«Αστέρας όπως... Ολυμπιακός Βόλου!»

«Αστέρας όπως... Ολυμπιακός Βόλου!»

bet365

Ο Ηλίας Σολάκης, μιλάει στο gazzetta.gr για το μυστικό του Αστέρα Τρίπολης και παραθέτει τις ομοιότητές του με την πορεία της περυσινής του ομάδας, του Ολυμπιακού Βόλου.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση... Και επειδή ο Αστέρας Τρίπολης ξεκίνησε την χρονιά με τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες στις πρώτες 6 αγωνιστικές και πέτυχε την πρώτη του νίκη στις 6 του περασμένου Νοεμβρίου μετά από 2,5 μήνες αγωνιστικής δραστηριότητας, η αγωνιστική του μεταμόρφωση στο 2012, συνιστά “θαύμα” πρώτου μεγέθους. Η άνετη νίκη επί του Εργοτέλη με 3-0 ήταν η 4η συνεχόμενη της αρκαδικής ομάδας (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο), ενώ το συγκρότημα του Σάκη Τσιώλη, που πλέον “φιγουράρει” στην 6η θέση της βαθμολογίας, μετράει 9 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 3 ήττες (15-6 τα γκολ) από την αλλαγή του έτους!

Ο λόγος για τον Ηλία Σολάκη, που μετά τον οριστικό υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, υπέγραψε συμβόλαιο με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά λόγω ενός τραυματισμού στη μέση (υπεβλήθη σε επέμβαση), δεν μπόρεσε αμέσως να βοηθήσει. Ο 37χρονος επιθετικός των “κυανοκίτρινων” από τη Φλώρινα, που σε δύο χρονιές με τους “ερυθρόλευκους” της Μαγνησίας “έβγαλε μάτια” (20 τέρματα σε 48 αγώνες), κλήθηκε από το gazzetta.gr να εξηγήσει το εφετινό ποδοσφαιρικό “φαινόμενο” της Τρίπολης, μίλησε για τη συμβολή του 52χρονου προπονητή του τα τρία τελευταία χρόνια και ανέλυσε τους στόχους της ομάδας του.

- Τελικά που οφείλεται αυτή η αγωνιστική μεταμόρφωση του Αστέρα;

«Αν εξαιρέσουμε τα δύο αναβληθέντα παιχνίδια που δώσαμε στο ενδιάμεσο, με το ξεκίνημα του 2ου γύρου, μετράμε 7 νίκες και 1 ισοπαλία σε 8 αγώνες και νομίζω ότι η πορεία μας είναι εξαιρετική. Η ομάδα διαθέτει αξιοσημείωτη ποδοσφαιρική ποιότητα και πιστεύω ότι χρειαζόταν τον κατάλληλο “κουμανταδόρο”, δηλαδή τον κατάλληλο άνθρωπο για να διαχειριστεί σωστά το υλικό και να του δώσει τις σωστές κατευθύνσεις. Η παρουσία του κ. Τσιώλη εκτιμώ ότι ήταν καταλυτική για να μπορέσουμε να “βγάλουμε” τις δυνατότητές μας μέσα στο γήπεδο...»

- Σε ποιους τομείς έχει συνεισφέρει περισσότερο ο Καρδιτσιώτης τεχνικός;

«Πιστεύω ότι είναι ιδανικός στο να “διαβάζει” τις αδυναμίες των αντιπάλων και να καταστρώνει την κατάλληλη τακτική, καθώς επίσης και στο να συνειδητοποιεί σε ποια θέση μπορεί να αποδώσει καλύτερα ο κάθε ποδοσφαιριστής. Τα τελευταία τρία που συνεργάζομαι μαζί του, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ένας προπονητής που του αρέσει να δουλεύει σκληρά προετοιμάζοντας το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, αλλά παράλληλα έχει την ευστροφία να αλλάξει την τακτική του στη διάρκεια ενός αγώνα, αν “βλέπει” ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι δηλαδή από τους προπονητές που έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο λεγόμενο “κοουτσάρισμα” και μπορεί ανά πάσα στιγμή να “ανακατέψει την τράπουλα”, βγάζοντας... “άσο”! Του αρέσει να παίρνει αρκετά ρίσκα και πολλές φορές δικαιώνεται...»

- Ποια είναι η φιλοσοφία του όσον αφορά στην τακτική;

«Δίνει μεγάλη έμφαση στο αμυντικό κομμάτι, χωρίς όμως να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τον δημιουργικό χαρακτήρα της εκάστοτε ομάδας. Γι' αυτό και χρησιμοποιεί ορισμένα συστήματα που έχουν ως βάση το ενισχυμένο κέντρο. Πιστεύει πολύ ότι ο έλεγχος της μεσαίας γραμμής, συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης...»

- Που κρίθηκε η σχετικά εύκολη επικράτησή σας επί του Εργοτέλη;

«Νομίζω στο πρώτο γκολ! Μέχρι να σκοράρουμε το ματς ήταν μοιρασμένο χωρίς πολλές ευκαιρίες εκατέρωθεν, αλλά από τη στιγμή που κατορθώσαμε να ανοίξουμε το σκορ, ο Εργοτέλης αναγκάστηκε να βγει λίγο πιο μπροστά για να ρισκάρει και μας έδωσε περισσότερο χώρο, τον οποίο εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο...»

- Η εφετινή πορεία του Αστέρα σου θυμίζει καθόλου την αντίστοιχη περυσινή του Ολυμπιακού Βόλου;

«Αρκετά και να σας πω την αλήθεια και πολλές φορές συζητάμε αυτό το θέμα με τον Μάριο (σ.σ.: Μπρέσκα) και τον Λεάντρο (σ.σ.: Άλβαρεζ) που είμαστε μαζί πέρυσι στον Βόλο. Πολλές φόρες λέμε μεταξύ μας ότι “είμαστε τυχεροί που φύγαμε από μία ομάδα που έκανε μία πολύ καλή πορεία και βγήκε στην Ευρώπη και ήρθαμε σε μία άλλη που ξεκίνησε για να σωθεί και βρίσκεται στα πρόθυρα της εισόδου στα πλέϊ-οφ”...»

- Πιστεύεις ότι μπορείτε να τα καταφέρετε;

«Ο βασικός μας στόχος είναι να “χτυπήσουμε” την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, στο νοκ-άουτ ημιτελικό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν μας προκύψει το “πλασάρισμα” στην πρώτη πεντάδα, δεν θα το “κυνηγήσουμε.”... Με βάση το πρόγραμμά μας, πάντως, δεν είναι και τόσο εύκολο για τις στις τελευταίες 7 αγωνιστικές, θα παίξουμε και με τους τέσσερις πρώτους της βαθμολογίας, οπότε θα χρειαστούμε και κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα των αντιπάλων μας, για να τα καταφέρουμε... Όμως, δεν είναι αδύνατον... Εκπλήξεις συμβαίνουν συνεχώς... Δεν έχουμε όμως κανένα άγχος....»

- Παρ' ότι ο Αστέρας είναι μία πολύ οργανωμένη και “νοικοκυρεμένη” ομάδα χωρίς οικονομικά προβλήματα, το μόνιμο παράπονο των ανθρώπων του συλλόγου είναι η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την φίλαθλη κοινωνία της Τρίπολης. Ποια είναι η άποψη σου;

«Συμφωνώ και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι αυτό το είχα παρατηρήσει από τις φορές που ερχόμουν στην Τρίπολη για να παίξω ως αντίπαλος. Γενικά, η έδρα του Αστέρα δεν αποτελούσε φόβητρο και αυτό είναι άσχημο και περίεργο για μία επαρχιακή ομάδα. Είναι κρίμα να ισχύει κάτι τέτοιο για μία κατά τα άλλα τόσο υγιή ομάδα...»

- Κλείνοντας, μία ερώτηση σε προσωπικό επίπεδο... Βαδίζεις στο 38ο έτος της ηλικίας και εξακολουθείς να κάνεις αισθητή την παρουσία στην Superleague. Ποιο είναι το μυστικό σου και για πόσο καιρό ακόμη πιστεύεις ότι έχεις τις δυνάμεις να αγωνίζεσαι σε αυτό το επίπεδο;

«Νιώθω αρκετά καλά και πιστεύω και αυτοί που βλέπουν στο γήπεδο, έχουν την ίδια αίσθηση. Θέλω να παίξω τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο ποδόσφαιρο γιατί το αγαπώ και το κάνω με την ψυχή μου. Για να φτάσω να παίζω έως αυτή την ηλικία, έχω βάλει τον εαυτό μου σε ένα συγκεκριμένο βιορυθμό με αρκετή ξεκούραση και καλή ζωή πριν και μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες... Γενικά είμαι ήρεμος τύπος, δεν κάνω ακραία πράγματα και φροντίζω να κοιμάμαι καλά...»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα