Να είναι ο τελευταίος... (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Να είναι ο τελευταίος... (vids)

bet365

Ο Πιερμάριο Μοροζίνι προστέθηκε στη λίστα με παίκτες που πέθαναν από καρδιά στο χορτάρι. Το gazzetta.gr, δυστυχώς, τους θυμίζει με περιστατικό θανάτου να έχει συμβεί και στην Ελλάδα.

Ακόμα ένας θάνατος νεαρού ποδοσφαιριστή από ανακοπή καρδιάς κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα συνέβη. Ελπίζουμε ο Πιερμάριο Μοροζίνι να είναι ο τελευταίος. Ο 26χρονος άσος της Λιβόρνο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του ματς με την Πεσκάρα και πέθανε τελικά από ανακοπή καρδιάς.
Ο Μοροζίνι έπεσε ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο στο 31'. Στον παίκτη έγιναν καρδιακές μαλάξεις και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο της Πεσκάρα με ασθενοφόρο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Ο παίκτης φέρεται ήταν ζωντανός όταν έφυγε με το ασθενοφόρο, χάρη στις καρδιακές μαλάξεις, αλλά η κατάσταση του ήταν σοβαρή. Μία ώρα μετά, τελικά, ανακοινώθηκε ο θάνατος του στο νοσοκομείο της Πεσκάρα...



Πρόσφατες είναι και περιπτώσεις άλλων νεαρών ποδοσφαιριστών και όχι μόνο που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χορτάρι.

Ανακοπή ενώ μιλούσε
Ο Ντάνιελ Χάρκε στην ηλικία των 26 ήταν αρχηγός της Εσπανιόλ, αλλά δεν το χάρη για πολύ. Μια ζεστή μέρα του Αυγούστου του 2009, στην προετοιμασία της ισπανικής ομάδας στην Ιταλία και ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με την έγκυο γυναίκα του, έπεσε νεκρός από καρδιακή προσβολή.

Πρεμιέρα με θάνατο
Η περίπτωση ποδοσφαιριστή που σόκαρε περισσότερο από κάθε άλλον ήταν του Αντόνιο Πουέρτα. Ο 22χρονος παίκτης της Σεβίλλης έπεσε αναίσθητος στις 25 Αυγούστου 2007 στην πρεμιέρα του ισπανικού κόντρα στη Χετάφε (4-1). Σε μια ανύποπτη φάση ο Πουέρτα κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο στο 29ο λεπτό, καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή. Έπειτα αυτός αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο έχοντας κανονικά τις αισθήσεις του, χωρίς να δείχνει σημάδια κατάρρευσης. Όμως απροσδόκητα στα αποδυτήρια κατέρρευσε εκ νέου. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο υπέστη άλλα 5 καρδιακά επεισόδια. Τελικά, στις 28 Αυγούστου 2007 άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θάνατός του οφείλεται σε εγκεφαλοπάθεια από τη μη οξυγόνωση του αίματος και δυσλειτουργία οργάνων, αιτία του παρατεταμένου καρδιακού επεισοδίου που προκάλεσε τη διακομιδή του στο νοσοκομείο



Ο επιθετικός με το αγγελικό πρόσωπο
Στις 25 Ιανουαρίου του 2004, η Μπενφίκα έπαιζε με την Γκιμαράες και αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του 24χρονου φορ του συλλόγου της Λισαβόνας, Μίκλος Φεχέρ. Το παιχνίδι, μεταδίδονταν ζωντανά, από την πορτογαλική τηλεόραση, και ο Φεχέρ μόλις ειχε μπει αλλαγή. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Φεχέρ, κάνει ένα δυνατό μαρκάρισμα με αποτέλεσμα να αντικρίσει την κίτρινα κάρτα, όμως, μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, σταματάει το περπάτημα, σκύβει και σωριάζεται στο χορτάρι αναίσθητος. Οι γιατροί ανακοίνωσαν πως είχε πρόβλημα καρδιακής δυσπλασίας.



Το μεγάλο σοκ με Φοέ!
Από τους πιο αναγνωρίσιμους και καλύτερους μέσους της εποχής του ήταν ο Μαρκ Βιβιέν Φοέ, όπου μεσουρανούσε με την φανέλα της Λιόν. Η μοίρα τον έφερε να χάσει την ζωή του στο «Ζερλάν» (έδρα της Λιόν) χωρίς όμως να παίζει για την γαλλική ομάδα.
Στον ημιτελικό του κυπέλλου Συνομοσπονδιών, μεταξύ του Καμερούν και της Κολομβίας στις 26 Ιουνίου 2003, ο 28χρονος Αφρικανός στο 72΄ έπεσε αναίσθητος στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, κι ενώ η μπάλα βρισκόταν μακριά και κανένας ποδοσφαιριστής δεν ήρθε σε επαφή μαζί του. Διακομίσθηκε με φορείο στο ιατρείο του σταδίου, όμως η καρδιά του είχε ήδη σταματήσει να χτυπά. Από φυσικά αίτια ο θάνατος του Φοέ, καθώς σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν βρέθηκε ίχνος φαρμάκου ή κάτι μη φυσιολογικό στον οργανισμό του. Mάλιστα δεν έδειξε κάποιο παθολογικό αίτιο (ανακοπή, έμφραγμα, ρήξη ανευρύσματος ή οτιδήποτε άλλο), ενώ αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Ο Φοέ ήταν ο παίκτης που συγκλόνισε όλο τον κόσμο με τον θάνατο του.



Στη μνήμη του Ρενάτο Κούρι
Το μακρινό 1977 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, ο παίκτης της Περούτζια, Ρενάτο Κούρι σε μια αναμέτρηση με την Γιουβέντους κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και λίγο αργότερα πέθανε από κληρονομική καρδιακή ανεπάρκεια. Η Περούτζια, από τότε, έχει μετονομάσει το γήπεδό της σε «Ρενάτο Κούρι»!

Η Μάδεργουελ έχασε τον αρχηγό της
Στις 29 Δεκεμβρίου του 2007, ο αρχηγός της Μάδεργουελ Φιλ Ο'Ντόνελ άφησε την τελευταία του πνοή στον αγώνα με τη Νταντί Γιουνάιτεντ.
Ο 35χρονος μέσος είχε καταρρεύσει την ώρα που γινόταν αλλαγή λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Δέχθηκε για περίπου πέντε λεπτά τις πρώτες βοήθειες στον αγωνιστικό χώρο και αμέσως μετά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.



Θρήνος και στην Κύπρο
Το 2006, ο 32χρονος Κύπριος ποδοσφαιριστής, Μιχάλης Μιχαήλ του Ονήσιλου Σωτήρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια αγώνα της β’ κατηγορίας, υπέστη καρδιακή προσβολή μετά το σφύριγμα του διαιτητή και σωριάστηκε στο έδαφος μπροστά στα μάτια των έκθαμβων γονιών του. Ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο γήπεδο και η μοιραία καθυστέρηση του στοίχισε τη ζωή, αφού μόλις διακομίστηκε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Καρδιά... 600 γραμμαρίων
Περιπτώσεις θανάτων υπήρχαν και εκτός Ευρώπης. Ο Σερτζίνιο ήταν ένα από τα θύματα. Ο 30χρονος αμυντικός της Σάο Καετάνο υπέστη καρδιακή προσβολή τον Οκτώβριο του 2004, αγωνιζόμενος στον αγώνα της ομάδας του, απέναντι στη Σάο Πάολο.
Η αυτοψία έδειξε πως η καρδιά του ζύγιζε 600 γραμμάρια, διπλάσιο μέγεθος, δηλαδή, από το φυσιολογικό.



Ανακοπή μετά το γκολ
Τον Οκτώβριο του 2002, ο 28χρονος Μάρσιο Ντος Σάντος πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός λίγη πριν αφήσει την τελευταία του πνοή είχε σημειώσει γκολ σε έναν αγώνα με την ομάδα του, την Ντεπορτίβο Γουάνκα του Περού.

Το ελληνικό περισταστικό
Το μακρινό 1995, συνέβη μια τραγική στιγμή στα ελληνικά γήπεδα αν και δεν έχει σχέση με πρόβλημα καρδιάς. Ο παίκτης του Ατρομήτου, Μουκαντί Τσιμάγκα άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο από αγκωνιά ενός αντιπάλου του, στον αγώνα των Περιστεριωτών απέναντι στον Πανελευσινιακό, στην Γ’ τότε εθνική κατηγορία.

Πάντως, υπάρχουν παίκτες όπως ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς του Ολυμπιακού και ο Ρούμπεν ντε λα Ρεδ της Ρεάλ Μαδρίτης που διέγνωσαν έγκαιρα το πρόβλημα καρδιάς που είχαν.



 

Τελευταία Νέα