Μια φωτογραφία, ένα ποδόσφαιρο

Gazzetta team
Μια φωτογραφία, ένα ποδόσφαιρο

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη δύναμη μιας φωτογραφίας, μιας στιγμής, ενός αθλήματος από το οποίο κάποιοι «θεραπεύονται». Νιουκάστλ – Ανζί, χθες βράδυ, στον αγγλικό βορρά, με γκολ – πρόκριση στο 94’…

Σκεφτόμουν, μετά την πρωινή περιήγηση στην ειδησεογραφία, ελέω και της ευρωπαϊκής κλήρωσης σήμερα για τους «8» των δύο διοργανώσεων, να γράψω κάτι για τους Αγγλους που… άρχισαν να δίνουν σημασία και στο υποτιμημένο Europa League, που πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι μόνο για τις… Μπράγκες, τις Λάτσιο, τις Ζενίτ και τις Σεβίλλες (ουδεμία αγγλική στο Τσάμπιονς Λιγκ ελέω και ατυχίας στην κλήρωση της Γιουνάιτεντ, αλλά Τότεναμ – Τσέλσι – Νιουκάστλ, 3/8 δικές τους στο Europa).

Mετά, σκέφτηκα να γράψω κάτι για αυτή την απίστευτη ιστορία του «πρεσβευτή καλής θέλησης» Οτο Ρεχάγκελ (μπράβο στον Δημήτρη Ευαγγελάτο της Sportday που «έβγαλε» το θέμα, πάντα γουστάρω όταν ελληνικά media ξετρυπώνουν είδηση ευρύτερου ενδιαφέροντος και μετά τα αντιγράφουν ξένα ΜΜΕ, πηγαίνοντας «παρακάτω» το θέμα). Ηθελα να θυμήσω το «να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες» του Μηλιώκα. Και να φανταστώ το πανηγυράκι που θα στηθεί στο τριήμερο 25-28 Μαρτίου με τον Οτο στη μέση και τις ανούσιες χαιρετούρες με Παπούλια, Σαμαρά, Σγουρό, Στυλιανίδη και βεβαίως την Υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Να γράψω για το πώς ακόμη και ένας ευφυέστατος άνθρωπος σαν τον Ρεχάγκελ μπορεί να μετατραπεί σε «προεκλογικό όχημα» ενός κόμματος (των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ εν προκειμένω) και για όλα τα παρεπόμενα… Επειδή, όμως, έχουν γραφτεί ήδη αρκετές αναλύσεις, το άφησα.

Και στράφηκα προς τη μούντζα του αγαπημένου μου Ελληνα ποδοσφαιριστή, εμπνεόμενος και από το πρωτοσέλιδο των «Σπορ του Βορρά». Ημουν έτοιμος, το είχα αρχίσει το κείμενο. Και για τις άστοχες δηλώσεις του «Σάλπι» και για τον σοβαρό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ (θεσμικά και όχι επικοινωνιακά, οι δημοσιογράφοι «σήκωσαν» το ζήτημα, όχι η ΠΑΕ, τουλάχιστον μέχρι πριν από μισή ώρα...) και για το υπερβολικό της τιμωρίας του και για τον «πρότερο έντιμο βίο» και για τη δύναμη του ριπλέι και για την «κακή στιγμή» που μπορεί να συμβεί σε όλους τους ποδοσφαιριστές του κόσμου, από τον Μήτσο μέχρι τον Ζιντάν.

Για να αισθάνεσαι σίγουρος για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, Anytime με την εγγύηση της INTERAMERICAN

Παράλληλα, έκανα και τη βόλτα μου στο Facebook. Και από εκεί επέλεξα το θέμα της ημέρας. Από τον «Red Duckling», ο οποίος περίπου στις 2 τα ξημερώματα «σήκωσε» τη φωτογραφία που βλέπετε: τον Στίβεν Τέιλορ της Νιουκάστλ να πανηγυρίζει με τον εκστασιασμένο ανάπηρο φίλο της ομάδας του το γκολ – πρόκριση (1-0) του Σισέ στο 94’ του χθεσινού αγώνα με την Ανζί. Δεν χρειάζεται ανάλυση και μπλα - μπλα. Μόνο δείτε τη φωτογραφία, τίποτα άλλο. Δείτε τη και σκεφτείτε. Τη μαγική δύναμη του ποδοσφαίρου. Την ανυπέρβλητη ισχύ του συναισθήματος, της έκρηξης, του γκολ, της πλημμύρας ενθουσιασμού.

Τη βλέπεις τη φωτογραφία και θες να πας να τον αγκαλιάσεις και εσύ! Να τον σηκώσεις και να τον πας στα αποδυτήρια. Τη βλέπεις και θες να γίνεις ποδοσφαιριστής όχι για τα λεφτά, τη δόξα και τη μπάλα, αλλά για να σου τύχει μια φορά στη ζωή σου αυτή η αγκαλιά. Τυλιγμένος στο παλτό του και στο κασκέτο του, παγωμένος στο «Σεντ Τζέημς Παρκ» του αγγλικού βορρά, στα τρία μέτρα από τη γραμμή, σκεφτείτε το: έτοιμος να απολαύσει 30 επιπλέον λεπτά αγωνίας στην παράταση προτού πανηγυρίσει το γκολ για τους «8» στο 94’. Γι’ αυτόν, το ποδόσφαιρο είναι απόλαυση. Θα γυρνούσε ευτυχισμένος σπίτι του, ακόμη κι αν είχε γευτεί την πίκρα ενός αποκλεισμού στα πέναλτι.

Για ορισμένους το ποδόσφαιρο είναι θεραπεία. Βρίσκουν την υγειά τους. Για άλλους αρρώστια. Ρίχνουν ξύλο, στήνουν ενέδρες, δολοφονούν. Διαλέγετε και παίρνετε κύριοι. Όχι εμείς και εσείς. Αυτοί που ορίζουν την τύχη του σε κάθε χώρα.

* Ευχαριστώ τον… Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τον οπαδό του Ολυμπιακού «Red Duckling» για τις εμπνεύσεις και τις επιλογές τους. Κάποιες φορές αξίζει να «προωθούμε» τα καλά και να αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκρίνια.

Follow me on Twitter: Seretinio

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα