Ακόμα ένα ποτηράκι...

Γιώργος Κοντογεώργης
Ακόμα ένα ποτηράκι...

bet365

Φέργκιουσον και Μουρίνιο θα... πιουν κρασί για 14η φορά και το gazzetta.gr σερβίρει στο clasico των προπονητών που θα κοντραριστούν στους «16» του CL.

Ηταν και θα είναι αντίπαλοι, όμως μετά τους μεταξύ τους αγώνες πάντα ήθελαν να συναντιούνται, άσχετα με το αποτέλεσμα. Οπως αναφέρεται στο βιβλίο των Νούνο Λουζ και Λουίς Μιγκέλ Περέιρα οι δύο άνδρες τα έλεγαν συχνά και συνεχίζουν να τα λένε. Ο Αλεξ Φέργκιουσον δεν ξέχασε ποτέ την πρώτη φορά που κάθισε με τον Ζοσέ Μουρίνιο για να πιει ένα ποτό. Ηταν μετά από αγώνα της Τσέλσι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

«Το κρασί που μας σερβίρουν είναι τραγικό» είπε ο Σκωτσέζος και στράφηκε αμέσως στον Μουρίνιο: «Τι είναι αυτό; Διαλυτικό; Το χρησιμοποιείτε για να βγάζετε το μελάνι από τις πόρτες;». Ο Πορτογάλος γέλασε με απόλυτη συνενοχή. Εκείνη τη στιγμή μπήκε ο τότε παντοδύναμος Αμπράμοβιτς και ο Μουρίνιο άρπαξε την ευκαιρία. «Αυτό το κρασί είναι χάλια. Δεν πρέπει να το σερβίρουμε αυτό σε ανθρώπους». Ολοι οι παρευρισκόμενοι γέλασαν δυνατά, ενώ ο Special One απαίτησε: «Από εδώ και πέρα, μόνο Barca Velha».

Ο Φέργκιουσον είχε να πει μόνο καλά λόγια. «Κοιτάζω τον Ζοσέ και με βλέπω σε πολλά πράγματα της συμπεριφοράς του. Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξαιρετική και πολύ δυνατή προσωπικότητά του, χαρακτηριστικό των ηγετών» σχολίασε ο Σκωτσέζος δίνοντας και την προέκταση σχετικά με τις ομάδες. «Ολοι έχουν μία μέθοδο, μία τακτική και θέλουν να κάνουν πραγματικότητα το πλάνο τους στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να δίνει κίνητρο στους παίκτες του».

Στον θρυλικό προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρεσαν πολύ αυτές οι στιγμές με τον καλό του φίλο μετά τους τους αγώνες. «Το βλέπαμε πάντα σαν κάτι φυσιολογικό ότι μπορεί να νικήσουμε και να χάσουμε. Πάντα το καταλαβαίναμε αυτό».

Ο Σερ Αλεξ ήταν πάντα έτοιμος να κάνει πολλά πράγματα για να προστατέψει την φιλία του με τον Μουρίνιο, όμως υπήρχε κάτι το οποίο δεν ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί. «Το μοναδικό πράγμα που δεν μπορώ να εγγυηθώ στον Ζοσέ είναι η θέση του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για τον απλό λόγο του ότι δεν πρόκειται να αποσυρθώ» είπε πει ο ο Σκωτσέζος που δεν έβλεπε την ώρα να βρεθεί ξανά με τον Μουρίνιο, φυσικά με «ένα μπουκάλι καλό κρασί» στη μέση.

Και αυτή η ώρα ήρθε τώρα. Η κληρωτίδα του Champions League έβγαλε αντιμέτωπες Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Φέργκιουσον δεν ξέχασε την επιθυμία του. «Είναι το ντέρμπι της φάσης των '16'. Είναι ευκαιρία για τους οπαδούς μας να να δουν τον Κριστιάνο και εμένα ξανά εναντίον του Ζοσέ. Πρέπει να παραγγείλω κάποιο καλό κρασί».

Η εξαιρετική σχέση με τον αλληλοσεβασμό και την απαιτούμενη κόντρα υπάρχει ακόμα μετά την μετακόμιση του Μουρίνιο στην Αγγλία. Ο Πορτογάλος άφησε το πρώτο του σημάδι στο Champions League όταν τη σεζόν 2003-04 όντας στον πάγκο της Πόρτο πέταξε εκτός συνέχειας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου.

«Είναι πολύ έξυπνος, έχει το χάρισμα, οι παίκτες παίζουν γι' αυτόν και είναι ευπαρουσίαστος. Πιστεύω ότι εγώ έχω όλα αυτά που έχει εκτός από την εμφάνιση. Εχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Λέει 'πάμε να κερδίσουμε' και 'είμαι ο special one'. Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να βγω και να πω ότι θα νικήσουμε σε αυτό το παιχνίδι. Ισως έχει να κάνει λίγο με το ότι είμαι Σκωτσέζος» είπε πρόσφατα ο Φέργκιουσον.



Face to face...
Λίγοι είναι αυτοί που θα διαφωνήσουν στο ότι πρόκειται για τους δύο κορυφαίους προπονητές στον κόσμο. Εχοντας κατακτήσει από δύο φορές το Champions League και τουλάχιστον 20 τίτλους συνολικά στη συλλογή τους πρόκειται αναμφίβολα για το clasico των προπονητών. Ο Σκωτσέζος έχει περισσότερες κούπες στην τροπαιοθήκη του, όμως ο Πορτογάλος τον έχει στις μεταξύ τους αναμετρήσεις...

Πόρτο
Ολα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2004, όταν η Γιουνάιτεντ κληρώθηκε να παίξει με την Πόρτο στους «16» του Champions League. Οι Κόκκινοι Διάβολοι έχασαν 2-1 στην Πορτογαλία και στο «Ολντ Τράφορντ» είδαν την πρόκριση να κάνει φτερά στο 90' (1-1). Ηταν τα δύο πρώτα θετικά αποτελέσματα του Μουρίνιο κόντρα στον Σερ Αλεξ.

Τσέλσι
Την επόμενη χρονιά ο Πορτογάλος ανέλαβε την Τσέλσι και οι συναντήσεις με τον Φέργκιουσον έγιναν περισσότερες. Αυτή η συνήθεια κάθε άλλο παρά τρόμαξε τον Special One ο οποίος τη σεζόν 2004-05 έκανε 3 νίκες και 1 ισοπαλία με τον Φέργκιουσον δεχόμενος μάλιστα μόλις δύο γκολ! Τον Αύγουστο του 2004 επικράτησε 1-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ για το πρωτάθλημα» και τον Ιανουάριο του 2005 Τσέλσι και Γιουνάιτεντ αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στο Λονδίνο, στην επαναληπτικό στο τέλος του μήνα οι Μπλε επικράτησαν 1-2 στο Μάντσεστερ, όπως έκαναν και στο πλαίσιο της Premier League τον Μάιο, αυτή τη φορά με 1-3.

Χρειάστηκε να έρθει ο Νοέμβριος του 2005 για να πετυχύχει ο Σκωτσέζος την πρώτη του νίκη κόντρα στον Μουρίνιο. Ο Σερ Αλεξ οδήγησε την Γιουνάιτεντ σε νίκη 1-0 για το αγγλικό πρωτάθλημα, όμως η Τσέλσι στο δεύτερο γύρο την συνέτριψε με 3-0 σε αγώνα που έγινε τον Απρίλιο.

Την σεζόν 2006-07 καμία από τις αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα δεν έβγαλε νικητή με τον αγώνα στο Ολντ Τράφορντ» να λήγει 1-1 και στο «Στάμφορντ Μπριτζ» 0-0. Νικητής υπήρξε όμως στον τελικό του Κυπέλλου τον Μάιο στο «Γουέμπλεϊ», όπου η Τσέλσι, με γκολ του Ντρογκμπά στο 116' της παράτασης επικράτησε 1-0 και κατάκτησε τον τίτλο.

Ιντερ
Μετά το 2006-07 ο Μουρίνιο αποτέλεσε παρελθόν από την Τσέλσι και την επόμενη σεζόν ανέλαβε την Ιντερ, με την οποία έμελλε να αντιμετωπίσει ξανά την Γιουνάιτεντ. Αυτό έγινε ξανά στους «16» του Champions League με τον Φέργκιουσον να παίρνει την εκδίκησή του για όλα, με 0-0 στον πρώτο αγώνα στο Μιλάνο και χαλαρό 2-0 στην Αγγλία.

Συνολικά
Αγώνες: 13
Νίκες Μουρίνιο: 6
Ισοπαλίες: 5
Νίκες Φέργκιουσον: 2

Follow me: Giorgio_Oddo

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα