Do you speak English?

Θάνος Σαρρής
Do you speak English?

bet365

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι πολύ κοντά στην Φούλαμ και το gazzetta.gr θυμάται τους προηγούμενους Έλληνες που κατάφεραν να πάρουν μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας!

Η Πρέμιερ Λιγκ θεωρείται από πολλούς το πιο απαιτητικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, αλλά έχει στο παρελθόν φιλοξενήσει αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Από τον Δώνη και τον Ζαγοράκη μέχρι τον Μόρα και τον Βέλλιο, το gazzetta.gr θυμάται τους ποδοσφαιριστές από τη χώρα μας που πήγαν στο Νησί.

Κάνε εγγραφή στην bwin και πάρε μπόνους 100%

Με... φόρα από το Άμστερνταμ!
Ο Γιώργος Δώνης είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη με την κούρσα του στο θρυλικό ματς του Άμστερνταμ, όπου ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει στην έδρα του πανίσχυρου τότε Αίαντα για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996. Πήγε ως ελεύθερος στην Μπλάκμπερν, παίρνοντας το... αστρονομικό ποσό των 1.100.000.000 δραχμών! Έμεινε στα «Ρόδα» για ενάμιση χρόνο, έχοντας 22 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ και δύο γκολ. Στη συνέχεια και μετά από ένα χρόνο στην ΑΕΚ, έπαιξε ξανά στην Αγγλία, με τη φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και της Χάντερσφιλντ.

Ζαγοράκης η... «Αλεπού»
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αποκτήθηκε από τη Λέστερ στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 1997, με τις «αλεπούδες» να τον πάρουν από τον ΠΑΟΚ. Η παρουσία του στην αγγλική ομάδα ήταν άκρως θετική. Έφτασε σε δύο τελικούς Λιγκ Καπ, κατακτώντας τον έναν με αντίπαλο την Τρανμίρ, ενώ σκόραρε και απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη συντριβή της ομάδας του με 6-2 από τους «Κόκκινους Διάβολους». Συνολικά, έπαιξε 50 φορές και σημείωσε τρία γκολ.

Καριέρα, αλλά και... χάιλαϊτ
Ο Νίκος Νταμπίζας έφυγε από τον Ολυμπιακό για την Νιούκαστλ το 1998. Σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία (24 ετών) και με σωματοδομή που ταίριαζε στην Αγγλία, κατάφερε να σταθεροποιηθεί για αρκετό καιρό στην 11άδα της νέας του ομάδας, την οποία βοήθησε να φτάσει σε δύο τελικούς Κυπέλλου στο Γουέμπλεϊ. Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία και για την ντρίπλα που «έφαγε» από τον Ντένις Μπέργκαμπ. Το 2002 υπέγραψε υπέγραψε νέο συμβόλαιο, αλλά αποχώρησε το 2004, όπου και πήγε στη Λέστερ. Το 2005 επέστρεψε στη Λάρισα, έχοντας 232 ματς στο νησί!

Ακόμα μια «καρακάξα»
Έχοντας κάνει την αρχή με τον Νταμπίζα, η Νούκαστλ απέκτησε έναν ακόμα Έλληνα παίκτη. Ο λόγος για τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους, ο οποίους πήγε στις «καρακάξες» έναντι 420.000 λιρών. Δεν είχε ωστόσο ανάλογη καριέρα με τον Νταμπίζα, αφού έπαιξε για ένα χρόνο, έχοντας 10 συμμετοχές. Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Σέφιλντ και Ντέρμπι
Ο Βασίλης Μπορμπόκης αποχώρησε από την ΑΕΚ το 1997, κάνοντας το βήμα για το εξωτετικό και συγκεκριμένα για τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Ήταν βασικό στέλεχος, αλλά η ομάδα του δεν κατάφερε να ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ. Την περίοδο 199-2000 ωστόσο έπαιξε στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου με τη φανέλα της Ντέρμπι, με την οποία είχε 16 συμμετοχές. Μάλσιτα, έκανε ντεμπούτο με αντίπαλο τη Λίβερπουλ!

Ταλέντο με μία συμμετοχή!
Ένας ποδοσφαιριστής που είχε τη δυνατότητα να δουλέψει σε πολύ υψηλό επίπεδο για σημαντικό χρονικό διάστημα ήταν ο Στάθης Ταυλαρίδης. Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός έφυγε από την Ηρακλή σε ηλικία 21 ετών το 2001 για την Άρσεναλ, στην οποία έμεινε συνολικά για 2.5 χρόνια, ενώ πέρασε και από την Πόρτσμουθ ως δανεικός για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έπαιξε μόλις σε ένα ματς στην Πρέμιερ Λιγκ, με αντίπαλο τη Σάουθαμπτον, πριν παραχωρηθεί στη Λιλ το 2003-04, αρχικά ως δανεικός και στη συνέχεια ως μεταγραφή.

Το στοίχημα του Γιαννακόπουλου
Αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν αντιμετωπίσει με δυσπιστία την απόφαση του Στέλιου Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει από τον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό για ένα όχι και τόσο μεγάλο όνομα στην Αγγλία, τη Μπόλτον. Φυσικά, μόνο και μόνο το ότι έπαιζε στην Πρέμιερ Λιγκ αρκούσε και με το παραπάνω. Ο Stelios αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους» το 2003 και στο Μπόλτον, παρότι δεν μπορούσαν να... πουν το όνομά του, πίστεψαν στην αξία του. Στην πρώτη του χρονιά οδήγησε τους Τρότερς στον τελικό του Λιγκ Καπ. Το 2005 το όνομά του ακούστηκε για την Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ και τη χρονιά που ακολούθησε ήταν εξαιρετικός, τελειώνοντας τη σεζόν με 12 γκολ, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Η καριέρα του στο Νησί ολοκληρώθηκε με 137 συμμετοχές και 20 γκολ.

Εξαργύρωσε το θρίαμβο της Πορτογαλίας
Ο Βασίλης Λάκης ήταν από τους παίκτες που η κατάκτηση του Euro 2004 του άνοιξε το δρόμο για τη μεταγραφή. Το όνομά του είχε ακουστεί έντονα για τον Παναθηναϊκό. Τελικά, πήγε στη νεοφώτιστη στην Πρέμιερ Λιγκ Κρίσταλ Πάλας με τη μορφή δανεισμού, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην ΑΕΚ,αφού η Πάλας υποβιβάστηκε. Οι Άγγλοι τον θυμούνται για μία απίστευτη ευκαιρία που είχε χάσει με αντίπαλο την Άρσεναλ στο Selhurst Park, όταν το σκορ ήταν 1-1 και δεν κατάφερε να χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη.

Όχι και τόσο καλές αναμνήσεις...
Το 2005, ο Κώστας Χαλκιάς αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό για την Πόρτσμουθ, με την οποία έπαιξε για πρώτη φορά σε έναν αγώνα Κυπέλλου με αντίπαλο τη Σάουθαμπτον. Ο υψηλόσωμος κίπερ δεν κατάφερε να καθιερωθεί στους πόμπεϊ, ο κόσμος της ομάδας δεν τον συμπάθησε και αποχώρησε μετά από ένα χρόνο. Μάλιστα, μετά το γκολ που δέχθηκε με τη φανέλα της Εθνικής από την Πολωνία στο πρόσφατο Euro τον μνημόνευσαν αναφέροντας «Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε την παρουσία του Χαλκιά στην ομάδα μας, τότε μόλις σας το υπενθύμισε»!

Πόμπεϊ και ο Σκοπελίτης
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο Γιάννης Σκοπελίτης, ο οποίος είχε «χτίσει» ένα καλό όνομα στις καλές μέρες του Αιγάλεω και το εξαργύρωσε με μεταγραφή στην Πόρτσμουθ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ κόστισε ένα εκατομμύριο λίρες και αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του Φαγιέ, που είχε πωληθεί στη Νιούκαστλ. Στη συνέχεια ωστόσο βγήκε προς τα έξω ότι τελικά ήταν δανεικός, έναντι 300 χιλιάδων και ότι τις υπόλοιπες 700.000 θα τις έδινε η Πόρτσμουθ αν αποκτούσε σε μόνιμη βάση τον παίκτη. Τελικά, δεν ανανέωσε και επέστρεψε στο Αιγάλεω έχοντας συνολικά 18 συμμετοχές, τις περισσότερες από τον πάγκο. Την περίοδο εκείνη, στο σύλλογο βρισκόταν ο Βέλιμιρ Ζάετς.

Σίτιζεν ο Σαμαράς
Ο Γιώργος Σαμαράς έμαθε το ποδόσφαιρο από μικρός μακριά από την Ελλάδα. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Χέρενφεϊν και το 2006 τον απέκτησε η Μάντσεστερ Σίτι, παρότι φερόταν κοντά στην Άρσεναλ. Συνολικά, ως «Πολίτης» έπαιξε 55 ματς και σημείωσε 8 γκολ, χωρίς όμως να λογίζεται ως βασικός. Από το 2008 βρίσκεται στη Σέλτικ.

Μόνο... στις καθυστερήσεις!
Ακόμα ένας Έλληνας παίκτης που πήγε στην Πόρτσμουθ ήταν ο Φάνης Γκέκας. Αποκτήθηκε όμως τον Φεβρουάριο του 2009, με τη μορφή δανεισμού από τη Λεβερκούζεν, όταν στην ομάδα ήταν προπονητής ο Τόνι Άνταμς, αλλά στη συνέχεια την ομάδα αναλαμβάνει ο Πολ Χαρτ, ο οποίος δεν τον εμπιστεύεται. Παρόλα αυτά, κατάφερε να πατήσει έστω και για λίγα... δευτερόλεπτα χορτάρι σε γήπεδο της Πρέμιερ Λιγκ, περνώντας ως αλλαγή στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Γουέστ Μπρομ. Ο δανεισμός του ολοκληρώθηκε νωρίτερα, αφού σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αρνήθηκε να περάσει αλλαγή στην αναμέτρηση με τη Σάντερλαντ.

Έφερε και τον Μπασινά
Οι... γέφυρες που είχε ανοίξει ο Βέλιμιρ Ζάετς με την Ελλάδα συνεχίστηκαν και μετά την αποχώρηση του και βοήθησαν την μεταγραφή του Άγγελου Μπασινά στην Πόρτσμουθ. Υπό τις οδηγίες του Τόνι Άνταμς, ο Μπασινάς έγινε Πόμπεϊ τον Φεβρουάριο του 2009 και έκανε ντεμπούτο στην ήττα με 3-2 από τη Λίβερπουλ. Ωστόσο, η έλευση του Χαρτ είχε αρνητικό αντίκτυπο και για τον Έλληνα μέσο, ο οποίος έπαιξε μόλις τρεις φορές μέσα στη χρονιά. Μέχρι να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2010, είχε 17 συμμετοχές.

Έγραψε ιστορία ο Κυργιάκος
Η είδηση της μεταγραφής του Σωτήρη Κυργιάκου στην Λίβερπουλ τον Φεφρουάριο του 2009 είχε σκάσει ως κεραυνός εν αιθρία για την ΑΕΚ, αφού ήταν... ξαφνικό! Ο Sotis έγινε ο πρώτος Έλληνας που φοράει την «βαριά» φανέλα τω Ρεντς. Ξεκίνησε εξαιρετικά τη νέα καριέρα του, αφού αναδείχθηκε παίκτης του μήνα για τον Ιανούαριο και άκουσε αρκετά εγκώμια από τους Άγγλους, που τον σύγκριναν με τον Χίπια. Αποχώρησε για τη Βόλφσμπουργκ, αλλά επέστρεψε στο περσινό δεύτερο μισό της χρονιάς για την Σάντερλαντ.

Υψηλές προσδοκίες!
Η Έβερτον ήταν εκείνη που απέκτησε τον ταλαντούχο φορ του Ηρακλή, Απόστολο Βέλλιο, παρότι ο παίκτης φερόταν πολύ κοντά στην ΑΕΚ. Ξεκίνησε εξαιρετικά την καριέρα του στα Ζαχαρωτά. Μέσα σε 57 λεπτά είχε πετύχει δύο γκολ και ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας στο ξεκίνημα της χρονιάς! Σκόραρε απέναντι στην Τσέλσι με μόλις 18 δευτερόλεπτα στον αγωνιστικό χώρο και καλά λόγια ξεκίνησαν από νωρίς. Ο Μόγιες ωστόσο δεν του έδωσε πολλές ευκαιρίες, έπαιξε περισσότερο στην ομάδα των ρεζερβών.

Μία συμμετοχή στη Σουόνσι!
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η ομάδα του νυν προπονητή της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς, απέκτησε τον Βαγγέλη Μόρα ως λύση στην άμυνα, όπου είχε αρκετούς τραυματισμούς. Η Σουόνσι τον απέκτησε με τρίμηνο δανεισμό από την Μπολόνια και στο διάστημα αυτό είχε μόλις μία συμμετοχή, στο ματς με τη Γουλβς στις 22 Οκτωβρίου του 2011.


*Οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ. Πέρασαν κι άλλοι Έλληνες από την Αγγλία γενικώς, όπως ο Μιχάλης Βλάχος, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος κ.ο.κ.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα