«Δίκαια βασικός ο Καρνέζης!»

«Δίκαια βασικός ο Καρνέζης!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Δίκαια βασικός ο Καρνέζης!»

bet365

Το gazzetta.gr δίνει το λόγο στον Αντώνη Νικοπολίδη ως καθ' ύλην αρμόδιο, να σχολιάσει το φαινόμενο των 12 τερματοφυλάκων που έχουν κληθεί στην Εθνική ομάδα επί Φερνάντο Σάντος!

Από την 1η Ιουλίου του 2010, όταν ο Πορτογάλος τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας που μόλις είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική και την 2η συμμετοχή της σε Μουντιάλ, το “κατώφλι” του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος έχουν “περάσει” συνολικά 12 γκολκίπερ, χωρίς ο 57χρονος προπονητής να έχει βρει ακόμη τον “πορτιέρο” που θα καθιερωθεί κάτω από τα δοκάρια της ελληνικής ομάδας. Από τον Κώστα Χαλκιά, τον Αλέξανδρο Τζόρβα, τον Μιχάλη Σηφάκη, τον Χρυσόστομο Μιχαηλίδη , τον Διονύση Χιώτη, τον Στέφανο Καπίνο, τον, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, τον Μάρκο Βελλίδη, τον Στέφανο Κοτσόλη, τον Παναγιώτη Γλύκο, τον Ορέστη Καρνέζη, έως τον Κώστα Λάμπρου που “είδε” το όνομά του στο πρόσφατο προσκλητήριο, ο Φερνάντο Σάντος έχει καλέσει μία “ντουζίνα” από τερματοφύλακες και μόλις στα τρία τελευταία παιχνίδια δείχνει να καταλήγει στον 27χρονο “πορτιέρο” του Παναθηναϊκού, που έκανε το ντεμπούτο στις 29 του περασμένου Φεβρουαρίου στο φιλικό παιχνίδι με το Βέλγιο, αλλά δεν συμπεριελήφθη στην 23άδα του Euro.

O Αντώνης Νικοπολίδης, που θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών, σχολίασε στο gazzetta.gr το σπάνιο αυτό ποδοσφαιρικό “φαινόμενο”, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Εθνική ομάδα δεν έχει βρει ακόμη τον γκολκίπερ στον οποίο θα βασιστεί σε μία σταθερή βάση και χαρακτήρισε τον Ορέστη Καρνέζη ως τον καλύτερο Έλληνα “πορτιέρο” αυτή τη στιγμή...

- Πως εξηγείς το γεγονός ότι στα δύο χρόνια του Σάντος στην Εθνική ομάδα, έχουν συνολικά κληθεί 12 τερματοφύλακες;

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά έκαναν μία καλή αρχή με τις ομάδες τους και κλήθηκαν στην Εθνική ομάδα, αλλά στη συνέχεια για διάφορους λόγους, είτε επρόκειτο για τραυματισμό, είτε για ντεφορμάρισμα, είτε για ατυχή συγκυρία, έμειναν εκτός αγώνων και μοιραία έχασαν την εμπιστοσύνη του ομοσπονδιακού τεχνικού. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν τόσο ο Τζόρβας και ο Σηφάκης και λιγότερο ο Καπίνο, ο οποίος όσο έπαιξε στον Παναθηναϊκό ήταν πολύ καλός και δικαίως κλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα... Οι δύο πρώτοι, με τις εμφανίσεις τους στους συλλόγους τους, έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν τους τερματοφύλακες στους οποίους θα βασιστεί ο Φερνάντο Σάντος στα επόμενα χρόνια. Όμως, ο μεν Αλέξανδρος, από τότε που έφυγε από την Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο Καμπιονάτο (σ.σ.: πέρυσι έπαιξε 11 ματς στην Παλέρμο, ενώ φέτος δεν έχει ακόμη συμμετοχή με τη φανέλα της Τζένοα), ο δε Μιχάλης ήταν άτυχος, ταλαιπωρήθηκε από ένα σοβαρό τραυματισμό και παρ' ότι έπαιξε καλά στο πρόσφατο Euro, μόλις τώρα βρήκε ομάδα...»

- Επομένως κρίνεις ότι οι συνεχείς δοκιμές και αλλαγές στις προσκλήσεις, έχουν εξήγηση;

«Γενικά εκεί που φαινόταν ότι η Εθνική ομάδα είχε βρει έναν κορμό 3 τερματοφυλάκων, στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί σε βάθος χρόνου, συνεχώς κάτι προκύπτει και ο Πορτογάλος τεχνικός αναγκάζεται να δοκιμάζει όλο και περισσότερους γκολκίπερ, προκειμένου να καταλήξει σε κάποιους που θα υπολογίζει σε πιο σταθερή βάση. Δε νομίζω ότι είχε άλλη επιλογή ο προπονητής γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχετικό πρόβλημα, παρ' ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει καλούς τερματοφύλακες. Πιστεύω ότι αν ο Τζόρβας και ο Σηφάκης “πάρουν” παιχνίδια, θα μπορέσουν μαζί με τον Καρνέζη να αποτελέσουν τον σταθερό κορμό των γκολκίπερ στους οποίους θα στηριχθούμε τα επόμενα χρόνια... Κι από πίσω έρχεται και ο Καπίνο...»

- Πόσο μεγάλη είναι η χρησιμότητα ενός τερματοφύλακα που θα μονιμοποιηθεί κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής ομάδας, όσον αφορά και στην εμπιστοσύνη που θα εμπνεύσει στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία της αμυντικής γραμμής;

«Πολύ σημαντική, από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει και να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί η θέση... Δηλαδή πρέπει να είναι βασικός στην ομάδα του και να έχει και ευρωπαϊκές παραστάσεις, δηλαδή να έχει συμμετοχή είτε στο Champions League, είτε στο Europa League, για να έχει περάσει τις εξετάσεις στο κορυφαίο επίπεδο του ανταγωνισμού.»

- Επομένως, να υποθέσουμε ότι ο Ορέστης Καρνέζης, που αγωνίζεται ως βασικός αυτή τη στιγμή, πληροί αυτές τις προϋποθέσεις που μόλις περιέγραψες;

«Απολύτως και το αποδείξει σε μία σειρά αγώνων από την περυσινή έως και την εφετινή σεζόν... Έχει μεγάλη σταθερότητα στην απόδοσή του και δικαίως του έχει ανατεθεί η υπεράσπιση της εστίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Αυτή τη στιγμή είναι το νο1, ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας...»

- Ποια είναι η άποψή σου για τον 21χρονο Κώστα Λάμπρου, που αγωνίζεται στην Φέγενορντ και κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική ομάδα; Χθες, δήλωσε ότι είσαι το πρότυπό του...

«Τον είχα δει παλιότερα σε ένα παιχνίδι με την Εθνική Ελπίδων... Είναι ένα νέο παιδί, που έφυγε σε πολύ νεαρή ηλικία από την Ελλάδα, ψάχνοντας να βρει την τύχη του στην Ολλανδία. Έχει ταλέντο, αλλά απ' ότι έχω μάθει δουλεύει πολύ σκληρά και βήμα-βήμα, μόλις προχθές, έφτασε να παίξει βασικός στην Φέγενορντ... Του αξίζουν συγχαρητήρια κατ' αρχήν για την απόφασή που πήρε να φύγει από την πατρίδα για να βρει ένα καλύτερο μέλλον και κατ' επέκταση για την πρόοδο που παρουσίασε...».

 

Τελευταία Νέα