The Special 1(9)!

The Special 1(9)!

Γιώργος Βροντάκης
The Special 1(9)!

bet365

Ο Ζοσέ Μουρίνιο νιώθει ήδη πρωταθλητής με την Ρεάλ! To gazzetta.gr παρουσιάζει τον «Special One» που κατακτά για 10η σερί σεζόν τρόπαιο φτάνοντας τα 19!

Ο Πορτογάλος προπονητής δίκαια θεωρείται ο κορυφαίος τεχνικός στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Αλλωστε αν είσαι μεγάλος φαίνεται από το τι κάνεις σε κάθε διαφορετικό σύλλογο που εργάζεσαι. Και ο Μουρίνιο όπου έχει εργαστεί το κάνει πολύ καλά. Πάντως, πολλοί φίλαθλοι ανά τον κόσμο τον αγαπούν, αλλά πολλοί περισσότεροι τον μισούν, λόγω του χαρακτήρα του.

Η πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπάγερν Μονάχου προσφέρεται σε απόδοση 1.65 στην vistabet

Η Ρεάλ είναι η έκτη ομάδα που προπονεί στην καριέρα του ο Μουρίνιο και στις τέσσερις έχει κάθε σεζόν κατακτήσει τουλάχιστον ένα τρόπαιο. Ο Ζοσέ Μάριο ντος Σάντος Φελίξ Μουρίνιο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, με τη νίκη του επί της Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη πήρε ουσιαστικά ακόμα έναν τίτλο σε μεγάλο πρωτάθλημα, αφού το πρωτάθλημα από την Ρεάλ απλά δεν χάνεται...

Ο Μουρίνιο έχει κάτσει στον πάγκο της Μπενφίκα, της Λεϊρία, της Πόρτο, της Τσέλσι, της Ιντερ και της Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει ήδη κατακτήσει τρόπαια σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Από μεταφραστής, πρώτος προπονητής

Ο 49χρονος προπονητής γεννήθηκε στο Σετουμπάλ και αφού έκανε ποδοσφαιρική καριέρα μόλις επτά ετών, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μεταφραστής του Άγγλου τεχνικού, Μπόμπι Ρόμπσον στη Σπόρτιγκ Λισαβόνας, την Πόρτο και μετέπειτα την Μπαρτσελόνα.

Ο Ρόμπσον αποχώρησε από τους Καταλανούς, αλλά ο Μουρίνιο έμεινε εκεί τρία χρόνια ως βοηθός του Λουίς Φαν Γκάαλ ενώ προπονούσε την Μπαρτσελόνα Β΄. Πρώτος προπονητής έγινε στην Μπενφίκα το 2000, συνέχισε στη Λεϊρία και αφού είχε «ψηθεί» καλά, δείχνοντας φυσικά και τα διαπιστευτήριά του, έκανε το μεγάλο βήμα για την Πόρτο το 2002. Από τότε η πορεία του είναι μόνο ανοδική έχοντας βάλει στην τροπαιοθήκη του 19 (!) τίτλους.

Ποδαρικό με τρεμπλ

Ο «Special One» στην πρώτη του χρονιά στο «Ντραγκάο» κάνει πράγματα και θαύματα κατακτώντας τη σεζόν 2002-03, ό,τι κούπα βρέθηκε στο δρόμο του. Πήρε το πρωτάθλημα με 11 βαθμούς διαφορά από την Μπενφίκα, σήκωσε το Κύπελλο Πορτογαλίας, αλλά και το UΕFΑ νικώντας στον τελικό τη Σέλτικ με 3-2 στην παράταση (κ.α. 2-2).

Ο Μουρίνιο έγινε αυτόματα το μήλον της έριδος για όλη την Ευρώπη, αλλά θέλησε να συνεχίσει ακόμα μια χρονιά στο Οπόρτο. Όπως φάνηκε, έκανε την καλύτερη επιλογή αφού αναδείχτηκε και πάλι πρωταθλητής (8 βαθμούς διαφορά από Μπενφίκα), ενώ πήρε και το Τσάμπιονς Λιγκ νικώντας στον τελικό τη Μονακό με 3-0.

Πρωταθλήτρια η Τσέλσι έπειτα από 50 χρόνια

Ο Πορτογάλος πριν από τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο Παρίσι είχε ήδη συμφωνήσει τη νέα σεζόν να προπονεί την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς. Την πρώτη του χρονιά στο Νησί, την περίοδο 2004-05, δίνει το πρωτάθλημα στους Λονδρέζους (12 βαθμούς διαφορά από την Άρσεναλ) έπειτα από 50 χρόνια. Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό τον τίτλο, αφού πήρε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και το Λιγκ Καπ.

Στη Τσέλσι έμεινε και τη σεζόν 2005-06 κατακτώντας εκ νέου την Πρέμιερ Λιγκ (8 βαθμούς διαφορά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Στην τρίτη του χρονιά στους «μπλε» πανηγυρίζει πάλι το Λιγκ Καπ, αλλά και το μοναδικό τρόπαιο που δεν είχε πάρει στην Αγγλία, που ήταν το Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0.

Τη σεζόν 2007-08, ο Μουρίνιο και η Τσέλσι δεν τα πήγαν καλά και απολύεται. Δεν έμεινε όμως για πολύ άνεργος, αφού στις 2 Ιουνίου του 2008 ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της Ίντερ για τριετή συνεργασία.

Τριάντα οκτώ χρόνια ευρωπαϊκής... λειψυδρίας!

Στην πρώτη του σεζόν στο Καμπιονάτο, πήρε το ιταλικό Σούπερ Καπ νικώντας στον τελικό τη Ρόμα και αφού έμαθε για τα καλά το ιταλικό ποδόσφαιρο, πήρε το πρωτάθλημα με δέκα βαθμούς διαφορά τη Μίλαν.

Στην ιστορία...

Στην Ίντερ κάθισε και τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του. Πήρε το τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ) και έφυγε για Μαδρίτη. Μάλιστα, στις 6 Απριλίου του 2010 ο Μουρίνιο έγινε ο πρώτος προπονητής στην Ιστορία που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες. Φέτος τα κατάφερε και με τη Ρεάλ. Κατάφερε να δώσει το Τσάμπιονς Λιγκ στους «νερατζούρι» 38 χρόνια μετά.

Το ρεκόρ-όνειρο μπορεί να γίνει φέτος!

Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του δεύτερου Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του και συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου του 2010, ανακοινώθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μουρίνιο δήλωσε σε συνέντευξή του πως θέλει την πρόκληση της κατάκτησης της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με τρεις διαφορετικές ομάδες, κάτι που κανείς προπονητής δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, θέλει να πάρει το δέκατο Τσάμπιονς Λιγκ της Ρεάλ έπειτα από εννέα χρόνια...

Μπορεί να έχει την ευκαιρία του φέτος, αφού μεσοβδόμαδα φιλοξενεί την Μπάγερν στη Μαδρίτη θέλοντας να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα στο Μόναχο για να πάει στον τελικό, αντίπαλος με μια εκ των Τσέλσι, Μπαρτσελόνα.

Νούμερο 19 και συνεχίζει...

Την αρχή στα ισπανικά τρόπαια την έκανε πέρσι σηκώνοντας το «Copa del Rey» με αντίπαλο μάλιστα την Μπαρτσελόνα! Φέτος, κόντρα στους Καταλανούς στέφθηκε πρωταθλητής στη Βαρκελώνη επικρατώντας της Μπάρτσα με 2-1 και αυτός ο τίτλος δεν χάνεται με τίποτα.

Έτσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο θα μπορεί, πλέον, να μετράει 19 κύπελλα στην τροπαιοθήκη του και να συνεχίζει αφού έχει μπροστά του και την πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ...

Μεταφραστής και βοηθός με 26 τίτλους!

Πάντως, αν υπολογίσουμε πως όταν ήταν στην Μπαρτσελόνα ως μεταφραστής του Ρόμπσον και βοηθός του Φαν Γκάαλ, είχε κατακτήσει άλλα δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, ένα UΕFΑ, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης. Δηλαδή φτάνει τους 26 τίτλους.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

ΠΟΡΤΟ (2002–2004)

2003 Πρωτάθλημα

2003 Κύπελλο

2003 UEFA Cup

2003 Σούπερ Καπ

2004 Πρωτάθλημα

2004 Champions League

ΤΣΕΛΣΙ (2004–2007)

2005 Πρωτάθλημα

2005 Λιγκ Καπ

2005 Κομιούνιτι Σιλντ

2006 Πρωτάθλημα

2007 Λιγκ Καπ

2007 Κύπελλο

ΙΝΤΕΡ (2008–2010)

2008 Σούπερ Καπ

2009 Πρωτάθλημα

2010 Πρωτάθλημα

2010 Κύπελλο

2010 Champions League

ΡΕΑΛ (2011-...)

2011 Κύπελλο

2012 Πρωτάθλημα

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και video του Special One, Ζοσέ Μουρίνιο...

 

LA LIGA Τελευταία Νέα