριθούν οι δύο πρώτοι απευθείας στην τελική φάση!

Οι άλλες τέσσερις ομάδες θα βγουν μέσα από την διαδικασία των play-off. Στα play off θα μπουν 16 ομάδες (!) οι οποίοι θα έχουν καθοριστεί από το Uefa Nations League.

ΤΟ UEFA NATIONS LEAGUE
Τι είναι το Uefa Nations League; Μία νέα διοργάνωση που ουσιαστικά καταργεί τις φιλικές αναμετρήσεις και δημιουργεί ένα νέο τουρνουά.

Το Uefa Nations League προηγείται των προκριματικών. Οπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικές μέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η κατηγορία του Πρωταθλήματος Εθνών (λεπτομέρειες εδώ).

Η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου στην Ελβετία και η Εθνική μας ομάδα θα μπει σε όμιλο των τεσσάρων ή σε όμιλο των τριών από τις ομάδες που βρίσκονται στην 3η κατηγορία.

Αυτές είναι:
Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

Οι αγώνες (εντός κι εκτός έδρας) θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018. Πριν αρχίσουν δηλαδή οι προκριματικοί όμιλοι του Euro 2020.

Οι νικητές των τεσσάρων ομίλων θα ανέβουν στην 2η κατηγορία και οι τέσσερις τελευταίες των ομίλων θα υποβιβαστούν στην 4η κατηγορία.

Ταυτόχρονα οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της 3η κατηγορίας (ισχύει για όλες τις κατηγορίες αλλά εμείς βρισκόμαστε σε αυτήν) που δεν θα προκριθούν από τα προκριματικά (όταν θα ολοκληρωθούν αυτά δηλαδή τον Νοέμβρη του 2019) θα μπουν στα play off των 16 ομάδων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις που θα μείνουν κενές.

Ουσιαστικά οι 16 ομάδες των play off θα βγουν από το Uefa Nations League. Εάν έχουν προκριθεί ήδη από τον προκριματικό όμιλο οι καλύτερες ομάδες της κάθε κατηγορίας τότε θα παίρνει την θέση τους η αμέσως καλύτερη ομάδα της εκάστοτε κατηγορίας.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ
Τέλος υπάρχει το μεγάλο κεφάλαιο της Εθνικής. Οι διεθνείς. Μετά το τέλος της προκριματικής φάσης δεν υπήρξε κάποιος που να έκλεισε το κεφάλαιο της Εθνικής. Ο πιο παλιός ο Βασίλης Τοροσίδης τόνισε ξεκάθαρα πως θα είναι πάντα στο πλευρό της ομάδας, ο Σωκράτης ανανέωσε το ραντεβού για μετά το 2020. Οπότε δεν υπάρχει κάποια απώλεια στο συγκεκριμένο κομμάτι της Εθνικής την επόμενη μέρα...

Μια επόμενη μέρα που έχει ανοιχτά θέματα (Σκίμπε, γήπεδο), μια ομάδα σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από εκεί που την είχαμε αφήσει μετά τα προκριματικά του Euro στην Γαλλία και με μια Uefa που προσθέτει περισσότερους επίσημους αγώνες άρα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις Εθνικές...

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα