Σουηδικό «πυροβόλο»! (vids)

Σουηδικό «πυροβόλο»! (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Σουηδικό «πυροβόλο»! (vids)

bet365

Ο Μάρκους Μπεργκ ενδιαφέρει τον Παναθηναϊκό με τον Σουηδό επιθετικό να είναι γκολτζής, όμως, τη τελευταία διετία είναι στα κάτω του, λόγω και γυναίκας! Τo gazzetta.gr παρουσιάζει!

Ο Μάρκους Μπεργκ είναι μόλις 26 ετών και ξεκίνησε με πάρα πολλές φιλοδοξίες την καριέρα του, δείχνοντας την ικανότητα του στο σκοράρισμα από πολύ μικρή ηλικία. Ομως, δεν είχε ανάλογη πορεία και τα δύο τελευταία χρόνια το... κανόνι έχει σωπάσει.

Ο Σουηδός φορ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1986 στο Τόρσμπι και στη χώρα του τον φωνάζουν Svarte-Marcus λόγω των πολλών γκολ που πετύχαινε στα τζούνιορ. Το παρατσούκλι το πήρε από τον Φίλιπ Γιόχανσον, τον αποκαλούσαν Svarte-Filip λόγω του πυκνού μαύρου μαλλιού του (Svarte σημαίνει μαύρο). Ομως, ο ξανθός Μάρκους Μπεργκ χαρακτηρίστηκε με τον παλαίμαχο συμπατριώτη του επιθετικό λόγω της ικανότητας του στο σκοράρισμα.

Ο Σκανδιναβός φορ έκανε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία 16 ετών στην ομάδα της γενέτειρας του (Torsby IF) το 2002. Ομως, έκανε το μεγάλο άλμα ένα χρόνο αργότερα μεταπηδώντας στις Ακαδημίες της Γκέτεμποργκ.

Το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Μάρκους Μπεργκ έμεινε δύο χρόνια στις μικρές ομάδες της Γκέτεμποργκ και μετά προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, έχοντας ως συμπαίκτη και τον μεγάλο του αδερφό Τζόναταν. Σε δύο σεζόν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα και να πετύχει 21 γκολ σε 53 εμφανίσεις πρωταθλήματος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να επιθυμεί να αποκτήσει τότε τον 19χρονο επιθετικό.

Το standing ovation

Όμως, τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πρόλαβε η Γκρόνιγκεν. Ο νεαρός φορ αποθεώθηκε στο προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν 2006-07 (στο τελευταίο ήταν τιμωρημένος). Τον Μπεργκ σηκώθηκαν και χειροκρότησαν όλοι οι φίλαθλοι στο ματς με την Κάλμαρ, όταν βγήκε ως αλλαγή και αφού πρώτα είχε σκοράρει (5-0). Εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του σουηδικού πρωταθλήματος.

Ο αντικαταστάτης του Λουίς Σουάρες

Στις 10 Αυγούστου 2007, ο Μάρκους Μπεργκ ανακοινώθηκε από την Γκρόνιγκεν έναντι περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Λουίς Σουάρες, καθώς ο Ουρουγουανός μεταγράφηκε στον Άγιαξ. Στη πρώτη του σεζόν (2006-07) στο ολλανδικό πρωτάθλημα σημείωσε 18 τέρματα και βοήθησε την ομάδα του να τερματίσει στην 7η θέση.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2007-08) ξεκίνησε δυναμικά έχοντας την Γκρόνιγκεν στην κορυφή της Eredivisie για πέντε αγωνιστικές. Το... ταμείο του Μπεργκ ήταν 13 γκολ σε 15 παιχνίδια, κάνοντας και καρέ σε ένα ματς με την Ρόντα. Συνολικά άφησε την ολλανδική ομάδα πετυχαίνοντας 33 γκολ σε 56 συμμετοχές.

Το γερμανικό άλμα

Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες και στις 17 Ιουλίου του 2009 το Αμβούργο ανακοίνωσε την μεταγραφή του με τις φήμες να κάνουν λόγο για 11 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπεργκ συμφώνησε να γίνει «Γερμανός» μέχρι το 2014.

Πρώτος σκόρερ και MVP στο Euro

Ο διεθνής φορ είχε προλάβει να δείξει τα διαπιστευτήρια του πριν την μεταγραφή στο Αμβούργο και σε εθνικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2009 έπαιξε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Ελπίδων και παρότι η Σουηδία δεν πήγε τελικό, αυτός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 7 τέρματα σε τέσσερα ματς. Μάλιστα, ήταν και ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.

Το ρεκόρ των 182 δευτερολέπτων

Ο Μάρκους Μπεργκ έκανε ντεμπούτο στη Μπουντεσλίγκα σε ένα παιχνίδι με την Ντόρτμουντ περνώντας ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στο 72΄. Ο Σουηδός σκόραρε μετά από 182 δευτερόλεπτα κάνοντας ρεκόρ στην ιστορία του Αμβούργο. Πάντως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού σημείωσε άλλο δύο τέρματα σε 30 συμμετοχές.

Αϊντχόφεν και ξανά Αμβούργο

Στις 17 Ιουλίου 2009 πήρε μεταγραφή για το Αμβούργο και ακριβώς ένα χρόνο μετά (17 Ιουλίου 2010) ανακοινώθηκε ο ετήσιος δανεισμός του στην Αϊντχόφεν. Με την PSV τη σεζόν 2010-11 πέτυχε 8 γκολ σε 25 εμφανίσεις.

Μετά το τέλος του δανεισμού του επέστρεψε στη Γερμανία κάνοντας μόλις 13 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα πετυχαίνοντας ένα τέρμα, όμως, τον άφησαν πίσω οι τραυματισμοί.

Η ικανότητα του και το... άχαστο

Ο Μάρκους Μπεργκ βλέπει δίχτυα και έχει μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα και μάλιστα από αρκετές δύσκολες θέσεις. Στα θετικά του Σκανδιναβού είναι πως σουτάρει με την ίδια ευχέρεια τόσο με το δεξί, όσο και με το αριστερό πόδι. Ομως, τα τελευταία χρόνια η πορεία του είναι καθοδική.

Μπορεί ο 26χρονος φορ να έχει το γκολ, αλλά όταν έπαιξε ως δανεικός στην Αϊντχόφεν έχασε μια απίστευτη ευκαιρία (από αυτές που δεν χάνονται) κόντρα στην Ουτρέχτη δείχνοντας πως το πυροβόλο του είναι σε... σίγαση!

Η κάθοδος λόγω ξανθού.... κουνελιού

Από τότε που ο Μάρκους Μπεργκ μετακόμισε στη Γερμανία, άρχισε να πέφτει και η απόδοση του. Μέχρι να φύγει από την Ολλανδία, ο Σουηδός φορ διατηρούσε δεσμό ένα χρόνο με τη 26χρονη τότε συμπατριώτισσα του, Περνίλα Λούντμπεργκ. Η ξανθιά καλλονή είναι μοντέλο του Playboy, αλλά δεν ακολούθησε τον σύντροφο της στη Γερμανία καθώς έκανε πολύ καλή καριέρα στην Σκανδιναβία και είχε ψηφιστεί πιο σέξι γυναίκα στην πατρίδα της τα τελευταία πέντε χρόνια. Πάρτε μια γεύση από τη Περνίλα στη photo gallery...

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΡΓΚ

ΧΡΟΝΙΑ

ΟΜΑΔΑ

ΣΥΜ.

ΓΚΟΛ

2005

Γκέτεμποργκ

26

8

2006

Γκέτεμποργκ

44

11

2007

Γκέτεμποργκ

26

19

2008

Γκρόνιγκεν

31

18

2009

Γκρόνιγκεν

38

26

2010

Αμβούργο

44

10

2011

Αϊντχόφεν

41

11

2012

Αμβούργο

14

2

* Τα στατιστικά είναι σε όλες τις διοργανώσεις.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα