«Ο Μίτσελ δεν είναι Ζαρντίμ!» (vids)

«Ο Μίτσελ δεν είναι Ζαρντίμ!» (vids)

Γιώργος Καραμάνος
«Ο Μίτσελ δεν είναι Ζαρντίμ!» (vids)

bet365

Το gazzetta.gr συνάντησε στη Βαλένθια τον βοηθό του Βαλβέρδε, Γιον Ασπιάθου που ευλόγησε τους Μίτσελ, Νικοπολίδη και είχε πολλά να πει για τον αγαπημένο του Ολυμπιακό…

Το timing δεν ήταν αυτό που θα αποκαλούσες... δημοσιογραφικά ορθό για μία τέτοιου είδους συνέντευξη. Το προηγούμενο βράδυ η Βαλένθια είχε αποκλειστεί από τη Ρεάλ στα προημιτελικά του Κόπα ντελ Ρέι, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα οι Μερένγκες την είχαν διαλύσει με 1-5 και το γενικότερο κλίμα στην «Paterna» (σ.σ.: το προπονητικό κέντρο της Βαλένθια) κάθε άλλο παρά ασορτί ήταν με τον γαλάζιο ουρανό. Και όμως μέσα σε όλη αυτή τη μουντή διάθεση που είχαν άπαντες: από τους παίκτες μέχρι τους δημοσιογράφους, υπήρχε κάποιος που έκανε η διαφορά. Ηταν ο ίδιος τύπος που έφτιαχνε για τρία χρόνια (1+2) τη διάθεση στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Δεν έκανε αστεία ούτε ντυνόταν γελωτοποιός. Πάντα ευδιάθετος και μονίμως καλοσυνάτος και πράος έκανε τη διαφορά.

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ εις βάρος της Λεβάντε προσφέρεται σε απόδοση 1.80 στη vistabet

Ετσι και τούτη τη φορά εμφανίστηκε ο Γιον Ασπιάθου που μας υποδέχτηκε με το καλύτερο χαμόγελο του. Ο βοηθός του Ερνέστο Βαλβέρδε είχε την υπομονή και κυρίως τη διάθεση να μας αφιερώσει μία ώρα από τον πολύτιμο χρόνο του (σ.σ.: την επομένη το βράδυ πετούσαν για Λα Κορούνια και είχαν ακόμα δύο προπονήσεις να κάνουν). Η κουβέντα ξεκίνησε με τα δικά τους. Η Βαλένθια, οι στόχοι που έθεσαν με τον Ερνέστο και σταδιακά πέρασαν στα… δικά μας. Ο Ολυμπιακός. Πρώτα η ομάδα τους που τους προσέφερε ό,τι ομορφότερο έχουν να θυμούνται και μετέπεια ο καινούργιος: που ξεκινάει με τον Μίτσελ.

Η σύγκριση του νέου κόουτς και η έκπληξη με την –εν μέρει- κατανόηση στην απόλυση Ζαρντίμ. Οι λόγοι που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας του Μίτσελ, ο Νικοπολίδης που φαινόταν εδώ και χρόνια ότι θα γίνει προπονητής, οι ταλάντούχοι Νέοι της ομάδας και της Ελλάδας που ποτέ δεν εξελίσσονται σε αυτό που μπορούν! Αυτά και ακόμα περισσότερα: από τη διαιτησία που ευνοέι τους ισχυρούς, την all time clasic Μπαρτσελόνα μέχρι την «locura» (σ.σ.: τρέλα) της Τούμπας….




Επιστροφή στην πατρίδα και ξανά στη δουλειά. Ποια είναι τα συναισθήματα;
«Για εμάς το να επιστρέφουμε στην Πριμέρα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Πόσο μάλλον με τη Βαλένθια που είναι τους τεράστιος σύλλογος. Περιμέναμε κάτι καλό και ήρθε. Αναλάβαμε με τεράστια όρεξη και όραμα να καταφέρουμε αξιόλογα πράγματα και χαιρόμαστε που έχουμε ξεκινήσει θετικά.»

Τι έχει αλλάξει στην Πριμέρα; Ποιος είναι ο στόχος τους;
«Τη λίγκα τη βρήκαμε περίπου τους την αφήσαμε. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι εκτός συναγωνισμού και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να παλέψουμε μεταξύ τους ο καθένας για τους δικούς του στόχους. Η διαφορά είναι ότι φέτος η Ατλέτικο ξεχωρίζει από το εγχώριο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και αυτό σημαίνει ότι για όλους όσους θέλουμε να βγούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα πρέπει να παλέψουμε για ένα και μόνο εισιτήριο. Τους λοιπόν είναι ξεκάθαρα ο στόχος τους. Εάν δεν τα καταφέρουμε, τότε οπωσδήποτε δεν πρέπει να χάσουμε το Europa League.»

Η Βαλένθια βρίσκεται σε ειδικό οικονομικό καθεστώς διαχείρισης. Πόσο επηρεάζει αυτό τη δική τους δουλειά;
«Η Βαλένθια βρίσκεται όντως σε περίεργη κατάσταση. Δεν είναι αυτή που ήταν πριν από κάποια χρόνια, τότε που διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στο οικονομικό, με τους οπαδούς να μαλώνουν με τη διοίκηση. Ωστόσο, ακόμα και κάτω από αυτές τους περίεργες συνθήκες, αισθάνομαι ότι και οι δύο πλευρές εμάς τους έχουν αγκαλιάσει, τους πιστεύουν, τους υποστηρίζουν και προσμένουν από εμάς να αλλάξουμε τη γενικότερη διάθεση και να φέρουμε κάποια χαμόγελα.»

Πως θα το κάνετε αυτό χωρίς μεταγραφές; Πως είναι για έναν προπονητή να μην μπορεί να βελτιώσει το ρόστερ τους ομάδας του;
«Το έχουμε βγάλει από το κεφάλι τους. Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση και δεν μιζεριάζουμε κάθε μέρα. Η δικιά τους η δουλειά είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί με τους παίκτες που έχουμε. Η Βαλένθια δεν μπορεί να ενισχυθεί, αλλά διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες που απλά χρειάζονται κάποια διαφορετική καθοδήγηση. Κάνουμε πειράματα και εσωτερικές αλλαγές και έτσι βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα.»



Εχετε βάλει ρήτρα ανανέωσης εάν η ομάδα μπει στην τετράδα;
«Οχι, δεν υπάρχει τέτοια ρήτρα ανανέωσης. Σίγουρα η ομάδα μας έχει μιλήσει για αυτό τον στόχο, αλλά ούτως ή άλλως και για εμάς αυτός θα ήταν. Εκείνο που θέλουμε είναι να συνδυάσουμε τα θετικά αποτελέσματα με το να παίξουμε και καλό ποδόσφαιρο και να αναστρέψουμε το βαρύ κλίμα που βρήκαμε σχετικά με την εξέδρα και τα αποδυτήρια.»

Αληθεύει ότι ο Βαλβέρδε δεν ήθελε τόσο μικρό συμβόλαιο και προσπαθήσατε να συμφωνήσετε για περισσότερο χρόνο;
«Δεν αληθεύει. Ο Ερνέστο απλά δεν ήθελε να βάλει ρήτρες. Εάν η Βαλένθια ήθελε έξι μήνες, είπαμε ΟΚ. Εάν πάλι ήθελε περισσότερο, 1,2 ή 2,5 χρόνια ακόμα καλύτερα. Ηθελαν για λίγο για να δούμε πως θα λειτουργήσει η συνεργασία και το αποδεχτήκαμε εξ αρχής.»

«Ο Ολυμπιακός μας έδωσε πρεστίζ!»

Είναι αυτή η ευκαιρία καριέρας που θέλατε για να δείξετε τη δουλειά σας σε τόσο υψηλό επίπεδο;
«Σίγουρα πρόκειται για την ομάδα με το μεγαλύτερο brand name που έχουμε αναλάβει. Το club έχει τεράστια δυναμική σε όλα τα επίπεδα και απεριόριστες δυνατότητες να τα πάει ακόμα καλύτερα. Ηταν ό,τι καλύτερο για την επιστροφή μας στην ισπανική λίγκα.»

Το επιτυχημένο πέρασμα από τον Ολυμπιακό θεωρείτε ότι σας βοήθησε να αναλάβετε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο;
«Χωρίς συζήτηση ο Ολυμπιακός ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της μέχρι τώρα δουλειάς μας. Μαζί κατακτήσαμε τίτλους, αγωνιστήκαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ και σίγουρα όλο αυτό λειτούργησε αμφίδρομα, καθώς βοήθησε τόσο την ομάδα όσο και εμάς τους ίδιους. Ολο αυτό αναμφίβολα μας έδωσε πρεστίζ.»

«Πουθενά σαν το Καραϊσκάκης!»

Τι έχετε κρατήσει επαγγελματικά από τα τρία χρόνια στον Ολυμπιακό;
«Πιστεύω ότι κάναμε εξαιρετική δουλειά. Ισως κάποιος να ισχυριστεί πως θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Για παράδειγμα να προχωρήσουμε ακόμα πιο μακριά στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ομάδα έπαιξε κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο και το έκανε με το δικό της τρόπο που δημιουργήσαμε εμείς με τους παίκτες. Κερδίσαμε το χειροκρότημα και έχουμε πάρα πολλά καλά παιχνίδια να θυμόμαστε.»

Και σε προσωπικό επίπεδο;
«Για να είμαι ειλικρινής, πουθενά αλλού δεν μας φέρθηκαν με αυτό τον τόσο υπέροχο τρόπο και δεν πιστεύω πως θα ζήσουμε ξανά τέτοια συμπεριφορά. Ο σύλλογος, οι οπαδοί μας αγάπησαν και ακόμα και οι αντίπαλοι μας σεβάστηκαν.»

Η πίεση είναι μεγαλύτερη σε Ολυμπιακό ή Βαλένθια;
«Στον Ολυμπιακό η πίεση είναι πάντα τεράστια. Πρέπει να κατακτήσεις το πρωτάθλημα, να παίξεις καλά, να αρέσει το παιχνίδι σου στον κόσμο, να προχωρήσεις στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ. Πρέπει πάντα να προσπαθείς για την υπέρβαση. Στη Βαλένθια- τουλάχιστον τώρα- είναι διαφορετικά. Τα τελευταία χρόνια ήταν 3η ή 4η και ο κόσμος ναι μεν θέλει περισσότερα, αλλά γνωρίζει την δύσκολη κατάσταση και δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Εδώ υπάρχει πιο υπομονή και κατανόηση από τους οπαδούς.»

«Και όμως υπάρχει λογική στην απόλυση Ζαρντίμ!»

Η απόλυση του Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν εκτός λογικής ή εντός της φιλοσοφίας του Ολυμπιακού;
«Εάν το δεις απ' έξω και δεν ξέρεις πως λειτουργεί ο Ολυμπιακός σε όλα τα επίπεδα, σε παραξενεύει. Ο Ζαρντίμ είχε την ομάδα πρώτη, αήττητη, είχε κάνει μεγάλες νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ και όμως απολύθηκε. Σίγουρα ακούγεται τρελό. Ωστόσο, εγώ που καταλαβαίνω κάπως καλύτερα τη νοοτροπία όλων στην ομάδα, μπορώ να κατανοήσω ότι ο προπονητής για κάποιο λόγο δεν ήταν αρεστός. Οι απαιτήσεις του κόσμου δεν σταματούν στην πρώτη θέση. Θέλει να βλέπει καλό, επιθετικό ποδόσφαιρο και να αισθάνεται δέσιμο με τον προπονητή της ομάδας. Εάν λείπει κάποιο απ' αυτά τα στοιχεία, τότε κάτι δεν θα κολλήσει.»

Και ανέλαβε ο Μίτσελ. Γνωρίζοντας τη δουλειά του στην Ισπανία, πιστεύετε ότι θα μπορέσει να κάνει ότι δεν πέτυχε ο προκάτοχος του;
«Θα του έδινα πολλούς πόντους. Ο Μίτσελ είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Είναι έξυπνος άνθρωπος με τεράστιες εμπειρίες στο ποδόσφαιρο. Είμαι βέβαιος πως θα θελήσει να παίξει πολύ επιθετικά. Από τη στιγμή που το ζητάει και ο σύλλογος, εκείνος θα το θέλει άλλο τόσο, καθώς το θεαματικό παιχνίδι βρίσκεται στην ιδιοσυγκρασία του. Το σημαντικό όμως είναι πως θα έχει καλύτερη επαφή με τον κόσμο και θεωρώ πως θα καλύψει αυτό το σημαντικό κενό. Εάν τα καταφέρει αυτά τα δύο, θα πετύχει.»


Ξέρουμε ότι του αρέσει να δουλεύει με τους Νέους, κάτι που στον Ολυμπιακό δεν γίνεται ποτέ. Υπάρχει περιθώριο να το κάνει ή η πίεση των αποτελεσμάτων δεν θα του επιτρέψει δοκιμές;
«Αυτό με τους Νέους και τον Ολυμπιακό είναι ένα ζήτημα αμφιλεγόμενο. Πάντα μιλάνε για τους Νέους, αλλά από την άλλη θέλουν μόνο επιτυχίες και σούπερ θέαμα. Το να αναδείξεις πιτσιρικάδες απαιτεί δύο πράγματα: υπομονή και κάποιους ταλαντούχους μικρούς με μεγάλη όρεξη για δουλειά. Ο Μίτσελ να το προσπαθήσει, αλλά εάν οι μικροί δεν κάνουν αυτά που πρέπει, τότε δεν θα ασχοληθεί άλλο μαζί τους και θα προχωρήσει με τους επαγγελματίες. Σίγουρα όμως έχει δείξει πως διαθέτει το ταλέντο να αναδεικνύει παίκτες.»

«Από τον Ελληνα ποδοσφαιριστή λείπει το κίνητρο και όχι το ταλέντο!»

Γιατί οι Ελληνες ενώ έχουν ταλέντο και ξεχωρίζουν στις μικρές ηλικίες, δεν εξελίσσονται ανάλογα;
«Το πρόβλημα με ορισμένους Ελληνες είναι ότι δεν έχουν κίνητρο για να βελτιωθούν στο ελληνικό πρωτάθλημα που δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό. Ο Τοροσίδης π.χ. έκανε τη διαφορά χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο. Αυτό τον κράτησε στάσιμο, όπως τόσους και τόσους ταλαντούχους Ελληνες που δεν εξελίχτηκαν. Εχει την ικανότητα να παίξει σε οποιοδήποτε μεγάλο πρωτάθλημα, όπως και ο Αβραάμ και αρκετοί ακόμα παίκτες, αλλά για να το κάνουν αυτό, οφείλουν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το παιχνίδι.»

Ποια είναι η διαφορά στο πως αντιλαμβάνονται το παιχνίδι οι Ελληνες και οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές;
«Στην Ισπανία είναι εύκολο να διαπιστώσεις ότι υπάρχει αυξημένη η κουλτούρα της τακτικής και της τεχνικής. Επίσης οι μικρές ομάδες σέβονται λιγότερο τις μεγάλες σε σχέση με την Ελλάδα. Το έβλεπα όταν παίζαμε στο Καραϊσκάκης κόντρα σε κάποια μικρή ομάδα, ότι φοβόντουσαν περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε και έρχονταν με τη λογική ότι σίγουρα θα ηττηθούν.

Ποιο Ελληνες ποδοσφαιριστές σας άρεσαν πιο πολύ;
«Περισσότερο εντύπωση μου είχαν κάνει οι παίκτες της πρώτης περιόδου μας στον Ολυμπιακό. Παρόλο που βρίσκονταν στο φινάλε της καριέρας τους ο Αντζας, ο Στολτίδης, ο Τζόρτζεβιτς, θα έπαιζαν άνετα σε καλή ομάδα του εξωτερικού. Εκείνη η ομάδα ήταν διαφορετική, είχε τρομερή καρδιά και πάθος. Για παράδειγμα είχε παίκτες όπως ο Πάντος που έδιναν περισσότερα και απ' όσα νόμιζες ότι μπορούν να δώσουν.»

«Ο Αντώνης είναι από καιρό έτοιμος!»

Για λίγο ανέλαβε ο Νικοπολίδης, ο οποίος φαίνεται να προορίζεται αργά ή γρήγορα για πρώτος προπονητής. Είχατε διακρίνει αυτό ΤΟ ΚΑΤΙ όταν ήταν ακόμα τερματοφύλακας;
«Θυμάμαι που συζητούσαμε με τον Ερνέστο και λέγαμε και οι δύο ότι εάν υπήρχε κάποιος από το ρόστερ που θα μπορούσε να γίνει προπονητής, αυτός ήταν ο Αντώνης. Το διέκρινες εύκολα. Ηταν εκείνος που πάντα ρωτούσε επίμονα για να μάθει: το πως κάναμε αυτό, γιατί το κάναμε, τι αποφάσεις παίρναμε και πότε. Εκανε τις πιο σημαντικές-επιτυχημένες ερωτήσεις και που όταν μίλαγες μαζί του, καταλάβαινες ότι βλέπει τη μπάλα με διαφορετική οπτική από τους υπόλοιπους.»

Μπορεί όμως τόσο νωρίς και χωρίς εμπειρία στους πάγκους να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός;
«Φυσικά και μπορεί να τα καταφέρει. Ο Αντώνης έχει τεράστιες παραστάσεις σαν ποδοσφαιριστής και καλές ιδέες για το άθλημα. Δεν πειράζει που δεν έχει εμπειρία σε πάγκους. Διαθέτει ένα ιδιαίτερο χάρισμα και είχε τον απόλυτο σεβασμό των συμπαικτών του που είμαι βέβαιος πως θα τον ακούν περισσότερο και από έναν έμπειρο που όμως δεν γνωρίζουν. Ο,τι τους πει ο Νικοπολίδης θα το κάνουν χωρίς γκρίνια, επειδή τον εμπιστεύονται και τον αγαπάνε. Επίσης έχει ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο υπέρ του: τη στήριξη του Τύπου που σίγουρα θα είναι στο πλευρό του, τουλάχιστον για ένα μεγάλο διάστημα στην αρχή.»

«Κανόνας του παιχνιδιού: ο διαιτητής είναι με τον ισχυρό!»

Στον Ολυμπιακό σας ευνοούσε η διαιτησία; Πως είναι όταν είσαι σε μικρότερη ομάδα π.χ. Βαλένθια και ευνοούν τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα;
«Η φιλοσοφία που έχουμε τόσο εγώ όσο και ο Ερνέστο ήταν πάντοτε ξεκάθαρη. Το θέμα δεν μπορεί να είναι το τι κάνει ο διαιτητής, αλλά το τι κάνεις εσύ. Η αλήθεια είναι πως σε κάθε χώρα συμβαίνει το ίδιο: οι διαιτητές φέρονται κατά κάποιο τρόπο διπλωματικά. Το ότι ευνοούν τις μεγάλες ομάδες δεν γίνεται τόσο από συμφέρον όσο υποσυνείδητα κατά κάποιο τρόπο από ένστικτο. Πολύ συχνά κάνουν λάθη. Στον Ολυμπιακό που είναι η μεγάλη ομάδα μπορεί να δίνουν κάποια σφυρίγματα, πήραμε κάποια σφυρίγματα. Ετσι όμως τα δίνουν και στη Ρεάλ, είδατε πως μας αδίκησαν στο πρώτο ματς του Κυπέλλου. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού και οι προπονητές το ξέρουν. Εμείς για παράδειγμα όταν παίξαμε με τη Γρανάδα που είναι πιο μικρή ομάδα, αποβλήθηκε άδικα ένας παίκτης τους. Γι αυτό λοιπόν καλύτερα είναι να μην λες τίποτα.»

Ποια ήταν η σχέση με τους προέδρους στον Ολυμπιακό και ποια στην Ισπανία;
«Με τον κύριο Κόκκαλη η σχέση ήταν καθαρά επαγγελματική, ενώ με τον κύριο Μαρινάκη ο Ερνέστο είχε μία ιδιαίτερα φιλική σχέση που θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Κάτι τέτοιο στην Ισπανία δεν το συναντάς εύκολα. Εδώ είναι κάπως πιο τυπικά-επαγγελματικά τα πράγματα.»

Ενας δικός σας παίκτης, ο Μιραλάς πήρε προαγωγή για την Πρέμιερλιγκ, αλλά βγάζει τραυματισμούς που δεν είχε στην Ελλάδα. Φταίει μήπως η ένταση των προπονήσεων;
«Ημασταν σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα έπαιρνε μεταγραφή. Εχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αλλά κουβαλάει και αυτός τα προβλήματα που έχει κάποιος που φεύγει από την Ελλάδα. Δεν αγωνιζόταν συχνά σε ανταγωνιστικά ματς με έντονο ρυθμό. Το πολύ να είναι 10-12 τα έντονα παιχνίδια σε όλη τη σεζόν και είναι επόμενο τώρα στην Αγγλία να του βγαίνουν τραυματισμοί, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει ταχύτητα σε προπονήσεις και δυνατούς αγώνες κάθε 4-7 μέρες.»

Ποια είναι η διαφορά στον τρόπο που προετοιμάζεις την ομάδα σου για να παίξει με τη Ρεάλ και ποια όταν απέναντι σου έχεις τον ΠΑΣ Γιάννενα;
«Δεν ξέρω αν το πιστεύετε, αλλά το πρώτο είναι πιο εύκολο. Δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά για να κάνεις τους παίκτες σου να συγκεντρωθούν και να να τα δώσουν όλα κόντρα στη Ρεάλ ή τη Μπαρτσελόνα. Ξέρουν από μόνοι τους πως εάν χαλαρώσουν, οι αντίπαλοι θα τους τιμωρήσουν. Το δύσκολο λοιπόν είναι όταν πρέπει να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον όταν έχουν απέναντι τους κάποιον μικρότερο αντίπαλο που δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν. Καλύτερα λοιπόν με τη Ρεάλ παρά με τα Γιάννενα (γέλια).»

«Οι Ισπανοί είναι της μόδας!»

Καράβια Ισπανών προπονητών στην Ελλάδα, τι γίνεται;
«Το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι της μόδας. Υπάρχει ένα ρεύμα, μία έκρηξη γενικότερη του ποδοσφαίρου μας. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Δείτε, παντού έχουμε εξαγάγει προπονητές και παίκτες, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλοι οι καλοί της χώρας δεν έβγαιναν εκτός συνόρων. Κάπως έτσι λοιπόν και οι Ελληνες επιλέγουν Ισπανούς. Μπορούμε επομένως να πούμε πως υπάρχει προπονητική σχολή. Αυτό που παίζει η Μπαρτσελόνα, η Εθνική Ισπανίας, αυτό προσπαθούν να μιμηθούν οι περισσότεροι.»

Μπαρτσελονα: Μόδα της εποχής ή φαινόμενο με διάρκεια;
«Πιστεύω πως έχουν βρει έναν τρομερό τρόπο λειτουργίας και θα συνεχίσουν. Αλλωστε αυτό που έχει τελειοποιηθεί τώρα, το προσπαθούν από τότε που ήμουν εγώ ποδοσφαιριστής. Θυμάμαι κάποτε που μας διέλυσαν, παίζοντας το ίδιο περίπου ποδόσφαιρο κατοχής και μετά το ματς τους χειροκροτήσαμε.»

Τι σημαίνει για εσάς… ποδοσφαιρική Ελλάδα;
«Μιλάμε συχνά μεταξύ μας για την Ελλάδα. Τα όσα όμορφα ζήσαμε εκεί. Το πάθος, την αγάπη για την ζωή και τη μπάλα. Μιλάμε όμως και για κάποια άσχημα. Για τη βία που υπάρχει στα γήπεδα. Δεν μου αρέσει καθόλου και δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει τόσο έντονα εκεί. Στην Τούμπα για παράδειγμα βιώσαμε κάτι πολύ σκληρό που δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε. Αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα, μιλάμε για γνήσια τρέλα.»

Σας πρότειναν να αναλάβετε μόνος σας όταν έφυγε ο Ερνέστο;
«Η αλήθεια είναι πως έγινε μία κουβέντα. Υπήρξε μία επαφή, κάποια προσέγγιση, αλλά δεν προχωρήσαμε για διάφορους λόγους που δεν έχει κάποιο νόημα να αναφέρω. Ισως κάποια στιγμή γίνει, ποιος ξέρει... »

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα