FFPanathinaikos!

FFPanathinaikos!

Γιάννης Σερέτης
FFPanathinaikos!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει στην στήλη του στο gazzetta.gr για τη ΓΗΠΕΛ, το γήπεδο, τους Αραβες, τον Τζίγκερ και τον Βγενόπουλο, το FFP και τους Γιαννακόπουλους.

Εφτασαν λοιπόν στο «σημείο μηδέν» στον Παναθηναϊκό; Όχι βέβαια! Τον πάτο του βαρελιού ουδείς τον γνωρίζει. Περίμεναν πολλοί επί παραδείγματι ότι επρόκειτο να φτάσει ένα βήμα από τον υποβιβασμό η ομάδα βόλεϊ; Όχι! Κι ας έβλεπαν ότι εδώ και δυο χρόνια ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός φυτοζωεί.

Τώρα το βλέπουν κατάφατσα μπροστά τους και ακούν τους φίλους του Ολυμπιακού να φωνάζουν «αντίο, αντίο, εκεί στην Α2». Χωρίς πράξεις, όλα θα κυλούν στον δρόμο της παρακμής. Όχι της καταστροφής, της παρακμής. Και το μέγεθος του χείριστου ουδείς μπορεί να το εκτιμήσει.

Παρακμή ήταν όταν ο Παναθηναϊκός πήρε για πρώτη φορά δάνειο. Παρακμή ήταν που δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Ζιλμπέρτο που εύκολα θα μπορούσε να πειστεί για να μείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για έναν επιπλέον χρόνο. Παρακμή είναι να τρέχει ένας άνθρωπος για δάνειο το οποίο πολλοί αφελείς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά θα πάρει ο Παναθηναϊκός χάρη σε έναν μέτοχο ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε ζητήσει πίσω από την Α.Μ.Κ. κάποια δεκάδες χιλιάρικα, αλλά… τώρα θα εγγυηθεί ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ!

Κι άλλα, πολλά, συνιστούν παρακμή στον Παναθηναϊκό, βιβλίο γράφει κάποιος. Τώρα όλα δείχνουν αναμονή μέχρι τη γενική συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και πάλι, ακόμη και να «περάσει» το… περιβόητο 0,33 στην τιμή της μετοχής, το θέμα παραμένει ένα: show me the money. Αυτό ήταν, άλλωστε, πάντα το κυρίαρχο θέμα από τη συσπείρωση στην γέννηση της πολυμετοχικότητας μέχρι τώρα. Μα ακόμη και τώρα, με τον Βγενόπουλο θεωρητικά έτοιμο να αγοράσει μετοχές στο ποσοστό του αν περάσει αυτή η τιμή (περίπου 1,6 εκατ. ευρώ) και θεωρητικά πάλι έτοιμο να βάλει ακόμη περισσότερα χρήματα αν λυθεί το θέμα της ΓΗΠΕΛ (πρόσχημα και μόνο πρόσχημα κατ’ εμέ και θα το αναλύσουμε παρακάτω), το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Παναθηναϊκός να γίνει… ΠΑΟΚ το καλοκαίρι ως προς την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού του.

Πιο πιθανό δηλαδή, σύμφωνα με την εκτίμησή μου, είναι το καλοκαίρι, ακόμη και στην περίπτωση κατάκτησης του πρωταθλήματος και εισροής 20-25 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός να πουλήσει Λέτο – Μπουμσόνγκ, να επιστρέψει πακέτο τον Κουίνσι στα Εμιράτα, να προτείνει γενναία μείωση αποδοχών στον Κατσουράνη, να σκεφτεί σοβαρά ΑΝ θα προτείνει νέο «τιμητικό» κατά κάποιον τρόπο μονοετές συμβόλαιο στον Καραγκούνη με πολύ μικρές αποδοχές και ασφαλώς να ρισκάρει σε μεγάλο βαθμό να «χάσει» τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Όλα αυτά, μέχρι τον Ιούνιο του 2013 που είναι ο χρονικός ορίζοντας τον οποίο βάζω εγώ στο κάδρο, προσπαθώντας να αναλύσω τη στρατηγική των «παικτών» για τον FFPanathinaikos. Ενας υποτιμημένος, απαξιωμένος, με φτηνό έμψυχο δυναμικό Παναθηναϊκός, ο οποίος θα ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ (όπως όλοι πλέον) από το καλοκαίρι του 2013 να ξοδεύει όσα βγάζει, θα είναι σίγουρα πιο «ελκυστικός» ως προϊόν για κάθε επίδοξο αγοραστή. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό θέμα. Το δεύτερο είναι το γήπεδο, όπου το πράγμα είναι πάρα πολύ μπλεγμένο. Κι αυτό, διότι ΑΔΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, αλλά ο Ερασιτέχνης που είναι βασικός παράγων στο σχέδιο «Βοτανικός», το οποίο θεωρητικά πάλι είχε πιστέψει και ο Βγενόπουλος βάζοντας τη Marfin ως χορηγό με μπόλικα χρήματα, είναι διαλυμένος.

Ασφαλώς ο Βγενόπουλος δικαιούται να είναι σφόδρα ανασφαλής ως προς τη ΓΗΠΕΛ και τις υποχρεώσεις που ενδεχομένως να κρύβονται κάπου, εφόσον το επιτελείο του Γιάννη Βαρδινογιάννη ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα 7 χρόνια και ξέρει κάθε «παράθυρο», κάθε λεπτομέρεια, τα πάντα! Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν θυμάμαι (παρά τις κατά καιρούς μπηχτές του) τον «Βγενό» να βάζει την ΓΗΠΕΛ στην κουβέντα για τις μετοχές στις δύο προηγούμενες κινήσεις του για την απόκτησή τους. Και επιπροσθέτως, τα φανερά στοιχεία, τα γραπτά, οι συμφωνίες, όσα είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Βαγγέλης Σαμαράς, η ανάληψη από τον Τζίγκερ της ευθύνης για όσες υποχρεώσεις ενδέχεται να προκύψουν στην ΠΑΕ από τη ΓΗΠΕΛ (η οποία, ναι, είναι θυγατρική της ΠΑΕ, έχει δίκιο ο «Βγενό») ακυρώνουν στο δικό μου μυαλό την ανάδειξη αυτού του θέματος σε Νο 1 και «φλέγον» που εμποδίζει τον «Mr. Mig» από την καθοριστική κίνησή του!

Η ΠΑΕ δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον Δήμο (στις 14 Οκτωβρίου 2010 μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των μετόχων και πρόταση του «Βγενό» καταγγέλθηκε η σύμβαση μεταξύ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και του Δήμου Αθηναίων, την 1η Δεκεμβρίου 2010 εστάλη εξώδικη επιστολή απαίτησης αποζημίωσης για το ποσό 26 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει των συμβατικών δικαιωμάτων της ΠΑΕ). Ο Τζίγκερ έχει πάρει πάνω του τη συμφωνία ΓΗΠΕΛ – Ακτωρα (τη μοναδική που έχει υπογράψει η ΓΗΠΕΛ) και αν ο Βωβός απαιτήσει κάτι, θα το απαιτήσει από τον Βαρδινογιάννη. Θεωρώ ότι ο Τζίγκερ παίζει καθαρά σε αυτό το θέμα.

Αλλά για εκείνον όλα άλλαξαν προς το (ΑΚΟΜΑ) χειρότερο στην κοινή παναθηναϊκή γνώμη μετά και την ψήφιση του νόμου για τους ξένους επενδυτές στην ΠΑΕ. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν εκείνος ήταν ο «εμπνευστής» της ιστορίας «Τσάκας», με άμεσο συνεργάτη του τον δικηγόρο και μέλος του Δ.Σ. Γιώργο Σπηλιωτόπουλο. Αναμφισβήτητα, όμως, είναι ο μοναδικός ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για την εξέλιξη και την κατάληξη της ιστορίας (αν η κατάληξή της ήταν τα άρματα με «Τσάκες» και Σαουδάραβες στους λιλλλιπούτειους καρναβαλλλιστές ανά την Ελλάδα…).

Sorry, αλλά αδυνατώ να αντιληφθώ πώς κάποιος με τη δική του επιχειρηματική τριβή στο συγκεκριμένο πεδίο, κάποιος με τη δική του ισχύ, πείρα, πληροφόρηση και deals με Σαουδάραβες δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι και η ιστορία με τον Αλ Σαούντ (που ουδέποτε ήρθε στην Ελλάδα) και η ιστορία με την πριγκίπισσα Νούρα και την κόρη της (που ήρθαν στην Ελλάδα) παρουσίαζαν κενά. Αμέτρητα τα επικοινωνιακά σφάλματά του, βαρύτατη η ευθύνη του για το διαφαινόμενο ως οριστικό «ναυάγιο». Και ανούσια η παρελθοντολογία από την πλευρά του για το «πώς βρέθηκε ένα νοικοκυρεμένο μαγαζί – γωνία να απολογείται στην UEFA». Αν θυμάμαι, σωστά, άλλωστε, έχει υπογραμμίσει ουκ ολίγες φορές ότι δεν ευθύνεται ο Νικόλας Πατέρας για «κακοδιαχείριση»! Συνεπώς; Πάλι ο Βγενόπουλος; Ο οποίος «έβαζε λόγια» και επηρέαζε για αλόγιστες δαπάνες τον άβουλο, κακόμοιρο μικρό Νικόλα;

Σαφές είναι ότι ο Τζίγκερ δεν πιστεύει ότι ο Βγενόπουλος έχει τα «περισσότερα» λεφτά. Όχι για να πάρει τις μετοχές. Αυτά ίσως τα βρει από συμπαίκτες. Αλλά για να «κουβαλήσει» τις μετοχές και τις υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, τώρα, παρουσιάζεται μια θαυμάσια ευκαιρία για οποιονδήποτε θέλει την ΠΑΕ, να την πάρει όχι μόνο σε τιμή… ξεπουλήματος, αλλά με μικρότερη επιβάρυνση ανά χρονιά.

Financial Fair Play κυρίες και κύριοι. Από τον Ιούνιο του 2013. Οσα βγάζεις, τόσα δίνεις. Λίγα δηλαδή. Και δεν μπορεί να σου πει κανένας τίποτα. Ούτε τα media, ούτε οι οπαδοί. Εκτός κι αν ο Τζίγκερ βρει α λα Ντέμης κάποιον σοβαρό Σαουδάραβα επενδυτή – φίλο του… Μέχρι τότε, αυτό που προβλέπω είναι τον «Βγενό» να παίζει το χαρτί της ΓΗΠΕΛ, να αυξάνει κατακόρυφα τη δημοφιλία του «σώζοντας» τον Παναθηναϊκό από ευρωπαϊκό αποκλεισμό και να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του μέχρι τον μεθεπόμενο Ιούνιο…

Υ.Γ. 1. Τον τελευταίο χρόνο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αποδεικνύεται πως στην πραγματικότητα οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι «σύρθηκαν» στην πολυμετοχικότητα. Δεν το έκαναν με κέφι, τρέλα, πάθος. Αλλά μόνο από «υποχρέωση». Για να μην τους πει κανένας οπαδός που τραγουδούσε επί 15 χρόνια «Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ» ότι δεν «μπήκαν» την ώρα που έπεφτε ο «ραλίστας». Για να μην πάνε κόντρα στο «ρεύμα». Από υποχρέωση. Όχι από αγάπη σαν κι αυτή που έχουν για το «παιδί» τους, για το οποίο χύνουν αίμα, δάκρυα, ιδρώτα και χρήμα, ακόμη και τώρα, παρότι θεωρητικά ψάχνουν για επενδυτές…

Υ.Γ. 2 Η φωτό είναι clopy paste, πρωτότυπη και μερακλίδικη από φανατικό Πανάθα που έχει πώρωση μ΄ αυτά.

Follow me on twitter @seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα