Ο 100άρης και η πρωτάρα!

Gazzetta team
Ο 100άρης και η πρωτάρα!

bet365

Με σκόρερ (δις) τον Τσάμπι Αλόνσο που συμπλήρωσε 100 συμμετοχές, η Ισπανία άφησε εκτός ημιτελικών τη Γαλλία, νικώντας τη (2-0) για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση.

Ηταν το πιο βαρετό ματς του EURO. Ενδεικτικό είναι ότι από στο τελευταίο μισάωρο δεν έγινε ούτε μία φάση. Εντάξει, η Ισπανία «χαζολογούσε» με τη μπάλα και περίμενε την αντίδραση της Γαλλίας, μιας και από 19' είχε ανοίξει το σκορ και πλέον μπορούσε άνετα να παραθέσει την αποκρουστική πλευρά του αγαπημένου της tiqui taka, δηλαδή το ακραίο passing game στην πλέον τεμπέλικη μορφή του.

Καλώς ή κακώς οι Ισπανοί βρήκαν και τα έκαναν. Το πρόβλημα ήταν οι τραγικοί Γάλλοι. Οι Τρικολόρ δεν είχαν καμία απάντηση, δεν έδειξαν σημεία ζωής σε καμία φάση του αγώνα και μοιραία δέχτηκαν ακόμα ένα γκολ στο φινάλε, ηττήθηκαν 2-0 και πήγαν σπιτάκι τους από νωρίς, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

Στο 19' ο Ζορντί Αλμπα έκανε την κούρσα από αριστερά, σήκωσε ψύχραιμα το κεφάλι και την έστειλε συστημένη στο κεφάλι του Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος επέλεξε με ψαράκι την ανάποδη -στην κίνηση- γωνία του Ούγκο Γιορίς. Ηταν το 1-0, με τον μέσο της Ρεάλ Μαδρίτης να γιορτάζει με ιδανικό τρόπο το ιωβηλαίο του με το εθνόσημο. Ηταν η πρώτη καλή φάση σε όλο το ματς και από εκεί και μετά... το χάος.

Θα περίμενε κανείς πως ο Λοράν Μπλαν θα αντιδρούσε από τον πάγκο. Ο Γάλλος εκλέκτορας που παρέταξε την ομάδα του πολύ αμυντικά, με δύο δεξιούς μπακ (Ρεβεγιέρ, Ντεμπισί) να τρέχουν στη γραμμή, τρεις παίκτες σφικτά στο κέντρο (Μαλουντά, Καμπάιγ, Μ'Βιλά) και άφησε εκτός τους παραγωγικούς Νασρί, Μενέζ, δεν κινήθηκε παρά με τη συμπλήρωση της μίας ώρας παιχνιδιού.

Η μόνη καλή στιγμή ήταν το απ' ευθείας φάουλ του Καμπάιγ (32') που απέκρουσε ο Κασίγιας και η άστοχη κεφαλιά του Ντεμπισί (60'). Αυτά σε όλο το παιχνίδι. Οι Γάλλοι ήταν χάλια! Η Ισπανία από την άλλη ξεκίνησε με τον Φάμπρεγας ως «ψευτο-εννιάρι» (στο 62' λίγο έλειψε να κάνει το 2-0, αλλά τον πρόλαβε ο Γιορίς) και τον Τόρες στον πάγκο. Αυτό εξυπηρετούσε την κυκλοφορία της μπάλας όχι όμως και το να βγαίνει το τόπι μπροστά.

Χωρίς καμία συγκίνηση, νικητές και ηττημένοι απλά μετρούσαν αντίστροφα μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όμως ο Πέδρο... έσπασε τα άλατα του Ραμί και πήρε την ανατροπή από τον Ρεβεγιέρ. Ηταν καθαρό πέναλτι, με τον Τσάβι Αλόνσο να ευστοχεί και να γίνεται μόλις ο 4ος Ισπανός (Βίγια, Αλφόνσο, Τόρες) στην ιστορία που πετυχαίνει περισσότερα του ενός γκολ σε ένα παιχνίδι EURO.

Η λήξη βρήκε την Ισπανία στα ημιτελικά και μάλιστα με δύο ακόμα επιτεύγματα. Ηταν η παρθενική νίκη της επί των Γάλλων σε μεγάλη διοργάνωση και παράλληλα έφτασε τα 10 διαδοχικά ματς δίχως ήττα στον θεσμό, ισοφαρίζοντας την κορυφαία επίδοση που έχουν πετύχει στο παρελθόν η Ιταλία (1968-'88), η Δυτ. Γερμανία (1972-'84) και η Ολλανδία (1988-'96), μόνο που το έκανε σερί και σε πολύ σύντομο διάστημα.

Man of the match: Από τη στιγμή που έβαλε τα δύο γκολ και χάρισε την πρόκριση, εννοείται πως δεν θα μπορούσε να είναι άλλος ο MVP. Ο Τσάμπι Αλόνσο 100άρησε με τον τέλειο τρόπο, όπως τέλεια ήταν και η κεφαλιά του στην κίνηση στο 1-0. Γενικότερα όμως ήταν τέλειο το παιχνίδι του. Εκοψε, έραψε και δεν έκανε λάθος μεταβιβάσεις.

Στο ύψος του: Ο Ζόρντι Αλμπα βρίσκεται μισό βήμα από τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα. Με τέτοιες εμφανίσεις που κάνει στο EURO, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την πάρει. Εχει κάνει δική του την αριστερή πλευρά, όπου δεν τον περνάει κανείς. Ωστόσο, δεν μένει εκεί, καθώς βγαίνει ασταμάτητα μπροστά και κάπως έτσι σέρβιρε ιδανικά για το κεφάλι του Τσάμπι Αλόνσο και το 1-0.

Η γκάφα: Ο Πέδρο μπαίνει στην περιοχή. Η προσποίηση που κάνει στον Ραμί είναι σχεδόν με τα... μάτια και ένα ποδηλατάκι. Και όμως αρκούσε ώστε να την φάει ο κεντρικός αμυντικός της Βαλένθια, ο οποίος κυριολεκτικά... κοψομεσιάστηκε. Πολύ κακή η τοποθέτηση, η αντίδραση του, τα πάντα.

Το στραγάλι: Στον Νικόλα Ριτσόλι μόνο μία περίεργη φάση έτυχε και σε αυτή τα θαλάσσωσε. Στο πρώτο μέρος ο Κλισί έκανε πέναλτι στον Φάμπρεγας, αλλά ο Ιταλός έδειξε λανθασμένα να συνεχιστεί το παιχνίδι. Σωστή η υπόδειξη του στο πέναλτι του Πέδρο, καθώς η ανατροπή γίνεται με το χέρι (σπρώξιμο) και όχι με το πόδι.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Η Ισπανία προκρίθηκε ποιο εύκολα απ' ότι θα ονειρευόταν και ο πιο αισιόδοξος Ιβηρας. Αβίαστα, αβάδιστα που γράφουν και στις αγγελίες. Από τη στιγμή που έκανε γρήγορα το 1-0, έδωσε τον χώρο στους Γάλλους, οι οποίοι δεν ήξεραν τι να τον κάνουν. Καλή κυκλοφορία και ακόμα ένα χτύπημα στο φινάλε που σφράγισαν μία πανάξια πρόκριση σε ένα πολύ βαρετό παιχνίδι, όπου κυριάρχησε αποκλειστικά το κυνήγι του αποτελέσματος.


Οι συνθέσεις:

Ισπανία (Ντελ Μπόσκε):
Κασίγιας, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Αρμπελόα, Ζορντί Αλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Σίλβα (65' Πέδρο), Ινιέστα (84' Καθόρλα), Φάμπρεγας (67' Τόρες)

Γαλλία (Λοράν Μπλαν): Γιορίς, Ραμί, Κοσιελνί, Ρεβεγιέρ, Κλισί, Καμπάιγ, Μ'Βιλά (79' Ζιρού), Μαλουντά (65' Νασρί), Ντεμπισί (64' Μενέζ), Ριμπερί, Μπενζεμά

 

Τελευταία Νέα