Νύχτες ντροπής (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Νύχτες ντροπής (vids)

bet365

Μάριμπορ, Μόλντε, Χέρενφεν, Μακάμπι, ΑΪΚ, Λεϊσόες, Σλάβεν Μπελούπο. Ποιά ήταν η μεγαλύτερη ξεφτίλα; Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις ήττες ντροπή των μεγάλων ελληνικών ομάδων!

Καφενείο, κατσικοχώρι, ψαράδες, μπυραρία, ξυλοκόποι είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των ομάδων που αντιμετώπισαν είτε ο Ολυμπιακός, είτε ο Παναθηναϊκός, είτε η ΑΕΚ, είτε ο ΠΑΟΚ, είτε ο Αρης.

Τα ονόματα των... άσημων ομάδων είναι πάρα πολλά και με αφορμή την ήττα – ξεφτίλα του Παναθηναϊκού στη Σλοβενία από τη Μάριμπορ το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τις πέντε πιο μεγάλες (όχι σε σκορ) ήττες – ντροπή στην ευρωπαϊκή τους ιστορία από τη σεζόν 1999-2000 και μετά...

Ας ξεκινήσουμε με τον Παναθηναϊκό που έχει και το πιο πρόσφατο παράδειγμα με τον διασυρμό από τη Μάριμπορ (3-0) του Ζλάτκο Ζάχοβιτς, με τους Σλοβένους να σημειώνουν την πρώτη νίκη της ιστορίας τους σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Δεν... πλήρωσε την Γκράτσερ

Οι πράσινοι έχουν μεγάλη ιστορία στην Ευρώπη φτιάχνοντας το... Panathinaikos, όμως τα τελευταία χρόνια πάνε να γκρεμίσουν ό,τι έχτιζαν! Στις 21 Οκτωβρίου του 1999, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στην Αυστρία για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για να αντιμετωπίσει την άσημη Γκράτσερ και έχασε με 2-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Λίπα στο 57' και εφτά λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι. Τελικά, οι Αυστριακοί πήραν τη νίκη στο πρώτο ματς με τέρμα του Πάμιτς στο 81'.

Μια από τα ίδια με Βίσλα

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν έξι χρόνια ώστε ο Παναθηναϊκός να γνωρίσει ακόμη μια ήττα – ντροπή, αλλά όπως και με την Γκράτσερ δεν την πλήρωσε επειδή στο τέλος προκρίθηκε. Στις 9 Αυγούστου του 2005, το τριφύλλι φιλοξενήθηκε στην Κρακοβία από τη Βίσλα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και η ομάδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι έχασε με 3-1 χάρη σε γκολ των Μπρόζεκ (12'), Ούτσε (52') και Φρανκόφσκι (70'). Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με τον Ολισαντέμπε στο 4'!

Το ηθικό ήταν στην... Ανόρθωση

Το 2009, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν είχε μάθει από το πάθημα του Ολυμπιακού ένα χρόνο πριν. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει από την Ανόρθωση και ήρθε η σειρά των πρασίνων να γευτούν την ήττα με 3-1 από τους Κύπριους στη Λευκωσία. Ο Χενκ τεν Κάτε πιάστηκε αδιάβαστος και είδε την Ανόρθωση να προηγείται με αυτογκόλ του Σαριέγκι στο 6', ενώ ακολούθησε στο 15΄ κεφαλιά του Ντομπρασίνοβιτς για το 2-0! Στο 28', ο Σαλπιγγίδης μείωσε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι και ο Τάχερ στο 78' διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Οι... ψαράδες τον άφησαν εκτός

Από τις πιο ντροπιαστικές ήττες του Παναθηναϊκού είναι αναμφισβήτητα από τους... ψαράδες της Οντένσε. Στις 2 Αυγούστου του 2011, η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα φιλοξενούσε τους Δανούς στο ΟΑΚΑ για τον επαναληπτικό (1-1 το πρώτο ματς ). Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, οι πράσινοι διασύρθηκαν με 4-3 με την Οντένσε με τους Δανούς να κάνουν το 1-0 στο 12΄ με τον Γιόχανσον. Ο Μπουμσόνγκ ισοφάρισε στο 25' και ο Τοτσέ στο 50΄ έδωσε το προβάδισμα στο τριφύλλι, όμως, ακολούθησαν τρία τέρματα από τους Δανούς (58΄ Ρούουντ, 80' Κάντρι, 88' Αντρεάσεν). Το μόνο που κατάφεραν οι πράσινοι ήταν να διαμορφώσουν το τελικό 3-4 με τον Πετρόπουλο στις καθυστερήσεις.

Σοκ από Μακάμπι

Η Οντένσε έστειλε τους πράσινους στα play off του Europa League όπου εκεί βρήκαν στο δρόμο τους, την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι Ισραηλινοί υποδέχτηκαν τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ματς και καθάρισαν την υπόθεση πρόκριση νικώντας με 3-0. Το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, όμως, στην επανάληψη το τριφύλλι κατέρρευσε. Ο Κονατέ στο 60' άνοιξε το σκορ για τους Ισραηλινούς και εφτά λεπτά αργότερα ο Ατάρ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έκανε το 2-0. Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης το... ναυάγιο του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε καθώς η Μακάμπι πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Ατάρ , ενώ είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ στους πράσινους.

Η ανατροπή ντροπή των «ξυλοκόπων»

Πάμε τώρα στον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά θα έχουν για πάντα σημαδεμένες στην ευρωπαϊκή τους ιστορία της ήττες – ντροπή από Μόλντε και Χέρενφεν εκτός έδρας. Τη σεζόν 1999-2000, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και κληρώθηκαν με την άσημη Μόλντε. Στο παιχνίδι της Νορβηγίας, οι «ξυλοκόποι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 στο ημίχρονο χάρη σε γκολ των Μαυρογενίδη (36') και Ζάχοβιτς (40'), όμως, έκαναν την ανατροπή με τον Λουντ (54',59) και τον Χέγκσταντ (73').

Οι... καρδούλες της Χέρενφεν

Ακόμη πιο ντροπιαστική ήταν η ήττα στην Ολλανδία από τις «καρδούλες» της Χέρενφεν. Την επόμενη χρονιά, οι Πειραιώτες ήταν και πάλι στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και βρήκαν στον δρόμο τους την Χέρενφεν. Στην Ολλανδία, οι... τουλίπες άνθισαν καθώς νίκησαν τον Ολυμπιακό με 1-0, έχοντας ως σκόρερ τον Νούρμελα.

Η Μακάμπι είχε.. Αγιε-γκμπένι!

Την χρονιά 2002-03, ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη Μακάμπι Χάιφα για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και η αναμέτρηση έγινε στη Κύπρο. Οι Ισραηλινοί επικράτησαν με 3-0 με μεγάλο πρωταγωνιστική τον Γιακούμπου Αγιεκμπένι.

Νέα Μακάμπι...

Ακόμα μια Μακάμπι, αυτή του Τελ Αβίβ, τιμώρησε τον Ολυμπιακό στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Ο Ολυμπιακός το 2011 νίκησε με 2-1 στο πρώτο ματς στο «Καραϊσκάκης», αλλά στο Ισραήλ ρεζιλεύτηκε χάνοντας με 1-0 και αποκλείστηκε πάρα πολύ νωρίς από τα Κύπελλα Ευρώπης.

Ανόρθωση... «αιωνίων»!

Οπως, αναφέραμε και παραπάνω στον Παναθηναϊκό, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ηττηθεί στην Κύπρο από την αδύναμη τότε Ανόρθωση με 3-0! Στις 13 Αυγούστου του 2008, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε αποκλείστηκε από τους Κύπριους με αυτογκόλ του Τοροσίδη (5') και τέρματα των Σόσιν (18'), Λάμπαν (86') , ενώ στο 77' είχε χάσει πέναλτι ο Μήτρογλου.

Η ΑΪΚ έγινε ΑΕΚ

Η ΑΕΚ γνώρισε, ίσως, την πιο ήττα – ξεφτίλα στην ιστορία της από την άγνωστη ΑΪΚ Στοκχόλμης. Στις 25 Αυγούστου του 1999, η σουηδική ομάδα νίκησε την ΑΕΚ με 1-0 στη Στοκχόλμη με γκολ του Νοβάκοβιτς στο 57΄ και προκρίνεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρώτο ματς (11/8) στη Νέα Φιλαδέλφεια είχε τελειώσει χωρίς γκολ.

Ηττα από μια... Χέρφολγκε

Με τον Γιάννη Παθιακάκη στο τιμόνι της, η ΑΕΚ έχασε από τη Χέρφολγκε στη Δανία με 2-1 στις 7 Νοεμβρίου του 2000. Η Ενωση δεν αποκλείστηκε από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ καθώς είχε νικήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια με 5-0. Οι Δανοί προηγήθηκαν με τον Γιάκομπσεν από τα αποδυτήρια (1'), με τον Πέτκοφ να ισοφαρίζει στο 33', ενώ ο Χέρμανσεν έδωσε τη νίκη στη Χέρφολγκε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 46΄.

Τους... πάγωσε η Ααχεν

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2004, στο παγωμένο και άδειο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ στην τελευταία της ευρωπαϊκή παράσταση έχασε από την Αλεμάνια Ααχεν με 2-0, η οποία καιγόταν για τους τρεις βαθμούς στο φινάλε των ομίλων του ΟΥΕΦΑ. Στο 60΄ ο Πλάσενριχ σημάδεψε το δοκάρι του Χιώτη και ο αρχηγός της Ααχεν, ο Μιέχιερ με πλασέ σε κενή εστία έκανε το 1-0.Η Αλεμάνια σφράγισε τη νίκη της, στο 87΄ με τον Γκόμεζ.

Απογοήτευση με Ομόνοια

Η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Ομόνοια στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα για το β' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη ήταν απογοητευτική με τους Κύπριους να νικούν με σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης τον Καφού στο 40ο λεπτό.

Πλάκα έκανε η Βασλούι

Η ΑΕΚ, μόλις, πριν από δύο χρόνια... γελοιοποιήθηκε από την Βασλούι. Ο «δικέφαλος» γνώρισε την ήττα με σκορ 2-1 στη Ρουμανία στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα της φάσης των πλέι οφ του Europa League. Ο Μπλάνκο από το σημείο του πέναλτι στο 69' ισοφάρισε προσωρινά για τους «κιτρινόμαυρους», ο Γουέσλει και πέτυχε και τα δύο τέρματα (29', 83' πεν.) των γηπεδούχων.

Έχασε από ομάδα Γ΄ κατηγορίας

Ο ΠΑΟΚ υπέστη ήττα - σοκ με 2-1 από την Λεϊσόες που έπαιζε στην Γ΄ κατηγορία της Πορτογαλίας τότε. Ο «δικέφαλος του Βορρά» έχασε στην Πορτογαλία, στον πρώτο αγώνα για τον Α΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας έγινε στο «Εστάδιο ντο Μαρ» του Ματοσίνος παρουσία περίπου 5.000 θεατών, και τα τέρματα των γηπεδούχων πέτυχαν οι Μπρίτο (3΄), Ντετίνιο (49΄), ενώ για τον ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κουκιέλκα στο 24΄.

Τεσσάρα από Σλάβια

Την ίδια σεζόν, 2002-03, ο ΠΑΟΚ έχασε και από τη Σλάβια στη Πράγα με 4-0 και αποκλείστηκε. Οι Τσέχοι πήραν το εισιτήριο για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αφού το 1-0 με το οποίο είχε νικήσει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα αποδείχθηκε πολύ λίγο.

Τον... δάγκωσε ο Σίγκουρτσον

Ο ΠΑΟΚ περίμενε ένα πάρα πολύ εύκολο παιχνίδι με τους... άμπαλους της Λιν της Νορβηγίας, όμως, κατάφερε να ρεζιλευτεί στην Τούμπα χάνοντας με 1-0. Η ομάδα του Άγγελου Αναστιάδη έχασε χάρη σε τέρμα που σημείωσε ο... καρχαρίας Σίγκουρτσον στο 39'.

0-3 στα χαρτιά

Ο ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2004-05, όχι μόνο ηττήθηκε με 2-1 στην Τούμπα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά στη συνέχεια έχασε και το ματς με 3-0 στα χαρτιά λόγω της αντικανονικής συμμετοχής του Λουκά Λιάση.

Ξεφτίλα από Βαλερένγκα

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης γνώρισε ήττα – ξεφτίλα από τους... ψαράδες της Βαλερένγκα και πάλι στην Τούμπα. Στις 7 Αυγούστου του 2009, ο ΠΑΟΚ έχασε με 1-0 από τους Νορβηγούς, όμως, τελικά στην φάση των πλέι οφ του Europa League καθώς στο πρώτο ματς είχε επικρατήσει με 2-1.

Δεν έφτανε ο Κόκε

Τέλος, ο Αρης γνώρισε την πιο ντροπιαστική του ήττα από την Σλάβεν Μπελούπο. Στις 28 Αυγούστου του 2008, οι «κίτρινοι» του Κίκε Ερνάντεθ έχασαν με 2-0 στην Κροατία από την άσημη ομάδα και αποκλείστηκαν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Εuropa League καθώς το γκολ του Κόκε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», δεν στάθηκε ικανό να δώσει την πρόκριση στον Άρη!

ΟΙ ΗΤΤΕΣ – ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΣΕΖΟΝ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΣΚΟΡ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

1999-2000

Γκράτσερ – Παναθηναϊκός

2-1

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

2005-06

Βίσλα Κρ. - Παναθηναϊκό

3-1

Champions League

2008-09

Ανόρθωση – Παναθηναϊκός

3-1

Champions League

2011-12

Παναθηναϊκός – Οντένσε

3-4

Champions League

2011-12

Μακάμπι Τ.Α.-Παναθηναϊκός

3-0

Europa League

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΣΕΖΟΝ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΣΚΟΡ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

1999-2000

Μόλντε – Ολυμπιακός

3-2

Champions League

2000-01

Ολυμπιακός – Χέρενφεν

1-0

Champions League

2002-03

Μακάμπι Χάιφα - Ολυμπιακός

3-0

Champions League

208-09

Ανόρθωση – Ολυμπιακός

3-0

Champions League

2010-11

Μακάμπι Τ. Α. - Ολυμπιακός

1-0

Europa League

ΑΕΚ

ΣΕΖΟΝ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΣΚΟΡ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

1999-00

AIK – ΑΕΚ

1-0

Champions League

2000-01

Χέρφολγκε – AEK

2-1

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

2004-05

AEK – Ααχεν

0-2

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

2008-09

AEK – Ομόνοια

0-1

Europa League

2009-10

Βασλούι – AEK

2-1

Europa League

ΠΑΟΚ

ΣΕΖΟΝ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΣΚΟΡ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

2003

Λεϊσόες – ΠΑΟΚ

2-1

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

2003

Σλάβια Πράγας – ΠΑΟΚ

2-0

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

2004

ΠΑΟΚ – Λιν

0-1

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

2005

ΠΑΟΚ – Μακάμπι Τ.Α.

0-3

Champions League

2010

ΠΑΟΚ – Βαλερένγκα

0-1

Europa League

ΑΡΗΣ

2009

Σλάβεν Μπελούπο – Αρης

2-0

Europa League

 

Τελευταία Νέα