Negreanu: «Το πόκερ είναι σε λάθος δρόμο»

Pokerlobby.gr Team
Negreanu: «Το πόκερ είναι σε λάθος δρόμο»

bet365

Ο Daniel Negreanu δεν είναι από τους σιωπηλούς παίκτες. Συμμετέχει στην κοινότητα, έχει έντονη παρουσία online και αγαπά τις κάμερες όσο τον αγαπούν κι εκείνες. Δείχνει τόσο φιλικός που δεν περιμένει κανείς να τον ακούσει να μιλάει σκληρά. Όταν όμως έρχεται η ώρα να μιλήσει για το σύγχρονο πόκερ, δε μασάει τα λόγια του!

Στην τελευταία του συνέντευξη ο KidPoker ακούγεται ανήσυχος για έναν κόσμο που έχει αλλάξει από την εποχή που έκανε εκείνος τα πρώτα του βήματα στο πόκερ. Έχει αλλάξει τόσο πολύ που οι παίκτες της γενιάς του δυσκολεύονται, όχι μόνο να συμβαδίσουν, αλλά και να τον αναγνωρίσουν!

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την (ομολογουμένως) πολύ μεγάλη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον παίκτη.

Πώς είναι η ζωή σου μετά τη Μαύρη Παρασκευή;

Πήγα στο Τορόντο και έστησα τη βάση μου εκεί, αλλά από τότε είμαις τους δρόμους. Το κέντρο του κόσμου του πόκερ έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, οπότε βρίσκομαι εκεί. Το σπίτι μου είναι ακόμα στο Βέγκας, αλλά σχεδιάζω να ταξιδέψω πολύ. Η βάση μου είναι στον Καναδά τώρα όμως οπότε μπορώ να παίξω πόκερ από οπουδήποτε στον κόσμο.

Πληρώνεις φόρους στον Καναδά;

Δεν ξέρω. Νομίζω. Έχω ένα λογιστή που τα κανονίζει αυτά. Απλά κάνω ό,τι μου πουν.

Τερμάτισες τρίτος στο φετινό leaderboard του WCOOP. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό για κάποιον που χαρακτηρίζεται συχνά «ψάρι στο online παιχνίδι». Πώς βελτιώθηκες τόσο σύντομα;

Το πρόβλημα με τα online τουρνουά είναι ότι πραγματικά δεν τα παίρνω στα σοβαρά και δεν μπορούσα να διαβάσω τους αντιπάλους μου, οπότε έπαιζα βασικό, ABC, πόκερ. Σε αυτό το WCOOP ξεκίνησα να χρησιμοποιώ tracking λογισμικό, το οποίο βοηθάει πάρα πολύ, και μετά άκουσα για ένα site όπου μπορείς να βρεις τα στατιστικά των παικτών χωρίς κόπο, από το μέσο buy-in που πληρώνουν, έως το ROI τους κτλ. Οπότε έβαζα πληροφορίες και τους σημείωνα με διαφορετικά χρώματα. Πριν, κοίταζα την οθόνη και έβλεπα μια γάτα, ένα καπέλο, ένα σκύλο, μια περίεργη γκόμενα. Τώρα λαμβάνω πολύ πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση τον παίκτη.

Σου φάνηκε δύσκολη η προσαρμογή;

Όχι, στ’ αλήθεια το απόλαυσα. Είμαι κολλημένος με τα στατιστικά, οπότε το να μπορώ να δω όλα αυτά τα πράγματα είναι ο παράδεισός μου. Και με βοήθησε πραγματικά πολύ. Ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ όταν έπαιζα $100/$200 no-limit. Ξόδευα 3 ώρες παίζοντας και μετά 3 ώρες αναλύοντας όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που είχα για τους αντιπάλους μου.

Όταν ξεκίνησες να παίζεις περισσότερο online, ξεκίνησες αμέσως με μερικά πολύ ακριβά παιχνίδια. Γιατί δεν ξεκίνησες χαμηλότερα;

Δεν ήταν τόσο ακριβά. Παίζω γενικά σε μεγαλύτερα παιχνίδια από αυτό έτσι κι αλλιώς και το να χάνω 100 χιλιάδες δολάρια δεν ήταν και τόσο μεγάλο θέμα. Μπορούσα να το διαχειριστώ. Πολλοί είπαν ότι έπρεπε να ξεκινήσω από τα $5/$10, και αν είχα θέμα με τα χρήματα, τότε ναι, αυτό θα έκανα. Αλλά ήθελα να μάθω με τους καλύτερους. Γενικά, αυτό που θα δεις στα $5/$10 είναι ένα μάτσο grinders που κάνουν στοιχειώδες παιχνίδι και παίζουν πανομοιότυπα.

Πιστεύεις ότι είχες ήδη ξεκαθαρίσει τα βασικά;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Οι βασικές μου γνώσεις δεν είναι πολύ καλές και αυτό ήταν πάντα πρόβλημα. Το 2004 δεν χρειαζόσουν βασικές γνώσεις, γιατί κανείς δεν έπαιζε καλά. Μπορούσα να παίζω τσαπατσούλικα, ειδικά στα τουρνουά. Μπορούσα να κάνω raise με 6-4 εκτός θέσης, αλλά σήμερα δεν μπορώ γιατί να με μαδήσουν. Όταν παίζεις online πρέπει να συγκεντρώνεσαι πολύ περισσότερο στην βελτίωση των βασικών σου γνώσεων.

Τι σε βοήθησε περισσότερο να βελτιώσεις αυτές τις γνώσεις;

Ειλικρινά, ήταν το λογισμικό. Σύνέκρινα τα στατιστικά μου, με αυτά των αντιπάλων μου και αν δεν έβρισκα έναν πραγματικά καλό λόγο για τις διαφορές, έκανα αλλαγές. Βασικά, έκανα μιμήσεις των αντιπάλων μου. Μιλούσα επίσης για στρατηγική με τον Lex Veldhuis, τον Richard Lyndaker, τον Tom Marchese και τον Bill Reynolds. Μου έκαναν νύξεις για πολλά πράγματα και όταν μου έδιναν αυτά τα στοιχεία έλεγα «Οκ, αυτό είναι εύκολο».

Ήθελαν να γίνεις καλύτερος;

Νομίζω ότι αισθάνονταν ότι ήταν αρκετά καλοί ώστε ακόμα και αν βελτίωνα τις βασικές μου γνώσεις, ακόμα θα μπορούσαν να με νικήσουν. Δεν με πειράζει καθόλου αυτό, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχειώδη πράγματα που μπορώ είτε να καταλάβω μόνος μου, είτε να μάθω από άλλους ανθρώπους που τα έχουν καταλάβει ήδη.

Θα το είχες κάνει αυτό αν δεν είχες συμβόλαιο με την PokerStars;

Αν δεν είχα υπογράψει με την PokerStars,θα ήμουν πολύ καλύτερος παίκτης σήμερα. Θα ήμουν άπειρα καλύτερος. Ακούγεται κακό, και πραγματικά απολαμβάνω να δουλεύω για την PokerStars, αλλά δες τα μονοπάτια που διαλέξαμε εγώ και ο Ivey. Ήμασταν σε παρόμοιο επίπεδο και εκείνος απλά έπαιζε πόκερ ασταμάτητα και εγώ ξεκίνησα να κάνω πολύ δουλειά με τα MME. Δεν είναι σύμπτωση που εκείνος έγινε ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και εγώ έφυγα από το χάρτη για λίγο. Ακόμα πιστεύω ότι είμαι ένας από τους καλύτερους, αλλά χρειάζομαι να δουλέψω πολύ περισσότερο στο παιχνίδι μου.

Αλλά έχεις ήδη χρήματα και δόξα, γιατί δεν χαλαρώνεις;

Δεν θέλω ποτέ να γίνω ο τύπος που ήταν καλός πριν 10 χρόνια. Λατρεύω το γεγονός ότι όλοι έγιναν καλύτεροι. Για μένα είναι σαν ένα βιντεοπαιχνίδι, όπου όταν κερδίσεις το επίπεδο 3, ελπίζεις να υπάρχει και επίπεδο 4. Το 2004 κανείς δεν έπαιζε καλύτερα από μένα. Κανένας δεν πλησίαζε καν τον βαθμό κατανόησης που είχα για τα τουρνουά τότε και τώρα όλοι παίζουν αυτό το στυλ ήρεμου πόκερ σήμερα. Συνήθιζα να κάνω αύξηση 2,5 φορές το big blind τότε και όλοι με κορόιδευαν.

Πιστεύεις ότι το παιχνίδι στα τουρνουά έχει αλλάξει προς το καλύτερο;

Πιστεύω ότι πάμε σε λάθος κατεύθυνση. Το WSOP ήταν πολύ πιο σοβαρό και βαρετό φέτος. Ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό με τύπους σε στολές κοτόπουλου που έκαναν τους βλάκες. Αυτό θέλει να δει ο κόσμος. Δε θέλουν να ακούν για τον UTG+1, για το stack των 31ΒΒ ή για polarised range. Οι σκληροπυρηνικοί λατρεύουν την ορολογία, αλλά εκείνοι θα δουν την εκπομπή έτσι κι αλλιώς. Για να φέρεις το μέσο άνθρωπο, χρειάζεσαι χαμηλότερο επίπεδο και περισσότερη διασκέδαση.

Πιστεύεις ότι το πόκερ δεν είναι πια ενδιαφέρον για το ευρύτερο κοινό;

Όταν το πόκερ έγινε δημοφιλές, είχε ανθρώπους σαν τον Devilfish, τον Sammy Farha, τον Doyle Brunson και τον Phil Ivey. Σήμερα η ιστορία πάει έτσι: Άφησα το σχολείο και έκανα grind 20 τραπέζια για να φτιάξω το bankroll μου. Η ιστορία δεν είναι σέξυ. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γι αυτούς, γιατί δεν είναι ενδιαφέροντες. Μπορείς να μετρήσεις τους ανθρώπους που θα έκαναν τον πολύ κόσμο να ενδιαφερθεί γι αυτούς στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είχαμε όλα αυτά τα θέματα που ήταν φρέσκα και ενδιαφέροντα, αλλά που είναι τα νέα; Αν είσαι τηλεοπτικός παραγωγός αντιμετωπίζεις την ίδια ιστορία, γεμάτη διαφημίσεις, που είναι δύσκολο να πουλήσεις. Νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα.

Πώς διορθώνεται αυτό το πρόβλημα;

Το τηλεοπτικό πόκερ πρέπει να το αντιμετωπίσει. Αν θέλεις να δημιουργήσεις την καλύτερη εκπομπή, χρειάζεσαι να δημιουργήσεις ποκερικές προσωπικότητες. Αρέσουν στο κοινό ο Phil Laak και ο Antonio; Οκ τότε, προσκάλεσέ τους. Ο Daniel Cates; Ναι, είναι εξαιρετικός παίκτης αλλά κανείς δε δίνει δεκάρα. Μπορεί να είσαι ο καλύτερος παίκτης, αλλά ποιος νοιάζεται; Οι τηλεοπτικές μετρήσεις είναι αυτό που οδηγεί τη βιομηχανία σε κάποιο βαθμό και χρειάζεται να επιλέγεις αυτόν που θα κάνει τη διαφορά εκεί.

Πιστεύεις ότι δεν υπάρχει χώρος στην τηλεόραση για τη γενιά του online πόκερ;

Δε λέω ότι οι νέοι παίκτες δεν μπορούν να είναι στην τηλεόραση, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται να ξεχωρίσουν με κάποιο τρόπο. Πολλά από αυτά τα νέα παιδιά θεωρούν ότι αν κερδίσουν τρία WPT, θα βρουν και προσφορές από χορηγούς. Όχι αν είσαι βαρετός. Αν κανείς δε σε συμπαθεί, ή δεν ενδιαφέρεται για σένα, γιατί ένα site να σου δώσει χρήματα μόνο επειδή κέρδισες;

Ποιον θα ήθελες να δεις περισσότερο, από τη νέα γενιά;

Πιστεύω ότι ο Luke Schwartz και ο Sam Trickett είναι καλοί για το πόκερ. Νομίζω ότι μόνο το γεγονός ότι ο Trickett είναι όμορφος, τον κάνει ενδιαφέροντα. Αν είσαι όμορφος, ή έχεις ωραίο όνομα, ή είσαι αστείος ή είσαι μαλ…κας, είναι καλά. Η πλειοψηφία όμως είναι απλά το ίδιο πρόσωπο και δεν είναι ενδιαφέροντες για το μέσο άνθρωπο.

Σίγουρα όμως το παιχνίδι έχει προχωρήσει πέρα από εκείνους που ήταν μόνο προσωπικότητες, όπως ο Mike Matusow. Εκείνοι είναι καλοί για το πόκερ;

Ναι, γιατί είναι τα ονόματα που θυμάται ο κόσμος. Είναι ανόητο και είναι τρελό, αλλά είναι αξιομνημόνευτο. Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν έχουν πάνω τους τίποτα ενδιαφέρον. Ο Tony G είναι κάποιος που θυμάσαι. Ο Phil Laak είναι κάποιος που θυμάσαι. Και ο κόσμος λέει ότι τους θυμόμαστε μόνο γιατί έχουν πολύ τηλεοπτικό χρόνο. Όχι. Δείτε τον Justin Bonomo. Ήταν στην εκπομπή μας και έπαιξε καλά, αλλά δεν είπε τίποτα και αμφιβάλλω αν θα τον θυμάται κανείς. Πολλοί από αυτούς τους νεαρούς δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουν εντύπωση για να λάβουν κι άλλη πρόσκληση.

(…)

Αισθάνεσαι κομμάτι της παλιάς γενιάς ή της νέας;

Θυμάμαι να βλέπω τον Mansour Matloubi να διαμαρτύρεται που οι νεαροί έκαναν πολύ μεγάλα πονταρίσματα και το παιχνίδι τον ξεπερνούσε. Δεν ήθελα ποτέ να είμαι αυτός ο τύπος. Δεν ήθελα ποτέ να είμαι ο γέρος που δεν ξέρει τι κάνει πια. Όταν ακούω τον Matusow να διαμαρτύρεται για τα παιδιά που κάνουν 4 ή 5 betting σκέφτομαι, τι κάνεις; Είσαι χαζός; Σταμάτα. Παίζουν καλό πόκερ. Πρέπει να διδαχθείς μερικά πράγματα.

(…)

Τι πιστεύεις για το θέμα της Full Tilt;

Διαχειρίστηκαν την εταιρία σαν χαζοί. Οι παίκτες πόκερ πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Δεν μπορούν. Γιατί να μην προσλάβεις κάποιον που να ξέρει πως λειτουργεί η εταιρία σου των δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Έχεις μιλήσει με τους φίλους σου, όπως π.χ. τον Phil Ivey, από τότε;

Έχω μιλήσει με όλους τους. Ντρέπονται και περιφρονούν τους προϊσταμένους τους. Εμπιστεύτηκαν τον Howard Lederer. Εγώ όχι. Δεν εμπιστεύομαι αυτή την οικογένεια. Είναι μια οικογένεια κακοί. Δεν κάνουν το σωστό. Έδωσαν πίστη στον τύπο και τώρα η υπόθεση έσκασε στα μούτρα τους.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Lederer;

Δεν πιστεύω ότι είναι σατανικός, αλλά είναι εγωιστής. Μιλάει στους ανθρώπους σα να ήταν χαζοί. Δεν πιστεύω ότι ξεκίνησε με σκοπό να εξαπατήσει τον κόσμο, είναι απλά αποτέλεσμα αδιαφορίας, εγωισμού και ανικανότητας. Μεγάλο μέρος του προβλήματος ήταν ότι προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν την PokerStars στη διαφήμιση, αλλά η PokerStars ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αν ήταν ικανοποιημένοι με όσα είχαν, θα είχαν κέρδη για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Πόσο σημαντικές συνέπειες πιστεύεις ότι είχε η Full Tilt στο πόκερ;

Βραχυπρόθεσμα, έφερε πολύ αρνητική δημοσιότητα στο παιχνίδι, αλλά μακροπρόθεσμα θα το ξεπεράσουμε. Πιστεύω ότι ο Lederer έχει τελειώσει. Θα μου έκανε μεγάλη έκπληξη αν εμφανιζόταν ποτέ ξανά σε αίθουσα πόκερ. Εκείνος και ο Russ Hamilton πρέπει να πάνε να παίζουν μαζί πόκερ σε κανένα νησί.

Δεν έχεις μιλήσει πολύ για το θέμα όμως…

Θα μπορούσα να βγω και να πω ότι «σας τα έλεγα», αλλά είναι σα να ρίχνεις αλάτι στην πληγή. Συμπάσχω με τους ανθρώπους που έχουν τα χρήματά τους εγκλωβισμένα εκεί.

 

Τελευταία Νέα