Aπό τη... διάλυση, στο θαύμα!

Aπό τη... διάλυση, στο θαύμα!

bet365

Από την Κόλαση στον Παράδεισο έφτασε το ΑΠΟΕΛ που μπορεί το 2000 να ήταν κοντά στη διάλυση, αλλά πλέον όλη η Ευρώπη μιλά για το κυπριακό θαύμα. Το gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι.

Βρέθηκε μια ανάσα από τη διάλυση, οι κλητήρες ήθελαν και τα… Κύπελλα της ομάδας, μιας και οι πιστωτές πίεζαν. Έτσι, από το… τραγικό για την ομάδα 2000 φτάσαμε στο ονειρικό 2012 εκεί όπου το ΑΠΟΕΛ έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλά. Το gazzetta.gr θυμάται τις δέκα στιγμές που προκάλεσαν δάκρυα θλίψης, αλλά και χαράς στους «γαλαζοκίτρινους».

Νοέμβριος 2000 – Η διάλυση προ των πυλών

Φως στο τούνελ ούτε με... προβολείς! Το 2000 δεν είχε αχτίδα φωτός ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ έμεινε εκτός γηπέδου, βλέποντας την κατάσταση να είναι απελπιστική. Τον Νοέμβριο του 2000 ο Τόζα Σάπουριτς θα αποτελέσει παρελθόν και για πολλούς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι οργανωμένοι στους δρόμους, άλλωστε η ομάδα είχε βρεθεί στον πάτο, με τους δικαστικούς κλητήρες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και να απειλούν να σηκώσουν μέχρι και τα κύπελλα της ομάδας... Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, η λαϊκή οργή απαιτούσε την παραίτηση της διοίκησης Τριανταφυλλίδη, και τον Ιανουάριο θα αφήσει τον σύλλογο στο χείλος του γκρεμού. Οι παίκτες είχαν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος και οι πιστωτές απειλούσαν, μιας και η ομάδα χρώσταγε παντού...



Ιούνιος 2001 – Μπάσιμο ελπίδας στο…+2

Το σκηνικό στο ΑΠΟΕΛ θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση, η ομάδα ήταν σε αδιέξοδο και οι μεγαλοπαράγοντες ήθελαν να κάνουν... κουμάντο με χρήματα άλλων. Η έκπληξη όμως ήρθε δυο λεπτά έπειτα το τέλος της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία. Ο Πρόδρομος Πετρίδης κάνει δυναμικό μπάσιμο και μαζί με τους Κυριάκο Ζιβανάρη και Κυριάκο Κυριακού σώζουν την ομάδα και την ιστορία της. Η νέα διοίκηση εξοφλεί παίκτες, πιστωτές, κάνει σημαντικές μεταγραφές και ο κόσμος γυρίζει στο γήπεδο. Δυο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ρεκόρ παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο κόσμος ξανά με τις φανέλες του ΑΠΟΕΛ στα γήπεδα. Η διάλυση όχι μόνο είχε αποφευχθεί, αλλά η ομάδα είχε μπει ξανά σφήνα στο club των μεγάλων εκεί όπου ανήκε.



Ιούνιος 2006 – Χρήμα και τίτλος

Ο Πρόδρομος Πετρίδης άνοιξε οικειοθελώς την πόρτα της εξόδου, αφού οι απειλές για παραιτήσεις μελών ήταν πολλές. Μπροστά σε νέα αδιέξοδο και με την φθορά της πενταετίας, αποφάσισε να παραιτηθεί και την θέση του πήρε o Κυριάκος Ζιβαναρής (29/6). Η πρώτη κίνηση ήταν η πρόσληψη του Μαρίνου Ουζουνίδη, κάτι που προκάλεσε αμηχανία και έκπληξη, αφού η απειρία του Έλληνα τεχνικού προβλημάτιζε έντονα. Ωστόσο η παρουσία του Γιώργου Απέγητου έδινε ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ζεστό χρήμα και μεγάλες μεταγραφές, Πίντο, Καψής, Κόντης, Μαχλάς, Γκόμες και το ΑΠΟΕΛ... πρωτάθλημα!



Αύγουστος 2007 – Ο Πλατινί ανοίγει τον δρόμο

Ο Μισέλ Πλατινί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρεία της UEFA είχε στόχο να ενισχύσει τους «αδύνατους» στο Champions League. Έτσι, σκέφτηκε ένα σχέδιο που δε θα άλλαζε τη δομή της διοργάνωσης, παρά μόνο τη διαδικασία των προκριματικών. Το πλάνο ήταν απλό. Δύο «μονοπάτια», το ένα των πρωταθλητών και το άλλο των μη πρωταθλητών. Με λίγα λόγια οι 4οι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας κ.ο.κ. δεν είχαν πλέον τις ίδιες πιθανότητες με τους πρωταθλητές. Το σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2009-10 και φυσικά υπήρξε μία ανακατανομή του... πλούτου των ομίλων και των πιθανοτήτων για διάκριση. Το ΑΠΟΕΛ κατάφερε δυο φορές να μπει στους ομίλους, κάτι που πριν το 2007 φάνταζε... απίθανο, όχι μόνο για Κυπριακές ομάδες, αλλά και για συλλόγους από χώρες με χαμηλή βαθμολογία.



Ιανουάριος 2008- Γκρίνια και Γιοβάνοβιτς

Όσοι περίμεναν πως το ΑΠΟΕΛ θα μπει με φόρα στη νέα σεζόν έπεσαν πολύ έξω. Στραπάτσο κόντρα στη Μπάτε Μπορίσοφ και τέλος στις όποιες ελπίδες για όμιλο. Το ξεκίνημα απογοητευτικό και μετά από 15 αγωνιστικές η ομάδα ήταν 9 βαθμούς πίσω από την κορυφή. Στις 7 Ιανουαρίου και μετά από την εντός έδρας ήττα από την Ανόρθωση ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανακοινώνει την παραίτησή του, η οποία και γίνεται δεκτή από το δ.σ. Οι σχέσεις οργανωμένων – διοίκησης άσχημες, αλλά η απόφαση για την έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα καθησυχάσει τα πνεύματα. Ο Σέρβος τεχνικός καταφέρνει να κερδίσει το κύπελλο, η ομάδα δείχνει ένα πολύ καλό πρόσωπο, όμως από το καλοκαίρι το... μπαρούτι μύριζε έντονα στο ΓΣΠ.



Οκτώβριος 2008 – Εποχή Ερωτοκρίτου και στήριξη

Τα διοικητικά προβλήματα πολλά για ακόμα μια φορά, ο Ζιβανάρης παραιτείται, ωστόσο πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, ο Φοίβος Ερωτοκρίτου αναλαμβάνει τα ηνία. Αποελίστας μέχρι το κόκαλο, ικανός να βοηθήσει οικονομικά την ομάδα. Το κακό ξεκίνημα είχε δημιουργήσει ένα άσχημο κλίμα για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ωστόσο ο νέος πρόεδρος στήριξε τον Σέρβο και δικαιώθηκε... Μεγάλο σερί στον β' γύρο, η Ομόνοια στο καναβάτσο και το ΑΠΟΕΛ στον... παράδεισο κατακτώντας το 20ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ήταν η αρχή για μια εντυπωσιακή πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ισχυρή διοίκηση, τακτοποιημένα τα οικονομικά και οι οπαδοί στο πλευρό της ομάδας χωρίς μουρμούρα και γκρίνιες.



Αύγουστος 2009 Μικρή η Κοπεγχάγη, γράφει ιστορία

26 Αυγούστου 2009: ΑΠΟΕΛ – Κοπεγχάγη 3-1 Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στιγμή στην ιστορία του. Στον επαναληπτικό του Πάρκεν και το 0-1, το ΑΠΟΕΛ καταφέρνει να κάνει τεράστια εμφάνιση και να ρίξει στο καναβάτσο τους Δανούς,. Ο Μιχαήλ με δυο τέρματα διαμόρφωσε το 3-1, και το ΓΣΠ... κάηκε! Το ΑΠΟΕΛ που ξεπέρασε στη φάση των προκριματικών Στρέμουρ και Παρτιζάν ήταν για πρώτη φορά στους ομίλους και η Τσέλσι, η Ατλέτικο και η Πόρτο δεν το τρόμαξαν. Τρεις ισοπαλίες σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Λευκωσία (πάλι με Ατλέτικο) έβαλαν την ομάδα με μαύρα γράμματα στον ποδοσφαιρικό... ευρωπαϊκό χάρτη. Όσο για τους πρωταγωνιστές της βραδιάς αυτοί ήταν οι: Χιώτης, Μπρόερς, Πουρσαϊτίδης, Ηλία, Κόντης, Μοράις, Κοσόφσκι (82' Αλεξάνδρου), Χαραλαμπίδης, Μιχαήλ, Ζεβλάκοφ (77'Πίντο), Μιροσάβλιεβιτς (65' Σικορά).



Σεπτέμβριος 2011 Πρώτη νίκη, χιλιάδες όνειρα

Ντεμπούτο στους ομίλους και η Ζενίτ η πρώτη αντίπαλος σε έναν όμιλο φωτιά με τους Ρώσους, τη Σαχτάρ και την Πόρτο. Στη σκιά του σοβαρού προβλήματος υγείας του Κόντη, αλλά και το γκολ του Ζιριανόφ στο 63' το ΑΠΟΕΛ έκανε απίστευτη ανατροπή, με τον Μαντούκα στο 73' και τον Αϊλτον στο 75'. Ήταν η πρώτη νίκη της ομάδας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Χιώτη να φορά μπλουζάκι αφιερωμένο στον Χρήστο Κόντη «Κόντης 24».

Μάρτιος 2012 Χιώτης και ΑΠΟΕΛ γράφουν ιστορία

Θρύλος της Ευρώπης το ΑΠΟΕΛ και η Λυών αποδείχθηκε.. μικρή για να μπει εμπόδιο στα όνειρα και τις φιλοδοξίες των Κυπρίων. Το 1-0 του Ζερλάν δεν θα μπορούσε να σταματήσει τους παίκτες του Γιοβάνοβιτς, οι οποίοι παίζοντας για ακόμα μια φορά πειθαρχημένα στέρησαν την ευκαιρία από τους Γάλλους να απειλήσουν. Το γρήγορο γκολ του Μαντούκα, χαλάρωσε την ομάδα η οποία είχε ευκαιρίες να τελείωσε το ματς στην κανονική διάρκεια. Η παράταση δεν είχε νικητή και στα πέναλτι η ψυχή του Σάκη Χιώτη έστειλε την ομάδα του στις «8» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αφού ο Έλληνας πορτιέρο απέκρουσε δυο πέναλτι.

Η διαδικασία
0-1 Ευστοχεί ο Κάλστρομ
1-1 Ισοφαρίζει ο Αϊλτον
1-2 Ευστοχεί ο Λισάντρο
2-2 Ισοφαρίζει ο Μοράις
2-3 Ο Γκομίς θα βάλει τη Λυών μπροστά
3-3 Ισοφαρίζει ο Αλεξάνδρου
3-3 Ο Χιώτης ψαρεύει τον Λακαζέτ και αποκρούει
4-3 Δίνει προβάδισμα ο Τρισχόφσκι
4-3 Ο Χιώτης αποκρούει και το πέναλτι του Μπαστός και στέλνει το ΑΠΟΕΛ στους «8»




Μάρτιος 2012 – Όλη η Κύπρος για ένα εισιτήριο

Ουρές χιλιομέτρων σχημάτισαν οι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ για να προμηθευτούν ένα εισιτήριο για τον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ Μαδρίτης. Το ΓΣΠ χωρητικότητας 22.859 θεατών αποδείχθηκε πολύ μικρό για τους χιλιάδες οπαδούς του ΑΠΟΕΛ που θέλουν να δουν την ομάδα τους στο κρισιμότερα ραντεβού της ιστορίας τους. Η διοίκηση της ομάδας έβγαλε την Πέμπτη 27 του μήνα 800 εισιτήρια προς πώληση, ωστόσο οι οπαδοί που περίμεναν καρτερικά ήταν… χιλιάδες, κάτι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα