Η λαϊκή βάση της Μάδεργουελ!

Η λαϊκή βάση της Μάδεργουελ!

Θάνος Σαρρής
Η λαϊκή βάση της Μάδεργουελ!

bet365

Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ έχει ήδη προωθήσει σχέδιο διοίκησης με μεγαλύτερη εμπλοκή των οπαδών της στα κοινά του συλλόγου! Το gazzetta.gr το παρουσιάζει.

Οι «πράσινοι» έχουν κάνει το πρώτο βήμα για πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη νίκη τους με 2-0 επί της Μάδεργουελ και πλέον απομένει να «σφραγίσουν» το εισιτήριο στο ΟΑΚΑ. Η αντίπαλός του «τριφυλλιού», βρίσκεται και αυτή σε διεργασία μετάβασης σε ένα νέο διοικητικό σχήμα, με αυξημένη την εμπλοκή του κόσμου. Ο μεγαλομέτοχος αποχώρησε μετά από αρκετά χρόνια και χωρίς να ζητήσει αντίτιμο παραχώρησε τις μετοχές του, προωθόντας ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στον κόσμο να έχει τον πρώτο λόγο.

Η Well Society
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά από 13 χρόνια στην διοικητική κεφαλή της «Γουέλ», ο Τζον Μπόιλ, ο οποίος αγόρασε τον σύλλογο το 1998, αποφάσισε να αποχωρήσει. Η θέση του προέδρου παραμένει κενή, αλλά ο Μπόιλ συμφώνησε να δωρήσει τις μετοχές του σε ένα ανεξάρτητο τραστ, το οποίο θα διοικούταν από τέσσερις διαχειριστές, μέλη του Δ.Σ του συλλόγου. Παράλληλα όμως, ιδρύθηκε η Well Society, μία... συμμαχία οπαδών, η οποία θα έδινε στον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχει στην ιδιοκτησία του συλλόγου.

Οι οπαδοί έτσι αρχικά θα έχουν τη δυνατότητα εκλογής αντιπροσώπων στο Δ.Σ. με απώτερο σκοπό να γίνουν το «αφεντικό»! «Η Μάδεργουελ είναι ένας σύλλογος κοινότητας και ό,τι κι αν λένε τα χαρτιά και οι μετοχές, ο σύλλογος ανήκει στην πραγματικότητα στην κοινότητα και τους οπαδούς», έλεγε ο Μπόιλ τον Φεβρουάριο του 2011, όταν και ανακοίνωνε την απόφασή του για να αποσυρθεί.

Ο... Δεκαπενταύγουστος της Μάδεργουελ
Στις 15 Αυγούστου λοιπόν είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση, όπου αναμένεται οι μέτοχοι να εγκρίνουν την είσοδο της Well Society στο σύλλογο και το δικαίωμα εκλογής δύο μελών από τον κόσμο στο Δ.Σ. Στο μεταξύ, γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες ώστε βάσει καταστατικού και νομοθεσίας, αυτό να γίνει εφικτό και στην πράξη. Για να επιτραπεί στην «Κοινωνία» να μπει στο σύλλογο, οι μέτοχοι σκοπεύουν να εισάγουν μία νέα κατηγορία μετοχών, με την ονομασία «A Ordinary Shares». Αυτές θα διατεθούν στη Society έναντι 376,450 λιρών και έτσι θα μπορεί και τυπικά να εκλέξει δύο εκπροσώπους.

Έλεγχος καταλληλότητας
Τα νέα άρθρα που έχουν προταθεί για το καταστατικό αναφέρουν ότι θα υπάρχουν οκτώ άτομα στο Δ.Σ, δύο από τον κόσμο, από τους «A Ordinary» μετόχους και έξι από τους «κανονικούς», τους Ordinary μετόχους. Οι δεύτεροι, θα πρέπει να δεχτούν ότι οι εκπρόσωποι από την πλευρά των οπαδών είναι «κατάλληλοι» για το Συμβούλιο. Φυσικά, υπάρχουν κάποια ζητήματα ακόμα που δεν έχουν διευθετηθεί, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο η Society θα μπορεί να αυξήσει τον έλεγχό της στο σύλλογο, ενώ μένει να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει το δικό της Δ.Σ πριν βγάλει τους δύο αντιπροσώπους για την ομάδα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο απέχει αρκετά από το όραμα του Τζον Μπόιλ για μεταφορά μετοχών στην Well Society, η οποία σταδιακά θα αύξανε τον έλεγχό της στο Δ.Σ, μέχρι τελικά η ομάδα να άνηκε ολοκληρωτικά στον κόσμο της. Ωστόσο, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πρώτο βήμα, με την «Κοινωνία» να συνεχίζει να εγγράφει νέα μέλη διαρκώς και να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να πάρει την πλήρη διοίκηση!

 

Τελευταία Νέα