H κατάρα της Πορτογαλίας (vids, pics)

Θάνος Σαρρής
H κατάρα της Πορτογαλίας (vids, pics)

bet365

Το κακό... τρίτωσε για τους Πορτογάλους, οι οποίοι για μια ακόμα φορά δεν κατάφεραν να περάσουν από ημιτελικό Euro. Το gazzetta.gr θυμίζει τις προηγούμενες φορές που έφτασαν... σχεδόν μέχρι την πηγή!

Μόνο η Ολλανδία έχει αποκλειστεί στην φάση των ημιτελικών περισσότερες φορές από ότι η Πορτογαλία. Οι οράνιε έχουν... σκοντάψει στο προτελευταίο σκαλί πριν την Κούπα τέσσερις φορές, ενώ οι Ίβηρες τρεις. Αυτή ήταν ίσως και η πιο πικρή, αφού με ένα πολύ καλό ματς απέναντι στην κάτοχο Ισπανία «γονάτισαν» στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι.

Οι Πορτογάλοι έδειξαν καλό πρόσωπο στη διοργάνωση. Η πρόκρισή τους από τον «όμιλο του θανάτου», με δύο ομάδες που πριν τη διοργάνωση είχαν χριστεί φαβορί, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους. Η νίκη επί της Τσεχίας, αλλά κυρίως οι εμφανίσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έδειχνε να σηκώνει το ειδικό βάρος του ηγέτη και σε επίπεδο Εθνικής, είχαν δημιουργήσει πολλές προσδοκίες. Ωστόσο, για τρίτη φορά αποκλείστηκαν. Και αυτή, όπως και στις προηγούμενες, χωρίς να ηττηθούν στην κανονική διάρκεια του αγώνα!

Με τον Φίγκο, τον Ρούι Κόστα και τα άλλα παιδιά...

Η ομάδα του 2000 αποτελούταν από ένα εξαιρετικό ρόστερ. Ο Ουμπέρτο Κοέλιο είχε στα χέρια του μια πολύ καλή γενιά Πορτογάλων ποδοσφαιριστών, σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία. Οι Ζόρζ Κόστα, Βίτορ Μπαΐα, Ρούι Ζόρζε, Φερνάντο Κόουτο, Αμπέλ Σαβιέ, Πάουλο Σόουζα, Λούις Φίγκο, Ζοάο Πίντο, Σα Πίντο, Πάουλο Μπέντο, Παουλέτα και Καπούτσο ήταν από 27 μέχρι 30 ετών. Υπήρχε επίσης ο... 25άρης Σέρτζιο Κονσεϊσάο και ο κατά δύο χρόνια μικρότερος του Νούνο Γκόμες, ο οποίος σκόραρε κατά βούληση! Οι προσδοκίες ήταν υψηλές.



Οι Πορτογάλοι ξεκίνησαν με νίκη με 3-2 επί της Αγγλίας στου ομίλους, αλλά το σημαντικότερο ήταν ο τρόπος με τον οποίο αυτή είχε επιτευχθεί. Τα «τρία λιοντάρια» κέρδιζαν με 2-0 και οι Ίβηρες με τον Ρούι Κόστα ηγέτη έκαναν την ανατροπή χάρη στα γκολ των Φίγκο, Ζοάο Πίντο και Νούνο Γκόμες. Ακολούθησε η νίκη με 1-0 επί της Ρουμανίας και ο πρώτος όμιλος έκλεινε με το εμφατικό 3-0 επί της Γερμανίας. Ο Κονσεϊσάο είχε κάνει... θαύματα εκείνη την ημέρα στο Ρότερνταμ, πετυχαίνοντας χατ-τρικ! Στα προημιτελικά, η ομάδα του Κοέλιο βρήκε μπροστά της την Τουρκία. «Καθάρισε» χάρη σε δύο γκολ του Νούνο Γκόμες, με την αντίπαλό της όμως να αγωνίζεται για πάνω από μία ώρα με δέκα παίκτες.



Ο δρόμος για τον ημιτελικό είχε ανοίξει και εκεί περίμενε η Γαλλία. Το ξεκίνημα στις Βρυξέλλες ήταν εξαιρετικό. Ο Νούνο Γκόμες συνέχιζε τις πολύ καλές του εμφανίσεις στη διοργάνωση και σκόραρε στο 19'. Ο Ανρί ωστόσο ισοφάρισε στο 51' και ο Ζιντάν στο 117' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έκανε το τελικό 2-1. Οι Πορτογάλοι «ξέσπασαν» μετά την απόφαση του διαιτητή Μπένκο να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών για χέρι του Αμπέλ Σαβιέ, ωστόσο το ριπλέι έδειξε ότι το λάθος βάραινε τον Πορτογάλο αμυντικό, η γκάφα του οποίου έδωσε την ευκαιρία στο Ζιζιού να οδηγήσει τους τρικολόρ στη νίκη και στη συνέχεια στην κατάκτηση του τίτλου!

Κακός δαίμονας η Γαλλία

Η Πορτογαλία το 1984 προκρινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro. Τότε βέβαια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στη διοργάνωση της Γαλλίας έπαιρναν μέρος μόλις 8 ομάδες, οι οποίες χωρίζονταν σε δύο ομίλους και οι δύο πρώτοι περνούσαν απευθείας στα ημιτελικά. Ο ανταγωνισμό όμως σε επίπεδο γκρουπ ήταν σαφώς μεγαλύτερος.



Στο πρώτο της ματς στον όμιλο, η ομάδα του Φερνάντο Καμπρίτα, με παίκτες που αγωνίζονταν αποκλειστικά στο εγχώριο πρωτάθλημα, έπαιρνε την ισοπαλία χωρίς τέρματα απέναντι στην κάτοχο Δυτική Γερμανία, σε ένα παιχνίδι όπου τα όπλα των δύο αντιπάλων αλληλοεξουδετερώθηκαν. Επόμενος αντίπαλος η... γειτόνισσα Ισπανία. Οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν στο 52`, αλλά ο Σαντιγιάνα στο 73' χάρισε το βαθμό στους Ισπανούς και άφησε τους Λουζιτανούς να τα παίζουν όλα στην τελευταία αγωνιστική. Εκεί, οι γείτονές τους τους έκαναν τη χάρη και κέρδισαν με 1-0 την Δυτική Γερμανία.

Παράλληλα, οι παίκτες του Καμπρίτα αν και δυσκολεύτηκαν, κέρδισαν με 1-0 την Ρουμανία και έπαιρναν το δεύτερο εισιτήριο. Σκόρερ ο Νενέ στο 81', στην 65η συμμετοχή του με τη φανέλα της Πορτογαλίας, την ώρα που Μπέντο πραγματοποιούσε πολύ καλή εμφάνιση κάτω από τα δοκάρια. Στα ημιτελικά, αντίπαλος ήταν η οικοδέσποινα του τουρνουά, Γαλλία. Όπως θα συνέβαινε 16 χρόνια αργότερα, το ματς πήγε στην παράταση και εκεί πέρασαν οι τρικολόρ!



Το ματς έμεινε στην ιστορία του θεσμού και προσέφερε δυνατές συγκινήσεις. Με γκολ του Ντομέργκ στο 24' οι Γάλλοι άνοιγαν το σκορ, για να ισοφαρίσουν στο 74' οι Πορτογάλοι με τον Ζορντάο. Το ματς πήγε στην παράταση και εκεί ο Ζορντάο σκόραρε ξανά για το 2-1 98', για να ισοφαρίσει ο Ντομέργκ στο 114'! Και εκεί που όλα έδειχναν... πέναλτι, ο Μισέλ Πλατινί έκρινε την αναμέτρηση. Μετά από σέντρα του.. επίμονου Τιγκανά, ο νυν πρόεδρος της UEFA έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και στο Βελντρόμ γινόταν πανικός! Η Πορτογαλία, στην πρώτη της συμμετοχή σε Euro, έφτανε μέχρι τα προημιτελικά και αποκλειόταν από την ομάδα που στη συνέχεια πήρε την κούπα. Ο αποκλεισμός αυτός, έμελλε να τη στοιχειώσει!

 

Τελευταία Νέα