Οταν τα Λιοντάρια χαιρέτισαν ναζιστικά! (pics)

Γιώργος Καραμάνος
Οταν τα Λιοντάρια χαιρέτισαν ναζιστικά! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr εξιστορεί τα δύο πρώτα ματς μεταξύ Αγγλίας-Γερμανίας. Τότε που η σβάστικα υψώθηκε στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» και οι Αγγλοι ύψωσαν τα χέρια τους μπροστά στους Γκέμπελς. Γκέρινγκ, Ες.



Το 1935 Αγγλία και Γερμανία τέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» υψώθηκε η σβάστικα. Οι Αγγλοι ανταπέδωσαν την επίσκεψη το 1938. Στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου θα έκαναν και δεύτερο ιστορικό λάθος που ακόμα παλεύουν να ξεχάσουν: θα χαιρετούσαν ναζιστικά, τους υπαρχηγούς του Χίτλερ... Γκέμπελς, Γκέρινγκ, Ες!



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τη δεκαετία του '30 το ποδόσφαιρο είχε γίνει και επίσημα πλέον το αγαπημένο άθλημα της αστικής τάξης. Επόμενο ήταν οι κυβερνήσεις να το χρησιμοποιούν και σε διπλωματικό επίπεδο. Κάπως έτσι λοιπόν αποφασίστηκε το φιλικό μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης.

Προπαγάνδα και Εβραίοι
Στη Γερμανία είχε επικρατήσει ο Ναζισμός και η προπαγάνδα είχε βρει πρόσφορο έδαφος και στο άθλημα. Οι Γερμανοί ζήτησαν να γίνει το παιχνίδι στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Ο λόγος ήταν προφανής. Στις τάξεις των οπαδών της Τότεναμ βρίσκονταν πάρα πολλοί από την εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου και οι Γερμανοί ήθελαν να δείξουν τη δύναμη τους στο εν λόγω γήπεδο. Παραδόξως, οι Αγγλοι δέχτηκαν και άρχισε ο σαματάς στην πρωτεύουσα τους με διαδηλώσεις από τους Εβραίους και τα εργατικά συνδικάτα που αντιδρούσαν κόντρα στο Ναζισμό.


Η σβάστικα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»
Το χειρότερο για όλους αυτούς, αλλά και γενικότερα τους Αγγλους που έβλεπαν τους Ναζί ως εχθρούς, ήταν αυτό που αντίκρισαν στο γήπεδο. Πλάι στην αγγλική σημαία κυμάτιζε εκείνη των φιλοξενούμενων, εκείνη με τη σβάστικα και μάλιστα μεσίστια (σ.σ.: μία μέρα πριν είχε πεθάνει στο Λονδίνο η πριγκίπισσα Βικτόρια). Κατά την παρουσίαση των ομάδων, ακούστηκε από τα μεγάφωνα το εμβατήριο των Ναζί και οι Γερμανοί έκαναν το αυτονόητο και χαιρέτησαν υψώνοντας το δεξί χέρι τους. Στην εξέδρα βρίσκονταν 10.000 συμπατριώτες τους (το ταξίδι ήταν πληρωμένο από την κυβέρνηση) που είχαν διασχίσει με αισιοδοξία τη Μάγχη.


Οι Αγγλοι δεν χαιρέτησαν. Στο τερέν όμως εμφανίστηκαν κατά πολύ καλύτεροι και διέλυσαν τη αντίπαλο τους με 3-0. Την επόμενη μέρα ο Τύπος στο Νησί από τη μία αποθέωνε τους ποδοσφαιριστές και από την άλλη έβαλε κατά πάντων υπευθύνων για τα προεόρτια του αγώνα. Οι δύο χώρες όμως είχαν συμφωνήσει πως θα υπήρχε και ρεβάνς.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός
Αυτή άργησε σχεδόν τρία χρόνια. Το 1938 ήρθε η σειρά των Αγγλων να ταξιδέψουν στο Βερολίνο και να κάνουν κάτι που στην ποδοσφαιρική ιστορία τους έχει καταχωρηθεί ως... ντροπιαστικό. Οι Γερμανοί λίγους μήνες νωρίτερα είχαν εισβάλει στην Αυστρία και η ατμόσφαιρα στη Γηραιά ήπειρο μύριζε μπαρούτι. Η πρώτη σκέψη ήταν να μην πάνε καν οι Αγγλοι. Τελικά έκαναν το ταξίδι και το έκαναν μαζί με ένα τεράστιο δικό τους ασυγχώρητο λάθος.

Τι στιγμή που ακούστηκε ο γερμανικός ύμνος στο «Ολυμπιακό Στάδιο» οι Γερμανοί ύψωσαν το δεξί χέρι τους για να χαιρετήσουν ναζιστικά. Φυσιολογικό. Το απίστευτο ήταν πως μαζί τους ενώπιον 115.000 ανθρώπων το ίδιο έκαναν και οι Αγγλοι (δεξιά στη φώτο)! Η διαταγή είχε δοθεί από τον πρέσβη τους στο Βερολίνο, Νέβιλ Χέντερσον, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε πως ο Χίτλερ δεν θα ξεκινούσε σύρραξη με τους Βρετανούς.

Ο μόνος που αρνήθηκε ήταν ο Σταν Κόλινς των Γουλβς και τέθηκε εκτός 11άδας. Οι Αγγλοι για ακόμα μία φορά διέλυσαν τους αντιπάλους τους με το εντυπωσιακό 6-3 και σούπερ ήρωα του ματς των φοβερό και τρομερό Στάνλεί Μάθιους. Λίγους μήνες αργότερα οι Ναζί θα εισέβαλαν στην Πολωνία. Στις 11 το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου του 1939 η Αγγλία κήρυττε τον πόλεμο στη Γερμανία.

 

Τελευταία Νέα