Αναμνήσεις... clasico! (vids)

Θάνος Σαρρής
Αναμνήσεις... clasico! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει αξέχαστες στιγμές από το διάσημο clasico ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης, με γηπεδούχο την πρώτη! Το αυτογκόλ του Σπάσιτς, το χατ τρικ του Λίνεκερ και η υποδοχή του Φίγκο!

Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος κινείται σε ρυθμούς clasico εδώ και αρκετές μέρες. Η πολυαναμενόμενη αναμέτρησης της Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ Μαδρίτης επιτέλους πλησιάζει. Ο οποιοσδήποτε έχει βρεθεί έστω σε ένα ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες, θα έχει και κάτι να διηγηθεί. Η καταλανική Sport όμως συγκέντρωσε κάποια... highlight από τις αναμετρήσεις με γηπεδούχους τους Μπλαουγκράνα και το gazzetta.gr σας τα παρουσιάζει!

Το διπλό της Ρεάλ στο Καμπ Νου πληρώνει 5.00 στην vistabet

Το... πρώτο αίμα!
Τόσο στο Λες Κορτς, την παλιά έδρα της Μπαρτσελόνα, όσο και στο Καμπ Νου, η πρεμιέρα με αντίπαλο τους Μαδρολένους ήταν αρνητική για την Μπάρτσα. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1929 η Ρεάλ Μαδρίτης «πάτησε» για πρώτη φορά τον αγωνιστικό χώρο του Λε Κορτς στη Βαρκελώνη, στην δεύτερη αγωνιστική του πρώτου Εθνικού Πρωταθλήματος στην ιστορία της χώρας. Οι blancos επικράτησαν με 1-2 με δύο γκολ του Μορέρα, ενώ για την Μπάρτσα είχε σκοράρει ο Παρέρα. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1958, στο πρώτο clasico της ιστορίας στο Καμπ Νου που πριν από λίγους μήνες είχε ανοίξει τις πύλες του, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδιζε ξανά, αυτή τη φορά με 2-0, χάρη στα γκολ των Μάρσαλ και Ρίαλ!

Το χατ-τρικ του Λίνεκερ
Στις 31 Ιανουαρίου του 1987, η Μπαρτσελόνα κέρδιζε την Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2 χάρη σε ένα εντυπωσιακό χατ τρικ του Γκάρι Λίνεκερ, το οποίο τρον έβαλε στο πάνθεον των Μπλαουγκράνα ηρώων! Η El Mundo Deportivo κυκλοφορούσε την επόμενη μέρα με τίτλο «επική νίκη», αποτυπώνοντας το ματς! Ο Άγγλος σκόραρε με όλους τους τρόπους μέσα σε 47` λεπτά, η Ρεάλ Μαδρίτης μείωσε σε 3-2 με γκολ του Βαλντάνο και του Ούγκο Σάντσες, αλλά οι Καταλανοί κράτησαν, παίρνοντας μία σπουδαία νίκη.

Η... περίεργη Πρωταπριλιά
Την Πρωταπριλιά του 1989, η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν την Ρεάλ Μαδριτης, έχοντας περάσει αρκετούς τριγμούς. Ο Ζόσεπ Λουίς Νούνιες είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου από το 1978, ωστόσο εκείνη την χρονιά αντιμετώπισε την... ανταρσία του παικτών, που είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό σχεδόν όλων των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Λίγοι την γλίτωσαν, ανάμεσά τους και ο Άντονι Θουμπιραρέτα. Στη συνέχεια, προσέλαβε τον Κρόιφ ως προπονητή, ο οποίος έμελλε τα επόμενα χρόνια να χτίσει την ομάδα-όνειρο των Καταλανών.

Την μέρα του clasico και μέσα σε... περίεργο κλίμα, η Μπάρτσα είχε εκλογές, με τον Νούνιες να βγαίνει ξανά νικητής. Στο πρώτο ντέρμπι του Κρόιφ, η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Ρεάλ, παρά τη μεγάλη της προσπάθεια προκειμένου να δείξει ότι η νέα εποχή είναι καλύτερη. Η 11άδα του Κρόιφ, έκρυβε και μία έκπληξη, με τον Παραγουανό Χούλιο Σέζαρ Ρομέρο «Ρομερίτο» να παίρνει θέση στην 11άδα, να χάνει ευκαιρίες, αλλά να μην γίνεται ήρωας.

Ρονάλντο ο... μοναδικός!
Αναφερόμαστε στον Βραζιλιάνο και όχι Πορτογάλο. Αυτόν που πολλοί... επικριτές του CR7 ονομάζουν ως τον «πραγματικό» Ρονάλντο. Το «φαινόμενο» αποτελεί τον μοναδικό παίκτη που έχει καταφέρει να σκοράρει σε clasico μέσα στη Βαρκελώνη και με τις δύο ομάδες! Το κατάφερε την αγωνιστική περίοδο 96-97 με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και τις χρονιές 2003-04 και 2005-06 με αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης. Αρκετοί παίκτες φόρεσαν τις φανέλες και των δύο ομάδων, αλλά μόνο ο «Ρο» κατάφερε να «χτυπήσει» και από τις δύο πλευρές στο Καμπ Νου!

Ο... καταραμένος Σπάσιτς
Σίγουρα αν κάτι απεύχεται ένας ποδοσφαιριστής που μπαίνει στο γήπεδο για ένα ντέρμπι τέτοιου βεληνεκούς, είναι να αποφύγει την γκάφα που θα στοιχίσει στην ομάδα του. Για να μην τον... κυνηγούν μετά οι συμπαίκτες του, όπως γινόταν στο σχολείο αν κάποιος έβαζε αυτογκόλ! Ο Πρέντραγκ Σπάσιτς, ωστόσο, δεν κατάφερε να το αποφύγει. Στις 19 Ιανουαρίου του 1991, ήταν εκείνος που έκρινε την αναμέτρηση της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί προηγήθηκαν με τον Λάουντρουπ στο 18` και οι Μερένγκες κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Μπουντραγκένιο. Η αναμέτρηση κρίθηκε με γκολ του Σπάσιτς στο 62`. Μόνο που το γκολ μπήκε στην εστία της ομάδας του! Η... φιλανθρωπία του του ποτέ δεν ξεχάστηκε στη Μαδρίτη!

Η επιστροφή του Φίγκο
Ένα από τα clasico που έχουν μείνει χαραγμένα στους νεότερους, είναι αυτό της 21ης Οκτωβρίου του 2000, όταν ο Λούις Φίγκο επέστρεφε για πρώτη φορά στο Καμπ Νου ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Άκουσε όλο το γήπεδο να τον βρίζει εν χορώ, είδε να του πετούν διαφόρων ειδών αντικείμενα, από... γουρουνοκεφαλή μέχρι μπουκάλι ουίσκι και εν τέλει έφυγε με σκυμμένο κεφάλι, αφού η Μπάρτσα κέρδισε με 2-0 χάρη στα γκολ των Σιμάο και Λούις Ενρίκε.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα