Στο κόκκινο... (vids)

Gazzetta team
Στο κόκκινο... (vids)

bet365

...έκατσε η μπάλα στη ρουλέτα των πέναλτι με την Ισπανία να επικρατεί 4-2 της Πορτογαλίας (0-0) και να προκρίνεται για τρίτη σερί φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης!

Κάθε φορά που η Ισπανία έφτανε στα ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης, έπαιρνε πάντα την πρόκριση για τον τελικό, κάτι που η Πορτογαλία κατάφερε μόλις μία φορά στις 5. Η παράδοση συνεχίζεται για τους Ισπανούς, που πέρασαν διά πυρρός και σιδήρου σε τρίτο σερί τελικό (2 Euro και 1 Μουντιάλ), αφήνοντας για ακόμη μία φορά εκτός την Πορτογαλία! Ο Ρονάλντο, που δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε αυτή τη φορά κατά της Ισπανίας (4 παιχνίδια), και η παρέα του έκαναν ό,τι μπορούσαν, ήταν εξαιρετικοί στα 90', κουράστηκαν στην παράταση και τελικά ηττήθηκαν στα πέναλτι στο δεύτερο σερί παιχνίδι στο Euro που τελειώνει ισόπαλο 0-0 και ο νικητής κρίνεται στην... ρώσικη ρουλέτα.

Οι Ισπανοί έπαιξαν με μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη του Μίκι Ροκέ, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, ενώ ο Ρονάλντο ισοφάρισε την επίδοση των Λουίς Φίγκο και Νούνο Γκόμες, κάνοντας την 14η εμφάνιση σε Euro με την Πορτογαλία. Με τον Κασίγιας αρχηγό από τη μία και τον Ρονάλντο από την άλλη ήταν η 4η φορά σε παιχνίδι τελικού Euro που και οι δύο αρχηγοί έπαιζαν για την Ρεάλ μετά το 2004 και τα ζευγάρια Ζιντάν-Μπέκαμ, Ραούλ-Φίγο και Φίγο-Μπέκαμ. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι παρόμοιο ήταν το 2008, όταν στο παιχνίδι Ελβετία-Πορτογαλία Μέιρα και Μανίν ανήκαν στην Στουτγκάρδη. Ο Κασίγιας, μάλιστα, έγινε ο παίκτης που έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού τις περισσότερες φορές στην ιστορία του Euro, 10 τον αριθμό.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Ισπανούς να χάνουν την πρώτη σημαντική ευκαιρία στο 9', όταν το σουτ του Αρμπελόα από το ύψος της περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πατρίσιο. Οι Πορτογάλοι, όμως, που είχαν μπει καλά από το ξεκίνημα όχι μόνο κατάφεραν να κρατήσουν ισορροπημένο το παιχνίδι, αλλά έγιναν η πρώτη ομάδα στο Euro που δεν επέτρεψε στους Ισπανούς να παίξουν το παιχνίδι τους. Βελόσο, Μεϊρέλες και Μουτίνιο έκαναν εκπληκτικό παιχνίδι και δεν άφησαν σε κανένα σημείο τους αντιπάλους τους να πάρουν τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Αλμέιδα έδινε συνεχώς μάχες μπροστά, κρατούσε τους Ισπανούς μπακ πίσω και με το πρέσινγκ του βοήθησε πολύ στην εξαιρετική εικόνα των Πορτογάλων.

Η έμπνευση του Ντε Μπόσκε από την άλλη να βάλει τον Νεγρέδο στην κορυφή της επίθεσης αποδείχθηκε τουλάχιστον... ατυχής, με τον επιθετικό της Σεβίλλης να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Ινιέστα απείλησε από μακριά χωρίς τύχη, ενώ το πρέσινγκ των παικτών του Πάουλο Μπέντο ήταν εκπληκτικό. Πέπε και Μπρούνο Άλβες δεν έκαναν ούτε ένα λάθος, ενώ από την άλλη η παρουσία του Ρονάλντο κράτησε πίσω τον Πικέ, ο οποίος έβγαινε συνεχώς δεξιά για να δώσει βοήθεια στον Αρμπελόα, με τους «Φρούριας Ρόχας» να χάνουν το... έξτρα μέσο.

Στο 29' οι Ισπανοί έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ, όταν για μία και μοναδική φορά κατάφεραν να παίξουν το γνωστό τους tiki-taka, όμως ο πλασέ του Ινιέστα πέρασε ελάχιστα άουτ. Στο 31' ήταν η σειρά των Πορτογάλων να φτάσουν μία ανάσα από το 1-0, όταν ο Ρονάλντο έκανε το συρτό σουτ από το ύψος της περιοχής και η μπάλα πέρασε λίγο μακριά από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κασίγιας. Όσο απίστευτο και αν είναι, αυτές είναι όλες κι όλες οι αξιόλογες φάσεις στο πρώτο 45λεπτο, που βρήκε τις ομάδες ισόπαλες στο 0-0. Αυτό ήταν μάλιστα το 9ο σερί παιχνίδι για την Ισπανία σε φάση νοκ άουτ είτε Euro είτε Μουντιάλ που η Ισπανία δεν δέχεται γκολ στο πρώτο μέρος!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους Πορτογάλους να μπαίνουν πιο δυνατά και τον Αλμέιδα να απειλεί σε τρεις περιπτώσεις, με την ίδια όμως κατάληξη, την μπάλα να καταλήγει άουτ. Το παιχνίδι κυλούσε με τους παίκτες του Ντελ Μπόσκε να προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και τους αντιπάλους τους να παίζουν για... σεμινάριο σε άμυνα και μεσαία γραμμή και να μην τους αφήνουν να βρουν ρυθμό. Στο 54' ο Ντελ Μπόσκε αποφάσισε να βγάλει τον αρνητικό Νεγράδο και να περάσει στη θέση του τον Φάμπρεγας, με τον Καταλανό να μπαίνει ως αλλαγή σε τελική φάση Euro για 7 φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Καθόρλα (Ισπανία) και Βίντερ (Ολλανδία). Και πάλι, όμως, η εικόνα ήταν σχεδόν ίδια. Τα φάουλ του Ρονάλντο στο 73' και στο 84' κατέληξαν άουτ, ενώ στο 90' οι Πορτογάλοι έχασαν τεράστια ευκαιρία να πάρουν το προβάδισμα. Ο Μεϊρέλες έφυγε στην αντεπίθεση με άλλους τρεις συμπαίκτες του απέναντι σε δύο Ισπανούς, όμως φάνηκε να καθυστερεί, άφησε στον Ρονάλντο, αλλά το σουτ του τελευταίου με το αριστερό δεν ήταν καλό και πέρασε ψηλά άουτ... Έτσι, η παράταση ήταν αναπόφευκτη.

Κάθε φορά που η Πορτογαλία έφτανε μέχρι τα ημιτελικά σε Euro και έφτανε το παιχνίδι μέχρι την παράταση, πάντα έφευγε με σκυμμένο το κεφάλι, κάτι που έγινε και σήμερα για τρίτη φορά (μετά το 1984 και 2000). Στην παράταση οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι, οι Πορτογάλοι έδειξαν κουρασμένοι και στο 104' ο Ινιέστα έχασε τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, με τον Πατρίσιο να κάνει μεγάλη απόκρουση από κοντά, βγάζοντας σε κόρνερ! Στο 1' των καθυστερήσεων ήρθε η σειρά του Ράμος να απειλήσει με απαυθείας εκτέλεση φάουλ και την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ, ενώ την τελευταία ευκαιρία την έχασε ο Πέδρο στο 117'. Οι παίκτες του Μπέντο κατάφεραν να κρατήσουν το μηδέν μέχρι το τέλος και οι ομάδες οδηγήθηκαν στην «ρώσικη» ρουλέτα.

Η διαδικασία των πέναλτι

Αλόνσο - απόκρουση Πατρίσιο
Μουτίνιο - απόκρουση Κασίγιας
Ινιέστα 0-1
Πέπε 1-1
Πικέ 1-2
Νάνι 2-2
Ράμος 2-3
Άλβες - δοκάρι
Φάμπρεγας 2-4

MVP: Ο Ινιέστα μπορεί να μην έκανε το μεγάλο παιχνίδι, όμως όσο περνούσε η ώρα τόσο φαινόταν και η ποιότητά του. Οι περισσότερες επιθετικές προσπάθειες της Ισπανίας είτε ξεκινούσαν από τα δικά του πόδια, είτε τις τελείωνε ο ίδιος, έφτασε δύο φορές κοντά στο γκολ και ήταν ψύχραιμος στη διαδικασία των πέναλτι. Οι Ισπανοί θα ποντάρουν πολλά πάνω και στον τελικό.

Στο ύψος του: Ο Πέπε ήταν συγκλονιστικός. Μαζί με τον Άλβες έκαναν τα πάντα στην άμυνα, δεν έκαναν ούτε ένα λάθος και ήταν από τους λόγους που οι Πορτογάλοι έφτασαν μία ανάσα από τον τελικό. Ο αμυντικός της Ρεάλ ήταν έπαιξε με πάθος και ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του.

Αδύναμος κρίκος: Ο Ντελ Μπόσκε έκανε την μεγάλη έκπληξη και ξεκίνησε τον Άλβαρο Νεγρέδο. Ο επιθετικός της Σεβίλλης, όμως, ήταν απογοητευτικός. Εκτός κλίματος, αν και η αλήθεια είναι ότι ούτε οι συμπαίκτες του βοήθησαν, ήρθε ελάχιστες φορές σε επαφή με την μπάλα και μόνο απειλεί για τον Πατρίσιο δεν ήταν.

Η γκάφα: Όταν φτάνεις στα πέναλτι, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως γκάφα. Ο Μπρούνο Άλβες, όμως, αποφάσισε να ρισκάρει και το πλήρωσε, στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Κασίγιας... Αυτό ήταν και το πέναλτι, που έκρινε και την πρόκριση.

Το στραγάλι: Ο Τσακίρ κάπου έχασε τον έλεγχο, έκανε αρκετά λάθη με τα πλεονεκτήματα, όμως δεν έκανε το μεγάλο λάθος.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Το παιχνίδι δεν είχε πολλές φάσεις, όμως είχε πολύ καλό ρυθμό. Οι Ισπανοί έδειξαν και πάλι ότι δεν είναι η ίδια ομάδα που ήταν πριν από δύο χρόνια, παίζουν αρκετές ταχύτητες πιο κάτω και χρειάστηκαν τα πέναλτι για να αποκλείσουν τους παθιασμένους Πορτογάλους. Τρίτη σερί φορά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, έτοιμη να γράψει ιστορία, όμως θα πρέπει να παρουσιαστεί πολύ βελτιωμένη αν θέλει να το κάνει.

Η Πορτογαλία από την άλλη έκανε το καλύτερό της παιχνίδι στη διοργάνωση, όμως αυτό δεν έφτασε για να έρθει η πρόκριση στον τελικό, με την... κατάρα του ημιτελικού να την κυνηγάει ακόμη. Το πέναλτι του Άλβες που χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι αποδείχθηκε το κύκνειο άσμα των Πορτογάλων στο Euro, που ήταν οι μοναδικοί που κατάφεραν να αμφισβητήσουν σε τέτοιο βαθμό την υπεροχή των Ισπανών. Άξιζαν κάτι παραπάνω.

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Αλόνσο, Ινιέστα, Τσάβι (87' Πέδρο), Σίλβα (60' Νάβας), Νεγρέδο (54' Φάμπρεγας)

Πορτογαλία (Πάουλο Μπέντο): Πατρίσιο, Περέιρα, Πέπε, Άλβες, Κοεντράο, Βελόσο (106' Κουστόδιο), Μεϊρέλες (113' Βαρέλα), Μουτίνιο, Νάνι, Ρονάλντο, Αλμέιδα (81' Ολιβέιρα)

Για να παρακολουθήσετε Live την εξέλιξη της αναμέτρησης πατήστε ΕΔΩ.

 

Τελευταία Νέα