«Η κρίση γεννάει ευκαιρίες!»

Gazzetta team
«Η κρίση γεννάει ευκαιρίες!»

bet365

Ανήμερα των 43ων γενεθλίων του, ο Άκης Μάντζιος, μιλάει στο gazzetta.gr για το πρώτο εφετινό “διπλό” της Κέρκυρας και την επιστροφή του στην αγαπημένη του Νέα Σμύρνη.


Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Α.Ο. Κηφισιάς και το 1991 πήρε μετεγγραφή στον Πανιώνιο. Στη Νέα Σμύρνη έζησε τα επτά καλύτερα χρόνια της πορείας του σαν ποδοσφαιριστής και λίγο πριν μετακομίσει στον Άρη (1998-2000), φορώντας την “κυανέρυθρη” φανέλα, έζησε την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, σηκώνοντας, σαν αρχηγός το Κύπελλο Ελλάδας, στη νίκη του Πανιωνίου επί του Παναθηναϊκού με 1-0 στον τελικό του “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Μετά από ένα πέρασμα στον Ιωνικό, ο Άκης Μάντζιος “κρέμασε τα παπούτσια του”, παίζοντας δύο ακόμη χρόνια στον Πανιώνιο, από τον πάγκο του οποίου πήρε το “βάπτισμα του πυρός” ως προπονητής στην Superleague κατά τη διάρκεια της περυσινής περιόδου.

Η τύχη τα 'φερε έτσι και όπως και την περίοδο 1998-99 με την “κιτρινόμαυρη” φανέλα, οπότε και βγήκε νικητής στην πρώτη κόντρα του με τον Πανιώνιο, έτσι και φέτος, η πρώτη του επίσκεψη στη Νέα Σμύρνη σαν αντίπαλος προπονητής, έμελλε να στενοχωρήσει τους περισσότερους φίλους του. Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον 43χρονο τεχνικό, που υποπενταπλάσιο budget σε σχέση με την περυσινή ομάδα, φέτος έχει μαζέψει πέντε βαθμούς περισσότερους στην 7η αγωνιστική και σας μεταφέρει τα συναισθήματά που ένιωσε σε αυτό το ιδιαίτερο απόγευμα της προπονητικής του καριέρας.

- Γυρίζοντας στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, για πρώτη φορά σαν αντίπαλος προπονητής πως ένιωσες;

«Θα ήταν ψέμα αν σου έλεγα ότι δεν ένιωσα περίεργα, γιατί δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ήμουν στον πάγκο της ομάδας. Έχω πολλούς φίλους στην ομάδα αλλά και φιλάθλους και πραγματικά αισθάνθηκα όμορφα όταν με χειροκρότησαν. Ο κόσμος του Πανιωνίου έχει πολύ σωστό κριτήριο και ξέρει να αναγνωρίζει ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο παρελθόν.»

- Έτσι όπως πήγαινε το ματς, τελικά ίσχυσε ο κανόνας που θέλει την ομάδα που βάζει πρώτη γκολ να παίρνει και τη νίκη... Συμφωνείς;

«Ο Πανιώνιος είχε την μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και εμείς προσπαθήσαμε να εγκλωβίσουμε τον επιθετικό άξονα του, που είναι και η δύναμή του και καταφέραμε να κρατήσουμε ανέπαφη την εστία μας. Από 'κει και πέρα, σε μία-δύο επιθέσεις που κάναμε σταθήκαμε τυχεροί και σε μία κόντρα-επίθεση, πετύχαμε το γκολ που μας έδωσε τη νίκη.»

- Βλέποντας το πρόγραμμα αυτή η νίκη ήρθε στο κατάλληλο χρονικό σημείο, γιατί ακολουθούν τέσσερα παιχνίδια-”φωτιά”...

«Έτσι ακριβώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαδοχικά τον ΠΑΟΚ εντός, τον Πλατανιά εκτός, τον Παναθηναϊκό στην έδρα μας και τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, οπότε αυτοί οι τρεις βαθμοί ήταν υπερπολύτιμοι για την ομάδα μου...»

- Όταν ανέλαβες την ομάδα, ήξερες ότι η Κέρκυρα δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα της αδειοδότησης και θα μπορούσες να πάρεις τους παίκτες της επιλογής σου. Τελικά, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, αναγκάστηκες να κάνεις μόλις τρεις μετεγγραφές και να στηριχτείς σ' εκείνους που υπήρχαν ήδη στο ρόστερ αλλά και σε νέα παιδιά...

«Ακριβώς! Το έργο μας ήταν πολύ δύσκολο, γιατί είχαμε πολύ λίγα συμβόλαια από την περυσινή περίοδο και αναγκαστήκαμε να βασιστούμε στους Λεόν, Έντερ και Κοντοδήμο που φέραμε από την μετεγγραφική αγορά και σε πολλά νέα και ταλαντούχα παιδιά Χρειάστηκε πολύ δουλειά και χρόνος για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος και να πετύχουμε τον στόχο της παραμονής...»

- Τελικά, μπορεί το θέαμα να μην είναι υψηλού επιπέδου, αλλά η οικονομική κρίση έχει και τα θετικά της και αναφερόμαστε στα νέα παιδιά που, αναγκαστικά, παίρνουν τις ευκαιρίες τους...

«Αυτό είναι το μόνο σίγουρο γιατί η κρίση γεννάει ευκαιρίες για τους νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές αλλά και προπονητές, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν στο επίπεδο τηςSuperleague... Θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βγει κερδισμένο, απ' αυτές τις νέες πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, κυρίως όσον αφορά στην παραγωγή νέων ταλέντων.»

- Η ευκαιρία της Κέρκυρας ποια είναι;

«Εντελώς... βίαια, έγινε μία προσαρμογή στο να έχουμε πολλά νέα παιδιά, μία καινούρια ομάδα που δεν μπορούσε να βασιστεί σε έναν βασικό κορμό από πέρυσι, γιατί από τους παίκτες που έμειναν, λίγοι ήταν αυτοί που έπαιζαν, επομένως “χτίσαμε” μία ομάδα από το μηδέν! Αλλά θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε πολύ καλά αποδυτήρια, που... “βγάζουν υγεία” με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι εξαιρετικό! Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύ σκληρή δουλειά που κάνουμε μέσα στο γήπεδο, προσπαθούμε να είμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι...»

- Ο στόχος της στο ματς της Νέας Σμύρνης ποιος ήταν; Το “διπλό” ή γενικά το θετικό αποτέλεσμα;

«Εμείς σε κάθε παιχνίδι, “κατεβαίνουμε” για να κερδίσουμε... Ανάλογα με τα “όπλα” που έχουμε, καταστρώνουμε μία στρατηγική, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου και μπαίνουμε στο γήπεδο για τη νίκη. Άλλες φορές βγαίνει άλλες φορές όχι...»

- Με τον Πανιώνιο, σας βγήκε σ' ένα γήπεδο που έχεις βιώσει πολλές και μεγάλες στιγμές φορώντας τα “κυανέρυθρα”... Και μην ξεχνάμε ότι παίζατε με τον δεύτερο στην βαθμολογία τηςSuperleague...

«Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο και η τύχη αλλά και η λεπτομέρεια, μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ο Πανιώνιος, φέτος ξεκίνησε πολύ καλά, παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο και βασιζόμενος σε νέα παιδιά και αυτό είναι στα συν του για το μέλλον. Είναι ακόμη νωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα γιατί έχουμε δει πολλές ανατροπές στο παρελθόν, ωστόσο, θεωρώ ότι το σύνολο της ομάδας της Νέας Σμύρνης είναι πολύ ποιοτικό και θα πετύχει τον στόχο της παραμονής, που έχει θέσει ο προπονητής και η διοίκηση της... Και το λέω αυτό γιατί γνωρίζει, ότι αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα...»

- Εσείς έχετε οικονομική “υγεία”;

«Ναι και αυτό είναι πολύ θετικό και έχει επίπτωση στα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τον πρόεδρο και νομίζω ότι η διοίκηση είναι απολύτως συνεπής σε όσα έχει υποσχεθεί...»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα