«Νοσταλγώ ακόμη τον Παναθηναϊκό!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Νοσταλγώ ακόμη τον Παναθηναϊκό!»

bet365

Ο πρώην προπονητής του «τριφυλλιού», Ίβιτσα Όσιμ, ήρθε στην Αθήνα και μίλησε στο gazzetta.gr για το αποψινό (21.45) παιχνίδι της Βοσνίας με την Ελλάδα και το πέρασμά του από την Παιανία.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν βρισκόταν στην Ιαπωνία ως ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας του “ανατέλλοντος ηλίου”, ήταν το τελευταίο “καμπανάκι” για την 30χρονη καριέρα του Βόσνιου προπονητή. Από το Νοέμβριο του 2007, ο Ίβιτσα Όσιμ είναι πλέον συνταξιούχος και εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ασχολείται με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βοσνίας, της οποίας είναι ειδικός σύμβουλος. Ο 71χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής ταξίδεψε στην Αθήνα με την αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του και μίλησε στο gazzetta.gr για την μάχη της Ελλάδας-Βοσνίας για το εισιτήριο που οδηγεί στα γήπεδα της Βραζιλίας, δηλώνοντας ότι νοσταλγεί ακόμη τις στιγμές που έζησε την διετία 1992-94, οπότε και διετέλεσε προπονητής του Παναθηναϊκού.

Η ισοπαλία στον αγώνα Ελλάδα-Βοσνία προσφέρεται σε απόδοση 3.30 στην bwin

- Κύριε Όσιμ, πως βλέπετε το αυριανό (σ.σ.: αποψινό) ματς;

«Δυστυχώς, είναι ένα παιχνίδι αποφασιστικής σημασίας για την πρώτη θέση στον όμιλο... Είναι κρίμα γιατί δύο ομάδες με μεγάλη ποιότητα, που ανήκουν στην “ελίτ” του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και κανονικά θα πρέπει να δώσουν το παρών στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, συναντώνται τόσο νωρίς και μία από τις δύο θα αποκλειστεί... Η Ελλάδα είναι μία ομάδα που έχει ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση του ποδοσφαιρικού κόσμου, όχι μόνο επειδή αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά γιατί και στη συνέχεια απέδειξε ότι η επιτυχία του 2004 δεν ήταν τυχαία και η Βοσνία είναι μία ομάδα που “ανεβαίνει” και προσπαθεί να δώσει το παρών σε τελική φάση μίας μεγάλης διοργάνωσης. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε μία φουρνιά πολύ ποιοτικών παικτών, αλλά έχουμε “πέσει” πάνω σε ένα πραγματικό δυνατό αντίπαλο...

- Κατά πολλούς η Βοσνία θεωρείται το φαβορί για το αυριανό (σ.σ.: αποψινό) παιχνίδι, επειδή η Ελλάδα έχει απουσίες...

«Όλος ο κόσμος έχει προβλήματα! Κι εμείς το ίδιο... Δεν θα κρίνουν οι απουσίες την έκβαση του αγώνα...»

- Ποιος θα κερδίσει αύριο (σ.σ.: απόψε), η άμυνα (Ελλάδα) ή η επίθεση (Βοσνία);

«Δεν ξέρω αν η Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον την απόλυτη αμυντική ομάδα, εγώ πάντως δεν είμαι λάτρης της αμυντικογενούς φιλοσοφίας. Γι' αυτό και πάντα στις ομάδες μου, άφηνα τους παίκτες να παίξουν ελεύθερα, δίνοντάς τους την ελευθερία να δημιουργήσουν... Κάπως έτσι θα παίξει η Βοσνία και αν είναι καλύτερη θα κερδίσει...»

- Πως αισθάνεστε που επιστρέψατε στην Ελλάδα;

«Μεγάλη ευχαρίστηση... Κατεβαίνοντας με το αεροπλάνο, κοιτούσα από το παράθυρο μήπως και διακρίνω την Παιανία, γιατί ξέρω ότι βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο... Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από τα δύο χρόνια που πέρασα εδώ, τους ανθρώπους που γνώρισα και συνεργάστηκα, αλλά και τα δύο Κύπελλα που κατέκτησα... Μακάρι να μπορέσω αύριο (σ.σ.: σήμερα) να επισκεφτώ το προπονητικό κέντρο και να συναντήσω τους υπαλλήλους που δουλεύουν εκεί και να ξαναζήσω την ατμόσφαιρα του παρελθόντος...»

- Γνωρίζετε ότι ο Παναθηναϊκός διανύει μία δύσκολη χρονιά και αντιμετωπίζει οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα;

«Είναι η μοίρα των μεγάλων ομάδων που είναι καταδικασμένες να κάνουν πρωταθλητισμό και να ζουν υπό το καθεστώς της πίεσης των φιλάθλων για συνεχείς νίκες! Το όνομα και η ιστορία του Παναθηναϊκού έχουν τόσο μεγάλο βάρος, που κάθε χρόνο η ομάδα πρέπει να κατακτά το πρωτάθλημα και να κάνει αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβαίνει κάθε χρόνο, γιατί στον αθλητισμό υπάρχουν ατυχίες, εξωγενείς παράγοντες αλλά και λανθασμένες κινήσεις και επιλογές, που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα...»

- Τι θυμάστε από το πέρασμά σας από τον Παναθηναϊκό;

«Έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις! Παίξαμε όμορφο ποδόσφαιρο και προσφέραμε πλούσιο θέαμα, πετυχαίνοντας πολλά γκολ. Είχαμε φτιάξει μία ομάδα που έπαιζε αυτό που λέμε ελκυστικό ποδόσφαιρο! Αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μου, αλλά δεν άρεσε σε όλους. Χάρηκα πολύ που έναν χρόνο αργότερα, η ίδια σχεδόν ομάδα έφτασε στα ημιτελικά του Champions League. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν για την άκομψη αποπομπή μου... Κάποια στιγμή όλα έχουν ένα τέλος.»

 

Τελευταία Νέα