Καλημέρα Primera!

Καλημέρα Primera!

bet365

Ωρες απομένουν για το ξεκίνημα του πιο θεαματικού πρωταθλήματος στον κόσμο και το Gazzetta.gr παρουσιάζει τους 20 ταυρομάχους στην αρένα της Primera Division.

Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Μπαρτσελόνα, μία κόντρα που παρακολουθεί από κοντά όλος ο πλανήτης. Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Λέο Μέσι. Μάχη τιτάνων, μάχη των καλύτερων συνόλων και των μεγάλων αστεριών. Πέρα από τα clasico, τον «πόλεμο» για τον τίτλο και το δίδυμο Μουρίνιο-Βιλανόβα, υπάρχει μεγάλη ποιότητα. Παικταράδες με μεγάλη φήμη, ομάδες που τα τελευταία χρόνια γνώρισαν την ευρωπαϊκή δόξα, ρίχνονται στην αρένα της Primera Division. Βαλένθια, Σεβίλλη, Ατλέτικο, Μπιλμπάο υπόσχονται να βάλουν δύσκολα στους δύο μεγάλους, που ακόμα δεν έχουν ταράξει τα νερά μεταγραφικά. Το Gazzetta.gr αναλύει έναν-έναν τους 20 ταυρομάχους στο πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου...

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ
Εξαιρετική δουλειά γίνεται τα τελευταία χρόνια στο «Σαν Μαμές», με τον Μπιέλσα να συνεχίζει το έργο του Καπαρός. Μία ομάδα από νεαρούς παίκτες με μεγάλη ποιότητα, πλαισιωμένη από διεθνείς άσους, πλέον μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από το να αποφεύγει το υποβιβασμό. Πέρυσι έπαιξε στους τελικούς του Europa League και του Copa del Rey, όμως δεν πήρε καμία κούπα, φτάνοντας τους τρεις χαμένους τελικούς τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, δεν κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση, που οδηγεί στο Champions League. Η καλή περσινή παρουσία φέρνει τους Γιορέντε και Χάβι Μαρτίνεθ κοντά στην έξοδο και ακόμα εκκρεμούν οι ανανεώσεις των Σουσαέτα, Αμορεμπιέτα και Τοκέρο. Στα θετικά ενόψει της νέας σεζόν είναι φυσικά οι οπαδοί της Αθλέτικ, που πέρυσι ταξίδεψαν παντού και οι μεταγραφές των Αντούριθ και Ισμαέλ Λόπεθ, που σε δύο αγώνες έχει βάλει ήδη δύο γκολ. Στα αρνητικά ο τραυματισμός του Αντερ Ερέρα, η πιθανή απώλεια των Μαρτίνεθ και Γιορέντε αλλά το γεγονός ότι ο «Λάκκος των Λεόντων» πρέπει να γίνει πιο δυνατή έδρα.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Πέρυσι έχασε το εισιτηρίο για το Champions League την τελευταία αγωνιστική και τώρα είναι η πιο δραστήρια ομάδα στην Primera Division με 20 παίκτες να έχουν αλλάξει φανέλα. Λουίς Περέα, Αλβαρο Ντομίνγκεθ και Ντιέγο είναι οι σημαντικότερες αποχωρήσεις, όμως στο «Βιθέντε Καλδερόν» παρέμεινε ο Φαλκάο ήρθαν οι Κριστιάν Ροδρίγες, Εμρέ, Κάτα Ντίας, ενώ επέστρεψε ο Ραούλ Γκαρθία. Ενα από τα ερωτήματα για τους Ροχιμπλάνκος είναι το πως θα παρουσιαστούν μπροστά μετά την απώλεια του Ντιέγο, με τα σενάρια να θέλουν τον Γκοντίν να φεύγει και τον Μπρούνο Αλβες να έρχεται. Η Ατλέτικο μπορεί να έχασε μερικά από τα αστέρια της, όμως είναι μία ομάδα που διαθέτει πολύ ταλέντο. Δεν έχει και το μεγαλύτερο ρόστερ, όμως έχει τη δυνατότητα να δώσει τον καλύτερό της εαυτό στο Europa League και το Copa del Rey χωρίς να χάσει τη συγκέντρωσή της στην Primera Division. Στόχος είναι η έξοδος στο Champions League αλλά και να κλείσει την απόσταση από τους δύο μεγάλους, αφού πέρυσι τερμάτισε 30 πόντους πίσω από την δεύτερη, Μπαρτσελόνα.

ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ
Μετά την εξασφάλιση της επιστροφής της στην Primera Division μέσω playoffs, η ομάδα του Μίροσλαβ Τζούκιτς αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό ξεκίνημα κόντρα στην Σαραγόσα. Ο αγαπημένος των οπαδών, Σίσι, έφυγε για την Οσασούνα, ενώ την πόρτα της εξόδου πέρασαν και οι Ναουσέτ, Ζοφρέ, Ναφτί και Μπαλεθιάγα. Ομως δεν είχαμε κίνηση μόνο προς τα έξω στο «Χοσέ Θορίγια» αφού αφίχθησαν οι Αντόνιο Ρουκάβινα, Χουάν Ανχελ Νέιρα, Λουίς Σάστρε και Πάτρικ Ελμπερτ, όμως υπάρχει και πρόθεση να ανέβουν πιτσιρικάδες από τη δεύτερη ομάδα. Οσον αφορά τον στόχο της παραμονής, θα είναι δύσκολος. Το σύνολο του Τζούκιτς έχει πολύ ταλέντο, όμως πέρυσι υπέφερε από το ότι δεν «τελείωνε» τους αγώνες παρά το ελκυστικό ποδόσφαιρο που παρουσίασε. Οι οπαδοί είναι πεινασμένοι για μπάλα σε επίπεδο Primera και το πρότζεκτ στην έδρα της δεν θα είναι απλό, ενώ εκτός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Στο τέλος της περσινής χρονιάς ζορίστηκε, όμως βρέθηκε ξανά πίσω μόνο από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, ενώ ο τεχνικός, Ουνάι Εμερι πλέον βρίσκεται στην Ρωσία. Μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένας οπαδός των Νυχτερίδων που να περιμένει η ομάδα του να κοντράρει τους δύο γίγαντες της λίγκας, όμως δεν θέλει να την βλέπει να χάνει εντός από Σοσιεδάδ και Σαραγόσα. Αυτό είναι και το στοίχημα του νέου προπονητή Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο, ο οποίος καλείται να οδηγήσει την ομάδα εκτός από την Primera και στο Copa del Rey και στο Champions League. Η προετοιμασία πήγε καλά και παρά μία αρνητική ένδειξη στον αγώνα με την Αϊντραχτ, το πρόσιμο είναι σαφώς θετικό. Η Βαλένθια έχασε τον Αλμπα που πουλήθηκε στην Μπάρτσα, όμως έχει πλέον στο ρόστερ της τους Γκουαρδάδο, Γκάγο, Κανάλες και Νέλσον Βαλδές, ενώ ακόμα προσπαθεί να πάρει αριστερό μπακ -αφού το deal με τον Ντιντάκ Βιλά της Μίλαν χάλασε στα ιατρικά- με τον Μονρεάλ να είναι το φαβορί. Ντάνι Παρέχο και Πάμπλο Πιάτι δείχνουν ανεβασμένοι, ενώ νοκ άουτ παραμένει ο Μπανέγα.

ΓΡΑΝΑΔΑ
Περίμενε 35 χρόνια για τα σαλόνια, ήταν μέσα στα φαβορί για υποβιβασμό, όμως πάλεψε, άλλαξε δύο προπονητές και με δόση τύχης σώθηκε. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς κινήθηκε γρήγορα και ενισχύθηκε σημαντικά. Το βασικότερο απόκτημα ήταν ο πρώην προπονητής της Αλκορκόν, Χουάν Αντόνιο Αλμπαθέτε, τον οποίο ο πρόεδρος κυνηγούσε καιρό. Αφού ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Ουντινέζε πήρε 4 παίκτες δανεικούς (Τόρζε, Φλόρο Φλόρες, Ορεγιάνα, Ματσίς) ενώ super είναι η προσθήκη του Ιρινέι που ήρθε από την Μπέτις και θα βοηθήσει στο κέντρο. Οπως φάνηκε στην προετοιμασία ο τεχνικός θα χρησιμοποιήσει το 4-2-3-1 και εναλλακτικές του θα είναι τα 4-4-2, 4-5-1, 4-3-3 και 4-6-0. Τιμωρημένος για 3 μήνες είναι ο Μπενίτεθ, εκτός με ρήξη χιαστών είναι ο Γεμπντά, άγνωστο το πότε θα επιστρέψει ο Φραν Ρίκο. Μπορεί η λογική να λέει ότι στόχος θα είναι ξανά η παραμονή στην Primera, όμως δεδομένης της ποιότητας των μεταγραφών στην ομάδα μπορεί να κρυφοκοιτάξουν την Ευρώπη.

ΕΣΠΑΝΙΟΛ
Αν και πέρυσι έφτασε ακόμα και στο σημείο να βρίσκεται σε θέσεις Champions League, φέτος αναμένεται να έχει σαν στόχο την παραμονή, αφού τα οικονομικά προβλήματα δεν της επέτρεψαν να κάνει σημαντικές μεταγραφές και δεν μπορεί να κοιτάζει ψηλά. Αρκετοί από τους καλύτερους παίκτες της περασμένης σεζόν αποχώρησαν και αυτοί που ήρθαν δεν είναι δυνατόν να προκαλούν ντελίριο στους οπαδούς. Αμάτ, Χάβι Μάρκεθ, Ντιντάκ Βιλά, Κοουτίνιο, Βάις, Ρομαρίκ, Ούτε την έκαναν και αυτοί που ήρθαν είναι οι Καπντεβίλα, Βακάσο, Κολότο και Μουμπάρακ, ενώ σσημαντικό ρόλο στην πρώτη ομάδα αναμένεται να παίξουν οι ακαδημίες. Κριστιάν Γκόμεθ και Κριστιάν Αλφόνσο είναι δύο από τους πιτσιρικάδες που αξίζουν, όμως όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, η Εσπανιόλ έχει πέσει επίπεδο.

ΘΕΛΤΑ
Για μία ομάδα η οποία λείπει εδώ και πέντε χρόνια από το κορυφαίο επίπεδο, η πρώτη μετά την επιστροφή είναι πάντα μία δύσκολη σεζόν. Οπως είναι λογικό, πολλά έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του '90 αλλά και τις αρχές του 2000, όταν στην Θέλτα έπαιζαν ποδοσφαιριστές όπως οι Μακελελέ, Ρεβίβο, Γκουστάβο Λόπες, Μοστοβόι, Κάρπιν και Μπένι ΜακΚάρθι. Ο σύλλογος από το Βίγκο προσπαθούσε αυτά τα χρόνια να γυρίσει στην Primera και άλλαξε αρκετούς προπονητές, όμως δεν ήταν μόνο δικό τους λάθος, αφού η διοίκηση έριχνε χρήματα σε παίκτες που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα, με πολλούς νεαρούς παίκτες και μία δόση από εμπειρία, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την παραμονή, με τον τερματοφύλακα Χάβι Βάρας της Σεβίλλης και τον μέσο Σάμουελ της Ερκουλες να είναι η πιο σημαντική μεταγραφή. Επόμενοι για το «Μπαλαΐδος» είναι οι Τζόναθαν Περέιρα της Μπέτις και ο Νταβίδ Λόπεθ της Μπιλμπάο.

ΛΕΒΑΝΤΕ
Για πρώτη φορά φέτος, η Βαλένθια θα έχει δύο καλές ομάδες, με την Λεβάντε παρά το μηδαμινό μπάτζετ της να κάνει μαγικά πράγματα και να τερματίζει στην 6η θέση, την καλύτερη στην ιστορία της. Σίγουρα αυτή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη για το σύνολο του Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ, αφού εκτός από την Ισπανία τα φώτα και της Ευρώπης θα πέσουν πάνω του. Σημαντικές είναι οι αποχωρήσεις των Αρούνα Κονέ (Γουίγκαν), που πέρυσι έβαλε 15 γκολ στην Primera αλλά και του Τσάβι Τόρες (Χετάφε), τη στιγμή που αποκτήθηκαν δύο Ελληνες, ο Νίκος Καράμπελας και ο Φάνης Γκέκας. Εκτός των «δικών μας» τα κενά των Χάβι Βέντα και Βάλντο που επίσης αποχώρησαν καλούνται να καλύψουν ο αμυντικός χαφ, Πάπα Ντιόπ, ο επιθετικός Πέδρο Ρίος και ο Ανχελ Ροδρίγες. Πέρυσι η Λεβάντε έδειξε τρομερό σθένος στους αγώνες της, καταγράφοντας νίκες κόντρα σε Ρεάλ, Ατλέτικο και Μάλαγα, όμως πολύ δύσκολα θα επαναλάβει κάτι τέτοιο, αφού θα υπάρχουν και οι μεσοβδόμαδοι αγώνες για το Europa League.

ΜΑΓΙΟΡΚΑ
Δεδομένου ότι έχασε σημαντικούς ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι Ράμις, Τσόρι Κάστρο και Τσίκο, η Μαγιόρκα παίρνει δύναμη από την παραμονή του προπονητή, Χοακίν Καπαρός, και των μεταγραφών των Αριθμέντι, Αντόνιο Λόπεθ και Χάβι Μάρκες. Για έναν ακόμα χρόνο συνέχισε την πολιτική με τις πωλήσεις των καλύτερών της παικτών και πλέον οι οπαδοί περιμένουν πολλά πράγματα από τα νέα αποκτήματα. Εκτός από τις μεταγραφές, η Μαγιόρκα μπορεί να ποντάρει στους έμπειρους παίκτες της, όπως είναι ο τερματοφύλακας, Αουάτε, ο αμυντικός Νούνιες, που μετά την αποχώρηση του Ράμις θα είναι ο ηγέτης της άμυνας, αλλά και ο Μαρτί, που στα 37 του παραμένει παίκτης-κλειδί στα συστήματα του Καπαρός, ο οποίος πέρυσι τον χρησιμοποίησε σε 28 αγώνες.

ΜΑΛΑΓΑ
Η φετινή σεζόν δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή στους Ανδαλουσιάνους, οι οποίοι τερμάτισαν στην 4η θέση και τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν αρκετά από τα αστέρια τους. Η ομάδα με την οποία ο Παναθηναϊκός θα παίξει στα playoffs του Champions League χρωστάει σε παίκτες αλλά και σε ομάδες, όμως με ανακοίνωση που εξέδωσε, έκανε σαφές ότι προετοιμάζεται για το Financial Fair Play της UEFA. Ηδη έχουν αποχωρήσει οι Καθόρλα, Ροντόν και Ματάισεν, ενώ πολλά είναι τα σενάρια για τον Μονρεάλ. Αντίθετα, ο τεχνικός, Μανουέλ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι θα μείνει για να στηρίξει τον σύλλογο στις δύσκολες στιγμές, όμως και ο το ανερχόμενο αστέρι, μεσοεπιθετικός Ισκο. Με τη δεδομένη κατάσταση, είναι... φαντασίωση να κάνει την ίδια σεζόν με πέρυσι, αφού έφυγαν οι δύο πρώτοι σκόρερ (Καθόρλα, Ροντόν) και ο Μπαπτίστα είναι ακόμα τραυματίας. Το βάρος πλέον πέφτει στον Σέμπα Φερνάντες και τον 19χρονο επιθετικό, Χουάνμι.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Σε μεταβατική περίοδο βρίσκονται οι Καταλανοί καθώς μετά από την πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας του καλούνται να συνεχίσουν χωρίς τον αρχιτέκτονα Γκουαρδιόλα, με τον Τίτο Βιλανόνα να αναλαμβάνει τα ηνία. Βοηθός του Πεπ για τέσσερα χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά τη πρόκληση που έχει μπροστά του και είναι ένας άνθρωπος που η γνώμη έπαιζε ρόλο και στο παρελθόν. Η ομάδα; Πάνω κάτω η ίδια, αφού έφυγε ο μόνο ο Κεϊτά και ήρθε ο Τζόρντι Αλμπα από την Βαλένθια, προσθήκη μπορεί να θεωρηθεί η επιστροφή του Βίγια από σοβαρό τραυματισμό ενώ πολλοί περιμένουν τις καλύτερες εμφανίσεις του Αλέξις Σάντσες. Πολλά λόγια δεν χρειάζεται να πούμε για τον Λέο Μέσι, που πέρυσι έβαλε 50 γκολ στην Primera και 73 συνολικά. Δίπλα του θα έχει τους ξανά πρωταθλητές Ευρώπης Τσάβι και Ινιέστα. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια είχαμε την απορία αν ο Γκουαρδιόλα έκανε την Μπάρτσα ή η Μπάρτσα τον Γκουαρδιόλα. Φέτος θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.

ΜΠΕΤΙΣ
Μετά την επιστροφή της στην Primera πριν έναν χρόνο, η Μπέτις έχει στόχο να συνεχίσει να δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρώτος στόχος δεν είναι άλλος από το να αποκτήσει τη σταθερότητα που τόσο της έλλειψε πέρυσι και αυτό φάνηκε να πηγαίνει καλά αφού στα φιλικά η ομάδα του Πέπε Μελ τα πήγε καλά με δύο διαφορετικές 11άδες σε κάθε ημίχρονο. Στην προετοιμασία ο Ρούμπεν Κάστρο δεν ξέχασε τη σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα και με δέκα τεμάχια έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση με φόρα από την περσινή σεζόν. Παρά τις πολλές φήμες σχετικά με τον ποιοτικό μέσο Μπενιάτ ο οποίος κλήθηκε στην Εθνική, βρίσκεται ακόμα στην ομάδα και το πιο σημαντικό είναι έχει δηλώσει χαρούμενος στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν». Για να συμβεί αυτό η Μπέτις χρειάστηκε να ρίξει χυλόπιτα στην Σπαρτάκ Μόσχας, όμως παίκτης ποτέ δεν θέλησε να πάει Ρωσία. Η άμυνα ενισχύθηκε με την παραμονή του Παουλάο, αλλά και τους επιθετικούς μπακ, Χουάν Κάρλος και Ζοέλ Κάμπελ.

ΝΤΕΠΟΡΤΙΒΟ
Μετά την επιτυχημένη χρονιά στην Segunda, η Λα Κορούνια θέλει να εδραιώσει την παρουσία της ξανά στη μεγάλη κατηγορία, με τον θρύλο, Χουάν Κάρλος Βαλερόν να είναι εντυπωσιακός πέρυσι και να θέλει φέτος να επαλάβει τις ίδιες εμφανίσεις. Το θετικό για την ομάδα του Χοσέ Ολτρά είναι ότι ο σύλλογος εκτός από τον Αντρές Γκουαρδάδο, δεν έχασε άλλον παίκτη, όμως εκτός από την παραμονή είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να ελπίζει σε κάτι περισσότερο. Αν και τα φιλικά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας έδειξαν αστάθεια, η ομάδα έχει ενισχυθεί κυρίως με δανεικούς, με τον Κάρλος Μαρτσένα που αποκτήθηκε αυτό το καλοκαίρι να προσθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Εκτός από τον Βαλερόν, τον εξτρέμ Πίτσι και τον χαφ, Αγκιάρ, αξίζει να ρίξει κανείς μία ματιά στον αμυντικό Πάμπλο Ινσούα από την δεύτερη ομάδα που δεν αποκλείεται να πάρει ευκαιρίες.

ΟΣΑΣΟΥΝΑ
Ακόμα μία χρονιά στην οποία δεν θα μπει με μεγάλες προσδοκίες ξεκινά για την Οσασούνα, που πέρυσι τερμάτισε μόλις έναν βαθμό πίσω από τις θέσεις του Europa League. Οι αντίπαλοι ενισχύονται και το κλαμπ τις Παμπλόνα δεν κάνει κινήσεις για να ενισχυθεί, οπότε μία σεζόν σαν την περσινή πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί. Ενας από τους καλύτερους χαφ του πρωταθλήματος πέρυσι, ο Ραούλ Γκαρθία (11 γκολ), επέστρεψε στην Ατλέτικο μετά τον δανεισμό του παρότι η Οσασούνα μπορούσε να τον κάνει δικό της με περίπου 8 εκατ., ενώ οι Λέκιτς, Μπαλντέ και Νεκουνάμ κούνησαν μαντίλι. Οσον αφορά την αντίθετη κατεύθυνση, μόνο τα deal για τον επιθετικό, Εμιλιάνο Αρμεντέρος, μπορεί να φέρει χαμόγελα -όπως και η απόκτηση του έμπειρου Χοσέμπα Γιορέντε-, αφού οι υπόλοιποι είναι ο Αλεχάντρο Αρίας από την Ράγιο και οι Νάνο και Σίσι μετά από καλές σεζόν στην Segunda.

ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ
Ο Πάκο Χέμεθ θα κάνει το ντεμπούτο του σαν προπονητής στην Primera με σκοπό να επαναλάβει αυτό που έκανε ο Χοσέ Σαντοβάλ πέρυσι, όταν εξασφάλισε την παραμονή. Τώρα όμως το πρότζεκ είναι ακόμα πιο δύσκολο αφού στην προσπάθεια για σωτηρία δεν θα έχει στη διάθεσή του παίκτες όπως είναι οι Μίτσου, Ντιέγο Κόστα, Αρμεντέρος, Αρίμπας και Μοβίγια, οι οποίοι αποχώρησαν. Η καλύτερη είδηση είναι ότι παραμένουν οι Χάβι Φουέγο και Μπανγκουρά, οι οποίοι πριν έναν χρόνο ήταν δεδομένο ότι δεν θα συνεχίσουν. Μέσα σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, κατάφερε να αποκτήσει δύο αξιόπιστους αμυντικούς όπως είναι ο Τζόρντι Αμάτ και Γκάλβες, ενώ Αντριάν, Τσόρι Ντομίνγκες και Χοσέ Κάρλος προσθέτουν ποιότητα και βάθος στο ρόστερ. Αμφιβολία υπάρχει για το κατά πόσο ο Νίκι Μπίλι μπορεί να σηκώσει το βάρος στην επίθεση, ενώ τα λίγα χρήματα που διατίθενται για μισθούς επιτρέπουν μικρό ρόστερ που ίσως -όπως παραλίγο να γίνει πέρυσι- παίξει αρνητικό ρόλο στη μάχη για την παραμονή.

ΡΕΑΛ ΜΑΡΙΤΗΣ
Τρίτος χρόνος στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έχει φτιάξει τους Μερένγκες όπως ακριβώς θέλει και φέτος συνεχίζει χωρίς να έχει κάνει πολλές αλλαγές. Ακόμα δεν έχει γίνει καμία μεταγραφή ούτε έχει υπάρξει αποχώρηση σε μία χρονιά που οι Blancos έχουν στόχο να βελτιώσουν το αβελτίωτο καθώς πέρυσι έσπασαν τα κοντέρ με 100 βαθμούς και 121 γκολ μόνο στην Primera. Η κόντρα με την Μπαρτσελόνα θα είναι η ίδια, ένα γκολ, ένας βαθμός, μία λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει μία κούρσα 38 αγώνων. Ετσι θα είναι και με τον Ρονάλντο και τον Μέσι. Το δεξί μπακ που ήθελε ο Special One δεν έχει έρθει και έτσι η θέση μένει η μοναδική στην οποία δεν υπάρχουν δύο παίκτες, ενώ ο Μόντριτς είναι κάθε μέρα και πιο κοντά. Οσον αφορά τις αναχωρήσεις, ακούστηκε έντονα για τον Κακά, όμως πιο κοντά στην έξοδο είναι ο Νούρι Σαχίν, ενώ για ακόμα μία σεζόν πουλήθηκαν παίκτες από τις ακαδημίες (Καρβαχάλ, Χοσελού).

ΣΑΡΑΓΟΣΑ
Η Σαραγόσα 2012-13 ξεκινά τη σεζόν με μοναδικό στόχο να αφήσει στο περιθώριο τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια και να αποκτήσει μία ηρεμία. Εχοντας στο τιμόνι τον Μανόλο Χιμένεθ, που πέρυσι την οδήγησε σε μία ιστορική παραμονή, θέλει να γίνει ξανά η ομάδα των προηγούμενων ετών. Και γι' αυτό το καλοκαίρι της είχε μεγάλη κινητικότητα για να δημιουργήσει ένα σύνολο από το «μηδέν». Ο Αγαπιτό Ιγλέσιας, έθεσε σαν εκτελεστικό πρόεδρο τον Νάντο Μολινός και μαζί με τον Χιμένεθ είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό. Οταν τελείωσε η λίγκα, μόλις 8 παίκτες ήταν ιδιοκτησία του κλαμπ (Αμπραχαμ, Πίντερ, Εντού Οριόλ, Λάντσαρο, Ντα Σίλβα, Λουίς Γκαρθία, Ομπράντοβιτς, Πόστιγκα) και η ανάγκη για χτίσιμο από την αρχή επιτακτική. Τελικά ανανέωσαν οι Παρέδες και Λέο Φράνκο, αποκτήθηκαν 7 νέοι ποδοσφαιριστές (Μοντάνιες, Αλβαρο, Βίλτσες, Λούβρενς, Χάβι Αλαμο, Ρομαρίκ, Λούκας Πορκάρ, και ακόμα αναμένονται τρεις (δεξί μπακ, στόπερ, αμυντικό χαφ) για να κλείσει το ρόστερ.

ΣΕΒΙΛΛΗ
Πέρυσι έκανε εντυπωσιακή εκκίνηση, η οποία ήταν η καλύτερη των τελευταίων 60 ετών, όμως η σεζόν έκλεισε καταστροφικά αφού η ομάδα τερμάτισε στην 9η θέση του πρωταθλήματος. Ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, Μίτσελ, θα συνεχίσει να είναι στον πάγκο των Ανδαλουσιάνων αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρόεδρο Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο και τον τεχνικό διευθυντή Μόντσι παρά την αποτυχία να πετύχει τον στόχο της εξόδου στην Ευρώπη. Μία κίνηση που άφησε ικανοποιημένους τους οπαδούς των Σεβιγιάνων. Η απουσία από τις εκτός συνόρων διοργανώσεις έπληξεε το κλαμπ οικονομικά, όμως αυτό δεν απέτρεψε τη διοίκηση από το να κάνει μεταγραφές, με τους Μαντούρο, Ντιέγο Λόπεθ και Σισίνιο να είναι οι καλύτερες. Το κλαμπ έχει κάνει λάθη τα τελευταία χρόνια τα οποία έφεραν την ομάδα κάτω από την 3η θέση και τώρα μία θέση στο Champions League μοιάζει ακατόρθωτη. Η Σεβίλλη θα τρέξει βήμα βήμα το νέο της πρότζεκτ, όμως στόχος παραμένει η Ευρώπη.

ΣΟΣΙΕΔΑΔ
Ενα βήμα μπροστά θέλουν να προχωρήσουν οι Βάσκοι, στην τρίτη τους σεζόν μετά την επιστροφή στην Primera. Οι μεταγραφές των Κάρλος Βέλα, Τσόρι Κάστρο, Χοσέ Ανχελ, η εμπειρία των Μπράβο, Πριέτο, Μίκελ Γκονσάλες και η παραμονή των Γκριεζμάν, Ινίγο Μαρτίνεθ και Ρούμπεν Πάρδο δίνουν στους οπαδούς των «Txuri Urdin» την βεβαιότητα ότι μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Πέρυσι η Σοσιεδάδ εξασφάλισε άνετα την σωτηρία της και έχοντας για δεύτερη σερί σεζόν στο τιμόνι τον Φιλίπ Μοντανιέ αλλά και το ίδιο ρόστερ -εκτός από τον Αρανμπούρου που κρέμασε τα παπούτσια του- έχει δικαίωμα να σκέφτεται πιο μακριά δεδομένης της ποιότητας στην επίθεση. Για πολλούς η πιο αδύναμη γραμμή είναι η άμυνα, όμως με την προσθήκη του Χοσέ Ανχελ από την Ρόμα δυνάμωσε σημαντικά σε συνδυασμό με την παραμονή του Ινίγο Μαρτίνεθ και την άνοδο του Εστράδα.

ΧΕΤΑΦΕ
Αυτή είναι η 9η σερί σεζόν των Μαδριλένων στη μεγάλη κατηγορία και ο τεχνικός, Λουίς Γκαρθία, δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος για την ικανότητα των επιθετικών του. Ο μοναδικός ικανός στράικερ, Μικού, έχει γίνει δέκτης αρκετών προτάσεων και οι Γκουίθα και Κολούνγκα δεν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους. Η Χετάφε ενισχύθηκε με την απόκτηση του πορτιέρε Μογιά αλλά και του Αμπραχαμ, ο οποίος ήρθε σαν αντικαταστάτης του Κάτα Ντίας στο κέντρο της άμυνας, περιμένει τον Σαράμπια, ενώ οι Αρόγιο και Ούγκο θα προβιβαστούν από την ομάδα Νέων. Η μεταγραφή αυτής της σεζόν είναι ο Πέδρο Λεόν. Μετά από μία σεζόν γεμάτη τραυματισμούς επιστρέφει για να ενταχθεί στο αρκετά καλό κέντρο της «Χέτα» και ο Λαφίτα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οσον αφορά το στόχο, τι καλύτερο από το να τον θέτει ο ίδιος ο πρόεδρος του κλαμπ, Ανχελ Τόρες. «Εχω βαρεθεί να προσπαθούμε να σωθούμε. Δεν είναι ανάγκη να υποφέρουμε, μπορούμε να είμαστε μέσα στους οκτώ πρώτους και να τα πάμε καλά στο κύπελλο και όπως είπε και ο προπονητής, η ομάδα πρέπει να παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα