Οι Ταύροι πάνε Βραζιλία (vids)

Gazzetta team
Οι Ταύροι πάνε Βραζιλία (vids)

bet365

Η Ισπανία πέρασε (1-0) από το Παρίσι, προσπέρασε τη Γαλλία και πήρε κεφάλι για το Μουντιάλ με αήττητο 20ετίας. Γκέλα η Αγγλία, νίκες για Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία...

Η φανέλα της είχε κάτι περίεργο στο λαιμό. Περισσότερο έμοιαζε σαν θέση για μετάλλιο. Με τέτοια στιλιστική πρόβλεψη στην ένδυση οι Ισπανοί δεν θα μπορούσαν να μην θέσουν τουλάχιστον υποψηφιότητα για την κατάκτηση του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Φυσικά για να φτάσουν μέχρι την υπεράσπιση του στέμματος τους, θα έπρεπε να ξεκινήσουν με μία νίκη στο Παρίσι. Κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που όφειλαν να νικήσουν στο «Σταντ ντε Φρανς», το έκαναν. Μπορεί το πέρασμα τους με 1-0 να φαίνεται φτωχό, αλλά και η παρουσία τους ήταν ισχυρή (σ.σ.: στο ημίχρονο έφτασαν να έχουν 78% κατοχή) και το παιχνίδι ήταν ματσάρα γενικότερα.

Οι Γάλλοι μπήκαν πιο δυνατά, αλλά δεν μπόρεσαν να πιάσουν τους Ταύρους από τα κέρατα. Αντιθέτως, οι φιλοξενούμενοι ήταν που απείλησαν πρώτοι, με τον Τσάβι (5') να χάνει το άχαστο για την κλάση του από μισό μέτρο. Στο 15' ήρθε η απάντηση με τον Μπενζεμά να τον μιμείται να σημαδεύει ψηλά. Στα μισά του ημιχρόνου οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν δίκαια, όταν ο Γιορίς ανέτρεψε τον Πέδρο (αν και ξεκινάει να πέφτει από νωρίς, ο Γάλλος τον βρίσκει) εντός περιοχής, αλλά πέναλτι δεν δόθηκε. Στο 39' Ο Ριμπερί βγήκε τετ α τετ, αλλά άνοιξε το κοντρόλ και ο Βαλδές που βγήκε γρήγορα, τον πρόλαβε σωτήρια. Ηταν η πρώτη από τις τέσσερις σπουδαίες επεμβάσεις του τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα που έκανε το παιχνίδι της καριέρας του με την Ισπανία.

Στην επανάληψη συνέβη ακριβώς το ίδιο. Οι Γάλλοι πίεσαν και ο Ινιέστα λίγο έλειψε να να σκοράρει (54'). Στο 59' όμως ήρθε το γκολ. Ο Μονρεάλ πέρασε εύκολα τον Ζαλέ από αριστερά, έκανε πάσα πάρε βάλε στον επερχόμενο Πέδρο που νίκησε και με τη βοήθεια της τύχης τον Γιορίς, βάζοντας το διεθνές τεμάχιο Νο10 φέτος σε έξι αγώνες έγινε ο 4ος Ισπανός που βάζει με την Εθνική 10 γκολ και πάνω σε μία σεζόν (Ραούλ, Τόρες, Βίγια). Λίγο αργότερα ο Βαλδές απέκρουσε το σουτ του Ματουιντί (61') και στο 74' στάθηκε τυχερός, με τον Βαράν να μην καταλαβαίνει ότι του ήρθε η μπάλα και να μην σκοράρει.

Και εκεί που η Γαλλία είχε κάνει αλλαγές για να πιέσει και είχε ανεβάσει την ταχύτητα του αγώνα, ο Πογκμπά κατάφερε να αποβληθεί με δύο κίτρινες σε ένα λεπτό (78'). Ακόμα και με 10 παίκτες όμως οι Τρικολόρ είδαν τον Ριμπερί (84') να ξύνει το δεξί δοκάρι και τον Βαλδές (87') να πραγματοποιεί ενστικτώδη απόκρουση στο ψαράκι του Εβρά. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και έτσι οι Ισπανοί βρέθηκαν στην 1η θέση του 9ου ομίλου, προσπερνώντας την αντίπαλο τους. Αυτή ή πρώτη φορά που νίκησαν σε επίσημο ματς σε έδρα παγκόσμιας πρωταθλήτριας (είχαν 7 ήττες, 3 ισοπαλίες). Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα ήταν ότι διεύρυναν το αήττητο τους σε προκριματικά Μουντιάλ στα 20 ακριβώς χρόνια. Η τελευταία ήττα τους ήταν το 3-1 από τη Δανία στις 30 Μαρτίου του 1993!

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Ζαλέ (90'+2' Ζιρού), Βαράν, Κοσιελνί, Εβρά, Καμπάιγ (70' Μενέζ), Πογκμπά, Ματουιντί, Βαλμπουενά, Ριμπερί, Μπενζεμά (82' Μούσα Σισοκό)
Ισπανία (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Βαλδές, Αρμπελόα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Μονρεάλ, Τσάμπι Αλόνσο, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα (90'+2' Μάτα), Πέδρο (76' Φάμπρεγας), Βίγια (61' Χεσούς Νάβας).

Η φάση που δεν δόθηκε πέναλτι στην Ισπανία

To γκολ των Ισπανών

Φαβορί το Μαυροβούνιο
Ντέρμπι κορυφής στην Ποντγκόριτσα, όπου το Μαυροβούνιο υποδέχθηκε την Αγγλία σε ένα παιχνίδι που τα είχε όλα. Τους Άγγλους να κυριαρχούν στο πρώτο μέρος, τους γηπεδούχους να πιέζουν στην επανάληψη και τον Νταμιάνοβιτς να αποδεικνύεται χρυσή αλλαγή, καθώς μπήκε στο ημίχρονο και με δικό του γκολ στο 76' έγινε το τελικό 1-1, που κρατάει τους Μαυροβούνιους στην 1η θέση στο +3 από τα Λιοντάρια.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους φιλοξενούμενους, που προηγήθηκαν μόλις στο 6' με τον Ρούνεϊ και είχαν τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Έχοντας κλείσει όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Χαρτ, έχοντας εξουδετερώσει Γιόβετιτς και Βούτσινιτς, κρατούσαν με άνεση το μηδέν και έψαξαν το δεύτερο γκολ. Αυτό, όμως, δεν ήρθε και στην επανάληψη η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική, με τους παίκτες του Μπρόβιτς να πιέζουν ψηλά, να παίζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να ψάχνουν το γκολ της ισοφάρισης. Μετά την ευκαιρία του Γιόβετιτς στο 47' ανέλαβε δράση ο Βούτσινιτς που έφτασε σε 3 περιπτώσεις κοντά στο γκολ, όμως είτε έβλεπε τον Χαρτ να βγάζει είτε την μπάλα να καταλήγει άουτ.

Οι παίκτες του Χόντγκσον προσπάθησαν να βγουν στην αντεπίθεση, όμως τα κατάφεραν σε ελάχιστες περιπτώσεις χωρίς να φτάσουν στο γκολ και να... κόψουν τα πόδια των αντιπάλων τους. Έτσι, μετά το 70' τα κόρνερ που κέρδιζαν οι Μαυροβούνιοι διαδέχονταν το ένα το άλλο και στο 74' οι Άγγλοι σώθηκαν από το δοκάρι της εστίας του Χαρτ. Στο 76', όμως, δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και μετά από φάση διαρκείας ο Νταμιάνοβιτς με τριπλή (!) προσπάθεια που έβρισκε τους αντιπάλους του να βγάζουν πάνω στη γραμμή έκανε το 1-1! Ο ρυθμός δεν ανέβηκε όσο θα περίμεναν οι περισσότεροι στη συνέχεια, οι ευκαιρίες ήταν λιγοστές, με το 1-1 να μένει μέχρι το τέλος.

«Ζωντανή» η Πορτογαλία
Με τον Βιεϊρίνια να είναι ο κορυφαίος της και τους Μπρούνο Άλβες και Ούγκο Αλμέιδα να σκοράρουν, η Πορτογαλία πέρασε δίκαια με μεγάλη νίκη 2-0 από το Μπακού επί του Αζερμπαϊτζάν. Οι παίκτες του Πάουλο Μπέντο ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και παρά την αστάθεια στην άμυνα κατάφεραν να κρατήσουν με σχετική άνεση το μηδέν και να πάρουν τους 3 βαθμούς, που τους κρατάνε ζωντανούς στη μάχη με τη Ρωσία για την πρώτη θέση.

Στο πρώτο μέρος οι Πορτογάλοι είχαν τις καλύτερες ευκαιρίες με τον Μπρούνο Άλβες να έχει δοκάρι (με απευθείας εκτέλεση φάουλ), τον Πόστιγκα να χάνει δύο τετ α τετ και τον Βελόσο, όμως το 0-0 ήταν το σκορ στο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν, όμως δεν δημιούργησαν πολλούς κινδύνους στην περιοχή του Πατρίσιο. Ο Βιεϊρίνια ήταν μόνιμη απειλή και στο 55' τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους Αζέρους, όταν ο Αλίγιεβ αντίκρισε δεύτερη κίτρινη στο 55'. Στο 63', λοιπόν, ήρθε το πρώτο γκολ για την Πορτογαλία, όταν μετά από κόρνερ του Μουτίνιο ο Άλβες με κεφαλιά έκανε το 0-1. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο μέχρι το τέλος, δεν απειλήθηκαν και τελείωσαν το παιχνίδι στο 79', όταν ο Αλμέιδα με κοντινή κεφαλιά έκανε το τελικό 0-2 μετά από ασίστ του Κοεντράο.

Αναμενόμενη... τεσσάρα η Γερμανία
Η αναμέτρηση της Γερμανίας με το Καζαχστάν δεν επιφύλασσε εκπλήξεις με τα Πάντσερ να φτάνουν άνετα και εύκολα στη νίκη 4-1. Οι παίκτες του Λεβ μπήκαν από το ξεκίνημα με διάθεση να τελειώσουν νωρίς το παιχνίδι, δεν άφησαν πολλά περιθώρια αντίδρασης στους αντιπάλους τους και στο 23' με τον Ρόις μετά τις ευκαιρίες των Γκουντογκάν και Γκέτσε.

Το 2-0 δεν άργησε να έρθει, όταν στο 27' ο Λαμ έκανε την κούρσα και έδωσε την ασίστ στον Γκέτσε που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Φυσικά, τα πάντα τελείωσαν και... τυπικά εκεί, με τον Γκουντογκάν να κάνει και το 3-0 στο 32', με τον μέσο της Ντόρτμουντ να έχει και δοκάρι στο 41'. Η επανάληψη ήταν τυπική διαδικασία, με τους Καζάκους πάντως να μειώνουν σε 3-1 στο 47' με τον Σμίτζαλ. Ο Λεβ τα... πήρε με τους παίκτες του, οι φωνές έπιασαν τόπο και οι Γερμανοί ανέβασαν την απόδοσή τους και έψαξαν και άλλα γκολ. Αφού έχασαν αρκετές ευκαιρίες ο Ρόις έκανε το τελικό 4-1 στο 90'.

Εύκολα η Ολλανδία
Η Ολλανδία υποδέχθηκε την Ρουμανία, την διέλυσε 4-0, έφτασε στην 6η σερί νίκη κάνοντας το απόλυτο και φυσικά είναι μία ανάσα από την πρόκριση στο Μουντιάλ. Οι Οράνιε άνοιξαν το σκορ μόλις στο 12' με τον Φαν Ντερ Φάαρτ και είχαν τον έλεγχο, χωρίς να παίξουν σε υψηλό τέμπο. Οι Ρουμάνοι δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα και όλα τελείωσαν στο δεύτερο μέρος. Στο 56' ήταν η σειρά του Φαν Πέρσι να σκοράρει για το 2-0 και να τελειώσει το παιχνίδι (με 33 γκολ έπιασε στην 5η θέση των σκόρερ της χώρας τον Κρόιφ), ενώ στο 65' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έκανε και το 3-0. Το τελικό 4-0 έκανε ο Λενς στο 90'.

«Καθάρισαν» Μπαλοτέλι και Μπουφόν

Μόλις στο 8΄ οι Ιταλοί κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ από το σημείο του πέναλτι, με τον Μάριο Μπαλοτέλι να ευστοχεί κάνοντας το 1-0. Στο 16΄ πάντως η Μάλτα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει με το ίδιο... νόμισμα, αλλά ο Μίφσουντ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπουφόν και έτσι η Ιταλία δεν μπήκε σε περιπέτειες. Ένα λεπτό πριν τελειώσει το ημίχρονο ο Μπαλοτέλι έκανε το 2-0 με δεύτερο προσωπικό γκολ και κάπου εκεί το ματς είχε ουσιαστικά κριθεί, με την Ιταλία να φεύγει με το διπλό από την γειτονική Μάλτα και να παραμένει στη κορυφή του ομίλου της.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια:
Τουρκία-Ουγγαρία 1-1

(63' Μπουράκ Γιλμάζ – 73' Μπόντε)

Εσθονία-Μολδαβία 2-0
(45' Ανίερ, 61' Λίντπερε)

Αρμενία-Τσεχία 0-3
(47', 81' Βίντρα, 90'+4' Κόλαρ)

Ουκρανία-Μολδαβία 2-1
(61' Γιαρμολένκο, 70' Κατσερίντι – 80' Σουβόροβ)

Δανία-Βουλγαρία 1-1
(63' πέν. Αγκερ – 51' Μανόλεφ)

Σερβία-Σκοτία 2-0
(59', 65' Τζούρισιτς)

Ουαλία-Κροατία 1-2
21' πέν. Μπέιλ – 77' Λόβρεν, 87' Εντουάρντο)

Πολωνία-Σαν Μαρίνο 5-0
(21' πέν., 50' πέν. Λεβαντόφσκι, 28' Πίστσεκ, 61' Τεόντορστσικ, 90'+2' Κοζέτσκι)

Βόρεια Ιρλανδία-Ισραήλ 0-2
(77' Ραφαέλοφ, 84' Μπεν Μπασάτ)

Βέλγιο-Σκόπια 1-0
(62' Αζάρ)

 

Τελευταία Νέα