«Ο Ντέμης αγαπάει την ΑΕΚ»

«Ο Ντέμης αγαπάει την ΑΕΚ»

Gazzetta team
«Ο Ντέμης αγαπάει την ΑΕΚ»

bet365

O Τραϊανός Δέλλας μίλησε για την ΑΕΚ και τον Ντέμη Νικολαϊδη, ξεκαθαρίζοντας ότι «το μόνο κακό που έκανε είναι ότι φεύγοντας πήρε μαζί του και την ελπίδα».

Η κουβέντα άνοιξε για τον Βασίλη Τοροσίδη και τη Ρόμα, ομάδα στην οποία έχει αγωνιστεί με επιτυχία ο Κολοσσός. Δεν θα μπορούσε όμως να μην πάει στην ΑΕΚ. Ο Τραϊανός Δέλλας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον Sentra FM στην Ένωση, μίλησε για την προοπτική της πιθανής επιστροφής του Ντέμη Νικολαϊδη και τόνισε ότι « Ο Ντέμης έχει αποδείξει ότι αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα, άσχετα αν δεν εκφράζεται γιατί έτσι ήταν πάντα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Για το αν ο ίδιος άνοιξε την πόρτα των Ελλήνων στη Ρόμα, με τελευταίο απόκτημα των Ρωμαίων τον Βασίλη Τοροσίδη: «Αυτό έχει να κάνει με τους ίδιους τους παίκτες, όχι με μένα. Τους εύχομαι μέσα από την καρδιά μου και στους δύο (σ.σ. Τοροσίδη, Ταχτσίδη) να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από μένα».
Για το αν τον «ενόχλησαν» οι Ιταλοί πριν μιλήσουν με τον Τοροσίδη και τον Ολυμπιακό: «Όχι, δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί μου. Επειδή ξέρω πώς λειτουργεί η ομάδα, επειδή και από το καλοκαίρι είχε ακουστεί για τον Βασίλη, είμαι βέβαιος ότι όλο αυτό το διάστημα το έψαξαν πολύ και έκαναν μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Και για τον Βασίλη είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή από το να έφευγε από τον Ολυμπιακό και να πάει σε μικρομεσαία ομάδα άλλου πρωταθλήματος».
Για το ποιο είναι το σκεπτικό της Ρόμα σε μια τέτοια μεταγραφή: «Όχι μόνο η Ρόμα, αλλά όλα τα ευρωπαϊκά κλαμπ, τους παίκτες που τους ενδιαφέρουν, τους παρακολουθούν πολύ καιρό, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Μαζεύουν πληροφορίες για ο,τιδήποτε τους αφορά και πιστεύω ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Βασίλη βοήθησαν γα να πάει στην ομάδα».
Για το αν βοήθησε τον Τοροσίδη η παρουσία με τον Ολυμπιακό στο Champions League και την εθνική ομάδα: «Σαφώς. Τι να το κάνεις ένα καλό παιδί αν δεν μπορεί να σταθεί σε μια μεγάλη ομάδα. Όλα τα στοιχεία τα συγκεντρώνει ο Βασίλης και έκανε την καλύτερη επιλογή να φύγει εκτός Ελλάδας. Είναι σε ηλικία και ποδοσφαιρική και σωματικά που μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά πράγματα, βοηθούμενος από τους συμπαίκτες του. Και ο ίδιος πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του. Οσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί, θα είναι κέρδος γι' αυτόν».
Για το ποιοι παράγοντες μπορεί να τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί: «Το γεγονός ότι είναι ο Ταχτσίδης στην ομάδα θα τον βοηθήσει, θα μπορεί να συνεννοείται στην αρχή. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει το να μάθει γρήγορα τα ιταλικά, να μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό για τους ξένους να μπορείς να επικοινωνείς μαζί τους, να σας πω το πιο απλό, να καταλαβαίνεις τα αστεία τους για να σε αποδεχτούν στην ομάδα, κάτι που εδώ δεν γίνεται,. Εδώ υπάρχουν ξένοι που είναι 5-6 χρόνια σε μια ομάδα και δε μιλούν ελληνικά. Εκεί επιβάλλουν να μάθε τη γλώσσα. Οσο πιο γρήγορα μάθει να μιλά και να συνεννοείται, θα είναι πιο εύκολα γι' αυτόν. Ναι, μπορεί η γλώσσα του ποδοσφαίρου να είναι μία, αλά το ποδόσφαιρο είναι 3-4 ώρες την ημέρα, μόνο».
Για την προσωπικότητα του Τότι: «Είναι κάτι σαν Θεός στη Ρώμη. Εχει πρόβλημα ακόμα και στις μετακινήσεις του, τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια που μεσουρανούσε. Και τώρα δεν παύει να είναι καταξιωμένος και ολοκληρωμένος παίκτης. Ο Βασίλης έχει βιώσει την αγάπη από τον κόσμο του Ολυμπιακού και όσο και να λέμε ότι είναι καυτή έδρα το `Καραϊσκάκη', εκεί θα δει κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το πώς βλέπουν οι Ρωμαίοι την ομάδα αυτή».
Για το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος της Ρόμα την ομάδα: «Εκεί υπάρχει ένα ρητό, πρώτα η Ρόμα και μετά όλα τα άλλα. Ρόμα, οικογένεια και μετά όλα τα άλλα».
Για το αν ο ίδιος μίλησε με τον Τοροσίδη: «Όχι, δεν έχω μιλήσει ακόμα. Του έστειλα μήνυμα ό,τι χρειαστεί και μπορώ, θα βοηθήσω. Είναι χαρά μου να φεύγουν παιδιά στο εξωτερικό και παιδιά καλά σε χαρακτήρα, όπως ο Βασίλης και ο Παναγιώτης (σ.σ. Ταχτσίδης). Εφυγε σε κατάλληλη στιγμή».
Για το ότι ο Τοροσίδης θα έχει και καλό συμβόλαιο με την Ρόμα: «Τα χρήματα σε αυτή την περίοδο, δεν νομίζω ότι έπαιξαν τόσο μεγάλο ρόλο. Ο Βασίλης ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Οσο έμενε στον Ολυμπιακό, θα υπήρχε κορεσμός. Γεύτηκε πρωταθλήματα, τίτλους με τον Ολυμπιακό, καιρός ήταν να γευτεί και μια άλλη πραγματικότητα, ένα ποδόσφαιρο διαφορετικό, διαφορετικούς ρυθμούς, αντιπάλους, γήπεδο και κόσμο».
Για το γεγονός ότι «ακούστηκε» και το όνομα της Φούλαμ για τον Τοροσίδη και ότι η Ρώμη, ως πόλη, είναι καλύτερη για έναν Ελληνα σε σχέση με τον Λονδίνο: «Ναι, επειδή είχα την τύχη να αγωνιστώ και στα δύο πρωταθλήματα, η επιλογή της πόλης για τη μετέπειτα ζωή μετά την προπόνηση και τον αγώνα, είναι ό,τι, καλύτερο για έναν Ελληνα. Εχω πει μοναδική άλλωστε ότι στη μοναδική πόλη που θα μπορούσα να μείνω μόνιμα πέρα από την Ελλάδα και την Αθήνα είναι η Ρώμη».
Για το αν θα έβαζε στοίχημα για την επιτυχία του Τοροσίδη στην Ιταλία: «Εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν. Ο Βασίλης δεν είναι παίκτης που δεν έχει παραστάσεις, δεν θα δει τώρα τι θα κάνει. Είναι φτασμένος παίκτης, με τεράστιες εμπειρίες στην Ευρώπη με την εθνική και τον Ολυμπιακό. Οι Ιταλοί θα πρέπει να τον εμπιστευτούν για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η προσαρμογή του. Οσο πιο γρήγορα, τόσο πιο εύκολα θα βγάλει το ταλέντο του. Ξέροντας την ομάδα και πώς ο κόσμος αγκαλιάζει τον καθένα που φορά τη φόρμα και τη φανέλα της Ρόμα, έχει όλα τα φόντα. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μεγαλουργήσει και αυτός και ο Παναγιώτης, στη Ρόμα».
Για το ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει η ΑΕΚ σήμερα: «Είναι πολύ πολύπλοκο για αναλύσουμε το ποιος φταίει. Πιο σημαντικό τώρα και το είχα πει και στη δήλωσή μου όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω την τεχνική ηγεσία, τη δεδομένη στιγμή το να μιλάμε και αναλύουμε ποιος και γιατί φταίει, τι έχει συμβεί, κάνει κακό στην ίδια την ομάδα.
Αυτά τα παιδιά που είναι τώρα στην ΑΕΚ, πέρα από το βάρος της φανέλας που αντιστοιχεί, έχουν διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση βαθμολογικά. Είναι τεράστια η πίεση. Φανταστείτε τα παιδιά που δεν έχουν παραστάσεις ας πούμε από μεγάλα παιχνίδια της Superleague, έχουν και την πίεση της βαθμολογικής κατάστασης, να ακούν συνέχεια να λένε όλοι από γύρο ότι εγώ δεν φταίω, εγώ τα έκανα έτσι, εσύ αλλιώς… Δεν τους κάνει καλό.
Είχα ζητήσει τότε να μην βγαίνουν και να μιλάνε ότι εμείς τα κάναμε σωστά και εσείς λάθος. Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δυστυχώς και το βλέπω αυτό σε όλα τα προσφυγικά σωματεία ότι έχουν μια εσωτερική φαγωμάρα. Δεν ξέρω γιατί. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η ομάδα και τα παιδιά θέλουν ηρεμία, προστασία για δουλειά. Αν κάθε μέρα βγαίνει οποιοσδήποτε και λέει ότοι κάποιοι είναι καλοί και κάποιοι κακοί, δεν τους κάνει καλό. Αυτό που πρέπει να πράξουν όλοι στην ΑΕΚ είναι να σιωπήσουν και να ηρεμήσει η ομάδα για να βρει το δρόμο της. Υπάρχουν όργανα, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να βρουν ποιος φταίει, αν φταίει και να πληρώσει».
Για την κίνηση που έγινε προς τον Γιάννη Ιωαννίδη και την απαίτηση για ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού για όσα έγιναν από το 2004 ως σήμερα: «Εχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι, αλλά δεν έχει γίνει κάτι. Δεν ξέρω τι παραπάνω ζητούν ή αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω. Οποιος έχει πράξει αδίκημα κατά της ΑΕΚ, να πληρώσει. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από την ομάδα που καθυστερούν. Δεν ξέρω, δεν ήμουν ποτέ διοικητικός και δε με ενδιέφερε. Υπάρχουν όργανα αν κάποιος θέλει να ελέγξει για να βρει κάτι».
Για την υπόθεση Βιντιάδη και για μια πιθανή επιστροφή του Ντέμη Νικολαϊδη, αν θα ήταν καλή για τον ίδιο τον Ντέμη και την ΑΕΚ: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, όλη αυτή η καθυστέρηση με τον συγκεκριμένο επενδυτή δεν βοηθά. Χρειάζεται να υπάρξει το πλάνο της αλήθειας. Θα πρέπει να βγει αυτός ο άνθρωπος να πει τις πραγματικές αλήθειες, όχι αυτά που θέλουν για να χαϊδεύει αυτιά. Να πει αλήθειες. Δεν μπορώ να έχω άποψη για άνθρωπο που δεν γνωρίζω, δεν έχει μιλήσει και δεν έχει εκφραστεί. Στη συγκεκριμένη κατάσταση που είναι η ΑΕΚ, πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο.
Η προσωπική μου άποψη και ίσως δεν αρέσει στον κόσμο της ΑΕΚ, είναι ότι η ΑΕΚ για 3-4 χρόνια πρέπει να βαδίσει έτσι, με χαμηλό μπάτζετ, να προσπαθεί να σώζει τις χρονιές για να μπορέσει να εξυγιανθεί οικονομικά. Αν πάει μία έτσι και την επόμενη σεζόν με μπάτζετ 12-15 εκατομμυρίων, είναι λογικό να έχει πρόβλημα οικονομικό η ομάδα. Πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί οικονομικά. Μπορεί τον κόσμο να τον πειράζει αυτό, αλλά βλέπουν με πράξεις ότι έτσι πρέπει να γίνει. Να συνεχίσει με μικρό μπάτζετ, με αυτούς τους παίκτες που έχει αυτή τη στιγμή, οι οποίοι σε 2-3 χρόνια θα έχουν εμπειρίες και θα είναι τελείως διαφορετική ομάδα από αυτή που είναι σήμερα».
Για το αν μια επιστροφή του Ντέμη θα ήταν καλή λύση: «Ναι, γιατί όχι; Ο Ντέμης έχει αποδείξει ότι αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα, άσχετα αν δεν εκφράζεται γιατί έτσι ήταν πάντα. Είναι σίγουρο ότι την αγαπάει πάρα πολύ. Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει στο μυαλό του. Το έχω πει και στον ίδιο. Για μένα, η δική μου άποψη είναι ότι το μοναδικό κακό που έκανε ο Ντέμης στην ΑΕΚ, αν έκανε, ήταν ένα. Φεύγοντας, πήρε μαζί του και την ελπίδα του κόσμου. Πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Αυτό είναι το μοναδικό κακό που έκανε, μαζί του πήρε και την ελπίδα του κόσμου και πλέον ο κόσμος δεν εμπιστεύεται κανέναν».
Για το αν μπορεί να επιστρέψει η ελπίδα με τον Ντέμη: «Δεν ξέρω, ακόμα και ο ίδιος ο κόσμος είναι διχασμένος από αυτά που βλέπω. Για μια ποδοσφαιρική ομάδα υπάρχουν τρία στοιχεία, η διοίκηση, ο κόσμος και το ποδοσφαιρικό τμήμα. Αν κάποιο από τα τρία δε λειτουργεί σωστά, δεν μπορεί να πάει αυτή η ομάδα μπροστά. Αυτά τα τρία στοιχεία αν μπορεί κάποιος να τα ενώσει και να ξαναγίνουν ένα, η ΑΕΚ θα μπορέσει να μεγαλουργήσει».
Για το αν μπορεί ο Ντέμης να είναι ο συνδετικός κρίκος: «Δε νομίζω ότι είμαι εγώ αρμόδιος να πω αν μπορεί ή όχι. Εμπλέκονται πάρα πολλοί παράγοντες που δεν μπορούμε να αναλύσουμε. Αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία. Δεν μπορεί ομάδα με διχασμένο κόσμο να προχωρήσει, ή με ενωμένο κόσμο και διχασμένη διοίκηση ή με ενωμένους όλους και διχασμένο το ποδοσφαιρικό τμήμα».
Για το ποιο πρόσωπο θα μπορέσει να ενώσει ξανά τον κόσμο ΑΕΚ: «Δεν το ξέρω πραγματικά, το θέμα είναι και εκεί το μεγάλο λάθος. Η ΑΕΚ και η κάθε ΑΕΚ δεν είναι πρόσωπα. δεν μπορεί να ταυτιζόμαστε με πρόσωπα, να ταυτίζεται ο φίλαθλος με τον Δέλλα ή τον Νικολαϊδη. Αποδεικνύεται εμπράκτως ότι ήταν λάθος η ταύτιση με πρόσωπα. Πρέπει όλοι να κοιτούν το καλό της ΑΕΚ και όχι του `Χ' Δέλλα ή του `Χ' Βέργη».
Για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα επέστρεφε στην ΑΕΚ: «Το πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο. Αν υπάρξει πλάνο και μου ζητηθεί ο λόγος και η βοήθεια, μπορώ να συζητήσω με τον οποιονδήποτε. Απλά να υπάρχει πλάνο, να είναι ρεαλιστικό και με αλήθειες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στην εποχή αυτή που περνάμε, μόνο με αλήθεια μπορεί να προχωρήσεις».
Για το αν ένα παιδί μπορεί να αναδειχθεί από αυτά που παίζουν τώρα στην ΑΕΚ: «Ναι, όλα αυτά τα παιδιά, είναι άδικο να τους κρίνουμε τώρα, γιατί βρίσκονται σε μεγάλη πίεση. Σίγουρα θα ήταν διαφορετικά αν υπήρχαν κάποιοι παίκτες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Θέλουν βοήθεια και προσπαθούν να ηγηθούν μιας προσπάθειας ενώ δεν είναι καν ποδοσφαιριστές, σε εισαγωγικά Ο καθένας δίνει το 100% και του αξίζουν συγχαρητήρια, άσχετα αν αυτό το 100% δεν φτάνει για την ΑΕΚ.
Σίγουρα με την πάροδο του χρόνου η ΑΕΚ θα βρει τα πατήματα, οι παίκτες θα διώξουν το βάρος της βαθμολογικής θέσης και θα έχουν διαφορετική εξέλιξη του χρόνου ή μετά από δύο χρόνια, έχοντας εμπειρίες, να βγουν πιο εύκολα από την κατάσταση που είναι η ομάδα. Η ομάδα από την αρχή της σεζόν είναι στις τελευταίες θέσεις και κάθε παιχνίδι να είναι τελικός».
Για τους Μπουγαϊδη, Κουτρουμπή και Τσούπρο: «Αυτός που δείχνει μεγαλύτερη σταθερότητα και όχι μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και ως χαρακτήρας αυτό που μου βγάζει στο γήπεδο, είναι ο Κουτρουμπής. Εχει πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του που μου αρέσουν. Ο Μπουγαϊδης και πέρυσι που τον έζησα αρκετά, είναι ένα παιδί εξελίξιμο, δουλεύει αρκετά από ό,τι ξέρω και η συμβουλή μου σε αυτόν είναι να προσπαθεί να βελτιώνει τις αδυναμίες του. Ο Τσούπρος, στο ματς με τον Αρη, έδειξε πολύ καλά στοιχεία, αλλά είναι σε μια ηλικία που ακόμα χρειάζεται δουλειά για να εξελιχθεί περισσότερο. Το βάρος στα παιδιά είναι τεράστιο για την ηλικία τους, άσχετα αν τα παιδιά στην Ευρώπη, στην ίδια ηλικία, είναι φτασμένοι παίκτες.
Δυστυχώς στην Ελλάδα πάμε προς τα κάτω, ενώ και στη φυσική ξεκινάς από κάτω προς τα πάνω. Αν δεν έχεις καλές ακαδημίες, αν δεν χτίσουν οι ομάδες σωστά και δεν εκπαιδεύσουν τους παίκτες, ακόμα θα μιλάμε για 25χρονο ταλέντο».
Για το ποια είναι η διαφορά του εξωτερικού με την Ελλάδα: «Στο εξωτερικό δεν γίνεσαι καλύτερος παίκτης, απλά οι συνθήκες δουλειάς και παιχνιδιού σε κάνουν να σκέφτεσαι πιο γρήγορα. Αυτή είναι η διαφορά. Σκέφτεσαι πιο γρήγορα στην προπόνηση, γιατί έχεις συμπαίκτες που σκέφτονται πιο γρήγορα. Αν μείνεις στο ίδιο επίπεδο, θα σε αποβάλλει το σύστημα. Εχουν μάθει να σκέφτονται πιο γρήγορα από σένα και έτσι θα φαίνεσαι ότι είσαι κάτι διαφορετικό. Το ίδιο και στα παιχνίδια
Ο Βασίλης τους αντιπάλους που θα έχει κάθε Κυριακή θα είναι ένα κλικ πάνω από τους αντιπάλους που είχε εδώ. Κάθε παιδό που έχει παίξει στο Champions League το καταλαβαίνει. Είναι διαφορετική η ένταση ενός αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος και ενός αγώνα Champions League».
Για το αν θα σωθεί η ΑΕΚ: «Με τις τελευταίες προσθήκες που έγιναν, νομίζω ότι οι πιθανότητες να βγει από το αδιέξοδο έχουν μεγαλώσει. Οι 2-3 που ήρθαν και τουλάχιστον ο Πετρόπουλος από τα πρώτα δείγματα που δείχνει αλλά και ο Μητρόπουλος έχουν δώσει - και φαίνεται αυτό - μια άλλη δυναμική στην ομάδα. Επειδή το πρωτάθλημα δεν είναι και από τα πιο ανταγωνιστικά, πολλές ομάδες είναι σε δύσκολη βαθμολογική θέση, η ΑΕΚ έχει πλέον πάρα πολλές ελπίδες να μπορέσει να σώσει την πατρίδα έστω και στο τέλος.
Θέλει μεγάλη προσπάθεια, με 1-2 ματς δεν αλλάζει η κατάσταση, αλλά κάνω έκκληση στον κόσμο, να στηρίξει τα παιδιά με αγάπη και τραγούδι. Θα τους δώσουν φτερά γιατί θέλουν να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο».
Τελειώνοντας τη συνέντευξη, ο Τραϊανός Δέλλας θέλησε και πάλι να ευχηθεί «καλή επιτυχία στον Βασίλη (σ.σ. Τοροσίδη), να είναι γερός και να καταφέρει πράγματα, να χαρεί πλέον τα ποδόσφαιρο σε μια άλλη χώρα που θα του αρέσει πάρα πολύ».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα