Πρώτου γύρου το... ανάγνωσμα!

Αχιλλέας Τσιμπογιάννης
Πρώτου γύρου το... ανάγνωσμα!

bet365

Ο πρώτος γύρος της Football League ολοκληρώθηκε και το gazzetta .gr παρουσιάζει αυτούς που έκλεψαν την παράσταση, αυτούς που απογοήτευσαν και γενικά όσους ξεχώρισαν με την πορεία τους.

Μετά και το χτεσινό παιχνίδι ανάμεσα στον Παναιτωλικό και τον Ηρακλή, ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό του πρωταθλήματος της Football League και έπεσε η αυλαία του πρώτου γύρου.

Ενός πρώτου γύρου που επιφύλασσε αρκετές συγκινήσεις και εκπλήξεις, άλλες φορές θετικές καθώς είδαμε ομάδες από το πουθενά να πρωταγωνιστούν και άλλες φορές αρνητικές, αφού τους τελευταίους μήνες δεν ήταν λίγες οι ιστορικές ομάδες που είδαμε να... μαραζώνουν.

Το θαύμα του Ηρακλή
Τρανό παράδειγμα των θετικών εκπλήξεων, ο Ηρακλής Ψαχνών, που πραγματοποιεί μία φρενήρη πορεία και διεκδικεί επί ίσοις όροις την άνοδο κόντρα σε ομάδες με μεγάλα ρόστερ και ιστορικές φανέλες. Στην αρχή της σεζόν κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως η ομάδα από την Εύβοια θα μπορούσε να φανεί ανταγωνιστική στο τόσο δύσκολο πρωτάθλημα και πως θα μπορούσε να ξεφύγει πολύ πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Ο Ηρακλής όμως εκμεταλλεύτηκε την υποτίμηση αυτή και τους άφησε όλους... ξερούς, αφού μετά το πέρας του πρώτου μισού βρίσκεται στην 2η θέση μόλις τρεις πόντους πίσω από τον Εργοτέλη. Μάλιστα, μετά και την αρκετά καλή μεταγραφική ενίσχυση μέσα στον Γενάρη, ο σύλλογος δείχνει έτοιμος να χτυπήσει στο «ψαχνό» τους αντιπάλους του και να τα δώσει όλα για την ιστορική του άνοδο. Μεγάλη αδικία θα ήταν φυσικά να μην κάνουμε μία αναφορά στους φίλους του συλλόγου που σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι είναι δίπλα στην ομάδα, αφού δεν είναι λίγα τα παιχνίδι που το γήπεδο του Ηρακλή ήταν ασφυκτικά γεμάτο και έτσι βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στην πορεία του συλλόγου.

Απογοήτευση για Παναχαϊκή, Καλλιθέα και Καβάλα
Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα πράγματα στην Πάτρα, εκεί που μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της κατηγορίας και του Ελληνικού αθλητισμού, η Παναχαϊκή, η οποία παρά τις προσδοκίες απέτυχε να πρωταγωνιστήσει και πλέον δείχνει να την έχει πάρει η κάτω βόλτα. Οι Αχαιοί πέρσι έχασαν στα πλέι οφ την άνοδο από τον Πλατανιά και μέσα στο καλοκαίρι υπήρχε αισιοδοξία πως τώρα ήταν η ώρα για την επιστροφή. Η διοίκηση προχώρησε σε μερικές πολύ καλές μεταγραφές και όλα έδειχναν να είναι ιδανικά. Όμως το πρωτάθλημα ξεκίνησε και τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Η απόδοση στο γήπεδο κακή, η συγκομιδή βαθμών τραγική και η αντίδραση της διοίκησης ερασιτεχνική. Έδιωχνε παίκτες τους οποίους στοχοποιούσε για τις κακές τους εμφανίσεις, έδιωχνε τον προπονητή της για 2 ώρες, μετά τον έπαιρνε πίσω και πολλά άλλα. Αυτή τη στιγμή η Παναχαϊκή βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος λίγο πάνω από την ζώνη υποβιβασμού, με ρόστερ αποδυναμωμένο μετά την φυγή τον Σολάκη, Μπρέσκα, Ολίσε, Ντίνα κλπ. ενώ έχει ήδη αλλάξει και 3 προπονητές.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για την Καλλιθέα, όπου τα κοινά είναι πολλά, αφού και αυτή πέρσι έφτασε πολύ κοντά στην άνοδο, όμως η αντίδρασή της ήταν επίσης λανθασμένη και έτσι ούτε αυτή κατάφερε να επαναλάβει την πολύ καλή πορεία της περασμένης σεζόν. Ένα ακόμα κοινό στις δύο ομάδες είναι και ο Γιάννης Παπακώστας, ο οποίος μέσα στην σεζόν βρέθηκε στον πάγκο τους, όμως ήδη αποτελεί παρελθόν αφού εδώ και λίγες ημέρες αντικατέστησε τον Μάντζιο στην Κέρκυρα. Η Καλλιθέα το καλοκαίρι έχασε πολλούς από τους παίκτες που αποτελούσαν κορμό για την ομάδα, όπως οι Αρκούδας και Κουτρουμπής που πήγαν στην ΑΕΚ και ο Ηρακλής που πήγε στον Άρη, όπως και ο Ντιαλό που ήταν από τους πρώτους σκόρερ του συλλόγου. Έτσι, η ομάδα παρουσιάστηκε αποδυναμωμένη σε ένα πολύ απαιτητικό πρωτάθλημα, με φυσικό επακόλουθο τις χαμηλές πτήσεις που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες.

Την λίστα των ομάδων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων κλείνει η Καβάλα, η οποία μπήκε στο πρωτάθλημα την τελευταία στιγμή, όμως οι μεταγραφές που έκανε ήταν πολύ δυνατές. Παρόλα αυτά η ομάδα παρουσιάστηκε ανέτοιμη, ενώ και στην συνέχεια ποτέ δεν κατάφερε να αποτελέσει ένα σύνολο, πετώντας πολλούς βαθμούς, με βασική πληγή την έδρα της η οποία αποδείχτηκε αρκετά... φιλόξενη για τους αντιπάλους. Μέσα στον Γενάρη έγιναν αρκετές αλλαγές η οποίες δείχνουν να βοηθούν αφού οι αργοναύτες παρουσιάζονται αρκετά βελτιωμένοι στις τελευταίες αγωνιστικές, όμως έχουν μείνει αρκετά πίσω και δύσκολα θα μπορέσουν να προλάβουν να μπουν και πάλι στο κόλπο της ανόδου.

Το σώσανε Ολυμπιακός Βόλου και Παναιτωλικός
Σε μία άλλη κατηγορία ανήκουν οι Ολυμπιακός Βόλου και Παναιτωλικός, οι οποίοι ξεκίνησαν την σεζόν με μεγάλα λόγια και ψηλούς στόχους, όμως η πορεία τους δεν ήταν ανάλογη. Παρόλα αυτά, οι διοικήσεις των δύο ιστορικών συλλόγων έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να το αλλάξουν αυτό και δεν βγήκαν χαμένοι. Άλλαξαν προπονητές, πλήρωσαν για να πάρουν παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά και κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος του κλίμα και να μετατρέψουν τις ομάδες τους σε φαβορί.

Στον Βόλο, ο Σάββας Παντελίδης ανέλαβε τους ερυθρόλευκους, ενώ νέα πρόσωπα στο ρόστερ είναι οι Σολάκης, Μπρέσκα, Ογκουνσότο, Καπετάνος, Κωστούλας και Ολίσε. Και μόνο που τα διαβάζεις σε πιάνει... ζαλάδα, κάτι που έπιασε όπως φαίνεται και τους αντιπάλους του Ολυμπιακού στα περισσότερα παιχνίδια της «νέας εποχής», οπού μοίρασε τριάρες και τεσσάρες, παίζοντας ουσιαστικό αλλά και θεαματικό ποδόσφαιρο.

Το ίδιο έχει γίνει και στο Αγρίνιο, όπου τα καναρίνια μετά την έλευση του Μάκη Χάβου παρουσιάζουν ένα διαφορετικό και πολύ ελκυστικό πρόσωπο. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η σωστή και πολύ δυνατή ενίσχυση του ρόστερ. Για τον Σίσιτς δεν χρειάζονται «συστάσεις», ενώ οι Μπόγιοβιτς και Μπελόν συστήθηκαν μόνοι τους με 4 και 2 τέρματα σε μόλις τέσσερις και τρεις εμφανίσεις αντίστοιχα. Αραμπατζής Τζούνιορ και Ιορδανίδης έρχονται για να δέσουν το γλυκό και με το σερί που διανύει η ομάδα του Παναιτωλικού μπορεί πλέον να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία.

Οι νεοφώτιστοι
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πορεία των τριών ομάδων ου ανέβηκαν φέτος από την κατηγορία, δηλαδή των Απόλλωνα Σμύρνης, Νίκη Βόλου και Εθνικού Γαζώρου. Η Ελαφρά Ταξιαρχία για αρχή παρουσιάστηκε πολύ δυνατή, πραγματοποιώντας αθόρυβη δουλειά και για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας. Αυτό «άνοιξε την όρεξη» στον πρόεδρο του συλλόγου, Σταμάτη Βελλή, ο οποίος πραγματοποίησε πολύ δυνατές μεταγραφές. Μπάρκογλου, Ντοέ, Κιάσσος, Φαρινόλα, Γουμάγιας, Ντιαλό και εσχάτως η μεγάλη «βόμβα» του Ρόβα που από χτες είναι κάτοικος Ριζούπολης. Παρόλα αυτά, ο Απόλλωνας φάνηκε να χάνει τον προσανατολισμό του και για κάθε μεταγραφή έκανε και μία γκέλα. Αυτό ανάγκασε να βγάλει εκτός εαυτού τον πρόεδρο, ο οποίος τα «έχωσε» στους παίκτες, κάτι που φάνηκε πως ξύπνησε την ομάδα η οποία επέστρεψε στις νίκες κόντρα στην Παναχαϊκή και παραμένει έτσι ψηλά στην βαθμολογία.

Όσο για την Νίκη Βόλου, ο σύλλογος από τότε που ανέλαβε την τύχη του ο Ανδρέας Πάτσης έχει πραγματοποιήσει τρομερή ενίσχυση και δείχνει έτοιμη να γράψει ιστορία. Μία ματιά στο ρόστερ της μπορεί να το πιστοποιήσει, αφού το κοσμούν παίκτες όπως ο Σκούφαλης, Κυριάκος, Ουέλινγκτον, Τάντιτς και πολλοί άλλοι. Η Νίκη αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 4η θέση μετά από μία μικρή κοιλιά που παρουσίασε, όμως είναι δεδομένο πως θα είναι μέσα από τους βασικούς διεκδικητές μίας εκ των θέσεων που θα οδηγήσουν στην άνοδο.

Τέλος, ο Εθνικός Γαζώρου, ο οποίος για ακόμα μία σεζόν παρουσιάζει ένα σύνολο που βγάζει... υγεία, πραγματοποιεί μία φανταστική πορεία, με τον Διλμπέρη να έχει συνδυάσει ιδανικά το ταλέντο με την εμπειρία. Πολλά κοινά με την περσινή σεζόν που ο Εθνικός ως νεοφώτιστος στην Γ' κατάφερε να πάει... τρένο και να πάρει το πρωτάθλημα στον Βόρειο όμιλο. Μπορεί φέτος να μην διεκδικεί άνοδο, όμως και πάλι η πορεία του συλλόγου είναι αξιοθαύμαστη και βάζει τα «γυαλιά» σε πολλές ομάδες.

Με την φανέλα
Καλή αλλά όχι ιδανική είναι η πορεία της Λάρισας, αφού οι βυσσινί μπορεί να βρίσκονται στην 5η θέση, όμως για μεγάλο διάστημα παρουσίασαν ένα κακό πρόσωπο και αν δεν μετρούσε η φανέλα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Με τον κόσμο όμως πάντα στο πλευρό της και τον Τίμο Καβακά στο πάγκο εδώ και λίγες αγωνιστικές, το «αλογάκι» είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει και να επιστρέψει και πάλι στην Super League.

Μέτρια από την άλλη είναι η επίδοση του Ηρακλή, ο οποίος δεν δείχνει έτοιμος αγωνιστικά να διεκδικήσει την άνοδο, ενώ οι πολλές αλλαγές στην ομάδα και ειδικά αυτές στην τεχνική ηγεσία μόνο καλό δεν έκαναν στην ομάδα. Βέβαια ένας σύλλογος με τέτοια ιστορία και δυναμική δεν μπορεί να μην υπολογίζεται, αλλά έχει ήδη χαθεί πολύτιμο έδαφος και τα περιθώρια στενεύουν.

Καλοί αλλά...
Ακόμα μία ομάδα που δεν έχει εντυπωσιάσει στην φετινή σεζόν είναι η Δόξα Δράμας, η οποία ήρθε από την πρώτη κατηγορία και θα περιμέναμε μία καλύτερη πορεία. Ο Σούλης Παπαδόπουλος που ξεκίνησε την σεζόν δεν ταίριαξε με την ομάδα και οι πρώτες αγωνιστικές ήταν σκέτο... Δράμα. Η έλευση όμως του Τζαναβάρα άλλαξε πολύ τόσο το κλίμα όσο και την απόδοση της ομάδας, με τους Μαυραετούς να παρουσιάζονται πλέον αξιοπρεπέστατη, όμως τα λάθη που έγιναν είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν, αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και έτσι δύσκολα θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι φέτος.

Στις ομάδες που δεν έχουν θαμπώσει ανήκει και ο Πανσερραϊκός, ο οποίος όμως έχει καταφέρει να πάρει αρκετά κρίσιμα παιχνίδια, έστω και με ένα τέρμα, με αποτέλεσμα να έχει μία αρκετά καλή βαθμολογική συγκομιδή και να βρίσκεται στην 7η θέση, την τελευταία δηλαδή των πλέι οφ. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, αφού τα λιοντάρια θα πρέπει να βελτιωθούν αισθητά για να παραμείνουν εντός στόχων.

Κοπέλια έτοιμα για όλα
Για το τέλος αφήσαμε τους Κρητικούς, τα παλικάρια του Εργοτέλη, που παρά τα τρομερά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κλείνουν τα αυτιά τους και δείχνουν έτοιμα να επαναφέρουν την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Τα οικονομικά του συλλόγου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, διοίκηση ουσιαστικά δεν υπάρχει, όμως ο Σίνισα Γκόγκιτς έχει καταφέρει να παρουσιάσει μία πραγματική ομάδα, με μικρό μπάτζετ σε σχέση με άλλες ομάδες της κατηγορίας.

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, μπορεί να το έχουμε πει πολλές φορές, όμως αυτό το πρωτάθλημα είναι μακράν το πιο ανταγωνιστικό και συναρπαστικό που έχουμε δει στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια και έχει ακόμα να μας προσφέρει πάρα πολλές συγκινήσεις, αφού έχουμε άλλες 21 αγωνιστικές να απολαύσουμε.

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα