Αλήθειες και ψέματα!

Αλήθειες και ψέματα!

Gazzetta team
Αλήθειες και ψέματα!

bet365

Κάθε αποτυχία δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ήταν με την Εθνική στο Καράκας και καταγράφει 10 ψέματα που συζητήθηκαν δίνοντας την αληθινή διάσταση στα γεγονότα!

Το gazzetta.gr ήταν το μοναδικό Μέσο που έδωσε το παρών στη Βενεζουέλα με τρεις δημοσιογράφους (Παπαθεοδώρου, Σκουντής, Καβαλιεράτος) και επιχειρεί να ξεδιαλύνει τα σύννεφα που δημιουργήθηκαν για δέκα περιπτώσεις που απασχόλησαν την Εθνική ομάδα πριν, στη διάρκεια και κυρίως μετά το Προολυμπιακό.

Το ψέμα: Ο Ίαν Βουγιούκας κόπηκε από την 12αδα του Προολυμπιακού λόγω τραυματισμού.

Η αλήθεια: Ο Ηλίας Ζούρος σκεφτόταν να μην τον καλέσει καν στην προετοιμασία (πληροφορία που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης) και τελικά επέλεξε να τον αφήσει εκτός για αγωνιστικούς λόγους. Επειδή δεν ταίριαζε με τη φιλοσοφία που ήθελε να έχει η Εθνική με τα γρήγορα τεσσάρια και τις αλλαγές στην άμυνα. Ισχύει 100% ότι ο Ζούρος ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο 27χρονος σέντερ προφασίστηκε (;)τραυματισμό για να μην παίξει στο φιλικό με τη Ρωσία, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος που κόπηκε από τη συνέχεια της προετοιμασίας. Δεν ταίριαζε στα πλάνα του, ο Ζούρος θεώρησε ότι στις προπονήσεις ήταν κακός και ό,τι συνέβη στο φιλικό απλά ενίσχυσε την αρχική του θέση. Κι έτσι κόπηκε. Ουδέποτε ο παίκτης δήλωσε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού ή φάνηκε πως δεν ήθελε να συμμετάσχει στην προσπάθεια της ομάδας.

Το ψέμα: Ο Κώστας Σλούκας και ο Βασίλης Καββαδάς επέστρεψαν στην Ελλάδα επειδή δεν είχαν δωμάτιο στο Καράκας.

Η αλήθεια: Τις δύο πρώτες μέρες - με ευθύνη κυρίως των διοργανωτών - δεν υπήρχε δωμάτιο στο ξενοδοχείο της Εθνικής, όχι μόνο για τους δύο παίκτες που ήταν εκτός 12αδας, αλλά και για πολλά άλλα μέλη της αποστολής... Μετά από δύο νύχτες το πρόβλημα λύθηκε από τους διοργανωτές και άπαντες μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο της Εθνικής. Από τη στιγμή που τέθηκαν εκτός λίστας, ο Σλούκας και ο Καββαδάς ζήτησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να ξεκουραστούν (περισσότερο ο πρώτος που το επιζητούσε μετά από μια εξοντωτική σεζόν) και να είναι έτοιμοι να ενταχθούν ξανά στην ομάδα μετά το Προολυμπιακό εφόσον χρειαζόταν, αίτημα που έκανε αποδεκτό ο Ηλίας Ζούρος.

Το ψέμα: Οι βοηθοί του Ηλία Ζούρου έμεναν σε άλλο ξενοδοχείο.

Η αλήθεια: Την πρώτη μέρα προέκυψε θέμα με τους βοηθούς, αλλά αμέσως διευθετήθηκε. Οι συνεργάτες του Ζούρου έμειναν από την πρώτη μέρα στο ξενοδοχείο της Εθνικής και το τεχνικό επιτελείο δούλεψε κανονικά μαζί από την εκκίνηση του Προολυμπιακού.

Το ψέμα: Η Εθνική υποτίμησε τη Νιγηρία επειδή είναι μια ομάδα της Αφρικής.

Η αλήθεια: Η Νιγηρία δεν είναι ακριβώς ομάδα της Αφρικής, αν αναλογιστούμε ότι οι 9 από τους 12 παίκτες της γεννήθηκαν στις ΗΠΑ. Ναι μεν δεν είναι παίκτες του πιο υψηλού επιπέδου, αλλά δεν είναι και... άγραφοι. Εμαθαν μπάσκετ σε γνωστά αμερικάνικα Πανεπιστήμια και στην ελληνική ομάδα ήξεραν με τι έχουν να κάνουν. Αλλά στην πράξη δεν τους βγήκε. Και πώς θα μπορούσαν να τους υποτιμήσουν όταν μια εβδομάδα πριν αντιμετώπισαν τη Νιγηρία σε φιλικό στη Βραζιλία και βρέθηκαν να χάνουν 69-63 στο τελευταίο δεκάλεπτο; Το scouting είχε καταδείξει τις αδυναμίες των Νιγηριανών και τα πλεονεκτήματά τους και κανείς εκ των παικτών δεν αισθάνθηκε ότι πήγε... αδιάβαστος στη μάχη.

Το ψέμα: Η Εθνική έχασε από τη Νιγηρία λόγω διαιτησίας.

Η αλήθεια: Στις δύο τελευταίες φάσεις οι διαιτητές αποφάσισαν δύο φορές σε βάρος της Ελλάδας, τα κριτήρια των ρέφερι βοήθησαν το παιχνίδι της Νιγηρίας, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε η διαιτησία έφταιξε, ούτε κανείς άλλος πλην της ίδιας της ομάδας. Υπάρχουν πολλές φάσεις στις οποίες διαμαρτυρήθηκαν και οι Νιγηριανοί, στο ματς με το Πουέρτο Ρίκο διαμαρτυρήθηκαν οι αντίπαλοι. Οι διαιτητές δεν είχαν πρόθεση να ευνοήσουν τη Νιγηρία, τους «χάρισαν» δύο σημαντικά πλεονεκτήματα στο φινάλε που θα άλλαζαν την ιστορία, αλλά είναι ντροπή ολόκληρη Ελλάδα στο μπάσκετ να θεωρεί τη διαιτησία αιτία της πρώτης ήττας από αφρικανική ομάδα μετά από 26 νίκες σε ισάριθμους αγώνες!

Το ψέμα: Όλοι οι παίκτες εμφανίστηκαν στην «ώρα» τους στην προετοιμασία.

Η αλήθεια: Υπήρξε κάποιος που επικαλούμενος προσωπικό πρόβλημα (που αποδείχθηκε πως είχε βάση) εμφανίστηκε με δύο μέρες καθυστέρηση. Κι αυτός ήταν ο Νικ Καλάθης που ειδοποίησε πως θα αργήσει ΑΝΗΜΕΡΑ της έναρξης της προετοιμασίας. Η ομάδα συμβιβάστηκε κρίνοντας ότι δε μπορούσε να ελέγξει την πληροφορία, ωστόσο υπάρχει μια λεπτομέρεια που αξίζει να επισημανθεί. Κι αυτή είναι ότι ο ατζέντης του παίκτη σε επικοινωνία με την ομοσπονδία κάποιες ημέρες πριν ενημέρωσε ότι «ο Νικ θα είναι κανονικά παρών στις 14 Ιουνίου»! Ενώ η έναρξη είχε οριστεί στις 11...

Το ψέμα: Οι παίκτες δεν προσπάθησαν όσο έπρεπε στην άμυνα.

Η αλήθεια: Το σκάουτινγκ της Εθνικής ήταν υψηλού επιπέδου, αλλά το προπονητικό τιμ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την άμυνα, επικαλούμενο ότι οι δέκα κανονικές προπονήσεις τακτικής δεν επαρκούσαν για να διδάξουν σωστά αυτό που ήθελαν. Παράλληλα θεωρούσαν πως δεν υπήρχαν φρέσκα πόδια για να «επενδύσει» η ομάδα στην άμυνα. Όπως και να έχει, ακόμα κι αν τα επιχειρήματα έχουν κάποια βάση, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε λάθος διότι η Εθνική δέχθηκε σωρεία πόντων σε όλα τα παιχνίδια κι όχι μόνο με τη Νιγηρία. Πήγε να κερδίσει με... στυλ ερυθρόλευκο παίζοντας με ταχύτητα στην επίθεση, αλλά χωρίς τερματοφύλακα στον αέρα τύπου Ντόρσεϊ και Χάινς, η Εθνική έμοιαζε με αφύλακτη διάβαση στα μετόπισθεν. Η ελληνική ομάδα παρασύρθηκε από την επιθετική της ικανότητα κι αυτό επηρέασε και τον Ζούρο και τους παίκτες, που επέλεξε τις περισσότερες φορές να έχει στο παρκέ τους καλύτερους επιθετικούς και όχι όσους έχουν αρετές στην άμυνα. Κι αυτό κόστισε.

Το ψέμα: Οι παίκτες πήγαν στο Προολυμπιακό με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Η αλήθεια: Η ελληνική ομοσπονδία είναι η πιο... large από όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ως προς τις ανέσεις που παρέχει στους παίκτες. Καμία άλλη δεν πληρώνει από εισιτήρια business class σε όλες τις πτήσεις και τα extras των δωματίων μέχρι την καθημερινή αποζημίωση στους αθλητές (ανεξαρτήτως αποτελέσματος). Ωστόσο έγινε λάθος ως προς το τελευταίο ταξίδι πριν το Προλυμπιακό, που δεν οφείλεται σε οικονομική αιτία. Ο Ζούρος ζήτησε να συμμετάσχουν στο δυνατό τουρνουά του Χιούστον και τελικά η Εθνική βρέθηκε στην Βραζιλία ταξιδεύοντας μια μέρα να πάει και άλλη μία να γυρίσει διότι το τουρνουά γινόταν 4 ώρες οδικώς από το Σάο Πάολο και το Σάο Πάολο απείχε 6 ώρες με το αεροπλάνο από το Καράκας! Λεπτομέρειες; Ναι. Ασφαλώς και δεν κρίνεται εκεί η πρόκριση και η ήττα από τη Νιγηρία δεν οφείλεται ούτε 1% σε τέτοια πράγματα. Δεν είναι κακό όμως, να διορθωθούν κάποιες καταστάσεις και να μην επαναληφθούν αμέλειες που προκαλούν εκνευρισμό στα μέλη της αποστολής.

Το ψέμα: Ο Ζούρος «αμέλησε» να πάρει τάιμ άουτ μετά τις βολές του Νταγκουντούρο.

Η αλήθεια: Πράγματι, τα τάιμ άουτ είχαν εξαντληθεί καθώς ο Ζούρος σε ένα ματς που κρινόταν στον πόντο, επέλεξε να πάρει το τελευταίο που δικαιούταν 70 δευτερόλεπτα πριν το τέλος με το σκορ 75-72 υπέρ της Νιγηρίας. Από το τάιμ άουτ βεβαίως, προέκυψε μια εξαιρετική εκτέλεση συστήματος που κατέληξε σε κάρφωμα του Μπουρούση. Ετσι όμως μετά τις βολές του Νταγκουντούρο δεν υπήρχε δυνατότητα επαναφοράς από τα 8,5 μέτρα επειδή δεν υπήρχε τάιμ άουτ. Το τάιμ άουτ λοιπόν, πριν τις βολές το πήρε ο προπονητής της Νιγηρίας. Μετά, δεν πήρε κανείς...

Το ψέμα: Οι παίκτες νοιάζονταν περισσότερο για τα επόμενα συμβόλαιά τους και λιγότερο για την Εθνική.

Η αλήθεια: Είναι κάπου στη μέση. Τόσο ο Ηλίας Ζούρος, όσο και πολλοί από τους παίκτες, είχαν το νου τους και στα επόμενα συμβόλαιά τους. Είχαν συζητήσεις με μάνατζερ και ομάδες και μόνο λίγοι διεθνείς δεν είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία. Και ίσως κάτι τέτοιο να επηρέασε την συγκέντρωσή τους. Υπήρξε παίκτης που συζητούσε για το συμβόλαιό του δέκα λεπτά πριν βγει για ζέσταμα! Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, τούτο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Κάθε καλοκαίρι συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Έτσι συνέβη και φέτος. Το σπουδαιότερο είναι ότι κανείς δεν φάνηκε αδιάφορος στο γήπεδο και σε καμία περίπτωση δεν έβαλαν τον εαυτό τους (και τα συμβόλαιά τους) πάνω από την ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα