«'Εξυπνο» ποδόσφαιρο ή απλά ποδόσφαιρο;

Ball Boys Ball Boys
«'Εξυπνο» ποδόσφαιρο ή απλά ποδόσφαιρο;

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει στα Ball Boys για την τεχνολογία smart soccer που εισάγεται στην MLS και την αντιπαραβάλλει με το... άλλο ποδόσφαιρο, του Ροναλντίνο και του Ζουνίνιο.

Η χρησιμοποίηση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο αποτελεί εδώ και καιρό σημείο τριβής ανάμεσα σε παίκτες, παράγοντες και φίλαθλους. Το «πράσινο φως» για την «τεχνολογίας γραμμής» άναψε προσφατα από τη FIFA, προκειμένου να υπάρχει βεβαιότητα για το αν η μπάλα έχει περάσει την εστία σε αμφισβητούμενες φάσεις. Αν και επί της ουσίας κάνει πιο δίκαιο το άθλημα, εγείρονται αμφιβολίες για την εισαγωγή της, καθώς μειώνεται η μαγεία του απρόβλεπτου.

Αρκετοί προπονητές όπως ο Αρσέν Βενγκέρ, είναι θιασώτες της επιστημονικής προσέγγισης του ποδοσφαίρου. Υπάρχει και η περίπτωση του Ντάμιεν Κομόλι, πρώην αθλητικού διευθυντή της Λίβερπουλ, ο οποίος για τις μεταγραφές μελετούσε όλα τα στοιχεία, στατιστικά και μη, ενός ποδοσφαιριστή. Έχει σημαντικό μερίδιο στις αποκτήσεις των Κάρολ, Ντάουνινγκ και Χέντερσον, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά στους Ρεντς.

Το «smart soccer», το οποίο λανσάρεται από την Adidas, πηγαίνει την προπόνηση και τον τρόπο που ο προπονητής θα διαχειρίζεται την ομάδα του αρκετά βήματα πιο πέρα. Φανταστείτε κάθε παίκτη «καλωδιωμένο» και τον κόουτς στον πάγκο αντι να ξελαρυγγιάζεται, να έχει ανοιχτό το tablet και να διαβάζει δεδομένα. Επιστημονική φαντασία; Μάλλον απτή πραγματικότητα!

Η εν λόγω τεχνολογία, με την ονομασία miCoach δοκιμάστηκε μέσα στο καλοκαίρι στο φιλικό της Τσέλσι στη Φιλαδέλφεια με μικτή ομάδα από το πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Η διαφήμιση του προϊόντος έχει γεμίσει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Αμερική, όπου και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 2013. Αρκετοί παίκτες και προπονητές έχουν εκφράσει την ανυπομονησία τους για να το δοκιμάσουν. Καλύτερα ας μην κάνουμε το συσχετισμό με την εταιρεία που τους σπονσοράρει. Οι άνθρωποι της MLS αποφάσισαν να κάνουν την αρχή όχι από την καλή τους την καρδιά, αλλά επειδή πιστεύουν στο εγχείρημα και θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να ανεβάσει επίπεδο το πρωτάθλημά τους.

Το miCoach μετατρέπει πολύπλοκους αλγόριθμους σε απλές πληροφορίες, όπου μπορούν να ερμηνευτούν ανάλογα από παίκτες, προπονητές και γιατρούς. Πρόκειται για μία συσκευή που εφαρμόζεται στον ποδοσφαιριστή και «διαβάζει» τα πάντα. Ταχύτητα, επιτάχυνση, δύναμη, αντοχή, κινήσεις κ.ο.κ. Πρωτίστως όμως, τις αδυναμίες που χρειάζονται βελτίωση. Τα δεδομένα στέλνονται απευθείας σε tablet, με τους προπονητές να μπορούν να εκτιμήσουν την φυσική κατάσταση των παικτών τους και να επιλέξουν την καλύτερη δυνατή 11άδα. Οι ποδοσφαιριστές, από την πλευρά τους, μπορούν να δουν ξεκάθαρα τα σημεία που χρειάζεται να δώσουν προσοχή. Για παράδειγμα, μπορείτε στην παρακάτω καρτέλα να δείτε τα δεδομένα του Ανρί στο φιλικό με την Τσέλσι.



Η τεχνολογία δείχνει πολλά υποσχόμενη. Το ερώτημα όμως που τίθεται, είναι τι ποδόσφαιρο θέλουμε. Ένα ποδόσφαιρο όπου τα πάντα προβλέπονται, με υπεραθλητές και ελάχιστη την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους; Η το απλό ποδόσφαιρο, με τον παράγοντα του απρόβλεπτου να το ομορφαίνει ακόμα περισσότερο;

Το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά την αναζήτηση πληροφοριών για τo «smart soccer», παρακολούθησα την αναμέτρηση της Ατλέτικο Μινέιρο με την Βάσκο ντα Γκάμα. Το ντέρμπι κορυφής της Serie A της Βραζιλίας. Στις δύο ομάδες βρίσκονται δύο παίκτες που θαυμάσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη. Ο Ροναλντίνιο στη «Γκάλο» και ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο στην Βάσκο. Ο Ρόνι έχει προσφέρει απίστευτες στιγμές, όσο κι αν στη συνέχεια έπεσαν πάνω του τα αρπακτικά του αθλητικού μάρκετινγκ και γίνεται πρώτο θέμα για το αν πίνει Pepsi i Coca Cola. Κάθε φορά που τον αντικρίζω, έρχεται στο μυαλό μου το απίστευτο γκολ σε εκείνες τις ματσάρες με την Τσέλσι του Μουρίνιο.

Από την άλλη, ο Ζουνίνιο, ο οποίος έχει φτάσει 37 ετών και γυρίζει στα αμυντικά χαφ να πάρει μπάλα, παθιάζεται, μαρκάρει και είναι ακόμα σε θέση να γείρει την πλάστιγγα σε ένα ματς, είναι διαχρονική αξία. Συνέδεσε το όνομά του με την αυτοκρατορία της Λιόν που έσπασε τις συνήθειες στην Ligue 1. Τα στημένα του αποτελούν σημείο αναφοράς. Οι δυο τους και πολλοί άλλοι έκαναν εκατομμύρια «αρρωστάκια» της μπάλας να τρελαθούν, να «γεμίσουν» ποδοσφαιρικά. Δεν διέθεταν smart technology ούτε miCoach και αρκετοί μάλιστα είχαν και κοιλίτσα. Όπως ο Ντέκο, που επίσης συνεχίζει στο Μπραζιλεϊράο. Αυτό το ποδόσφαιρο, σταδιακά λοιπόν αφήνει τη θέση του στο ποδόσφαιρο των ακούραστων υπερπαικτών. Μόνο που συχνά έρχεται ένας Μουάμπα να κάνει τους αρμόδιους να αναρωτηθούν τι πήγε λάθος.

Οι εμπνευστές του «smart soccer» κάνουν λόγο για επανάσταση στο ποδόσφαιρο. Είναι πιθανόν σε λίγα χρόνια να έχει εφαρμοστεί από όλες τις μεγάλες ομάδες και να δούμε τρομακτική βελτίωση στο άθλημα.Είναι πιθανόν να πάει τις ομάδες ένα βήμα μπροστά, να βελτιώσει την αντοχή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των παικτών και να βάλει τέλος στη αναίτιες καταρρεύσεις στον αγωνιστικό χώρο. Μία άποψη την οποία ενστερνίζονται και αρκετοί προπονητές. Όπως σε κάθε τέτοιου είδους κινήσεις όμως, θα υπάρχουν πάντα οι ρομαντικοί που θα νοσταλγούν την «παλιά» μπαλίτσα. Εκείνη με τις ατέλειες, που την έκαναν ξεχωριστή.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η μελέτη των στατιστικών κάνει κακό στο άθλημα. Η παρουσία της Ουρουγουάης στο Μουντιάλ του 2010 και στο Κόπα Αμέρικα του 2011 συνδυάστηκε με την συνεχή χρήση των στατιστικών δεδομένων από τον Όσκαρ Ταμπάρες, χρησιμοποιώντας μία τεχνολογία συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, την οποία εμπνεύστηκαν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβιδέο! Η τεχνολογία δεν είναι ούτε πανάκεια, ούτε κατάρα. Απλά χρειάζεται μέτρο για να μην αλλοιώσει τις αξίες και την ομορφιά του ποδοσφαίρου. Το αν το μέτρο αυτό θα χαθεί από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα το δείξει ο χρόνος.

Υ.Γ. Ο καθένας φαντάζομαι θα έχει τη δική του άποψη για το θέμα. Eυχαρίστως να την ακούσουμε!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys