Echte Liebe zum BVB?

Ball Boys Ball Boys
Echte Liebe zum BVB?

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το… unfair του Χένες, την Ντόρτμουντ που πέφτει θύμα της δικής της επιτυχίας και τον κίνδυνο η Μπουντσελίγκα να γίνει Πρέμιερ Λιγκ… Σκωτίας.

«Υπάρχει τεράστια πτώση στην ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και δεν πρέπει να είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με αυτό. Θα πρέπει να αναλύσουμε τα αίτια αυτής της κατάστασης». Τάδε έφη Ούλι Χένες πριν από περίπου μία εβδομάδα. Βέβαια, νωρίτερα τα είχε βρει σε όλα με τον Γκέτσε…

«Έμαθα για την μεταγραφή του Γκέτσε μία ημέρα μετά το δεύτερο παιχνίδι με την Μάλαγα», αποκάλυψε ο Γίργκεν Κλοπ στη συνέντευξη τύπου πριν το ματς με την Ρεάλ (23/04), με τους Βεστφαλούς να χρειάζονται… δύο αίθουσες για να χωρέσουν τους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής.

Όλοι αιφνιδιάστηκαν και στάθηκαν στον χρόνο που βγήκαν οι ανακοινώσεις. «Φυσικά και ο χρόνος που ανακοινώθηκε η μεταγραφή δεν είναι ιδανικός. Ο καθένας μπορεί να μαντέψει τους λόγους που αυτό έγινε τώρα, όμως έγινε. Έμαθα ότι έχει κυκλοφορήσει στον τύπο από χθες το βράδυ (22/04)», ήταν η ατάκα του τεχνικού της Ντόρτμουντ. Τα σενάρια πίσω από αυτές τις λέξεις είναι δύο. Το ένα θέλει… πόλεμο εναντίον της Μπορούσια, που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Το δεύτερο σενάριο συνδέεται με τον Χένες. Λίγες ημέρες μετά τις παραπάνω δηλώσεις του προέδρου της Μπάγερν, ξέσπασε το σκάνδαλο της υπόθεσης της φοροδιαφυγής του, με τα νέα δεδομένα να την κάνουν ακόμη πιο σοβαρή. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες ο Γερμανός παράγοντας διατηρούσε κοινό λογαριασμό εκατ. ευρώ στην Ελβετία με τον αείμνηστο Λουί Ντρεϊφούς, ο οποίος αγόρασε την Adidas το 1993. Τα στοιχεία θέλουν τους δύο να συνεργάζονται στην εξαγορά του 10% των μετοχών της Μπάγερν από την εταιρεία και στις συμβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών…

Οι ανακοινώσεις
Η Ντόρτμουντ έβγαλε πρώτη την ανακοίνωση με διαφορά… λεπτών από τους Βαυαρούς, που κατηγορήθηκαν ακόμη και για ασέβεια με τα όσα ανέφεραν στον επίλογο. Η αλήθεια είναι ότι όπως και στην περίπτωση Γκουαρδιόλα, λίγες ώρες μετά την διαρροή της συμφωνίας στον διεθνή τύπο, ήρθε και η ανακοίνωση. Τότε ήταν οι Ιταλοί του Sky Italia, τώρα ήταν οι Γερμανοί της Bild. Προφανώς το ότι η ανακοίνωση της Μπορούσια ήρθε πρώτη ήταν τυχαίο γεγονός, καθώς είναι εμφανές ότι οι σύλλογοι είχαν ήδη συνεννοηθεί να το επισημοποιήσουν.

Το μόνο που ελέγχεται είναι ποιος διέρρευσε την πληροφορία και για αυτό ένας είναι ο κύριος ύποπτος, που οι Γερμανοί τον θέλουν να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την δική του υπόθεση. Ο Χένες, μάλιστα, έκανε και δηλώσεις την στιγμή που όλος ο κόσμος ασχολούνταν με την μεταγραφή του Γκέτσε, λέγοντας ότι στο παρελθόν έκανε άσχημους χειρισμούς και δέχθηκε άσχημες συμβουλές σε ό,τι αφορά τις οικονομικές του επενδύσεις…

Η ρήτρα
Διαβάζοντας τα σχόλια στο κείμενο της μεταγραφής στο gazzetta είδα πολλές απορίες σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του 20χρονου μέσου και γιατί η Ντόρτμουντ δεν έκανε τίποτα για να τον κρατήσει. Κατ’ αρχήν η Μπάγερν μίλησε απευθείας με τον παίκτη και τον μάνατζέρ του, ανακοινώνοντας ότι θα πληρώσει τη ρήτρα των 37 εκατ. ευρώ, οπότε λόγος σε αυτό δεν έπεφτε στην Μπορούσια. «Ο Μάριο και ο ατζέντης του κινήθηκαν στους όρους του συμβολαίου», είπε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ο Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Γκέτσε επέκτεινε τη συνεργασία του με τους Βεστφαλούς, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο μέχρι το 2016 και ενώ το προηγούμενο έφτανε στο τέλος του το 2014. «Ο Γκέτσε δεν υπέγραφε το νέο του συμβόλαιο, αν σε αυτό δεν υπήρχε ρήτρα αποδέσμευσης», είπε ο Κλοπ και κάπου εκεί τελειώνει και αυτή η συζήτηση. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια μπορεί να μην έγινε γνωστή τότε, όμως δίχως αμφιβολία ο νεαρός άσος είχε στο μυαλό του κάποια στιγμή την μεταγραφή (όχι απαραίτητα στην Μπάγερν). «Πέρυσι, πήραμε τον Ρόις, πληρώνοντας την ρήτρα του στην Γκλάντμπαχ και τώρα η Μπάγερν μας παίρνει τον Γκέτσε με τον ίδιο τρόπο», ολοκλήρωσε.

Πριμέρα Ντιβισιόν ή Πρέμιερ Λιγκ… Σκωτίας
Πίσω, λοιπόν, στις δηλώσεις Χένες. Ο Γερμανός αναίρεσε τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν γίνεται να μιλάς για πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και να κάνεις τέτοιες μεταγραφές. Οι Βεστφαλοί πιάστηκαν για πρώτη φορά εξ’ απήνης από την στιγμή που άρχισε η άνοδος της Μπορούσια σε υψηλό επίπεδο. Ήταν η πρώτη φορά που κάτι πήγε εκτός πλάνου και αν δεν αντιδράσουν σωστά και ψύχραιμα η Μπουντεσλίγκα δε θα γίνει… Πριμέρα Ντιβισιόν, αλλά ένα πρωτάθλημα μίας – Βαυαρικής - ταχύτητας. Τα στοιχεία που ανύψωσαν την Μπουντεσλίγκα τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν μέσα σε δύο σεζόν να την κάνουν «αδιάφορη».

«Φοβάμαι τις ισπανικές… σχέσεις», είπε ο Χένες για τον φόβο του ότι η Μπουντεσλίγκα μπορεί να εξελιχθεί σε αγώνα δρόμου για δύο ομάδες, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, μόνο και μόνο για να πάρει την απάντηση του Κλοπ πριν από λίγες ημέρες (γνώριζε ήδη για την μεταγραφή Γκέτσε). «Υπάρχει κάποια χώρα στον κόσμο στην οποία κυριαρχεί μόνο μία ομάδα; Η Σκωτία. Φοβάμαι τις σκοτσέζικες… σχέσεις», ήταν η ατάκα του. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει όσο ποτέ άλλοτε και είμαι σίγουρος ότι αυτή η πιθανή εξέλιξη δε θα αρέσει σε καμία περίπτωση ούτε στους ίδιους τους οπαδούς της Μπάγερν…

Όχι για… ρομαντικούς
Η αλήθεια είναι ότι αρχικά δεν είδα με καλό μάτι την μεταγραφή. Όχι γιατί η Μπάγερν έκανε αυτό που κάνει πάντα - προσπαθεί να αγοράζει Γερμανούς παγκόσμιας κλάσης - αλλά γιατί ο Γκέτσε δέχθηκε να αφήσει την Ντόρτμουντ στην ακμή της για τους Βαυαρούς. Το ίδιο ένιωσαν και πολλοί άλλοι. Πολλοί έγραψαν ότι πλέον στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ρομαντισμός, ότι «το ποδόσφαιρο έχει χάσει την ψυχή του», ότι η ευγνωμοσύνη, η αφοσίωση και η αναγνώριση σε έναν σύλλογο, καθώς ο Γκέτσε είναι στην Μπορούσια από 8 ετών, δεν υπάρχουν πια.

Το σλόγκαν της Ντόρτμουντ είναι «Echte Liebe», «αληθινή αγάπη» και εκείνος πρόδωσε την ομάδα στην ομάδα έγινε είδωλο (αυτό σημαίνει το όνομά του). Την πρόδωσε γιατί ήταν εκείνος με τον οποίο ταυτίστηκε η μεγαλειώδης άνοδος της Μπορούσια. «Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ έχουν κάθε λόγο να νιώθουν προδομένοι. Το timing δεν είναι απλά άδικο, είναι απίστευτο», ήταν το σχόλιο του Λόταρ Ματέους. Αλλά αυτή είναι η πλευρά με την οποία βλέπουμε τα πράγματα όσοι είμαστε… έξω από τον χορό.

«Μίλησα με τον Μάριο. Ήταν ο παίκτης που ήθελε πιο πολύ ο Γκουαρδιόλα και δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να συνεργαστεί με αυτόν τον εξαιρετικό προπονητή. Έτσι, αν φταίει κάποιος για την μεταγραφή είμαι εγώ. Δεν μπορώ να… κοντύνω 15 εκατοστά και να ξεκινήσω να μιλάω ισπανικά. Δεν μπορώ να διδάξω το tiki-taka όπως το κάνει εκείνος. Ο Γκέτσε γνωρίζει ότι χρωστάει πολλά στην Ντόρτμουντ, όμως και εγώ γνωρίζω ότι έχει δώσει και πολλά πίσω», ήταν κάποιες από τις ατάκες του Κλοπ. Το κυριότερο, όμως, είναι το ύφος του. Δεν ήταν… καρφιά για τον παίκτη του ούτε ειρωνεία. Ήταν ο δικός του τρόπος να εξηγήσει την επιλογή του παίκτη του και να δείξει ότι την σέβεται απόλυτα, κάτι που θα πρέπει να κάνουμε και όλοι οι υπόλοιποι. Ζήτησε, μάλιστα, όπως και οι άνθρωποι της Ντόρτμουντ όλοι να τον σεβαστούν στο μεγάλο παιχνίδι με την Ρεάλ, το σημαντικότερο των Βεστφαλών εδώ και 15 χρόνια. Το κακό είναι ότι αν οι αντιδράσεις ξεφύγουν, θα είναι άδικο για τον Γκέτσε όσο και για τους ίδιους τους οπαδούς...

Το ποδόσφαιρο αποδεικνύεται συνεχώς σκληρό. Ειδικά για τους «ουδέτερους» ρομαντικούς. Η Ντόρτμουντ, δυστυχώς, φαίνεται να πέφτει θύμα της δικής της επιτυχίας. Ήδη έχει χάσει τους Καγκάβα και Γκέτσε, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Λεβαντόφσκι, Χούμελς, Ρόις και Γκουντογκάν. Τώρα θα φανεί αν οι στέρεες βάσεις είναι ικανές να την κρατήσουν ψηλά…

ΥΓ1: Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτή η μεταγραφή είναι ικανή να βλάψει τις σχέσεις των δύο συλλόγων και να επηρεάσει και την ενδεχόμενη μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στους Βαυαρούς.

ΥΓ2: Για μελλοντική… χρήση, στο συμβόλαιο του Ρόις προβλέπεται ρήτρα αποδέσμευσης 30 εκατ. ευρώ για το καλοκαίρι του 2014 και 35 εκατ. για το καλοκαίρι του 2015.

ΥΓ3: Κυρίως στον τύπο εκτός Γερμανίας γράφτηκε ότι ο Γκουαρδιόλα βρήκε τον ιδανικό παίκτη για τον ρόλο του «false 9». Για ακόμη μία φορά φαίνεται ότι δεν παρακολουθούν και τόσο την Μπουντεσλίγκα. Όταν ο Λεβαντόφσκι ήταν τιμωρημένος φέτος, ο Κλοπ δοκίμασε σε αυτή τη θέση τον Γκέτσε, ο οποίος ήταν τελείως έξω από τα νερά του… Δύο αγώνες ήταν αρκετοί για να… μην το ξανακάνει.

ΥΓ4: Φυσικά και η φυγή του Γκέτσε είναι τεράστιο πλήγμα, όμως οι Βεστφαλοί θα πρέπει να επενδύσουν τα χρήματα από μία… αναπάντεχη απώλεια, ώστε να αντικατασταθεί με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη ακούγεται έντονα το όνομα του Έρικσεν του Άγιαξ, όμως νομίζω ότι ο ιδανικός αντικαταστάτης θα ήταν ο Ίσκο. Η Μάλαγα τον πουλάει, τα χρήματα υπάρχουν, το μόνο που μένει είναι να τον πείσουν…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys