Ψάχνοντας την διάκριση...

Gazzetta team
Ψάχνοντας την διάκριση...

bet365

Η Λιθουανία είναι η αυριανή αντίπαλος της Ελλάδας για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2014 και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την ομάδα που ψάχνει την διάκριση.

Μέχρι το 1940, η Λιθουανία ήταν ανεξάρτητο κράτος για να ενταχθεί στη συνέχεια στη Σοβιετική Ένωση. Από το 1990 και σήμερα έχει κερδίσει και πάλι την ανεξαρτησία της, ωστόσο στο ποδόσφαιρο σε αντίθεση με το μπάσκετ δεν έχει καταφέρει ακόμα να ορθώσει το ανάστημά της.

Αξιοπρεπής παρουσία

Τη δεκαετία του '90 η Λιθουανία ίδρυσε μια αξιοσέβαστη ομάδα, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση τόσο στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1996 όσο και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998.

Στα προκριματικά του EURO 2004 κατάφερε να πάρει την εκτός έδρας ισοπαλία με την Γερμανία, αλλά η ήττα στη Σκωτία στο τελευταίο ματς των ομίλων έβαλε τέλος στις ελπίδες της για πρόκριση. Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006 η Λιθουανία μπορεί να αρκέστηκε με την 5η θέση, όμως ήταν ανταγωνιστική.

Οι καλές παρουσίες της συνεχίστηκαν και στην προκριματική φάση του EURO 2008 αποσπώντας την ισοπαλία 1-1 με την Ιταλία στη Νάπολι. Η πιο ιστορικής της νίκη θεωρείται το 3-0 απέναντι στη Ρουμανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. Μάλιστα, ακολούθησε και αυτή με 2-0 επί της Αυστρίας.

Διαρκής πτώση

Τα τελευταία δύο χρόνια η Λιθουανία πάει από το κακό στο χειρότερο. Η νίκη μέσα στην Τσεχία στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 ήταν η τελευταία επιτυχία της. Από τότε δεν έχει πανηγυρίσει άλλο τρίποντο. Χαρακτηριστικό της αγωνιστικής πτώσης είναι το γεγονός πως στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματα 2012 τερμάτισε στον όμιλό της ψηλότερα μόνο πάνω από το Λιχτενστάιν.

Την κακή αγωνιστική εικόνα της πληρώνουν οι προπονητές καθώς την τελευταία τριετία έχει αλλάξει τέσσερις τεχνικούς στον πάγκο της. Ο Ούγγρος Λάζλο Σάμπα, ο δεύτερος ξένος προπονητής στην ιστορία της, διαδέχθηκε τον Ραϊμόντας Ζουτάουτας, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τα δύο ντροπιαστικά αποτελέσματα με το Λιχτενστάιν και παραιτήθηκε από τον πάγκο της.

Η Λιθουανία ξεκίνησε με εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στη Σλοβακία τη μάχη της στα προκριματικά του Μουντιάλ που διεξαχθεί το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, ωστόσο γνωρίζει ότι δύσκολα θα καταφέρει να «κλέψει» την πρόκριση από τις Ελλάδα, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Σλοβακία που είναι τα φαβορί του ομίλου της, προκειμένου να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μεγάλη διοργάνωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ούγγρος, Λάζλο Σάμπα κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μετά την παραίτηση του Ραϊμόντας Ζουτάουτας. Ο 48χρονος τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της Λιθουανίας σε μια δύσκολη περίοδο όπου η ομάδα καλείται να βρει την ταυτότητά της. Έχει εργαστεί άλλη μια φορά ως ομοσπονδιακός προπονητής στην Εθνική της Ουγκάντα τη διετία 2006-08. Αμέσως μετά ανέλαβε τη σκωτσέζικη Χαρτς για να ακολουθήσει το Βέλγιο και η Σαρλερουά.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Ηγετική φυσιογνωμία της Λιθουανίας είναι ο Ντεϊβίντας Σεμπέρας που αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Πρόκειται για τον 34χρονο άσο της Αλάνια Βλαντικαφκάζ, ο οποίος είναι γνωστός για την δεκαετή παρουσία του στο κέντρο της άμυνας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 254 συμμετοχές. Μάλιστα, η θητεία του στο ρωσικό πρωτάθλημα είχε αρχίσει τρία χρόνια πριν με την φανέλα της Ντιναμό Μόσχας.

ΑΣΤΕΡΙ: Ο Τόμας Ντανιλεβίτσιους είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει το σκοράρισμα κατά κύριο λόγο για τους Λιθουανούς. Ο πανήψυλος (1,91) επιθετικός της Γιούβε Στάμπια έχει σημειώσει 19 γκολ σε 70 ματς και έχει σπουδαίες παραστάσεις από το Καμπιονάτο. Έχει αγωνιστεί στις Άτλαντας, Μπριζ, Ντιναμό Μόσχας, Λωζάνη, Άρσεναλ, Ντανφέρμιλν, Μπέβερεν, Λιβόρνο, Αβελίνο, Γκροσέτο. Κατά την δεύτερη παρουσία του στη Λιβόρνο την τριετία 2008-11 είχε πολύ καλή παρουσία με 16 γκολ σε 65 ματς.

ΕΔΡΑ: Η Λιθουανία αγωνίζεται στο «Βέτρα» που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Βίλνιους και έχει χωρητικότητα 5.500 θεατές.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ: Λιθουανία-Εσθονία 7-0 (20/5/1995-Ρίγα)

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΤΤΑ: Αίγυπτος-Λιθουανία 10-0 (1/6/1924-Παρίσι)


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα