Μάχη με την κατάθλιψη

Ball Boys Ball Boys
Μάχη με την κατάθλιψη

bet365

Ο Κέβιν Ανάν επέστρεψε στις προπονήσεις της Νις, όμως συνεχίζει να πάσχει από μανιώδη κατάθλιψη και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης εύχεται να μην καταλήξει σε νέα τραγωδία.

Η θλίψη και η απογοήτευση είναι κοινά συναισθήματα. Όπως όλα τα άλλα. Τα νιώθουμε όλοι, όμως αντιδρούμε διαφορά σε αυτά. Δεν αποτελεί πλέον διαπίστωση ότι ειδικά στην κοινωνία μας αμφότερα τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα. Πως μπορεί, όμως, να εξηγηθεί η συναισθηματική κατάρρευση, που οδηγεί σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε περιπτώσεις όπου η ζωή σου έχει αρχίσει να… στρώνει; Όταν κάνεις τη δουλειά που ονειρευόσουν και τα χρήματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά;

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Μπρένο καταδικάστηκε σε φυλάκιση, επειδή έβαλε φωτιά και έκανε συντρίμμια το ίδιο του το σπίτι. Αιτία; Τα ψυχολογικά προβλήματα που του δημιούργησαν οι τραυματισμοί και η πίεση. Ούτε έχει περάσει τόσος καιρός ώστε να ξεχάσουμε τον Ρόμπερτ Ένκε και το τραγικό τέλος που έδωσε στη ζωή του. Τα παραδείγματα αρκετά στον «μικρόκοσμο» του ποδοσφαίρου, όμως φυσικά δεν είναι η πλειοψηφία. Όπως ακριβώς, άλλωστε, ισχύει και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο στην ισοπαλία 0-0 της Νις με την Παρί, ένας παίκτης έμοιαζε ένα… κέντρο μόνος του, κρατώντας τους Παριζιάνους μακριά από την εστία του Οσπίνα, ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα και το όνομά του είναι Κέβιν Ανάν. Είναι ο τελευταίος που βρίσκεται αντιμέτωπος και δίνει τη μάχη με την μανιώδη κατάθλιψη είναι ο Κέβιν Ανάν. Γεννημένος στη Χάρβη το 1986, ξεκίνησε από τις περίφημες ακαδημίες της, πριν το 2010 κάνει το μεγάλο βήμα στη Σοσό. Από τις πρώτες του ημέρες στο «Ογκούστ Μπονάλ» έδειξε ότι ήταν για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Στην καλή του ημέρα θύμιζε κάτι από… Εσιέν, όμως στην κακή του είχε φύγει με κόκκινη για τα αποδυτήρια από ημίχρονο…

Με το που έφυγε από την πόλη του άρχισαν τα προβλήματα. Απροσάρμοστος, δεν εμπιστευόταν κανέναν και σιγά-σιγά άρχισε να χάνει τον εαυτό του και μαζί τη μία προπόνηση μετά την άλλη… Ο αγωνιστικός κατήφορος στους «σοσαλιέ» ξεκίνησε όταν κατάφερε να αποβληθεί σε δύο σερί παιχνίδια τον Φεβρουάριο του 2011. Συμπτωματικά το πρώτο ήταν απέναντι στη μετέπειτα ομάδα του, τη Νις (δεύτερη κίτρινη στο 44’), και το επόμενο ήταν δύο εβδομάδες μετά απέναντι στη Λανς (απευθείας κόκκινη στο 42’). Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον Ανάν να κάνει άλλες μόλις 3 εμφανίσεις και τα εξωαγωνιστικά προβλήματα συνεχίστηκαν, όμως ποτέ δεν ξέφυγαν από τον έλεγχο, με τη διοίκηση και το τεχνικό τιμ να δείχνουν κατανόηση και να είναι πολύ ελαστικοί με τη συμπεριφορά του.

Εκείνο το καλοκαίρι, όμως, με τη Σοσό να έχει κατακτήσει την 5η θέση και να έχει βγει στο Europa League ο Φρανσίς Ζιλό έφυγε, υπέγραψε στην Μπορντό και αμέσως προσπάθησε να τον πάρει μαζί του. Οι Γιρονδίνοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις απαιτήσεις των «σοσαλιέ» και ο Ανάν έμεινε, αυτή τη φορά υπό τις οδηγίες του Μέτσα Μπαζντάρεβιτς, τον οποίο έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση. «Οι υπόλοιποι ας λένε ό,τι θέλουν. Δε με νοιάζει. Ξέρω ποιος είμαι», δήλωνε χαρακτηριστικά, όταν τα… καμώματά του πήραν διαστάσεις. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2012 η πρόταση 2,5 εκατ. ευρώ της Νις έγινε άμεσα αποδεκτή. Λίγες ημέρες μετά ο Ανάν μετακόμιζε στην Κυανή Ακτή.

Τα προβλήματα ποτέ δεν ξεπεράστηκαν. Αντίθετα, διογκώθηκαν με τους ανθρώπους της Νις να τον στηρίζουν και να προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Η συμβολή του ήταν καθοριστική στη σωτηρία των «νισουά», όμως άρχισε να κλείνεται επικίνδυνα στον εαυτό του. Δεν έβγαινε καθόλου, ενώ έχουν να το λένε στη Νίκαια ότι ούτε μία φορά δεν άλλαξε διαδρομή πηγαίνοντας προς τις προπονητικές εγκαταστάσεις, κάνοντας το… γύρο της πόλης. Αυτό είχε βρει για να ξεφεύγει. Μία βόλτα με το αυτοκίνητο πριν την προπόνηση, κάτι που γινόταν επί 8 ολόκληρους μήνες.

«Η δουλειά μου είναι η καλύτερη στον κόσμο, όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που δε μου αρέσουν. Η υποκρισία των ανθρώπων γύρω σου... Δεν είναι το πιο σημαντικό να κερδίζεις πολλά χρήματα όταν η καρδιά σου δεν το λέει πια... Μου είπαν ότι ήταν ένας κόσμος μπουρδ... και είναι αλήθεια. Γνωρίζω ότι αρκετές φορές δε συμπεριφέρομαι σαν επαγγελματίας. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μου που όλα είναι μπερδεμένα. Δεν μπορώ να αγνοήσω όλα όσα γίνονται εκτός γηπέδων και να συγκεντρωθώ στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι μπορούν, εγώ όχι», είχε πει ο Ανάν. Κι όμως, σε αντίθεση με όσα περίμεναν όλοι η ομάδα του τον στήριξε, προτείνοντάς του, μάλιστα, και νέο 3ετές συμβόλαιο!

Το καλοκαίρι η Νις προσέλαβε τον Κλοντ Πιελ και ο Ανάν έδωσε κανονικά το παρών στην προετοιμασία, όμως εντελώς ξαφνικά τον περασμένο Σεπτέμβριο μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε για τη Χάβρη χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Ήθελε να βρεθεί στο σημείο αναφοράς του, κοντά στην οικογένεια και τους παιδικούς του φίλους. Τότε, μόνο, όλοι κατάλαβαν ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, με την περίπτωσή του να εγείρει πλέον περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

«Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για τη συμπεριφορά του, όμως η εικόνα του «κακού παιδιού» δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είναι ο Κέβιν Ανάν. Η απουσία του από τις προπονήσεις τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λόγω έλλειψης σεβασμού προς τον σύλλογο και τους συμπαίκτες του, καθώς ο παίκτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και βρίσκεται δίπλα στην οικογένειά του.

Ο Κέβιν γνωρίζει πολύ καλά τις υποχρεώσεις του επαγγέλματός του και γνωρίζει ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του συλλόγου, που θα είναι μαζί του στις δυσκολίες, ώστε να είναι και πάλι σύντομα κοντά μας. Ο σύλλογος ζητάει από όλους να σεβαστούν την προσωπική ζωή κάτι που κάθε άνθρωπος δικαιούται», ήταν η ανακοίνωση της Νις, που κάλυψε απόλυτα τον παίκτη της, στις 17 Σεπτεμβρίου. «Έχει επιστρέψει στη Χάβρη και θα γυρίσει όταν θα νιώσει έτοιμος. Δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί. Αυτό κάνει κακό στην ομάδα, όμως είναι δευτερεύον, καθώς το σημαντικό είναι να είναι καλά», ήταν το σχόλιο του Πιελ.

Στον τύπο ξεκίνησαν σενάρια περί επιστροφής του στη Χάβρη, όμως αντ’ αυτού όλοι πήραν μία πολύ σκληρή απάντηση από τον πρόεδρο της τοπικής ομάδας. «Έχουν περάσει 2,5 μήνες από τότε που εξαφανίστηκε από τη Νις. Στο γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες και να μην επιτρέπουμε ανάρμοστες συμπεριφορές στο γαλλικό ποδόσφαιρο, φαίνεται παράλογο να πάρουμε έναν τέτοιου είδους παίκτη», είπε ο Ζαν Πιερ Λουβέλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικών Ομάδων στη Γαλλία.

Η απάντηση ήρθε τόσο από πλευράς Νις όσο και από τον πρόεδρο της Σοσό, Αλεσάντρ Λακόμπ. «Όχι, δε θέλω να πω τίποτα για την κατάστασή του. Πολλά ακούγονται από ανθρώπους που δεν ξέρουν την ουσία. Το παρελθόν είναι παρελθόν», ήταν το σχόλιο του δεύτερου. «Ζητάμε από τον κ. Λουβέλ να επικεντρώνεται μόνο στα θέματα που αφορούν τον σύλλογό του και την UCPF, στην οποία πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, και να αποφεύγει σχόλια δημοσίως για παίκτες που ανήκουν σε άλλους συλλόγους και για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει», η ανακοίνωση των «νισουά».

Εντελώς ξαφνικά, όμως, λίγες ημέρες μετά τις παραπάνω δηλώσεις σαν… χριστουγεννιάτικο δώρο ο Ανάν έκανε την εμφάνισή του στην προπόνηση της Νις τις ημέρες των Χριστουγέννων, σκορπώντας χαμόγελα στους «νισουά». «Χαιρόμαστε πολύ που είναι και πάλι μαζί μας», είπε ο Πιελ. Η επιστροφή του όπως είναι λογικό τράβηξε αμέσως τα φώτα της δημοσιότητας.

«Είναι κρίμα γιατί έχει όλα τα προσόντα να φτάσει πολύ ψηλά», είπε ο Πιελ για ένα ακατέργαστο «διαμάντι», το οποίο δείχνει ότι ποτέ του δε θα σμιλευτεί. Αν και αυτή τη φορά ο Ανάν δεν καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα, τότε το τέλος της καριέρας του θα έρθει πολύ πρόωρα…

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys