Τα χρειάστηκε η Γιουνάιτεντ

Τα χρειάστηκε η Γιουνάιτεντ

Gazzetta team
Τα χρειάστηκε η Γιουνάιτεντ

bet365

Ο Αγιαξ το γύρισε (2-1) στο Μάντσεστερ και καρδιοχτύπησε τους Κόκκινους Διαβόλους που πέρασαν χάρη στο 2-0 στην Ολλανδία. Στους «16» του Europa League η ισπανική τριπλέτα (Ατλέτικο, Μπιλμπάο, Βαλένθια).

Το εύκολο πέρασμα από το «Αμστερνταμ Αρένα» έδινε το δικαίωμα στον Αλεξ Φέργκιουσον να κάνει ροτέσιον. Λογική σκέψη αν και τελικά λίγο έλειψε να την πληρώσει ακριβά, καθώς είδε τον Αγιαξ να φοράει τον φετινό μανδύα της Βασιλείας. Ο Αίαντας έμεινε τελικά εκτός συνέχειας, μα το έκανε με ψηλά το κεφάλι, καθώς λίγο ήθελε να... στείλει από νωρίς το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης.

Τελικά παρά το ότι γύρισε το ματς και πήρε την ιστορική νίκη (2-1) στο «Ολντ Τράφορντ», δεν μπόρεσε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, μιας και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε στους «16» του Europa League χάρη στο υπέρ της 2-0 του πρώτου αγώνα.

Ο Χαβιέρ Ερνάντες μάλιστα είχε βάλει με το καλημέρα (6') τους Κόκκινους Διαβόλους μπροστά στο σκορ έπειτα από υπέροχη ασίστ του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και άδεισμα του Μεξικανού φορ στον Γιαν Φερτόνγκεν και πλασέ στην αντίθετη γωνία. Προφανώς εκεί υπεραναπαύτηκαν οι γηπεδούχοι και αυτό παραλίγο να το πληρώσουν ακριβά.

Στο 37' ο Αρας Οζμπιλιζ από το ύψος της μεγάλης περιοχής ισοφάρισε και έδωσε κάποιες ελπίδες στους συμπαίκτες του. Εκείνος ήταν που τελικά το πίστευε περισσότερο, μιας και στο 87' εκτέλεσε το συστημένο για το κεφάλι του Τόμπι Αλντερβάιλντερ που κεραυνοβόλησε από κοντά τον Νταβίδ Ντε Χέα. Ο χρόνος που απέμενε όμως στον Αγιαξ δεν ήταν αρκετός, ώστε να βάλει ακόμα ένα γκολ και έμεινε με τη γλυκόπικρη γεύση. Οσο για τη Γιουνάιτεντ, ηττήθηκε στο γήπεδο της σε ευρωπαϊκό ματς για πρώτη φορά έπειτα από 25 μήνες (25 Νοέμβρη 2009). Η Μπεσίκτας (2-0) ήταν η τελευταία που την είχε πληγώσει στο «Θέατρο των Ονείρων».

Μάν. Γιουνάιτεντ – Αγιαξ 1-2 (2-0)
(6' Ερνάντες - 37' Οζμπιλιζ, 87' Αλντερβάιλντερ)

Πλήρωσε το πρώτο ματς η Μπράγκα
Στη Μπράγκα η Μπεσίκτας είχε χτυπήσει (δις) στην κόντρα. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν που τελικά της έδωσε και την πρόκριση εις βάρος των Πορτογάλων. Στο «Ινονού» οι Τούρκοι δεν έπαιξαν καθόλου καλά. Κλείστηκαν στην άμυνα και ειδικά μετά το γκολ του Λίμα (25). Π Βραζιλιάνος έδωσε με κοντινή προβολή τη νίκη στους φιλοξενούμενους, αλλά το 1-0 στην Πόλη δεν ήταν αρκετό για να τους χαρίσει το εισιτήριο για τους «16», καθώς χρειάζοντας ακόμα ένα για να πάνε στην παράταση. Το πάλεψαν, μα οι Τούρκοι είχαν παρκάρει λεωφορείο μπροστά από την περιοχή του Τσενκ Γκιονέν και πανηγύρισαν εκείνοι στο φινάλε.

Μπεσίκτας – Μπράγκα 0-1 (2-0)
(25' Λίμα)

Και στο Βέλγιο... Αλκμααρ!
Με δύο νίκες σε βάρος της Αντερλεχτ η Αλκμααρ πήρε σημαντική πρόκριση κόντρα σε έναν δυνατό αντίπαλο και βρέθηκε στους «16» του Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει την Ουντινέζε, η οποία απέκλεισε τον ΠΑΟΚ. Οι Ολλανδοί είχαν το πλεονέκτημα από το 1-0 στο πρώτο ματς στην έδρα τους όμως δεν έμειναν σε αυτό καθώς με εξαιρετικό βολέ -που κόντραρε- του Μάρτενς με το αριστερό μετά από σέντρα του Μπέερενς στο 54' νίκησε και στο «Κονστάντ Βαν Ντε Στοκ» την Αντερλεχτ με 1-0, ενώ στις καθυστερήσεις ο Μποκανί είχε δοκάρι για να κάνει το 1-1.

Αντερλεχτ-Αλκμααρ 0-1 (0-1)
(54' Μάρτενς)

Βρυχήθηκαν τα Λιοντάρια
Στο πρώτο ματς στη Βαρσοβία οι Πορτογάλοι στάθηκαν παλικάρια. Δύο φορές βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ισοφάρισαν λίγο πριν το τέλος και θα μπορούσαν να έχουν πάρει και τη νίκη. Τελικά αυτή τη φύλαγαν για να την κάνουν δώρο μπροστά στους οπαδούς τους. Η Σπόρτινγκ επικράτησε πολύ δύσκολα (1-0) της Λέγκια και έμεινε η μόνη εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρώπη. Το γκολ που έκρινε το ματς ήταν τυχερό. Στο 84' και ενώ οι Πολωνοί πίεζαν λυσσαλέα, ο Ματιάς Φερνάντες εκτέλεσε ένα φάουλ από μακρινή πλάγια θέση. Η λάθος εκτίμηση όμως του τερματοφύλακα Κούτσιακ, έχρισε τον Χιλιανό σκόρερ.

Σπόρτινγκ Λισσαβώνας – Λέγκια Βαρσοβίας 1-0 (2-2)
(84' Ματίας Φερνάντες)

Χαλαρά η Ατλέτικο
Με χαρακτηριστική άνεση, η Ατλέτικο Μαδρίτης ξεπέρασε το εμπόδιο της Λάτσιο στον επαναληπτικό του 1-3 της Ρώμης επικρατώντας (1-0) και στο «Βιθέντε Καλδερόν», έξω από το οποίο πριν τον αγώνα υπήρξαν φωτιές! Οι Ροχιμπλάνκος βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση μετά την άφιξη του Ντιέγο Σιμεόνε και δεν απειλήθηκαν από τους Ιταλούς που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης πέτυχε ο Ουρουγουανός κεντρικός αμυντικός, Ντιέγο Γκοντίν με κεφαλιά στο 48' μετά από εκτέλεση κόρνερ. Μετά τις προκρίσεις των Βαλένθια και Αθλέτικ Μπιλμπάο, η Ατλέτικο έγινε η 3η ισπανική ομάδα που είναι συνεπής στο ραντεβού με τους «16» του Europa League

Ατλέτικο Μαδρίτης-Λάτσιο 1-0 (3-1)
(48' Γκοντίν)

Πέταξαν οι Νυχτερίδες
Συγκαταλέγεται στα φαβορί της διοργάνωσης. Σίγουρα ήταν τέτοια στο ζευγάρωμα με την άπειρη Στόουκ. Σε πρώτη φάση η Βαλένθια δικαίωσε τον προσδιορισμό της, νίκησε για δεύτερη φορά με το ίδιο σκορ (1-0) τους Αγγλους και συνεχίζει την πορεία της στους «16» του Europa League. Οι Νυχτερίδες ήταν και στο «Μεστάγια» καλύτερες αν και δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν.

Τουλάχιστον η επικράτηση μαζί με την πρόκριση γλύκανε κάπως τους οπαδούς των Ισπανών που λίγες μέρες νωρίτερα πληγώθηκαν στη βαριά ήττα (4-1) από τη Μπαρτσελόνα. Κόντρα στη Στόουκ μία φανταστική ενέργεια του Πάμπλο Ερνάντεθ που επέλασε και σέντραρε από δεξιά, ήταν αρκετή ώστε να διαμορφώσει το αποτέλεσμα. Τη σέντρα αξιοποίησε (23') ιδανικά ο Ζόνας που σχεδόν σε κενό τέρμα πλάσαρε τον Τόμας Σόρενσεν.

Το παιχνίδι γενικότερα δεν ήταν θεαματικό. Οι γηπεδούχοι είχαν ακόμα μία καλή στιγμή με τον Ρομπέρτο Σολδάδο (78') να μην μπορεί να σκοράρει σε τετ α τετ με τον Σόρενσεν, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν τη δική τους ευκαιρία δύο λεπτά αφού δέχτηκαν γκολ, με τον δικό τους πορτιέρο, Βιθέντε Γκουαϊτά να κάνει το ίδιο κόντρα στον Κένγουϊν Τζόουνς.

Βαλένθια – Στόουκ 1-0 (1-0)
(23' Ζόνας)

Με καρδιά λιονταριού η Μπιλμπάο!
Τεράστια πρόκριση σε βάρος της Λοκομοτίβ Μόσχας πανηγύρισε η Μπιλμπάο, η οποία είχε χάσει στο πρώτο ματς με 2-1, βρέθηκε να παίζει με δέκα παίκτες, όμως με μεγάλα ψυχικά αποθέματα βρήκε τον τρόπο να σκοράρει, να κρατήσει το πολύτιμο 1-0 και να κλείσει ραντεβού στους «8» με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Βάσκοι πριν το ματς έδωσαν όρκο νίκης στο «Σαν Μαμές» και έμελλε να τον τηρήσουν. Στο πρώτο μέρος οι Ρώσοι ήταν καλύτεροι, κατάφεραν να αμυνυνθούν εξαιρετικά, ήταν φωτιά στις αντεπιθέσεις και δημιούργησαν πιο επικίνδυνες φάσεις. Στο 2' ο Καϊσέδο απείλησε με ωραίο αριστερό και οι γηπεδούχοι απάντησαν με Ιραόλα (7') και Μαρτίνεθ (12'). Από τα πρώτα λεπτά μέχρι το 35' υπήρξαν μόνο διαστήματα καλής μπάλας από τις δύο ομάδες και σε εκείνο το σημείο από κακή έξοδο του Γκιγέρμε, ο Τοκέρο είχε την ευκαιρία, όμως οι Ρώσοι απομάκρυναν και στο 45' από σέντρα του Γιανμπάεφ ο Καϊσέδο πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι, όμως δεν βρήκε στόχο.

Η κακή εμφάνιση της Αθλέτικ στο πρώτο μέρος είχε χειρότερη συνέχεια στην επανάληψη, αφού στο 60' ο κεντρικός αμυντικός Φερνάντο Αμορεμπιέτα είδε δεύτερη κίτρινη και άφησε την ομάδα του με δέκα. Δύο λεπτά μετά η ομάδα του Μπιέλσα -που δεν είχε καν προλάβει να κάνει αλλαγή για να φτιάξει το σχήμα- σκόραρε! Μετά από κόρνερ του Ινίγο Πέρεθ, ο Γιορέντε πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Μουνιαΐν από κοντά έβαλε φωτιά στον «Λάκκο των Λεόντων» με το 1-0! Στη συνέχεια οι Βάσκοι έδωσαν ό,τι είχαν και δεν επέτρεψαν στους Ρώσους να δημιουργούν εύκολα ευκαιρίες, αφού την πρώτη στην επανάληψη την έκαναν στο 88' οι γηπεδούχοι με κεφαλιά του Γιορέντε άουτ από κόρνερ του Πέρεθ. Στο 93' το σουτ του Ντα Κόστα από το ύψος της περιοχής ήταν η καλύτερη φάση για την Λοκομοτίβ.

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Λοκομοτίβ Μόσχας 1-0 (1-2)
(62' Μουνιαΐν)


Της άλλαξε τα... φώτα
Η ονομασία της έδρας της «Φίλιπς» (από τη γνωστή εταιρεία φωτισμού) ήταν άκρως ενδεικτική για να περιγράψει το τι έκανε η Αϊντχόφεν στην Τραμπζονσπόρ. Οι Ολλανδοί μπορεί να είχαν νικήσει στην Τραπεζούντα (2-1), αλλά δεν επαναπαύτηκαν σε αυτό και... άλλαξαν τα φώτα στην αντίπαλο τους, διαλύοντας την με 4-1. Θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς πως... και λίγα ήταν, μιας και οι γηπεδούχοι σκόραραν όποτε ήθελαν και απλά στην επανάληψη άφησαν το πόδι από το γκάζι.

Στο 15 ο Μέρτενς άνοιξε το σκορ ευστοχώντας στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Σελούστκα και στο 31' έφτιαξε τον άλλον πρωταγωνιστή της βραδιάς, Μάταβς. Η σέντρα του πρώτου ήταν ακριβείας για το κεφάλι του Σλοβένου, ο οποίος έκλεισε το σκορ στο 53', με το αριστερό σουτ του να χτυπάει πρώτα στο αριστερό δοκάρι πριν καταλήξει στα δίχτυα του Τολγκά Ζενγκίν.

Ο τελευταίος αποβλήθηκε στο 44' έπειτα από τραγικό δικό του λάθος. Αφού έδωσε αβίαστα τη μπάλα σε αντίπαλο, έτρεξε να τον σταματήσει και το έκανε εκτός περιοχής με το χέρι. Εκεί έσβησαν οι ελπίδες των φιλοξενούμενων που ένα λεπτό νωρίτερα είχαν μειώσει με τον Μπουράκ Γιλμάζ να σκοράρει, έπειτα από ντόμινο και ψαλιδάκι του Πάουλο Ενρίκε. Ενδιάμεσα ο Στρούτμαν (38') είχε κάνει ανενόχλητος το 3-0.

Αϊντχόφεν – Τραμπζονσπόρ 4-1 (2-1)
(15' πέν. Μέρτενς, 31', 53' Μάταβς, 38' Στρούτμαν – 43' Γιλμάζ)

«Λευκή» Στάνταρ πρόκριση
Σε ένα ματς με πολύ ένταση, νεύρα; και πιο πολλούς... τσαμπουκάδες από καλές ποδοσφαιρικές στιγμές, η Σταντάρ Λιέγης κράτησε το 0-0 υποδεχόμενη τη Βίσλα Κρακοβίας. Με αυτό τον τρόπο οι Βέλγοι ήταν εκείνοι που προκρίθηκαν χάρη στο εκτός έδρας γκολ που έβαλαν στην ισοπαλία (1-1) του πρώτου αγώνα. Οι Πολωνοί πάντως το πάλεψαν άσκοπα με παίκτη λιγότερο από το 63', όταν και αποβλήθηκε ο Νούνιες.

Σταντάρ Λιέγης – Βίσλα Κρακοβίας 0-0 (1-1)

Με δύο νίκες το Ανόβερο
Η σαφώς καλύτερη ομάδα πέρασε από το ζευγάρι της Κλαμπ Μπριζ με τον Ανόβερο, με τους Γερμανούς να προκρίνονται εύκολα με δύο νίκες. Η ομάδα του Σλόμκα -που στο πρώτο παιχνίδι χρειάστηκε να γυρίσει το ματς- στα τελευταία λεπτά για να πάρει προβάδισμα επικράτησε στο Βέλγιο με 0-1 χάρη σε γκολ του Ντιούφ στο 21' με κοντρόλ και δεξί βολέ από την μικρή περιοχή μετά από κούρσα και σέντρα του Λαρς Στιντλ από δεξιά.

Κλαμπ Μπριζ-Ανόβερο 0-1 (1-2)
(21' Ντιούφ)

Βουκουρέστι... τέλος για Στεάουα!
Με μία ανεπανάληπτη γκάφα του τερματοφύλακα της Στεάουα Βουκουρεστίου, η Τβέντε επικράτησε και στο δεύτερο ματς με 1-0 και έβαλε τέλος στο όνειρο των Ρουμάνων για πρόκριση στους «16» αλλά και τον τελικό του Europa League που θα γίνει στην πόλη τους. Ο Ολα Τζον είχε κάνει τη ζημιά με το 0-1 στο πρώτο ματς και στο 29' του επαναληπτικού ο Τσιπριάν Ταταρουσάνου τελείωσε τη δουλειά με τρομερή γκέλα αφού έχασε τη μπάλα με τραγικό κοντρόλ και ο Λουκ Ντε Γιόνγκ έδωσε στον Νασέρ Τσαντλί, ο οποίος στην κενή εστία έκανε το 1-0, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα για να χαρίσει με δύο νίκες με το ίδιος σκορ την πρόκριση στην ομάδα του Στιβ ΜακΚλάρεν.

Τβέντε-Στεάουα Βουκουρεστίου 1-0 (1-0)
(29' Τσαντλί)

*Σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα