Ο διευθυντής της Masia!

Γιώργος Βροντάκης
Ο διευθυντής της Masia!

bet365

Ο Αλεσάνκο ακούγεται για τον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Βάσκο διευθυντή της Masia, τη φιλοσοφία του και τους παίκτες που (δεν) ανέδειξε!

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε αναζήτηση τεχνικού διευθυντή και ψηλά στη λίστα των υποψηφίων είναι η παλιά δόξα της Μπαρτσελόνα, Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο.

Ο Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1956 στο Μπαρακάλδο και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις Ακαδημίες της Αθλέτικ Μπιλμπάο το 1972, κάνοντας το ντεμπούτο του στη Πριμέρα Ντιβιζιόν τέσσερα χρόνια αργότερα (12-12-1976 στη νίκη επί της Εσπανιόλ με 5-2).

Δεν παρέμεινε πολύ στη Μπιλμπάο και το 1980 μετακόμισε στη Βαρκελώνη για χάρη της Μπαρτσελόνα, έχοντας αρκετούς Βάσκους συμπαίκτες όπως οι Θουμπιθαρέτα, Μπιγκιριστάιν, Σαλίνα, Γκοϊκοετσέα και Χοσέ Μάρι Μπακέρο.

Ο Αλεσάνκο φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και πήρε στη θρυλική Dream Team της Μπαρτσελόνα κατακτώντας τέσσερα σερί πρωταθλήματα.

Ήταν ο πρώτος αρχηγός της Μπαρτσελόνα που σήκωσε την κούπα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1992 και μέτρησε 247 συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με 26 γκολ, κατακτώντας παράλληλα τέσσερα πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Κυπελλούχων, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και δύο Λιγκ Καπ Ισπανίας.

Οι κατηγορίες για βιασμό

Ο Αλεσάνκο το 1988 είχε κατηγορηθεί για βιασμό. Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία και το ξενοδοχείο Πάπενταλ ο Βάσκος παίκτης είχε κατηγορηθεί πως βίασε μια καμαριέρα, όμως, όλες οι κατηγορίες έπεσαν στο κενό.

Αποσύρθηκε το 1993

Ο Βάσκος κεντρικός αμυντικός φόρεσε τα «μπλαουγκράνα» για 13 σεζόν, καθώς αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1993.

Τότε, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας αρχικά τη ρουμάνικη Ουνιβερσιτέα Κραϊόβα, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου τη σεζόν 1997-98, και στη συνέχεια ανέλαβε την Νασιονάλ Βουκουρεστίου.

Ομως, το 2000 επέστρεψε στην Ισπανία και την Μπαρτσελόνα αναλαμβάνοντας βοηθός προπονητή του παλιού συμπαίκτη του, Κάρλες Ρέξαχ και πέντε χρόνια αργότερα έγινε ο άρχοντας των Ακαδημιών της Μπάρτσα.

«Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις παίκτες»

Τον Ιούλιο του 2005, έγινε ο διευθυντή της περίφημης La Masia, Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο, αποτελώντας τον άμεσο συνεργάτη του τεχνικού διευθυντή της Μπάρτσα, Τσίκι Μπιγκιριστάιν.

Η φιλοσοφία του ήταν: «Έρχεσαι στη La Masia και είσαι μέλος της Μπαρτσελόνα», ενώ στην πρώτη του συνέντευξη ως διευθυντής ανέφερε: «Προσφέρουμε στα παιδιά μια ευκαιρία για να μάθουν ποδόσφαιρο και να μορφωθούν. Η La Masia προσπαθεί να κάνει τα παιδιά, άντρες με τον τρόπο που θα ζουν. Εχουμε μια σφραγίδα εδώ που είναι αυτή της Μπαρτσελόνα. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία διδάσκεται από την Μπαρτσελόνα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δημιουργήσεις και να εκπαιδεύσεις τους παίκτες για την πρώτη ομάδα. Προτεραιότητα μας είναι να έχουμε τους καλύτερους παίκτες του κόσμου για να κερδίσουμε τίτλους. Θέλουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να σκεφτούν περισσότερο την αθλητική κατάρτιση παρά το χρήμα. Αν ο παίκτης είναι καλός και η δουλειά γίνεται, όλα έρχονται».

Το ευχαριστώ του Λαπόρτα

Τον Νοέμβριο του 2008, ο Ζοάν Λαπόρτα ευχαρίστησε δημόσια τον Αλεσάνκο και τον Λουίς Ενρίκε (προπονητής της Μπαρτσελόνα Β΄) για την δουλειά που κάνουν. Ο τότε πρόεδρος των Καταλανών ανέφερε: Εχουμε το καλύτερο νεανικό σύστημα στον κόσμο με τις καλύτερες συνθήκες για τους νέους παίκτες και είμαι περήφανος για αυτό. Περισσότερο από το 50% των παικτών της πρώτης ομάδας είναι γέννημα – θρέμμα από τη La Masia. Ευχαριστών τον Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο και τον Λουίς Ενρίκε για τη νδουλειά που κάνουν στις Ακαδημίες», ήταν τα λεγόμενα του Λαπόρτα.

Σενάρια για Ρεάλ Μαδρίτης

Το 2011 ο Ραμόν Αλεσάνκο είχε αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα μαζί με τον Λαπόρτα και ισπανικά δημοσιεύματα έγραψαν πως το καλοκαίρι του 2011 θα αναλάμβανε τις Ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης καθώς τον πρότεινε ο διευθυντής ποδοσφαίρου της «Βασίλισσας», Ραμόν Μαρτίνεθ.

Οι παίκτες που ανέδειξε ο Αλεσάνκο...

Ο Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο έκανε εξαιρετική δουλειά στη La Masia, όμως, την πενταετία που βρισκόταν εκεί δεν... αναδείχτηκε κάποιος μεγάλος παίκτης με τους φιλάθλους των Καταλανών να έχουν αυτό ως παράπονο.

Συγκεκριμένα, πριν την άφιξη του Αλεσάνκο είχαν βγει από την Ακαδημία οι Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα, Βαλντές, Μέσι, Μπόγιαν, Μπουσκέτς, Πέδρο και Γέφρεν, ενώ στην πενταετία του υπήρχαν οι Φόντας, Τιάγκο Αλκαντάρα, Ράφα Αλκαντάρα, Σέρτζι Γκόμες, Πολ Καλβέτ, Ετόκ, Ζιο Τσαντούρια, Σέρτζι Ρομπέρτο, Χαβιέρ Εσπινόζα, Μάουρο Ικάρντι, Οριόλ Ροσέλ και Τόνι Κασαμαγιόρ.

Επίσης, οι παίκτες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Αλεσάνκο ήταν οι Φάλκε (Γιουβέντους), Φραν Μέριδα (Αρσεναλ), Ντανιέλ Πατσέκο (Λίβερπουλ), Ιγκνάσι Μιγκέλ (Αρσεναλ), Κριστιάν Τέγιο (Εσπανιόλ), Μπαένα (Εσπανιόλ), Αλμπέρτο Ταβίρα (Βαλένθια) και Αντρια Μπλάντσαρτ (Εσπανιόλ).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα