Vamos Bramos!

Vamos Bramos!

Vamos Bramos!

bet365

Ο προπονητής του στο κολέγιο, τον επέλεξε ως τον άνθρωπο για το τελευταίο σουτ. Στον Παναθηναϊκό η θέση είναι reserved! Για όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει ο Μάικ Μπράμος. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον ομογενή γκαρντ.

Παιδί του Πύργου…

Ψάχνοντας την ιστορία του Καρδαμά βρίσκει κανείς τον πρώτο κοινοτάρχη. Φώτιος Μπράμος ονομαζόταν, κοντά στο 1830 χρονολογείται η εποχή που το χωριό λίγο νότια της Αμαλιάδας, βρισκόταν υπό την πολιτική του μέριμνα. Θα είναι μάλλον ρίσκο να ξεκινήσουμε την ιστορία από τότε… Το όνομα Μπράμος, ωστόσο, απαντάται συχνά στο χωριό και στο νομό Ηλείας. Απαντάται εντονότερα, δε, από τότε που ένα παιδί του τόπου φοράει τη γαλανόλευκη. Ο Μάικλ Αντώνιος Μπράμος γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1987 στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Γιος του Μάικ και της Τζούντι και εγγονός του Ντένις Μπράμος, ο οποίος μετανάστευσε από την Πελοπόννησο στην Αμερική.

«Οι γονείς του πατέρα μου είναι Έλληνες και ο παππούς μου συνήθιζε να μας πηγαίνει σε ένα ελληνικό εστιατόριο στο Ντιτρόιτ», θυμήθηκε για λογαριασμό αμερικάνικης εφημερίδας ο Μάικλ, που δεν φανταζόταν ποτέ τον εαυτό του μακριά από το «Grosse Point North». Στο γυμνάσιο που φοίτησε και στο οποίο τώρα ακολουθεί τα χνάρια του ο μικρότερος αδελφός του Πολ, έφτιαξε το όνομά του σε τέτοιο βαθμό, ώστε έπρεπε να ακολουθήσει ένα καλύτερο κολέγιο.

Στο Μαϊάμι μετακόμισε το 2005 και στα χρόνια που θα επακολουθούσαν θα έκανε ακριβώς ό,τι και στο γυμνάσιο. Θα έφτιαχνε το όνομά του αρκετά ώστε να θεωρείται – έστω κι αν δεν επιλέχτηκε – υποψήφιος για το ντραφτ και θα άφηνε αρκετές μικρές βραδιές για να τον θυμούνται. Κυρίως, όμως, θα αποδείκνυε χρόνο με το χρόνο τη βελτίωσή του, ξεκινώντας με 19 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής και 5,2 πόντους και αποφοιτώντας με 35 λεπτά ανά αγώνα και 17,9 πόντους μέσο όρο. Τα στατιστικά του στην senior χρονιά τον ανέδειξαν κορυφαίο παίκτη του Μαϊάμι και αφού δεν του άνοιξαν την πόρτα για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, του την άνοιξαν για την Ευρώπη. Ή μήπως όχι;

Summer of ’08!

«Πρόκειται να έχω την πρώτη μου επαφή με την ελληνική κουλτούρα»… Ο Μάικ ετοίμαζε τις βαλίτσες του, χωρίς να είναι σίγουρος αν θα προλάβει να μπει στο αεροπλάνο. «Όλα έγιναν εντελώς την τελευταία στιγμή, αφού πήρα το διαβατήριό μου την προηγούμενη μέρα». Το πρώτο μακρινό ταξίδι που θα έκανε στη ζωή του είχε διάρκεια έντεκα ώρες και προορισμό την Αθήνα. Ο Μάικ Μπράμος, ως μέλος της ομάδας μπάσκετ των Ελληνοαμερικάνων, δέχτηκε την πρόσκληση του ΑΧΕΠΑ και ταξίδεψε να βρει τη μοίρα του. «Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ καλή ευκαιρία για να την αγνοήσω».

Αποδείχθηκε πως όντως έτσι ήταν. Από τις 27 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου, ο Μπράμος μαζί με αρκετούς συμπαίκτες του και δεκάδες ακόμα ομογενείς θα γνώριζαν την πατρίδα των προγόνων τους. Επισκέφτηκαν τη Βουλή, την Ακρόπολη, το Σούνιο, τις παραλίες και, φυσικά, ξετρελάθηκαν με το νησί. «Το σκηνικό στο νησί έμοιαζε ψεύτικο και προλάβαμε να δούμε μόνο το μισό. Ήταν εκπληκτικό», έγραφε σε στήλη της εφημερίδας του Μαϊάμι επιστρέφοντας στο κολέγιο, όμως δεν ήταν το μόνο που ξεχώρισε από την περιπέτειά του στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα είχε και μπάσκετ! Δύο προπονήσεις και μερικά φιλικά, σημαντικότερο εκ των οποίων εκείνο με την Εθνική ομάδα του Γιώργου Σιγάλα, ηλικίας από 18 ως 21 ετών. Ο Μάικ Μπράμος με 17 πόντους θα ήταν από εκείνους που θα ξεχώριζαν, καθώς οι ομογενείς θα κέρδιζαν με 75-65. Πρώτος σκόρερ εκείνη τη βραδιά ήταν ο Στιβ Πάνος, παίκτης του Κολοσσού τα προηγούμενα δύο χρόνια και της Καβάλας τη φετινή σεζόν.

«Όταν αποφάσισα να κάνω το ταξίδι δεν ήξερα τι να περιμένω. Έμαθα πολλά για την Ελλάδα και την κουλτούρα. Τις παραδόσεις, το φαγητό και άλλα. Το ταξίδι μου επέτρεψε να δω πράγματα που δε θα μπορούσα αλλιώς και είμαι ευγνώμων γι' αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω το ΑΧΕΠΑ και όσους το διοργάνωσαν. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Μόνιμη εγκατάσταση!

Η σύντομη περιπλάνησή του στην Ελλάδα τον έβαλε στο νόημα, αλλά μόνο ένα χρόνο μετά θα μάθαινε και λεπτομέρειες… Μικρά πράγματα, όπως το βραδινό στις 9μ.μ., ο μεσημεριανός ύπνος και άλλα τέτοια που διασκεδάζει να εντάσσει στην κουλτούρα του. Όπως, άλλωστε, ενέταξε και το καινούργιο του όνομα. «Λέω να συνεχίσω με το Μιχάλης. Τουλάχιστον θα το δοκιμάσω και βλέπουμε», θα πει στις 24 Αυγούστου του 2009, όντας πλέον παίκτης του Περιστερίου.

Στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα θα περάσει μάλλον απαρατήρητος… Μερικές σπουδαίες βραδιές, όπως κόντρα στα Τρίκαλα με 21 πόντους, κόντρα στην ΑΕΚ με 19 πόντους ή ακόμα και κόντρα στον Ολυμπιακό με 20 πόντους δε θα συγκινήσουν τους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ. Θα είναι, όμως, αρκετές για την Γκραν Κανάρια, όπου θα υπογράψει τον Ιούλιο του 2010 για δύο χρόνια. Εκεί, έχοντας προσαρμοστεί πλέον στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα αρχίσει να παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση. Θα είναι από τα βασικά στελέχη της ισπανικής ομάδας, γεγονός που το καλοκαίρι του 2011 θα φέρει μια ακόμα ελληνική ανατροπή στη ζωή του.

Ο Μάικ Μπράμος, θα γινόταν μέλος της Εθνικής ομάδας. «Αισθάνομαι όπως όλοι οι άλλοι και ακόμα περισσότερο. Μεγαλώσαμε με τους συγγενείς να μας μιλούν συνέχεια για την Ελλάδα. Μας μετέδωσαν την αγάπη τους για τη χώρα και χαίρομαι που τους κάνω υπερήφανους. Ξέρω πόσο τους αρέσει που παίζω για την Ελλάδα. Και το ίδιο συμβαίνει με τον Κώστα, τον Νικ, τον Πατ και τους υπόλοιπους. Είμαι υπερήφανος που παίζω για την Ελλάδα και θέλω να το κάνω για πάντα», θα πει για την κλήση του και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα του κολλήσουν το παρατσούκλι «επαγγελματίας».

«Μάλλον γιατί έχω μάθει απ’ το κολέγιο να αντιμετωπίζω το μπάσκετ σοβαρά. Ίσως επειδή φαίνομαι και μεγαλύτερος από την ηλικία μου», απολογείται μεταξύ αστείου και σοβαρού κι ενώ εκείνο το καλοκαίρι θα βρεθεί στο στόχαστρο του Ολυμπιακού. Θα προτιμήσει να μείνει στην Γκραν Κανάρια, να ωριμάσει το παιχνίδι του, να βελτιώσει τα στατιστικά του, ακόμα και το σουτ του που τόσο τον είχε προδώσει στο περυσινό Ευρωμπάσκετ. «Είμαι καλός σουτέρ, μη με βλέπετε έτσι», έλεγε αστειευόμενος και ουδείς πλέον μπορεί να τον αμφισβητήσει. Το πόσο καλός είναι ήταν ξεκάθαρο και από τα λόγια του Τσάρλι Κόουλς, προπονητή του στο Μαϊάμι.

- Το παιχνίδι είναι ισόπαλο και απομένουν δευτερόλεπτα για τη λήξη. Ποιος είναι ο άνθρωπός σου σε μια τέτοια περίπτωση;

- Μάικλ Μπράμος!

Μάικ ο… βαζελάκης!

Ο Τσάρλι Κόουλς ίσως να μην γνωρίζει τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Γιατί με τον Έλληνα γκαρντ μπροστά του, φαντάζει απίθανο να πάρει ο Μάικ Μπράμος το τελευταίο σουτ. Όχι πως δεν το έχει κάνει… Στη βραδιά που είχε σεληνιαστεί στο Καντού ήταν εκείνος που χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό πετυχαίνοντας το έβδομο τρίποντό του σε εννέα προσπάθειες. Στην Βαρκελώνη πέτυχε το προτελευταίο κρίσιμο σουτ, ενώ χθες αν και άστοχος στο φινάλε του αγώνα, ήταν πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού. Η πραγματικότητά του άλλαξε το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν έμοιαζε πλέον δεδομένο ότι θα ακολουθήσει τις ρίζες του.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο πρώτος που τον προσέγγισε και φαινόταν να παίζει μόνος του ενόσω ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε διοικητικές και αγωνιστικές αλλαγές. Μπήκε στο παιχνίδι στα μέσα Ιουνίου και 15 μέρες μετά το είχε κερδίσει. «Όποτε ακούς το όνομα του Παναθηναϊκού, καταλαβαίνεις πως είναι τιμή να σε θέλουν να παίξεις σε αυτή την ομάδα. Ενθουσιάστηκα με το ενδιαφέρον του συλλόγου και ήταν μία πρόκληση να βοηθήσω να μείνει αυτή η ομάδα στην κορυφή», θα δήλωνε ο Μάικ, που εξήγησε την επιλογή του να παίξει στον Παναθηναϊκό.
«Μετά το τέλος της περιόδου ήξερα πως δεν ήθελα να συνεχίσω στην Ισπανία. Έμαθα για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, αλλά και του Ολυμπιακού και η αλήθεια είναι πως ήθελα πολύ να επιστρέψω στην Ελλάδα. Όταν έμαθα για τις προτάσεις που είχα, ήξερα πολύ καλά πως ήθελα να έρθω στον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν καθόλου δύσκολη η απόφασή μου. Είχα μιλήσει και με τον Ολυμπιακό, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι πιο μεγάλος σύλλογος, κατά τη γνώμη μου».

Στη μετάβαση φάνηκε να έχει πρόβλημα. Έστω κι αν προσπάθησε να γίνει πιο… Έλληνας, ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα. Να φέρει σε επαφή το παρελθόν του με το μέλλον του. Ο Μάικ Μπράμος επισκέφτηκε το χωριό του, γνώρισε τα ξαδέλφια του, έμαθε και συνεχίζει να μαθαίνει ελληνικά, ενώ και οι γονείς του επισκέφτηκαν και είδαν την Ελλάδα, για την οποία τόσα είχαν ακούσει. Στο παρκέ θα έμοιαζε αταίριαστος. Ασυντόνιστος. Σχεδόν, όπως όλος ο Παναθηναϊκός το πρώτο διάστημα. Στο πρώτο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν αρνητικός, ενώ στην ευρωλίγκα περνούσε απαρατήρητος… Ο Μάικ έκανε εκείνο που γνώριζε καλύτερα σε όλη του την πορεία. Έπαιρνε το μπάσκετ στα σοβαρά και δούλευε!

Η αλλαγή ήρθε στις 23 Νοεμβρίου. Ο Παναθηναϊκός θα κάνει μια πειστική εμφάνιση στο Καντού και θα πάρει μια από εκείνες τις νίκες που φέτος τον έχουν οδηγήσει στη μια υπέρβαση μετά την άλλη, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ο Μάικ Μπράμος με εφτά στα εννιά τρίποντα θα κάνει τη διαφορά και θα επανεμφανιστεί στο χάρτη. «Για εμένα ήταν μια.. σούπερ νύχτα. Αφού μπήκαν τα πρώτα δύο σουτ, μετά ένιωθα όποτε είχα την μπάλα στα χέρια μου πως θα την στείλω στο καλάθα. Ξεκίνησα με 4/4 και ένιωθα πολύ καλά. Ένιωθα ζεστός. Είναι από τα βράδια που… μένουν». Σαν εκείνο της προηγούμενης Πέμπτης. Σαν το χθεσινό ή και σαν το αυριανό. Αυτή η νύχτα μένει…

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα