Ο ακούραστος «δράκος» (vids)

Gazzetta team
Ο ακούραστος «δράκος» (vids)

bet365

Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Ντέγιαν Στάνκοβιτς αποκαλύπτουν οι Σέρβοι και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τον 34χρονο μέσο της Ίντερ.

Την αποστολή να φέρουν τον Στάνκοβιτς στους πρωταθλητές Ελλάδας φέρεται να έχουν αναλάβει οι συμπατριώτες του Κοβάσεβιτς και Πάντελιτς, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώτος θέλει να αποχωρήσει από την Ίντερ. Μάλιστα, με τον δεύτερο τους συνδέει και μια κουμπαριά πέραν της φιλίας τους. Ποιος όμως είναι ο Σέρβος που αγωνίζεται στο Καμπιονάτο από τα 20 του χρόνια;

Τα πρώτα χρόνια

Ο Ντέγιαν γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1978 στο Ζέμουν, έναν δήμο του Βελιγραδίου. Ο πατέρας του Μπόρισλαβ ήταν θρυλική μορφή της OFK, ενώ και η μητέρα του Ντράγκιτσα ασχολιόταν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο με τη φανέλα της Σκόγκα. Έτσι και ο μικρός Ντέγιαν δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την οικογενειακή παράδοση.

Όταν άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα οι γονείς του τον έγραψαν στην ΦΚ Τελεόπτικ ομάδα της περιοχής του. Εκεί τον εντόπισαν τα λαγωνικά του Ερυθρού Αστέρα και ο προπονητής Μπράντο Ράντοβιτς τον δοκίμασε στις ακαδημίες του συλλόγου. Στα 14 του ο Ντέγιαν ήταν στην ομάδα Νέων και άφηνε τις καλύτερες υποσχέσεις παίζοντας τόσο στις πτέρυγες της μεσαίας γραμμής όσο και στον άξονα.

Δύο χρόνια αργότερα ο Λιούπκο Πέτροβιτς, ο οποίος μόλις είχε αποχωρήσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού του δίνει φανέλα βασικού στον Ερυθρό Αστέρα και έτσι ο Ντέγιαν γίνεται ο νεαρότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί στον ιστορικό σύλλογο. Η εξέλιξή του είναι ραγδαία και εντυπωσιακή. Μέσα σε δύο χρόνια παίρνει το περιβραχιόνιο και με τις ασίστ του βοηθά τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.


Η μεταγραφή στη Λάτσιο

Τα σύνορα της χώρας του είναι πλέον πολύ μικρά για να τον κρατήσουν και πριν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια αναγκάζει τον τότε ιδιοκτήτη της Λάτσιο, Σέρτζιο Κρανιότι να βγάλει 7,5 εκατομμύρια ευρώ το 1998 για να τον φέρει στη Ρώμη. Κάνει το ντεμπούτο του με τους «λατσιάλι» στις 13 Σεπτεμβρίου απέναντι στην Πιατσέντζα.

Στα χρόνια που έμεινε στην ομάδα της Ρώμης είχε την τύχη να συνεργαστεί με σπουδαίους παίκτες στη μεσαία γραμμή, όπως τους Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν και Πάβελ Νέντβεντ. Μάλιστα, οι οπαδοί της Λάτσιο του χάρισαν το παρατσούκλι «Δράκος» αφού με το παιχνίδι του «κατάπινε» τους αντίπαλους μέσους, ενώ παράλληλα πρόσφερε πολύτιμες βοήθειες και στο δημιουργικό κομμάτι.

Στη Λάτσιο μένει ως το καλοκαίρι του 2004, παίζει συνολικά σε 137 ματς και σημειώνει 22 τέρματα. Την πρώτη του σεζόν κατακτά με την ιταλική ομάδα το Κύπελλο Κυπελλούχων και την επόμενη το νταμπλ. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αναγκάζουν τη διοίκησή της να βγάλει στο σφυρί τα πρωτοκλασάτα της ονόματα για να σωθεί.

Η Ίντερ και οι τίτλοι

Ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπό παραχώρηση είναι και ο Στάνκοβιτς. Η Γιουβέντους φάνηκε να έχει τον πρώτο λόγο για την απόκτησή του, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2004 υποράφει στην Ίντερ αντί του ποσού των 4 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του Γκόραν Πάντεφ στα έμψυχα ανταλλάγματα.

Το Φεβρουάριο του 2004 με απευθείας εκτέλεση κόρνερ δίνει στην Ίντερ τη νίκη στο ντέρμπι με τη Μίλαν, έχοντας τότε προπονητή τον Αλμπέρτο Τζακερόνι. Εκείνη τη σεζόν οι «νερατζούρι» τερματίζουν τέταρτοι στο πρωτάθλημα και ο Μάσιμο Μοράτι φέρνει προπονητή στην Ίντερ τον Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Η παρουσία του φίλου και πρώην συμπαίκτη του στη Λάτσιο στον πάγκο της Ίντερ, δίνει τροφή για σχόλια από τον ιταλικό Τύπο, όμως ο Στάνκοβιτς κάνει ότι περνάει από τα... πόδια του για να αποδείξει ότι αξίζει μια θέση στην ενδεκάδα της ομάδας του Μιλάνου που είναι γεμάτη από σούπερ σταρ.

Τη σεζόν 2006/07 ο Σέρβος μέσος παρότι έχει πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τη χώρα του, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και σημειώνει κάποια καθοριστικά γκολ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η «Gazzetta dello Sport» τον επιλέγει ως πολυτιμότερο παίκτη σε 5 αγωνιστικές εκείνης της σεζόν. Οι εμφανίσεις τους αναγκάζουν τον Μοράτι να του ανανεώσει το συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2010.

Το καλοκαίρι του 2008 η έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο στην Ίντερ, φουντώνει τις φήμες για την αποχώρηση κάποιων παικτών που δεν βρίσκονται στα πλάνα του Πορτογάλου, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και αυτό του Στάνκοβιτς. Η φιλία του με τον πρώην προπονητή της ομάδας Ρομπέρτο Μαντσίνι και τον βοηθό του Σίνισα Μιχαϊλοβιτς γίνεται ακόμα φορά επίκεντρο.

«Ο Στάνκοβιτς δεν είναι ο ίδιος παίκτης που ήταν στη Λάτσιο», λέει ο Μουρίνιο, ωστόσο ο παίκτης μένει τελικά στο Μιλάνο και αποφασίζει να τα δώσει όλα για να διεκδικήσει μια θέση στην ενδεκάδα. Και τα καταφέρνει περίφημα αφού τη σεζόν 2008/09 αποτελεί αναντικατάστατο μέλος της μεσαίας γραμμής της Ίντερ.

Την επόμενη σεζόν φτάνει στην κατάκτηση του τρεμπλ (Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ιταλίας, Τσάμπιονς Λιγκ) με την ομάδα του Μιλάνου. Στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην Ίντερ έχει κατακτήσει τα πάντα. Πέντε πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ και ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Συνολικά με τους «νερατζούρι» μετράει 228 ματς και 29 γκολ.

Ήταν διεθνής με την εθνική Σερβίας από το 1998 ως το 2011 με 102 αγώνες και 15 γκολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε με την εθνική Γιουγκοσλαβίας, τη Σερβία/Μαυροβούνιο και με τη Σερβία.

Δείτε τις καλύτερες στιγμές του





Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα