Ο Matador του Παναθηναϊκού (vids)!

Ο Matador του Παναθηναϊκού (vids)!

Γιώργος Βροντάκης
Ο Matador του Παναθηναϊκού (vids)!

bet365

Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα θα φορέσει τα πράσινα και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον «ταυρομάχο» που ματώνει τα δίχτυα, έχει σοβαρούς τραυματισμούς και αφιερώνει κάθε γκολ στον αδερφό του.

Ο Αργεντινός επιθετικός αναμένεται να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού καθώς είναι ο εκλεκτός για τη γραμμή κρούσης του τριφυλλιού, όμως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα πατήσει το χορτάρι του ΟΑΚΑ. Το είχε κάνει και το 2004 με την Εθνική Αργεντινής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ας ξετυλίξουμε, όμως, από την αρχή το κουβάρι της ζωής του Λουτσιάνο Φιγκερόα...

Ο Λουτσιάνο Γκαμπριέλ Φιγκερόα γεννήθηκε στο Σάντα Φε του Ροζάριο στις 19 Μαΐου του 1981 και η ποδοσφαιρική του καριέρα έμελλε να τον κάνει να γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο.

Όπως κάθε Αργεντινός παίκτης ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειρας του, τη Ροζάριο Σεντράλ. Λίγο μετά τα δέκα του χρόνια, ο πατέρας του, Χόρχε, ο οποίος μετέπειτα στην καριέρα του θα αναλάμβανε και χρέη μάνατζερ, αποφάσισε να τον εγγράψει στη Ροζάριο.

Σε ηλικία 20 ετών και είχε εξαιρετικό παρτενέρ στην επίθεση τον Σέζαρ Ντελγάδο. Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα δύο χρόνια αργότερα αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Clausura πετυχαίνοντας 17 τέρματα και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην αργεντίνικη ομάδα, σημειώνοντας συνολικά 35 γκολ σε 57 εμφανίσεις από το 2001 ως το 2003.

Μπέρμιγχαμ με... δίκη της Οσασούνα

Οι ικανότητες του με τα αντίπαλα δίχτυα τον έκαναν να φύγει από την πατρίδα του και να μετακομίσει στην Αγγλία για λογαριασμό της Μπέρμιγχαμ. Πάντως, εκείνη την περίοδο η Οσασούνα υποστήριξε πως είχε υπογράψει συμβόλαιο μαζί της. Όπως προέκυψε είχε απλά ενός δικηγόρου. Τα δικαστήρια εξέδωσαν την απόφαση στα τέλη Αυγούστου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν δύο ακόμα μήνες, πριν τελεσιδικήσει.

Ο τότε προπονητής της Μπέρμιγχαμ, Στιβ Μπρους έθεσε τον Φιγκερόα εκτός ομάδας, λόγω αδύναμης σωματοδομής. Με την αγγλική ομάδα έπαιξε μόλις δύο φορές (μια για το πρωτάθλημα και μια για το Κύπελλο) και δόθηκε δανεικός στην Κρουζ Αζούλ. Οι Αγγλοι τον έχουν ανακηρύξει ως τη χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπέρμιγχαμ.

Η... Ιθάκη της Κρουζ Αζούλ

Στο Μεξικό είχε ξανά συμπαίκτη τον Ντελγάδο και βρήκε και πάλι τον δρόμο προς την εστία, αφού τελείωσε τη σεζόν σκοράροντας 21 γκολ σε 33 αγώνες. Δηλαδή 0,64 μέσο όρο ανά αγώνα. Αξιοσημείωτο είναι πως στα 7 τελευταία ματς σημείωσε 9 τέρματα για το Κλαουζούρα. Η αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν τον έκανε να ματώσει και τα αντίπαλα δίχτυα στο Απερτούρα (10 γκολ σε 14 ματς).

Χρυσός Ολυμπιονίκης στο ΟΑΚΑ

Το 2004 ήταν μέλος της Εθνικής Αργεντινής και βρέθηκε στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την χώρα μας δεν έφυγε με άδεια τα χέρια, αλλά με το χρυσό μετάλλιο, ενώ για το Κόπα Αμέρικα της ίδιας χρονιάς ήταν φιναλίστ.

Στις 28 Αυγούστου 2004, πανηγύρισε στο ΟΑΚΑ, αν και δεν αγωνίστηκε στον τελικό, τη νίκη με 1-0 επί της Παραγουάης με γκολ του Κάρλος Τέβες στο 78'.

Ο 32χρονος φορ ήταν αυτός που είχε στείλει την «αλμπισελέστε» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 πετυχαίνοντας γκολ στη νίκη επί της Βολιβίας με 2-1.

Πρώτο γκολ στην ιστορία της Βιγιαρεάλ

Το Νοέμβριο του 2004 ήρθε η επιστροφή στην Ευρώπη για τον Φιγκερόα με τη Βιγιαρεάλ υπογράφοντας συμβόλαιο 5,5 ετών με τρία εκατομμύρια ευρώ. Με το «κίτρινο υποβρύχιο» σημείωσε εφτά γκολ σε 42 αναμετρήσεις, όντας ο πρώτος παίκτης που πέτυχε γκολ με την ισπανική ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Έβερτον. Με τη Βιγιαρεάλ κατέλαβε την τρίτη θέση στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2005-06).

Η ρήξη χιαστού συνδέσμου

Ομως, ένα χρόνο αργότερα επαναπατρίστηκε ως δανεικός για χάρη της Ρίβερ Πλέιτ (αγόρασε τα 50% των δικαιωμάτων του) και πρόλαβε να σκοράρει 3 φορές σε 7 αγώνες, πριν τραυματιστεί σοβαρά. Ο Αργεντινός επιθετικός στις 5 Μαρτίου 2006 υπέστη ρήξη χιαστού συνδέσμου που τον άφησε εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν, χάνοντας έτσι και τη θέση του για το Μουντιάλ της Γερμανίας.

Δεύτερο χειρουργείο για αποκατάσταση

Τη σεζόν 2006-07, η Βιγιαρεάλ τον πούλησε για 13 εκατομμύρια ευρώ στην Τζένοα που τότε έπαιζε στη Serie B και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Έβαλε την υπογραφή του την 1η Αυγούστου 2006 και υπολογιζόταν πως θα αγωνιστεί στα μέσα Οκτώβρη, όμως, οι εξετάσεις έδειξαν πως κάτι δεν πήγε καλά και έπρεπε να ξανά περάσει την πόρτα του χειρουργείου.

Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, όταν ανακαλύφθηκε πως οι σύνδεσμοί του λειτουργούσαν μόνο στο 30% και ουσιαστικά δεν είχε αποκατασταθεί η ζημιά.

Το μαρτύριο του θα τελείωνε στις 28 Οκτωβρίου του 2007. Μετά από 19 μήνες, ο Λουτσιάνο Φιγκερόα θα έπαιζε ξανά σε αγώνα, κάνοντας ντεμπούτο στην Ιταλία απέναντι στην Φιορεντίνα. Φόρεσε τη φανέλα της ιταλικής ομάδας 22 φορές και σκόραρε τρεις.

Με τη φανέλα της Μπόκα

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2008 και έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις αποφάσισε να γυρίσει στην Αργεντινή ως δανεικός, αλλά αυτή τη φορά για την άλλη μεγάλη ομάδα της χώρας, την Μπόκα Τζούνιορς.

Ο μεγάλος αστέρας της Μπόκα, ο Μάρτιν Παλέρμο είχε τραυματιστεί σοβαρά και ο Φιγκερόα κλήθηκε να τον αντικαταστήσει. Με τον σύλλογο του Μπουένος Άιρες σημείωσε 8 τέρματα και κατέκτησε το Απερτούρα, ενώ τον Ιούνιο του 2009 γύρισε στην Ιταλία, σκοράροντας δύο φορές σε 7 ματς με τη Τζένοα.

Τέλος η Τζένοα, επιστροφή στη Ροζάριο

Στις 14 Ιανουαρίου του 2010, αποδεσμεύτηκε από τη Τζένοα και φόρεσε ξανά τη φανέλα της αγαπημένης του Ροζάριο Σεντράλ. Αφού πέρασε από εξετάσεις στο γόνατο του υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 ετών. Μέχρι τα μέσα του 2011 πανηγύρισε 12 γκολ σε 38 παιχνίδια.

Η... πρόκληση του Εκουαδόρ

Δύο χρόνια αργότερα (7 Ιανουαρίου 2012) έκανε το μακρινό ταξίδι για το Εκουαδόρ αφού συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Έμελεκ. Ο Φιγκερόα ήταν πολύ σημαντικός παίκτης στον Ισημερινό πετυχαίνοντας 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (10 στο πρωτάθλημα, 3 στο Κόπα Λιμπερταδόρες και ένα στο Κόπα Σουνταμερικάνα). Μάλιστα, στο Λιμπερταδόρες έκανε καταπληκτική εμφάνιση με αντίπαλο την Φλαμένγκο του Ροναλντίνιο, βάζοντας δύο γκολ στη νίκη της ομάδας του με 3-2.

Το τελευταίο του παιχνίδι με την Εμελεκ ήταν στις 28 Οκτωβρίου του 2012 κόντρα στη Μακαρά, καθώς τότε υπέστη ρήξη συνδέσμων στον αριστερό αστράγαλο και έγινε αλλαγή στο 12΄. Εμεινε εκτός για όλη τη σεζόν και στις 31 Δεκεμβρίου το συμβόλαιο του ολοκληρώθηκε και από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Αρης, Αστέρας και τελικά... Παναθηναϊκός

Τον Φιγκερόα ήθελε να τον πάρει ο Ολυμπιακός όταν ακόμα ήταν παίκτης της Μπέρμιγχαμ. Τελικά, δεν ήρθε τότε στην Ελλάδα αν και προσπάθησαν και άλλες ομάδες να τον φέρουν στην χώρα μας.

Το καλοκαίρι του 2009, ο Αργεντινός επιθετικός της Τζένοα προτάθηκε στην ΑΕΚ, ενώ δύο χρόνια μετά προστέθηκε στη λίστα με τους παίκτες που έχουν προταθεί στον Παναθηναϊκό. Ο Αργεντινός επιθετικός, όμως, δεν βρισκόταν στο... μυαλό του Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ο φορ της Ροζάριο Σεντράλ είχε προταθεί στο Τριφύλλι από τον εκπρόσωπό του, ενώ το όνομα του παίχτηκε και για τον Άρη. Μάλιστα, ο παίκτης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Άρη, αλλά και την Ελλάδα, τονίζοντας πως υπάρχει ενδιαφέρον, όχι όμως και επίσημη πρόταση από τους «κίτρινους».

«Γνωρίζω ότι υπάρχει επαφή ανάμεσα στον Άρη και στον πατέρα μου, που είναι ταυτόχρονα και ατζέντης μου, αλλά δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω γιατί ακόμη δεν έχουμε στα χέρια μας επίσημη πρόταση από τον Άρη. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά όχι κάτι επίσημο. Πάντα μου άρεσε η Ελλάδα και ο Άρης θα ήταν πραγματικά μία πολύ καλή επιλογή σύμφωνα με αυτά που έχω μάθει και την πορεία που είδα ότι έκανε φέτος στην Ευρώπη. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έρθω στην Ελλάδα, αλλά έχω και άλλες προτάσεις και θα επιλέξω την καλύτερη για μένα και την καριέρα μου», τόνισε τότε στην εφημερίδα Sportday.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αστέρας Τρίπολης βρισκόταν σε προχωρημένες επαφές με τον πρώην διεθνή Αργεντινό επιθετικό, όμως, δεσμευόταν με συμβόλαιο με την Έμελεκ.

Ψηλότερα από Μαραντόνα και Μέσι

Με την Εθνική Αργεντινής έχει 12 γκολ σε 20 αναμετρήσεις με μέσο όρο γκολ ανά αγώνα 0,60 είναι ψηλότερα από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, τον Λιονέλ Μέσι, τον Μάριο Κέμπες,τον Ερνάν Κρέσπο και πολλούς άλλους, όμως, οι παραπάνω έχουν πολλά περισσότερα παιχνίδια με το εθνόσημο από τον Φιγκερόα.

Ο El Matador...

Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα έχει το παρατσούκλι «El Matador», δηλαδή ταυρομάχος επειδή διακρίνεται για το μεγάλο του πάθος και δεν το βάζει ποτέ κάτω. Ο 32χρονος επιθετικός, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά του, έχει το γκολ ακόμα και αν έχει περάσει δύο σοβαρούς τραυματισμούς.

Άλλωστε, έχει δηλώσει στο παρελθόν έμαθε ποδόσφαιρο στο δρόμο και άφηνε το σχολείο κι έτρεχε κατευθείαν να παίξει ποδόσφαιρο.

Όλα τα γκολ αφιερωμένα στον χαμένο αδερφό!

Ο Λουτσιάνο είναι ο μοναδικός από την οικογένεια Φιγκερόα που είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο πατέρας του Χόρχε το προσπάθησε, αλλά δεν έγινε ποτέ, όπως και ο αδερφός του Μάρτιν. Μάλιστα, ο Μάρτιν δεν έφτασε ποτέ στην πρώτη ομάδα και δεν είδε τον αδερφό του να αγωνίζεται καθώς σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα με το ποδήλατό του πριν ο Λουτσιάνο κάνει το ντεμπούτο του.

Από τότε, κάθε γκολ που πετυχαίνει ο Λουτσιάνο είναι αφιερωμένα στον αδερφό του. Φοράει μέσα από την εμφάνιση του ένα μπλουζάκι του αδελφού του και δείχνει τον ουρανό.

Τατουάζ τον Μάρτιν

Σε κάθε γκολ που πετυχαίνει θυμάται όλο και πιο πολύ τον αδερφό του και όταν ήταν στην Κρουζ Αζούλ αποφάσισε να τον χαράξει στο μπράτσο του. Πέρασε δύο ώρες στο στούντιο του καλλιτέχνη για του «χτυπήσει» τον Μάρτιν.

Ο κοσμογυρισμένος Λουτσιάνο

Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα έχει γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο παίζοντας σε Αργεντινή, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μεξικό, Εκουαδόρ και τώρα στην Ελλάδα. Ο 32χρονος επιθετικός έχει πετύχει 105 γκολ σε 267 ματς με όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΕΡΟΑ

ΣΕΖΟΝ

ΟΜΑΔΑ

ΣΥΜ.

ΓΚΟΛ

2001-02

Ροζάριο Σεντράλ

20

8

2002-03

Ροζάριο Σεντράλ

37

27

2003-04

Μπέρμιγχαμ

2

0

2003-04

Κρουζ Αζούλ

19

11

2004-05

Κρουζ Αζούλ

14

10

2004-05

Βιγιαρεάλ

21

4

2005-06

Βιγιαρεάλ

21

3

2005-06

Ρίβερ Πλέιτ

10

3

2006-07

Τζένοα

0

0

2007-08

Τζένοα

21

3

2008-09

Τζένοα

1

0

2008-09

Μπόκα Τζούνιορς

23

8

2009-10

Τζένοα

7

2

200910

Ροζάριο Σεντράλ

11

2

2010-11

Ροζάριο Σεντράλ

27

10

2011-12

Εμελεκ

33

14

ΣΥΝΟΛΟ

267

105

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ

2003 Πρώτος σκόρερ στο Κλαουζούρα

2004 Χρυσό μετάλλιο Ολυμπιακούς Αγώνες

2005 Φιναλίστ Κόπα Αμέρικα

2005 Φιναλίστ Κύπελλο Συνομοσπονδιών

2008 Απερτούρα

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα