Ο Άγιος Βασίλης πάει γήπεδο! (vids)

Gazzetta team
Ο Άγιος Βασίλης πάει γήπεδο! (vids)

bet365

Μολονότι είναι απασχολημένος με τα δώρα και τα γράμματα των παιδιών, ο Άγιος Βασίλης έχει την... δική του ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία παίζει μπάλα στην Φινλανδία! To gazzetta.gr την παρουσιάζει!

Η μπάλα δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Ακόμα και μέσα στο χιόνι, στο χωριό του Άγιου Βασίλη στον Αρκτικό Κύκλο του Ροβανιέμι! Ένα τουριστικό μέρος, το οποίο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης. Κι όσοι φτάνουν εκεί, δεν παραλείπουν να πάρουν το αναμνηστικό τους από την ομάδα! Η Santa Claus FC αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία του πρωταθλήματος της χώρας και προσπαθεί να διαδραματίσει και κοινωνικό ρόλο, καταφέρνοντας τα αρκετά καλά! Παράλληλα, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μια ποδοσφαιρική ομάδα με σήμα τον... χοντρούλη κύριο με τα λευκά μούσια δεν περνά απαρατήρητη!

Η αρχή
Ο σύλλογος της Φινλανδίας ιδρύθηκε το 1993, δεν έχει δηλαδή μακρά ιστορία στο ποδόσφαιρο της χώρας. Η δημιουργία του αποτέλεσε το προϊόν της συγχώνευσης των ομάδων Ροβανιέμι Ρέιπας και Ροβανιέμι Λάπι. Η πρώτη, ήταν και η πιο επιτυχημένη από τις δύο, έχοντας παίξει για 12 χρόνια στην Kakkonen, την τρίτη εν τη τάξει κατηγορία στο ποδόσφαιρο της Φιλανδίας. Η Λάπι είχε καταφέρει με τη σειρά της να φτάσει στο επίπεδο αυτό, αλλά έχει αγωνιστεί εκεί μόλις τρεις φορές. Μετά την συγχώνευση, ο σύλλογος ονομάστηκε Santa Claus και στο σήμα του απεικονίζεται η χαρακτηριστική φιγούρα του Άγιου Βασίλη να γράφει με μία πένα σε έναν πάπυρο, ενώ στο πλάι υπάρχουν και δύο μπάλες ποδοσφαίρου! Αφού κατάφεραν να παίξουν για 8 χρόνια στην τρίτη κατηγορία, οι Santa, όπως τους φωνάζουν χάριν συντομίας, υποβιβάστηκαν στην Kolmonen το 2000. Κατάφεραν να επιστρέψουν το 2008 και 2010 έφτασαν μία ανάσα από το επίτευγμα της ανόδου στην Ykkonen, την δεύτερη κατηγορία της χώρας.
Αναδείχθηκαν πρώτοι στον όμιλό τους, αλλά έχασαν την άνοδο στα πλέι οφ, όπου ηττήθηκαν με 1-0 από την ΗIFK και παρότι διατήρησαν την επόμενη χρονιά τον βασικό τους κορμό, ψάχνοντας το βήμα παραπάνω, δεν κατάφεραν να κάνουν ανάλογη πορεία. Μέχρι σήμερα παραμένουν στην Kakkonen. Η μεγαλύτερή τους επιτυχία είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου Midnattsolscupen to 1994, μία διοργάνωση με ιδιαίτερη σημασία. Αποτελεί κληρονομιά της φυλής Σάμι, τους γνωστούς σε εμάς ως Λάπωνες, αν και οι ίδιοι δεν θέλουν να λέγονται έτσι. Ο πληθυσμός τους εκτείνεται στη Σουηδία, τη Φιλανδία, τη Ρωσία και τη Νορβηγία και ομάδες από όλες αυτές τις χώρες παίζουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση τον Ιούνιο, με τα ματς να διεξάγονται τα μεσάνυχτα! Η έδρα τους χωράει περίπου 2000 άτομα και φυσικά βρίσκεται στο Ροβανιέμι.
Παίζουν τα ξωτικά ποδόσφαιρο; Κι όμως παίζουν!
Με το πρωτάθλημα να έχει τελειώσει και την FC Santa να έχει δώσει σκληρή μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό, η ομάδα πρέπει να παραμείνει σε φόρμα. Σε χριστουγεννιάτικο τουρνουά που διοργανώθηκε λοιπόν ο... Άγιος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, ενώ τα ξωτικά του είχαν την δυνατότητα να μαγέψουν λίγο στον χιονισμένο αγωνιστικό χώρο με αντίπαλο την ομάδα, χωρίς φυσικά να παραμελήσουν τα γράμματα των παιδιών. Φυσικά, ο... τάρανδος παραμένει σε απόσταση βολής. Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 3000 οπαδοί!
Το φιλανθρωπικό έργο
Το ποδόσφαιρο αυτό καθαυτό δεν αποτελεί την μοναδική δραστηριότητα του συλλόγου. Όταν κουβαλάς άλλωστε την κληρονομιά του Άγιου Βασίλη και θέλεις να αποτελείς μέρος της κουλτούρας του, πρέπει να το αποδεικνύεις και στην πράξη! Έτσι λοιπόν, η ομάδα έχει θέσει ως όραμα την δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά και επικεντρώνεται με κατά καιρούς δραστηριότητες στο να τα βοηθήσει να αποκτήσουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και ελπίδα για το μέλλον.
Σε συνεργασία με την UNICEF, στηρίζει τα εγχειρήματα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των παιδιών και βοήθησε τη συλλογή χρημάτων από το Ροβανιέμι το 2010, όταν είχε ανακηρυχτεί πόλη της οργάνωσης και είχε βάλει ως στόχο το ποσό των 60.000 ευρώ. Οι άνθρωποι της πόλης και οι οργανισμοί που στήριξαν την καμπάνια, συγκέντρωσαν τελικά 210.884 ευρώ και οι άνθρωποι της UNICEF έπαθαν πλάκα! Τον Ιανουάριο του 2011, η Santa Claus δώρισε στην οργάνωση 1250 ευρώ. 10 ευρώ από κάθε φανέλα με το σήμα του συλλόγου που αγοράστηκε την προηγούμενη χρονιά, πήγε στη UNICEF. Στα πλαίσια της καμπάνιας μάλιστα είχε δώσει το παρών και η Μις Φινλανδία, δίνοντας της... διαφορετικό ενδιαφέρον.
Φέτος, με φιλικά σε ποδόσφαιρο σάλας στήριξε το κίνημα Movember κατά των σοβαρών ασθενειών που προσβάλουν τους άντρες, με τα έσοδα να διατίθενται για φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ανάλογα χρησιμοποιούνται και όλα τα έσοδα στο πρωτάθλημα Futsal που διοργανώνεται το χειμώνα. Εντός αγωνιστικού χώρου, προσπαθεί πάντα να τηρεί σε μέγιστο βαθμό το fair play και βλέπει το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι και όχι ως μάχη.
Eνθουσιασμός!
«Η Σάντα Κλάους είναι ένας σοβαρός σύλλογος, που παίζει σε σε καλό επίπεδο, εξελίσσοντας ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα της Ροβανιέμι και πέρα από αυτό», τονίζει ο προπονητής Μάτι Χιούκα, ενώ ο μέσος Γιούκα Μαρκάνεν προσθέτει: «Είμαστε η επίσημη έδρα του Άγιου Βασίλη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς». Ο Μαρκάνεν εκτός από μέσος δουλεύει και στο ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη, στο οποίο πηγαίνουν τα γράμματα των παιδιών που ξενυχτούν στα παράθυρα για να δουν τον ευτραφή κύριο να τους φέρνει τα δώρα. Ο ίδιος μπορεί να μην παίζει, αλλά στηρίζει από κοντά τις προσπάθειες των παικτών του! Από την πλευρά του, ο Χιούκα τονίζει: «Eίμαι ενθουσιασμένος που δουλεύω στην FC Santa. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες με προοπτική αυτή τη στιγμή».
Ενδιαφέρον από παντού!
Όπως είναι λογικό, μία ομάδα με σύμβολο τον Άγιο Βασίλη, η οποία προσπαθεί να μείνει πιστή στα ιδανικά του, δεν περνάει απαρατήρητη, παρά το ότι δεν παίζει στην πρώτη κατηγορία. Αρκετός κόσμος που επισκέπτεται το Ροβανιέμι φεύγει με ενθύμιο μια φανέλα της ομάδας, ενώ στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου υπάρχουν μηνύματα από αρκετές γωνιές του κόσμου. Είτε για να στείλουν μια ευχή και να απευθύνουν έναν χαιρετισμό, είτε για να αναζητήσουν πληροφορίες, καθώς και προϊόντα του συλλόγου. Συχνά-πυκνά ΜΜΕ από διάφορες χώρες φιλοξενούν θέματα για την ομάδα. Το BBC, η ιταλική Gazzetta dello Sport, το επίσημο περιοδικό της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, το ραδιόφωνο του Γιορκσάιρ που ανήκει στην Λιντς, καθώς και το βραζιλιάνικο globoesporte αποτελούν μερικά από αυτά!Το ραδιόφωνο του BBC μάλιστα θα έχει... απευθείας σύνδεση με τον Άγιο παραμονές των φετινών Χριστουγέννων!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα