Τα... ιστορικά «γκολ-φαντάσματα»! (vids)

Θάνος Σαρρής
Τα... ιστορικά «γκολ-φαντάσματα»! (vids)

bet365

Η χρήση της τεχνολογίας γραμμών πήρε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει και το gazzetta.gr θυμάται κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αμφισβητούμενων τερμάτων που ώθησαν τους υπεύθυνους να πάρουν την μεγάλη απόφαση!

Βοήθεια στο παιχνίδι ή «νόθευσή» του; Ο Ρίο Φέρντιναντ πήρε ξεκάθαρη θέση μέσω twitter, τονίζοντας ότι «χάνεται η ουσία του παιχνιδιού, η διαφωνίαμ το ανθρώπινο λάθος». Σίγουρα χωρά μεγάλη συζήτηση στο θέμα, αλλά η ουσία είναι ότι το Hawk-Eye και το GoalRef δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν επαρκή και αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της επόμενης χρονιάς, ενώ είναι πιθανόν χρησιμοποιηθούν και στην Πρέμιερ Λιγκ λίαν συντόμως. Στο μεταξύ, ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές φάσεις που έμειναν στην ιστορία!

Ο Ρώσος επόπτης από το... Αζερμπαϊτζάν!
Ένα γκολ που έχει μείνει στην ιστορία, είναι αυτό του Τζεφ Χαρστ στο ματς της Αγγλίας με την Δυτική Γερμανία για τον τελικό του Μουντιάλ 1966. Η μπάλα μετά το σουτ του Βρετανού φορ χτύπησε την μέσα πλευρά του δοκαριού και έσκασε στο έδαφος. Ο διαιτητής Γκότφριντ Ντιντς ήταν σε δίλημμα και ο βοηθός Τόφικ Μπαχράμοφ πήρε τη φάση πάνω του και μέτρησε το γκολ. Η Αγγλία προηγήθηκε με 3-2, ανοίγοντας το δρόμο για το τελικό 4-2. Ο Μπαχράμοφ έμεινε στην ιστορία ως «ο Ρώσος λάινσμαν» αν και στην πραγματικότητα είναι από το Αζερμπαϊτζάν. Το Εθνικό Στάδιο στο Μπακού, έχει πάρει το όνομά του. Ο Χαρστ έκανε χατ-τρικ και ο τίτλος εκείνης της χρονιάς, είναι ο μοναδικός για την Εθνική Αγγλίας σε μεγάλη διοργάνωση.

Το γκολ-φάντασμα!
Ο παραπάνω χαρακτηρισμός ανήκει στον Ζοσέ Μουρίνιο, μετά το γκολ που σημείωσε ο Λούις Γκαρσία στον αγώνα της Λίβερπουλ με την Τσέλσι το 2005, για τα ημιτελικά του 2005. Ο Ισπανός έγινε αποδέκτης της μπάλας μετά από έξοδο του Τσεχ στον Μπάρος και ο Γκαλάς έπεσε στη γραμμή για να σώσει την ομάδα του. Το γκολ μέτρησε και... έμεινε αξέχαστο στον Πορτογάλο τεχνικό, ο οποίος έκανε λόγο για «τέρμα που ήρθε από το διάστημα», ενώ το μνημόνευσε και φέτος, πριν την αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπάγερν Μονάχου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μετά το ματς και την ατάκα του Μουρίνιο, ο όρος Ghost Goal ή Phantom Goal ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως.

Η γκάφα του Κάρολ!
Ο νυν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ρόι Κάρολ ήταν πρωταγωνιστής στο... παραλίγο απίστευτο γκολ του Πέδρο Μέντες το 2005. Έπιασε ένα τρομερό σουτ από το κέντρο του γηπέδου, με τον Βορειοιρλανδό να τρέχει αλλά... να μην προλαβαίνει. Ο διαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ αποφάσισε να μην μετρήσει το τέρμα, αν και τα ριπλέι δείχνουν ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή. Για την ιστορία, η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα.

Αν μετρούσε το γκολ του Λάμπαρντ;
Μία ερώτηση που πλανιόταν στο μυαλό των οπαδών της Εθνικής Αγγλίας μετά το 4-1 από τη Γερμανία στο Μουντιάλ του 2010 και τους στοιχειώνει ακόμα. Πόσο διαφορετική θα ήτα η εξέλιξη στην αναμέτρηση αν μετρούσε το γκολ; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Το θέμα είναι ότι με το σκορ στο 2-1, το τέρμα δεν κατοχυρώθηκε και ακολούθησε η... ιστορική συντριβή.

Γκολ... ζωής και θανάτου
Μία από τις δύο περιπτώσεις για την οποίες υπήρξε διχασμός στη φετινή χρονιά στην Αγγλία ήταν στο ντέρμπι-φωτιά της Μπόλτον με την ΚΠΡ, καθώς οι δύο ομάδες ήθελαν τη νίκη για να πάρουν κρίσιμους βαθμούς ενόψει... σωτηρίας. Η κεφαλιά του Χιλ πέρασε ξεκάθαρα την γραμμή, αλλά το γκολ δεν κατοχυρώθηκε, με την ΚΠΡ να χάνει με 2-1. Τελικά, η ομάδα του Λονδίνου σώθηκε, ενώ η Μπόλτον υποβιβάστηκε, αλλά το ακυρωθέν γκολ άνοιξε ξανά τον διάλογο για τη χρήση τεχνολογίας γραμμών.

Αμφισβήτηση και... πεντάρα
Η Τσέλσι έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, με το γκολ του Μάτα στο ημιτελικό με την Τότεναμ να ανοίγει το δρόμο για την συντριβή με 5-1. Ενώ το σκορ ήταν στο εύθραυστο 1-0, ο Μάρτιν Άτκινσον μέτρησε το τέρμα, παρότι ο Ασού Εκοτό έδιωχνε την μπάλα πάνω στη γραμμή.

Το θύμα (ξανα)έγινε θύτης!
Οι πιέσεις από Αγγλία μεριά ήταν πολλές, ωστόσο ήταν και το περιστατικό στο Euro 2012 που... έσπρωξε την έγκριση της χρήσης τεχνολογίας γραμμών. Αυτή τη φορά, τα «τρία λιοντάρια» ήταν ευνοημένα, αφού ο Τζον Τέρι φαίνεται να απομακρύνει το σουτ του Μάρκο Ντέβιτς, ενώ η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή. Η Αγγλία κέρδισε 1-0 και προκρίθηκε, την ώρα που οι συνδιοργανωτές έμειναν εκτός.

 

Τελευταία Νέα