«Ο Βαλβέρδε έφταιγε!»

«Ο Βαλβέρδε έφταιγε!»

Γιώργος Καραμάνος
«Ο Βαλβέρδε έφταιγε!»

bet365

Το gazzetta.gr συνάντησε τον Οσκαρ στη Βαλένθια και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού αποκάλυψε την πικρία του για τον Βαλβέρδε που δεν τον αξιοποίησε σωστά…

Το καλοκαίρι του 2008 αποκτήθηκε σαν - αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε - «προίκα» του προπονητή. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε φορούσε για πρώτη φορά τη φόρμα εργασίας του Ολυμπιακού και μεταξύ των αξιώσεων του φιγούραρε το όνομα του Οσκαρ. Ο Ισπανός μέσος μετακόμισε από τη Σαραγόσα έναντι ενός σημαντικού αντιτίμου της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Το συμβόλαιο για 5 χρόνια και το ένα χαρτί καθαρά ετησίως έδειχνε α μη τι άλλο πως ήρθε για να πρωταγωνιστήσει. Πάρα πολλά φράγκα για κάποιον που τελικά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει την αξία του ή που δεν τον βοήθησαν να το κάνει. Τουλάχιστον όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο gazzetta.gr.

Στα πλαίσια του ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ μας στα… μονοπάτια του Θρύλου στη Βαλένθια, παρακολουθήσαμε το Λεβάντε-Βαγιαδολίδ (ΕΔΩ η ανάλυση του αγώνα). Μετά τη λήξη της αναμέτρησης φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε το ραντεβού με τον πρώην παίκτη των Ερυθρολέυκων. Από το τηλέφωνο που του είχαμε πει ότι θα βρεθούμε στα μέρη του, είχε δείξει διάθεση να μας μιλήσει. Ισως να ήταν το παράπονο που μας εξέφρασε κατόπιν. Κάτι που είναι φυσιολογικό και επόμενο να τον ενοχλεί, όπως θα ενοχλούσε κάθε επαγγελματία ο οποίος κάπου, κάπως δεν μπόρεσε να δείξει τις ικανότητες του και στο τέλος τον αποκάλεσαν «λίγο».

Ο Οσκαρ ουδέποτε εκτιμήθηκε στην Ελλάδα. Οι εφημερίδες δεν του αφιέρωσαν πρωτοσέλιδα για τα κατορθώματα του, οι αντίπαλοι προπονητές δεν έστησαν ειδικά μαρκαρίσματα για να τον εξουδετερώσουν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν μπήκαν στον κόπο να σκαρφιστούν ούτε ένα στιχάκι για πάρτη του. Οσα όμως δεν έκανε στην χώρα μας, τα φύλαγε για την επιστροφή στην αγαπημένη του Βαγιαδολίδ (εκεί ξεκίνησε την καριέρα του).

Πέρσι, αφού έβαλε οκτώ τεμάχια και μοίρασε 12 ασίστ, προβίβασε την ομάδα του στην Πριμέρα Ντιβισιόν και ο ίδιος ψηφίστηκε από συμπαίκτες και αντιπάλους ως ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν. Φέτος, στα… σαλόνια της Ισπανίας συνεχίζει σε ακόμα εντονότερο ρυθμό. Ηδη μετράει εννέα γκολ(!) και πέντε ασίστ στην τρέχουσα περίοδο και συνεχίζει. «Εάν ο Βαλβέρδε και οι επόμενοι προπονητές με άκουγαν και με έβαζαν στην θέση μου, ίσως να ήμουν ακόμα στον Ολυμπιακό», μας είπε με μπόλικη δόση πικρίας. Μας μίλησε όμως και για τη Λεβάντε που μόλις είχε αντιμετωπίσει. Εδωσε τις συμβουλές του, ψήφισε Θρύλο για πρόκριση και αποθέωσε τον Τζόρτζεβιτς. Απολαύστε την αποκαλυπτική-πρώτη συνέντευξη του Οσκαρ μετά την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό…

- Σε παρακολουθούμε να παίζεις δαιμονισμένα στη Βαγιαδολίδ και μας έρχεται πάντα αυτή η απορία: μα καλά γιατί στην Ελλάδα δεν μας έδειξες ούτε τα μισά απ’ όσα μπορείς να κάνεις στο γήπεδο;
ΟΣΚΑΡ: «Προφανώς και είναι ξεκάθαρο το γιατί. Πάνω απ’ όλα είναι το θέμα της θέσης που παίζω. Εδώ αγωνίζομαι εκεί που ξέρω καλύτερα. Πίσω από τον επιθετικό, ενώ στην Ελλάδα αυτό συνέβη σε ελάχιστες περιπτώσεις και σχεδόν σε όλες αυτές είχα μπει αλλαγή και δεν είχα ρυθμό!»

- Στον Ολυμπιακό τι συνέβαινε και δεν απέδιδες;
ΟΣΚΑΡ: Εκεί με έβαζαν μονίμως στα πλάγια, όπου η αλήθεια είναι πως δεν μου ταιριάζει και αυτό είναι κάτι που φάνηκε και είχε αρνητικές συνέπειες για την καριέρα μου τότε!»

«Δεν με άκουγαν οι προπονητές μου και χάσαμε όλοι μας!»

- Το συζητούσατε με τον προπονητή; Γιατί δεν σου δόθηκαν ευκαιρίες;
ΟΣΚΑΡ: Το να είμαι στα πλάγια δεν μου άρεσε καθόλου και δεν μου ταίριαζε. Δεν είμαι εξτρέμ ούτε ήθελα να γίνω και το συζήτησα κάμποσες φορές με τον προπονητή μου. Ωστόσο, ο Ερνέστο (σ.σ.: Βαλβέρδε), ο οποίος με πήρε στην ομάδα και ενώ ήξερε ποια είναι η θέση μου, επέμενε να με βάζει εκεί (σ.σ.: έπαιζε Φουστέρ στην θέση του Οσκαρ στον άξονα). Ποτέ δεν μου δόθηκε μία ξεκάθαρη απάντηση και εγώ δεν ήθελα να δημιουργήσω προβλήματα στην ομάδα. Μετά το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι (Κετσπάγια, Ζίκο, Μπάντοβιτς), ακολουθώντας το παράδειγμα του, αλλά όπως διαπιστώνετε και εσείς τώρα, δεν απέδωσα όπως μπορούσα και αυτό έκανε κακό σε εμένα, αλλά και στην ομάδα που είχε κάνει μία επένδυση μαζί μου!»


- Που αποδίδεις καλύτερα;
ΟΣΚΑΡ: Τώρα στη Βαγιαδολίδ αγωνίζομαι λίγο πιο πίσω, σαν 10άρι. Υπάρχουν όμως φορές που ο Μίρο (σ.σ.: Τζούκιτς) με έχει τοποθετήσει ακόμα και κρυφό φορ. Σίγουρα δεν είμαι καθαρόαιμος επιθετικός, αλλά από την άλλη μου αρέσει να βρίσκομαι μέσα στις φάσεις και να σκοράρω.

- Τι θα κέρδιζε ο Ολυμπιακός εάν σε είχαν ακούσει οι προπονητές σου;
ΟΣΚΑΡ: Πλέον έχω περισσότερο χώρο να κινηθώ, να παίξω κάθετα, κάτι που κάνω αρκετά καλά, να μπω κατά μέτωπο στην εστία, να σουτάρω, να πατήσω περιοχή και να παίξω το 1-2 με τον επιθετικό. Όλα αυτά για εμένα είναι πολύ σημαντικά και με έχουν κάνει να απολαμβάνω ξανά το παιχνίδι. Σίγουρα θα είχα βοηθήσει πολύ περισσότερο την ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

«Προσοχή, μην της δώσετε χώρο να τρέξει!»

- Μόλις αντιμετώπισες τη Λεβάντε. Ποια στοιχεία διέκρινες στο παιχνίδι της;
ΟΣΚΑΡ: «Η Λεβάντε είναι μία πολύ καλή ομάδα. Βασικά πρόκειται για ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο που αγωνίζεται σχεδόν πάντα με ένα συγκεκριμένο πλάνο και δύσκολα το αλλάζει. Παίζει πολύ πίσω και έχει στόχο να μην δεχτεί γκολ και έπειτα με βαθιές και γρήγορες μπαλιές να σε χτυπήσει με αντεπιθέσεις!»

- Εχει δηλαδή την τακτική μια μικρής ομάδας που παίζει απλά άμυνα;
ΟΣΚΑΡ: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό που είπα δεν σημαίνει πως παίζει χωρίς σχέδιο και πετάει τη μπάλα όπου να ναι. Το παιχνίδι της παρόλο που δεν βασίζεται στην κατοχή και η μπάλα σηκώνεται συχνά στον αέρα, είναι οργανωμένο και αυτό που ξέρει, το παίζει πολύ καλά!»

- Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις;
ΟΣΚΑΡ: «Το μυστικό και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε εμείς, αλλά σταθήκαμε άτυχοι με το αυτογκόλ στο τέλος, είναι να μην παρασυρθείς από το γήπεδο που θα σου δώσει αρχικά. Αυτό το κάνει, ώστε να ανέβεις και μετά να σου κάνει την ζημιά με βάση την ταχύτητα των Μάρτινς, Ελ Ζαρ και την ποιότητα των Μπαρκέρο, Ιμπόρα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους δώσεις χώρο!»


«Απόλυτο φαβορί ο Ολυμπιακός!»

- Με αφορμή την κλήρωση, τι γνώμη επικρατεί στην Ισπανία για τον Ολυμπιακό;
ΟΣΚΑΡ: «Στην Ισπανία η αλήθεια είναι πως δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ όμως που πέρασα από τον Ολυμπιακό, μπορώ να κατανοήσω καλύτερα από τους συμπατριώτες μου το πόσο μεγάλο club είναι. Γενικότερα πάντως καμία ισπανική ομάδα δεν φοβάται καμία ελληνική. Ακόμα και εάν πρόκειται για τη Λεβάντε!»

- Οπότε είναι ο Ολυμπιακός το φαβορί σε αυτό το ζευγάρι παρόλο που ανταγωνίζεται ισπανικό σύλλογο;
ΟΣΚΑΡ: «Για εμένα που τον γνωρίζω καλά, όπως και αρκετούς από τους πολύ καλούς παίκτες του, είναι αναμφίβολα το απόλυτο φαβορί. Όπως είπα είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος και με πολλές παραστάσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Λεβάντε πάλι είναι μία καλή ομάδα που θέλει προσοχή!»

- Τι πρέπει να προσέξει η ελληνική ομάδα;
ΟΣΚΑΡ: «Να μην την υποτιμήσει. Ειδάλλως είναι σίγουρο πως θα το πληρώσει. Επίσης υπάρχει και το προφανές, το ότι οι Λεβαντίνοι παίζουν τον πιο σημαντικό αγώνα της ιστορίας τους, μιας και δεν έχουν ξαναπαίξει σε αυτό το υψηλό επίπεδο!»

- Θα κάνεις μία πρόβλεψη;
ΟΣΚΑΡ: «Νομίζω πως ο Ολυμπιακός έχει 60-70% πιθανότητες υπέρ του για να προκριθεί. Φυσικά στο ποδόσφαιρο τα πάντα μπορούν να συμβούν!»

«Ο Ολυμπιακός πληρώνει την έλλειψη ανταγωνισμού στην Ελλάδα!»

- Αφού είναι τόσο μεγάλη ομάδα ο Ολυμπιακός, γιατί δεν μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη;
ΟΣΚΑΡ:
«Νομίζω πως το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν δίνει πολλούς σημαντικούς αγώνες μέσα στη σεζόν και αυτό είναι που τον κρατάει καθηλωμένο, ενώ θα μπορούσε να κάνει το ξεπέταγμα και στην Ευρώπη. Ναι, αυτό είναι το πρόβλημα, οι αντίπαλοι στην Ελλάδα που δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί και έτσι η ομάδα δεν βρίσκεται συνεχώς στο μέγιστο σημείο εγρήγορσης και αυτοσυγκέντρωσης σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς!»


Δυστυχώς δεν καταφέραμε να... τιθασεύσουμε την τεχνολογία και το σχετικό βίντεο (πειστήριο της δουλειάς μας) είχε άσχημο ήχο και κόπηκε νωρίς...

- Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης που συνάντησες στην Ελλάδα;
ΟΣΚΑΡ: «Αναμφίβολα ο Τζόρτζεβιτς. Αν και βρισκόταν στο τέλος της καριέρας του, ξεχώριζε στους αγώνες και στις προπονήσεις. Τρομερή περίπτωση. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πήγε σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Ηταν παικταράς!»

- Ποια θα ονόμαζες ως την κορυφαία στιγμή στου στην χώρα μας;
ΟΣΚΑΡ: «Ο τελικός του Κυπέλλου το 2009 ήταν κάτι πολύ τρελό και μου έχει μείνει έντονη ανάμνηση. Εντάξει και τα πρωταθλήματα που κατακτήσαμε και τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ. Όλα αυτά ήταν τρομερές εμπειρίες και χαίρομαι που τις έζησα αν και μου έχει μείνει και μία πικρία ότι δεν βοήθησα όσο θα μπορούσα!»

- Εσύ είσαι ήσυχος πως από την πλευρά σου έκανες ό,τι μπορούσες για να καθιερωθείς στον Ολυμπιακό; Δεν έχεις κάποια ευθύνη;
ΟΣΚΑΡ: «Πάντα όταν κάτι δεν λειτουργεί, οφείλεται και στις δύο πλευρές. Είχαν δοθεί πολλά χρήματα για εμένα και ήθελα μέσα από το παιχνίδι μου να κάνω απόσβεση. Αλλά όπως σας είπα, αν με άκουγαν και με έβαζαν να παίξω στην θέση μου, ίσως και να ήμουν ακόμα στον Ολυμπιακό… »

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα