Η σκόνη η λευκή του Ντιεγκίτο (vid, pics)

Η σκόνη η λευκή του Ντιεγκίτο (vid, pics)

bet365

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης και άρχισε η πτώση του. Το gazzetta.gr ταξιδεύει στα συμβάντα του 1991...

Το γνώριζαν και οι πέτρες. Και όχι μόνο εκείνες που συσσωρεύονται αδιάφορα βρώμικες και διάσπαρτες γύρο από το «Σαν Πάολο», αλλά μέχρι και τα διάσημα μάρμαρα της Καράρα στον ιταλικό βορρά. Ο Ντιεγκίτο ήταν κοκάκιας. Κανείς δεν έπεσε λοιπόν από τα σύννεφα όταν έσκασε η είδηση. «Ο Μαραντόνα θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ», τιτλοφόρησαν οι εφημερίδες στις 29 Μαρτίου του 1991. Αν και δεν ανακοινώθηκε αμέσως η ουσία, κανείς δεν είχε απορία για το τι θα είχε καταναλώσει.

Το κοντρόλ το είχε περάσει στις 17 Μαρτίου έπειτα από μία αναμέτρηση της Νάπολι με τη Μπάρι και στις 2 Απριλίου ανακοινώθηκαν τα καθέκαστα. Ο Ντιεγκίτο είχε πάρει κοκαΐνη και η τιμωρία ήταν βαριά. 15 μήνες εκτός δράσης! Το σοκ ήταν τεράστιο για τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο. «Μα καλά πως και τον έπιασαν τώρα; Από τότε που ήρθε... πίνει»! Αυτό ήταν το ερώτημα που ταλάνιζε τη θλιμμένη σκέψη των Ναπολιτάνων που έσπευσαν να ανάψουν ευλαβικά το καντηλάκι του δικού τους θεού, που σιγόκαιγε πλάι σε εκείνο της Μαντόνα.


Η σχέση με τη Μαφία
Τι να είχε συμβεί άραγε; Ηταν απλό. Ο Μαραντόνα δεν είχε πλέον την προστασία της Καμόρα. Η Μαφία τον είχε αφήσει εκτεθειμένο και ίσως και να είχε οδηγήσει κιόλας τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Κανείς δεν ξέρει γιατί και πως ο Ντιέγκο έμεινε... ακάλυπτος. Σίγουρα πάντως είχε για χρόνια υπάρξει το αγαπημένο παιδί για τα... θελήματα των μεγάλων οικογενειών του Νότου. Ακόμα βουίζει ο τόπος από την Πούλια έως και τη Σικελία για το χαμένο πρωτάθλημα του 1987-'88. Τότε λέει η Μαφία είχε αξιώσει από το -αθλητικό- πρωτοπαλίκαρο της να χαθεί εκείνος ο τίτλος, καθώς δεν είχε λέει να πληρώσει τα στοιχήματα σε περίπτωση που το σήκωναν οι Παρτενοπέι (προηγούνταν πέντε βαθμούς έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε και θα έκαναν το ριπίτ).


Επίσης ο Ντιέγκο λέει ήταν ακόμα και βαποράκι τους. Ολα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και τα έχει καταθέσει επισήμως κάποιος Πιέτρο Πουλιέσε πρώην φίλος του Αργεντινού παικταρά επί των ημερών της Νάπολι, ο οποίος τον είχε... δώσει στεγνά ακόμα και σε δίκη. Οποιο και να ήταν το παρασκήνιο, η ουσία για όλους εμάς ήταν πως ο Μαραντόνα είχε τιμωρηθεί για τα καλά και αυτή ήταν η αρχή του τέλους.

Ραγισμένο είδωλο
Η αλήθεια είναι πάντως πως ακόμα και ίδια η διοίκηση της Νάπολι ήξερε και λίγο πριν τον πιάσουν στο αντιντόπινγκ, είχε δείξει πως δεν θα τον κάλυπτε ούτε εκείνη πια. Τον Φεβρουάριο, ένα μήνα πριν τα καθέκαστα δηλαδή, τον είχε τιμωρήσει με πρόστιμο 50.000 ευρώ για τις διαδοχικές καθυστερήσεις στην προπόνηση. Και ο Ντιεγκίτο βέβαια το είχε παρακάνει. Πλέον δεν πρόσεχε και εξέθετε τους προστάτες του. Η κατάσταση του έγινε ανεξέλεγκτη και τελικά την πάτησε.


Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ποινής των 15 μηνών δια στόματος Τζιόρτζιο Περινέτι (ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Ομοσπονδίας) ο Μαραντόνα επέστρεφε στο Μπουένος Αϊρες, όπου αντί για τη λυτρωση, θα έμπλεκε ακόμα πιο πολύ. Με το που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο της αργεντίνικης πρωτεύουσας, συνελήφθη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Τα όσα ακολούθησαν την καριέρα και την ζωή του είναι γνωστά. Μία μέρα σαν σήμερα ακριβώς 21 χρόνια πριν το μεγαλύτερο είδωλο του ποδοσφαίρου ράγισε...


 

Τελευταία Νέα