Όταν έφυγε ο «Πατριάρχης» (pics)!

Όταν έφυγε ο «Πατριάρχης» (pics)!

Γιώργος Βροντάκης
Όταν έφυγε ο «Πατριάρχης» (pics)!

bet365

Πριν από 32 χρόνια έφυγε από τη ζωή μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Παναθηναϊκού. Ο «Πατριάρχης» του! Ο Απόστολος Νικολαϊδης. Το gazzetta.gr θυμίζει.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1980, πέθανε μία από τις μεγαλύτερες αναμφίβολα μορφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού καθώς ο Απόστολος Νικολαΐδης μετέβη στην γειτονιά των Αγγέλων.

Ο «Πατριάρχης» γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας το 1896, δηλαδή όταν έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Ο Απόστολος Νικολαϊδης σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Πόλης που είναι μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες σχολές στον κόσμο.

Ο πολυτάλαντος...

Το καλοκαίρι του 1914 ήρθε στην Αθήνα και γνώρισε τον Μιχάλη Παπάζογλου, το άτομο που χάρισε το έμβλημα του τριφυλλιού στον σύλλογο. Ο Νικολαΐδης ήταν πολυτάλαντος και του άρεσε πολύ ο αθλητισμός με αποτέλεσμα να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας το 1920, ως αθλητής τόσο του στίβου, όσο και του ποδοσφαίρου. Εκτός από τα δύο παραπάνω αθλήματα ασχολήθηκε με το δέκαθλο, το μπάσκετ και το βόλεϊ.

Την περίοδο 1926-1927 εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ και της ΕΛΠΑ και ήταν από τους συντελεστές της μετονομασίας του «Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Ομίλου» σε «Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Στον Απόστολο Νικολαΐδη άρεσε πολύ και η ταχύτητα με αποτέλεσμα να διακριθεί σε αγώνες και δη στην Ανάβαση της Πάρνηθας όταν βγήκε νικητής το 1932 και το 1933 και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ράλι Ακρόπολις.

Έτρεχε με...χίλια

Μια χρονιά πριν κερδίσει την Ανάβαση της Πάρνηθας είχε... θέμα με το μεγάλο αστέρι τότε του Παναθηναϊκού, Άγγελο Μεσσάρη καθώς ο Νικολαϊδης δεν ήθελε να σπουδάσει ο Μεσσάρης για να είναι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Η διαμάχη έφτασε και μέχρι το διοικητικό συμβούλιο, όπου πολλά μέλη τάχθηκαν στο πλευρό του Μεσσάρη, ωστόσο στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε ο Νικολαϊδης βγήκε κερδισμένος.

Μετέπειτα, αμέσως μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την κατοχή των Γερμανών, εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και θήτευσε 20 χρόνια στη θέση. Ο Απόστολος Νικολαΐδης ήταν πάντα στο πλευρό του Παναθηναϊκού και το 1974 μετά τη μεταπολίτευση έγινε πρόεδρος του τριφυλλιού και έφτασε να έχει 20 τμήματα, τα οποία έκαναν πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο.

Πάντα στο πλευρό του Παναθηναϊκού

Για 60 χρόνια ήταν στο πλευρό του Παναθηναϊκού υπηρετώντας τον από διάφορα πόστα, ως αθλητής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας. Μιλούσε επτά συνολικά γλώσσες και οι πράσινοι ως φόρο τιμής έπειτα από τον θάνατό του (απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών) μετονόμασαν το γήπεδο της Λεωφόρου σε «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ο Απόστολος Νικολαΐδης δεν διέπρεψε μόνο στο αθλητικό κομμάτι, αλλά και στο επιχειρηματικό, καθώς ήταν ο ιδιοκτήτης της Softex.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα