Ο «Μέσι» της Αγγλίας (vids)

Θάνος Σαρρής
Ο «Μέσι» της Αγγλίας (vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Γουίλφριντ Ζαχά, το σπάνιο ταλέντο της Κρίσταλ Πάλας που ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο με την Αγγλία, έχει κλέψει τις εντυπώσεις και δηλώνει... ότι μόνο ο Μέσι και ο Ρονάλντο είναι καλύτεροί του!

Ο Ρόι Χόντζον κάλεσε τον νεαρό παίκτης της Πάλας στην Εθνική Αγγλίας λίγα εικοσιτετράωρα πριν συμπληρώσει τα 20 χρόνια του. «Ήταν ευθύς, ταλαντούχος και συγκεντρωμένος, δείχνει πολύ καλή περίπτωση», δήλωσε ο Λέον Όσμαν της΄Εβερτον που επίσης κλήθηκε στην Εθνική. «Ήταν φανταστικός, με εντυπωσίασε το πόσο καλός ήταν», συμπλήρωνε ο Ντάνιελ Στάριντζ της Τσέλσι μετά την πρώτη του προπόνηση.

Ο νεαρός από την Ακτή Ελεφαντοστού κλέβει τις εντυπώσεις με τις ικανότητές του και ήδη αποτελεί... πρώτο θέμα στο Νησί. Πέρυσι, η ομάδα του αρνήθηκε πρόταση τριών εκατομμυρίων από την Στόουκ και τη Γουίγκαν. Τον Αύγουστο απέρριψε πρόταση έξι εκατομμυρίων της νεοφώτιστης στην Πρέμιερ Λιγκ Ρέντινγκ.Η Άρσεναλ, η Μάντσεσρερ Σίτι και η Τότεναμ ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για την απόκτησή του και κατά τα φαινόμενα, αν μάλιστα δείξει πράγματα και με την Εθνική, από τον Ιανουάριο ίσως χρειαστεί να ετοιμάσει... βαλίτσες.
His way...
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του; Ο Σον Ντέρι, πρώην αρχηγός στην Πάλας όταν ο Ζαχά έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών, δηλώνει στην Telegraph: Ο Πολ Χαρτ ήταν προπονητής και ήθελε τους νέους να αλληλεπιδρούν περισσότερο με την πρώτη ομάδα. Παρακολουθούσαν τι γινόταν, την ανάπτυξη της ομάδας και τα ματς. Αλλά αντί να παρακολουθεί, ο Βίλφριντ έκανε τα δικά του στην γραμμή, κρατούσε την μπάλα με απίστευτο ταλέντο. Το θυμάμαι καθαρά γιατί ξεκίνησα να τον παρακολουθώ. Έκανε όλα τα κόλπα και τις πιρουέτες. Δεν είχε την προσοχή του κόσμου. Ο Βίλφριντ είναι ένα μοναδικό είδος χαρακτήρα και ποδοσφαιριστή. Δεν συμβιβάζεται με κανονισμούς και κανόνες. Καταλάβαινε ότι ήταν εκεί για να μάθει, αλλά ήταν σαν να λέει 'Θα το κάνω με τον τρόπο μου'. Ήταν φανταστικός και όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με τον τρόπο του».
Ο Ροναλντίνιο και το μπαλάκι του τένις!
Ο Νταζέτ Βίλφριντ Αρμέλ Ζαχά πήγε στην Αγγλία από το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού με οκτώ αδέρφια, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στους δρόμους του Νότιου Λονδίνου και όχι στην περίφημη ακαδημία ASEC της χώρας του, όπως τον θέλουν κάποια δημοσιεύματα. Στην ομάδα που έπαιζε πιτσιρικάς, τους Whitehorse Wanderers, έβαζε πάνω από πέντε γκολ σε κάθε ματς και είχε κερδίσει την πολυτέλεια του να τον παίρνει ο προπονητής από το σπίτι! Πριν μερικά χρόνια η μητέρα τον έβρισκε να κλαίει στο μικρό τους σπίτι, καθώς στο σύστημα υποδομών της Κρίσταλ Πάλας δεν αναγνώριζαν το ταλέντο του και τον κρατούσαν στον πάγκο. Όταν ήταν 15 ετών μάλιστα ήταν έτοιμοι να τον αποδεσμεύσουν και χρειάστηκε η παρέμβαση του διευθυντή των ακαδημιών, Γκάρι Ίσοτ για να μείνει. Το καλοκαίρι, αποκάλυψε ότι δούλεψε εντατικά, βλέποντας τη στιγμή να έρχεται. Συνδύασε ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και αντοχής με το... μπαλάκι του τένις!
Η χρονιά που έκανε το ξεπέταγμα ήταν το 2010-11, υπό τις οδηγίες του Τζορτζ Μπέρνλι, έναν προπονητή με ιδιαίτερο ταλέντο στην αξιοποίηση των νεαρών ποδοσφαιριστών, έχοντας περάσει από τα χέρια του μεταξύ άλλων ο Γκάρεθ Μπέιλ και ο Θίο Γουόλκοτ. «Δεν μπορείς να πεις στον Βίλφριντ πως να κερδίσει έναν αντίπαλο, το κάνει φυσικά. Έχει την έκτη αίσθηση. Συντονισμό με την μπάλα γρήγορα πόδια από όταν ήταν στους δρόμους και έπαιζε με 20 ακόμα παιδιά τριγύρω του. Δεν έχει 'κατασκευαστεί΄. Ο Βίλφριντ μεγάλωσε σε μια περιοχή όπου είναι έξω στους δρόμους και τα πάρκα και παίζουν ποδόσφαιρο με τις ώρες. Αυτό σίγουρα ανέπτυξε το ταλέντο του παιδιού. Ήταν το ίδιο με τον Τζορτζ Μπεστ», δήλωνε ο Ντέρι. Σύμφωνα με τον... θρύλο, από 10 χρονών τελειοποιούσε με ένα μπαλάκι του τένις τα κόλπα που έβλεπε στην τηλεόραση να κάνει ο Ροναλντίνιο!
Η Πρέμιερ Λγικ το πεπρωμένο του
Η διαφορά του πλέον με τους υπόλοιπους της Τσάμπιονσιπ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το καταλαβαίνει και ο ίδιος! «Σκέφτομαι συνέχεια την Πρέμιερ Λιγκ και αναρωτιέμαι πότε θα τεθώ αντιμέτωπος με καλύτερους αμυντικούς», δηλώνει χαρακτηριστικά. Είχε την ευκαιρία να το κάνει με τον Φάμπιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ματς για το Λιγκ Καπ τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με τον Βραζιλιάνο να αποχωρεί με τραυματισμό και πληγωμένο αυτοπεποίθηση! «Παίζω κάθε βδομάδα με παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ, όπως ο Ντάνι Μέρφι της Μπλάκμπερν. Ξέρω ότι είμαι 10 φορές πιο γρήγορος από αυτόν τον τύπο, οπότε δεν χρειαζόταν να κάνω κόλπα. Απλά πέταγα την μπάλα μπροστά και τον περνούσα. Δεν φοβάμαι να αντιμετωπίσω τέτοιους παίκτες, γιατί τους έχω μελετήσει», δήλωνε στον Guardian! Έχει περισσότερα από 110 ματς με την ομάδα του και... δεν προλαβαίνει να μοιράζει φανέλες. Τόσες, που αναγκάζεται να τις πληρώνει, κάτι που φυσικά τον ικανοποιεί!
«Εγώ, ο Ρονάλντιο και ο Μέσι!»
Μιλώντας για τον Ζαχά, ο Ντέρι δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με τους μεγάλους, πολύ μεγάλους του αθλήματος! «Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο με αυτό το παιδί. Είχε το φυσικό ταλέντο του να τρέχει με την μπάλα και να τραβάει παίκτες πάνω του. Είχε τρομερή ισορροπία. Ήταν ο τύπος που παίκτη που όταν του έκαναν τάκλιν δεν έπεφτε. Έδειχναν να πηδούν πάνω του και αυτός κατάφερνε να συνεχίζει. Ο Μαραντόνα είχε αυτή τη δύναμη επίσης Ο Μέσι και ο Βίλφριντ είναι μικρότεροι σε σωματικό μέγεθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι τόσο δυνατοί ώστε να αντέχουν».
Στην Πάλας του Ίαν Χάλογουεϊ αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης, με τον προπονητή του να τον εναλλάσσει πλευρές για να προκαλέσει ρήγματα. Θεωρείται ο καλύτερος παίκτης που έχει βγει από το Selhurst Park μετά τον Ίαν Ράιτ. Οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον επηρεάσουν με mind games. «Να με σέβεσαι», του είχε πει Ντο Πράδο της Σάουθαμπτον. «Πρέπει να είσαι πιο έξυπνος,φίλε», ήταν το σχόλιο του Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς της Σάουθαμπτον. Ακόμα και ο νυν προπονητής του, πέρυσι τον είχε ειρωνευτεί και όταν έμαθε ότι αναλαμβάνει την Κρίσταλ Πάλας τον έπιασε... πανικός. Στη συνέχεια βέβαια, όλα λύθηκαν. Φρόντισε η κλάση του για αυτό. «Αν έχω δει άλλον σαν αυτόν; Όχι, σε ολόκληρη την καριέρα μου. Ούτε καν κάτι κοντά σε αυτόν!», δηλώνει χωρίς ενδοιασμό ο Χάλογουεϊ. Ο ίδιος δεν μασάει από τα mind games. Κάποιοι τον λένε αλαζόνα και... καβαλημένο. Ο ίδιος πάντως στις δηλώσεις του δεν είναι... φειδωλός. «Εκτός από τον Ρονάλντο και τον Μέσι, δεν έχω δει κάποιον άλλον που να πω ότι είναι καλύτερος από εμένα», είχε πει στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα!
Το...χεράκι του Ντρογκμπά!
Το φιλικό με την Σουηδία είναι μεν αναγνωρισμένο από τη FIFA, αλλά δεν περιορίζει τον παίκτη να αλλάξει Εθνική αν το θελήσει, όπως γίνεται στα επίσημα ματς. Και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έπιασε ήδη δουλειά για να τον πείσει να στραφεί στη γενέτηρά του: «Ο Ντιντιέ με πήρε τηλέφωνο και σοκαρίστηκα, είναι ένας ταπεινός παίκτης και ήθελε να μου μιλήσει για την Ακτή Ελεφαντοστού. Γεννήθηκα εκεί, αλλά το μόνο που ξέρω είναι η Αγγλία. Είναι 50-50 αυτή τη στιγμή αλλά είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνω. Έχω παίξει με την ομάδα κάτω των 21 και τώρα είμαι στην Αγγλία, αλλά πρέπει να αποφασίσω»
Από την Τσάμπιονσιπ στην Εθνική!
Έξι ακόμα παίκτες έπαιξαν στην Εθνική ενώ βρίσκονταν σε ομάδες στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Ο Τζέι Μπόθροϊντ της Κάρντιφ, Ο Ντέιβιντ Ντάτζεντ της Πρέστον, ο Στιβ Μπουλ των Γουλβς, ο Μάικλ Γκρέι της Σάντερλαντ, ο Ντέιβιντ Χιρστ της Σέφιλντ Γουένσντεϊ και ο Γκάρι Πάλιστερ της Μίντλεσμπρο, ο οποίος καθιερώθηκε μετά τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κάτι ανάλογο είναι πιθανόν να δούμε και με τον Ζαχά! Το Σάββατο, μετά τη νίκη επί της Πιτέρμπορο, ο Ντάρεν Φέργκιουσον, τεχνικός των Posh, τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο παίκτη στην κατηγορία. Ο ίδιος στην αρχή ήταν διστακτικός στον να παίξει με την Εθνική, φοβούμενος ότι μπορεί στη συνέχεια να του στερηθεί η επιλογή της Ακτής. Τελικά δέχθηκε, η οικογένειά του και όλα του τα αδέρφια έκλεισαν εισιτήριο για να τον καμαρώσουν με το εθνόσημο και ο ίδιος ετοιμάζεται να κάνει τα κόλπα του και υπό τις οδηγίες του Χότζον. Kαι φιλοδοξεί κάποια στιγμή, να τα κάνει και στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Αν και η ομάδα του δεν δείχνει διατεθειμένη να τον παραχωρήσει με λιγότερα από 20 εκατομμύρια!
 

Τελευταία Νέα