Αννίβας, King Kong, Σούπερ Μάριο

Ball Boys Ball Boys
Αννίβας, King Kong, Σούπερ Μάριο

bet365

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος αναλύει το πως τα 2 γκολ του κατάφεραν να μεταλλάξουν τον Μπαλοτέλι από ρατσιστική καρικατούρα σε αγαπημένο γιο της Ιταλίας.

Η «Αφρικανοποίηση» της Ιταλίας θα μπορούσε να έχει αρχίσει 2.200 χρόνια πριν. Τότε που οι ορδές ελεφάντων του Αννίβα του Καρχηδόνιου διέσχισαν τις Αλπεις και έφτασαν... Ante portas της Ρώμης. Ο μεγάλος εκείνος πολέμαρχος δεν τα κατάφερε να φέρει την Αφρική στην ιταλική χερσόνησο. Ωστόσο, αρκούσαν δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι κόντρα στη Γερμανία για να συμβεί ότι δεν μπόρεσε να κάνει ένας ολόκληρος στρατός.

Θα βγει πρώτος σκόρερ στο Euro 2012 ο Μπαλοτέλι; Σε απόδοση 2.52 στην betfair

Η αλήθεια είναι πως στην γειτονική μας χώρα, δεν είναι εύκολο να αποδεχτούν κάποιον μαύρο ως δικό τους. Ελάχιστοι καλόβλεπαν την παρουσία του με το εθνόσημο. Μάλιστα στα πρώτα ματς που δεν τα πήγε καλά στο EURO, οι κοροϊδίες και τα βρισίδια για το χρώμα του έδιναν και έπαιρναν σε κάθε χαμένη φάση του. Η μεγάλη εφημερίδα της χώρας Gazzetta dello Sport φρόντισε να στήσει μία άκρως αρνητική-ρατσιστική καρικατούρα του, που τον παρουσίαζε ως King Kong να κρέμεται από Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο, θέλοντας να τον παρουσιάσει ως... μπαμπουίνο.


Η ίδια φυλλάδα ήταν που την επομένη του νικηφόρου ημιτελικού τιτλοφόρησε, κάνοντας την κωλοτούμπα της: «Η περηφάνια της Ιταλίας» και είχε εξώφυλλο τον τρελο-Μάριο. Με εκείνα τα δύο γκολ άλλαξε άρδην το κλίμα υπέρ του Μπαλοτέλι και άγγιξε την υπερβολή. Δημοσιεύματα τον εμφανίζουν ως διάδοχο των τεράστιων Τζουζέπε Μεάτσα, Τζίτζι Ρίβα και Τζιανλούκα Βιάλι. Φυσικά η διαφορά που ξεχωρίζει τον Μπαλοτέλι από τους προκατόχους τους σκόρερ της Σκουάντρα Ατζούρα είναι πως πρόκειται για μαύρο. Ο γεννημένος στο Παλέρμο Γκανέζος από την οικογένεια Μπαρούα και υιοθετημένος από τους Ιταλούς Μπαλοτέλι, έγινε πλέον ο πρώτος Αφρικανός σούπερ σταρ των Ατζούρι.

Ηδη εφημερίδες, περιοδικά και κουτσομπολίστικα talk shows οικοδομούν το προφίλ του τέλειου Ιταλού. «Ο Μάριο είναι σαν εσένα κι εμένα», έγραψε η Il Giornale που ανήκει στον αδερφό του δεξιού-συντηρητικού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο, για να συνεχίσει τις αράδες της: «Λατρεύει το ποδόσφαιρο, την πίτσα, τα σπαγκέτι», ενώ όλες οι μαμάδες τον λάτρεψαν σαν τον τέλειο Ιταλό γιο, όταν στον ημιτελικό της Βαρσοβίας έτρεξε και αγκάλιασε την θετή μητέρα του, Σίλβια.


Ο Μπαλοτέλι δεν είναι ο μόνος Αφρικανός στο ρόστερ της Ιταλίας στο EURO. Ο Αντζελο Ογκμπίντσε Ογκμπόνα, ο 24χρονος Νιγηριανός της Τορίνο κάθεται σιωπηλά μονίμως στον πάγκο, δίχως να έχει κλέψει ούτε μία ηλιαχτίδα λάμψης από τον Μπαλοτέλι. Αυτός για τους Ιταλούς παραμένει ότι και ο Μάριο πριν τα δύο γκολ με τη Γερμανία, ένας μαύρος σχεδόν παρείσακτος στην Εθνική. Ο Ογκμπόνα που έκανε ντεμπούτο στη Σέριε Α στα 19 του περιμένει την ευκαιρία του.

Προφανώς δεν θα την έχει. Σίγουρα όχι στον τελικό. Οπότε ο Σούπερ-Μάριο θα παραμείνει ο δεύτερος Αφρικανός που θα έχουν λατρέψει οι Ιταλοί. Εντάξει ο πρώτος ήταν μελαμψός, αλλά εύκολα τον περνούσες για ηλιοκαμένο Σικελό. Ηταν ο Κλαούντιο Τζεντίλε που είχε γεννηθεί στην Τρίπολη της Λιβύης από Λίβυα μητέρα. Κορυφαίος μπακ των '70ς και των αρχών των '80ς συνέθεσε μαζί με τους Καμπρίνι, Σιρέα μία από τις κορυφαίες αμυντικές γραμμές όλων των εποχών. Οπως και ο Μπαλοτέλι, έτσι και ο Τζεντίλε λατρεύτηκε ολοκληρωτικά από τους Ιταλούς, όταν στο Μουντιάλ του 1982 εξαφάνισε με σκληρό έως αντιαθλητικό μαν του μαν τους Ζίκο και Μαραντόνα. Μέχρι τότε απλά τον αποκαλούσαν «ο Λίβυος»!

Εκτοτε ακολούθησε ο Ιταλο-Αλγερινός Ματέο Φεράρι (14 διεθνείς συμμετοχές) και τώρα οι Στεφάν Ελ Σαραουί, Στέφανο Οκάκα-Τσούκα, έως και την Σάρα Γκάμα που το 2008 έγινε η πρώτη Αφρικανή που αγωνίστηκε στην Εθνική Νεανίδων της Ιταλίας, οδηγώντας την στην κατάκτηση του αντίστοιχου EURO. Σε όλα αυτά προσθέστε και το διαρκώς αυξανόμενο νούμερο των πιτσιρικάδων Αφρικανών μεταναστών που κατακλύζουν τις ακαδημίες της χώρας.
Προφανώς οι Αφρο-Ιταλοί είναι η νέα μόδα που θα ξεδιπλωθεί σε λίγα χρόνια, με τον Σούπερ-Μάριο να έχει συμβάλει τα απεριόριστα στην αφομοίωση τους από την κοινωνία της Ιταλίας. Μέχρι τότε οι Ατζούρι θα προσμένουν να ρουφήξουν ακόμα μία ποδοσφαιρική ευφορία από τα πόδια του -πλέον- δικού τους Μπαλοτέλι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys