Ένα μίσος που δεν θα σβήσει ποτέ! (pics+vids)

Ένα μίσος που δεν θα σβήσει ποτέ! (pics+vids)

Θοδωρής Βασίλης
Ένα μίσος που δεν θα σβήσει ποτέ! (pics+vids)

bet365

Η Φιορεντίνα υποδέχεται την Γιουβέντους το βράδυ της Τρίτης σε ένα παιχνίδι που θα πέσουν κορμιά και το gazzetta.gr σας θυμίζει γιατί οι «μπιανκονέρι» θα είναι πάντα μισητοί στην Φλωρεντία.

Η «αναγέννηση» της Φλωρεντίας

Στην Φλωρεντία μετά από δύο χρόνια μιζέριας και απογοήτευσης τα αδέρφια Ντέλα Βάλε αποφάσισαν να επαναφέρουν την ομάδα στις εποχές Πραντέλι που έπαιζε με διαφορά την καλύτερη μπάλα στην Ιταλία. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να δώσουν τις τύχες της ομάδας στον Βιτσέντζο Μοντέλα, έναν προπονητή που την προηγούμενη χρονιά είχε οδηγήσει την Κατάνια στην καλύτερη χρονιά της ιστορίας της.

Θα σκοράρουν και οι δύο ομάδες στον αγώνα Φιορεντίνα-Γιουβέντους; Σε απόδοση 1.85 στη vistabet

Η σημαντικότερη όμως κίνηση των αδερφών Ντέλα Βάλε ήταν η πρόσληψη του Ντανιέλε Πραντέ από την Ρόμα στην θέση του αθλητικού διευθυντή και μαζί με τον Εδουάρδο Μαθία-ναι ο παλιός τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού-που θα αναλάμβαναν να αντικαταστήσουν τον επί χρόνια ισχυρό άνδρα των «βιόλα» Πανταλέο Κορβίνο.

Οι τρεις τους (Πραντέ-Μαθία-Μοντέλα) αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα η Φιορεντίνα να επιστρέψει στο ελκυστικό ποδόσφαιρο με την πίεση από την αντίπαλη περιοχή και τα υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας. Έτσι, το κατώφλι του Αρτέμιο Φράνκι πέρασαν ποδοσφαιριστές όπως ο Μπόρχα Βαλέρο, ο Αλμπέρτο Ακουιλάνι, ο Ματίας Φερνάντες και ο Νταβίντ Πιζάρο, παίκτες ικανοί να κρατήσουν την μπάλα (holders) που αυτόχρονα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Η σημαντικότερη όμως μεταγραφή ήταν εσωτερική και αφορούσε την παραμονή του Στέβαν Γιόβετιτς ο οποίος παρότι βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών ομάδων (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Γιουβέντους) πείστηκε από το project της ομάδας και είπε όχι στις Σειρήνες.

Ο ενθουσιασμός στην Φλωρεντία είχε επανέλθει. Ο κόσμος δέθηκε ξανά με την ομάδα, ο Αντρέα Ντέλα Βάλε πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί κάθε γκολ, και η Φιορεντίνα παίζοντας θελκτικό ποδόσφαιρο μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές βρίσκεται στην 6η θέση ισόβαθμη με την Ρόμα και πάνω από τις ομάδες του Μιλάνου και την Ουντινέζε.

Ζουν και αναπνέουν για την... Τρίτη

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τους «βιόλα» έρχεται την Τρίτη κόντρα στον μεγαλύτερό της εχθρό την Γιουβέντους. Μία Γιουβέντους που είναι μόνη πρώτη στο πρωτάθλημα και τρέχει στο πρωτάθλημα ένα αήττητο σερί 43 ολόκληρων αγώνων!

Εδώ και ημέρες η Φλωρεντία ζει και κινείται στους ρυθμούς του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Αποτελεί την μητέρα των μαχών για τους «βιόλα» οπαδούς, είναι το ματς της σεζόν, είναι το παιχνίδι εναντίον των μισητών εχθρών, εναντίον Εκείνων, και όποιος δεν έχει ζήσει την εμπειρία του εν λόγω αγώνα στο «Αρτέμιο Φράνκι» δεν μπορεί να καταλάβει το τι αναμένεται να γίνει το βράδυ της Τρίτης.

Εισιτήριο δεν υπάρχει για δείγμα, ενώ ακόμα και οι ίδιες οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα θέματα της Φιορεντίνα εδώ και δέκα ημέρες παίζουν μόνο θέματα για την Γιουβέντους φανατίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Ξανά στα μαχαίρια

Είναι γεγονός ότι με την είσοδο των αδερών Ντέλα Βάλε στην Φιορεντίνα οι σχέσεις των διοικήσεων των δύο ομάδων ήταν άριστες κάνοντας χρυσές δουλειές (Φελίπε Μέλο-Μούτου-Κιελίνι) ενώ μάλιστα στο γνωστό σκάνδαλο Calciopolis είχαν βρεθεί και οι δύο κατηγορούμενοι.

Το φετινό καλοκαίρι όμως οι σχέσεις των δύο συλλόγων περνάνε κρίση. Η «Γηραιά Κυρία» είχε ως κύριο στόχο την απόκτηση του Στέβαν Γιόβετιτς, αλλά οι Ντέλα Βάλε αρνήθηκαν την πρόταση ύψους 25 εκατ. ευρώ του Μαρότα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουν τον Μαυρβούνιο αστέρα στην εν λόγω ομάδα.

Αυτό φαίνεται πως δεν άρεσε στην Γιουβέντους η οποία σαν μικρό παιδί που της πήραν το παιχνίδι της, περίμενε στην γωνία για να πάρει την εκδίκησή της. Έτσι, αποφάσισε να χαλάσει την μεταγραφή του Μπερμπάτοφ ο οποίος είχε συμφωνήσει ήδη με τους «βιόλα» κατεβάζοντας τον από το αεροπλάνο.

Τελικά ο Βούλγαρος αποφάσισε να παραμείνει στην Αγγλία και την Φούλαμ αλλά το γυαλί είχε ραγίσει. Η Φιορεντίνα με ανακοίνωσή της κατηγόρησε δημόσια την Γιουβέντους για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά με τους ανθρώπους της πρωταθλήτριας Ιταλίας να τονίζουν ότι οι ίδιοι ενεπλάκησαν όταν και ο Μπερμπάτοφ είχε αρνηθεί την Φιορεντίνα.

Τα αδέρφια Ντέλα Βάλε όμως έχουν ενοχληθεί με την συμπεριφορά του υπεύθυνου των μεταγραφών της Γιουβέντους, τον Μπέπε Μαρότα και γι αυτό παίρνουν τα μέτρα τους κλείνοντας τον δρόμο του Γιόβετιτς προς το Τορίνο. Γι αυτό κι ετοιμάζονται να προσθέσουν στο συμβόλαιο του Μαυροβούνιου άσου όρο ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί στους «μπιανκονέρι» ακόμα και αν πληρωθεί η ρήτρα του που είναι 40 εκατ. ευρώ.

Το κλεμμένο πρωτάθλημα, ο τελικός του UEFA και ο Μπάτζιο

Μπορεί οι σχέσεις των διοικήσεων να χάλασαν φέτος, αλλά αυτές των οπαδών κρατάνε εδώ και τριάντα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν τη σεζόν 1981-1982 όταν η Φιορεντίνα έχασε την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα από την Γιουβέντους με την βοήθεια της διαιτησίας. Η ομάδα της Φλωρεντίας έβλεπε να μην της κατοχυρώνεται κανονικό γκολ απέναντι στην Κάλιαρι, όταν την ίδια ώρα η Γιουβέντους με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι επικρατεί της Καταντζάρο και «κλέβει» το πρωτάθλημα.

Το μίσος αυτό διογκώθηκε κι έφτασε στην αποκορύφωση το 1990 όταν ο αγαπημένος των οπαδών Ρομπέρτο Μπάτζιο παραχωρήθηκε στους «μπιανκονέρι» έναντι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ-ποσό ρεκόρ για την εποχή-. Όπως ήταν φυσικό η πώληση του Μπάτζιο προκάλεσε ταραχές στους δρόμους της Φλωρεντία όπου υπήρξαν επεισόδια με την αστυνομία και τον τραυματισμό 50 ατόμων!

Από την πλευρά του ο Μπάτζιο ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ τα «βιολετί» του αισθήματά του απευθυνόμενος στο κόσμο τόνισε: «Αναγκάστηκα να δεχτώ την μεταγραφή». Στην επιστροφή του στο «Αρτέμιο Φράνκι» με την φανέλα της Γιουβέντους έγινε χαμός. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να τον αποδοκιμάζει, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι και όταν έγινε αλλαγή προέβη σε μία κίνηση που έχει γραφτεί στην ιστορία του ιταλικού ποιδοσφαίου.

Οι οπαδοί του πέταξαν κασκόλ της Φιορεντίνα με τον ίδιο να το μαζεύει και να το φιλάει μπροστά από το πάγκο της Γιουβέντους κάνοντας ένα ολόκληρο γήπεδο να ξεχάσει για λίγο την έχθρα και να τον χειροκροτήσει.

Επίσης, την σεζόν 1989-90 Φιορεντίνα και Γιουβέντους φτάνουν στο τελικό του τότε Κυπέλλου Uefa με την ομάδα του Πιεμόντε σε διπλούς τελικούς να κατακτά το τρόπαιο με τους «βιόλα» πάντως να δίνουν τον επαναληπτικό στο Αβελίνο και όχι στην Φλωρεντία.

Η έχθρα αυτή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με μικρότερης έντασης επεισόδια για να έρθει το περσινό 5-0 της ομάδας του Αντόνιο Κόντε μέσα στην Φλωρεντία για να ρίξει στα τάρταρα την ομάδα του Ντέλιο Ρόσι προκαλώντας μικροεπεισόδια από τον κόσμο της Φιορεντίνα που διαμαρτυρόταν κατά της διοίκησης.

Καταλαβαίνει κανείς ότι το φετινό παιχνίδι θα διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα αν σκεφτεί κανείς και το γεγονός ότι ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Αντόνιο Κόντε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρίσκεται στο γήπεδο καθώς η διοίκηση της Φιορεντίνα δυσκολεύεται να του βρει χώρο!

 

SERIE A Τελευταία Νέα