«H υπέρβαση έγινε, πάμε για το θαύμα!»

«H υπέρβαση έγινε, πάμε για το θαύμα!»

Δημήτρης Τομαράς
«H υπέρβαση έγινε, πάμε για το θαύμα!»

bet365

Ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, Νίκος Νταμπίζας, μιλάει ανοιχτά στο gazzetta.gr για τον προημιτελικό της Εθνικής μας ομάδας με την Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι μετά την υπέρβαση της πρόκρισης η Ελλάδα έχει πιθανότητες για μία πρόκριση, που θα ισοδυναμεί με θαύμα!

- Νίκο αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω τι είναι εκείνο που θα καθορίσει τον καθοριστικό προημιτελικό της Εθνικής μας ομάδας με την Γερμανία;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γερμανία με βάση την εικόνα της είναι πιο πειστική ομάδες απ' όλες. Έχει διάρκεια και νίκες. Το βασικό είναι να ξέρεις τι έχει απέναντί σου.

Έχεις λοιπόν την πιο πειστική ομάδα. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο και ένα γεγονός, που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την αποστολή. Εμάς τα δύο πρώτα ματς μας έβγαλαν τελείως εκτός πλάνου. Βρεθήκαμε να κυνηγάμε το σκορ και υπερφορτωθήκαμε ως ομάδα.

Στο τελευταίο μας παιχνίδι με την Ρωσία λειτουργήσαμε βάσει πλάνου. Η εικόνα μας ήταν αντιπροσωπευτική του πλάνου και της τακτικής που είχαμε στον αγωνιστικό χώρο.

- Τι είναι αυτό που για σένα είναι ζωτικής σημασίας στο παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας;

Μεγάλη προϋπόθεση είναι να ξεκινήσουμε το ματς καλά. Θα πρέπει να μπούμε πολύ καλά στον αγώνα. Αν δεν μπούμε καλά η ποιότητα της Γερμανίας μαζί με την ικανότητά της σε ανοχτούς χώρους θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Εάν πάει το ματς στα μέτρα μας θα μπορέσουμε να τους κοντράρουμε. Η ομάδα ξέρει το τι πρέπει να κάνει. Εφόσον βγάλει την ταυτότητά της και τον τρόπο του παιχνιδιού της στο γήπεδο έχει πιθανότητες.

Η Γερμανία είναι το φαβορί, όμως εάν λειτουργήσουμε έτσι μικραίνουμε την διαφορά μας με αυτήν. Με μία αντεπίθεση ή με μία στημένη φάση μπορεί να γίνει κάτι. Δεν περιμένεις με τους Γερμανούς άλλωστε να παίξεις ποδόσφαιρο κατοχής. Για μένα λοιπόν εάν η Εθνική μας είναι προσηλωμένη στο πλάνο της και την βοηθήσει το ματς και δεν βρεθεί πίσω στο σκορ, τότε θα μπορέσουμε να κοντράρουμε τους Γερμανούς.

- Πόσο σημαντική είναι για σένα η απουσία του Γιώργου Καραγκούνη;

Συνιστά ένα τεράστιο μειονέκτημα για εμάς η απουσία του Γιώργου. Είναι ένας ηγέτης στο γήπεδο. Μπορεί να παγώσει τον ρυθμό, να κρατήσει μπάλες και να πάρει ανάσες. Σίγουρα θα δεχθεί μεγάλη πίεση η Ελλάδα.

Σε ένα τέτοιο ματς ο Γιώργος θα βοηθούσε πολύ. Εάν δεν μπορείς να κρατήσεις την μπάλα μπροστά υπάρχει πρόβλημα. Θα έχουμε απόκρουση, ξανά επίθεση, απόκρουση και ξανά επίθεση και θα βγει πρόβλημα. Ο Γιώργος έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο παιχνίδι της Εθνικής.

- Εάν μπορούσαμε να μιλήσουμε με πιθανότητες τι θα έδινες στην Ελλάδα;

Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να μιλάς με αριθμούς. Η Γερμανία είναι το φαβορί αλλά εμείς με το παιχνίδι μας μειώνουμε το χάσμα που έχουμε με την αντίπαλό μας. Όσο πάει το ματς στο μηδέν οι Γερμανοί θα νιώθουν δύσκολα.

Όσο περνάει ο χρόνος και μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή μας τόσο τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο καλά για εμάς. Εκεί στο 0-0 θα πρέπει ν' αξιοποιήσουμε κάποια στημένη φάση. Κάποια αντεπίθεση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε γκολ στο ξεκίνημα.

- Άρα για σένα το παν είναι η αρχή του αγώνα και το πως θα μπούμε στο ματς...

Ναι πρέπει να υπάρχει καλό ξεκίνημα. Να δουλέψει το πλάνο και να πάει όσο πιο πολύ γίνεται το ματς στο μηδέν.

- Νίκο έχοντας βιώσει την τεράστια επιτυχία του 2004 θεωρείς πως αυτήν την στιγμή η Εθνική μας πηγαίνει για μία νέα υπέρβαση;

Η υπέρβαση έχει γίνει ήδη. Βάσει της εικόνας του ελληνικού πρωταθλήματος και της ταχύτητας που έχουμε αυτό που έχουμε ήδη κάνει ως ομάδα είναι υπέρβαση! Εάν σκεφτούμε πως αυτή η ομάδα άφησε έξω την Ρωσία είναι σίγουρα μία υπέρβαση.

Ότι γίνει από εδώ και πέρα θα ισοδυναμεί με θαύμα. Πάμε δηλαδή για μία πρόκριση... θαύμα. Πιθανότητες υπάρχουν, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η Γερμανία είναι η πιο πειστική ομάδα του τουρνουά. Είναι πιο πειστική ακόμα και από την Ισπανία.

Αυτό τα λέει όλα. Κυνηγάμε ένα θαύμα. Η Εθνική μας ομάδα θα προσπαθήσει να χτυπήσει όχι μόνο το φαβορί του αγώνα αλλά και ένα φαβορί της διοργάνωσης.

- Οι πιθανότητες πάντως υπάρχουν...

Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Το ξέρουμε. Εάν ο αγώνας πάει όπως λέγαμε πιο πάνω αυξάνονται. Η ομάδα έχει καλή ψυχολογία. Έχει έξτρα κίνητρο. Μακάρι να γίνει αυτό που θέλουμε όλοι.

- Πως περιμένεις ν' αγωνιστούν οι διεθνείς μας; Περιμένεις να βγάλουν τσαμπουκά, πάθος, ψυχή και καρδιά όπως πάντα;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ψυχόμετρο δεν μπορείς να βάλεις σε κανέναν παίκτη. Δεν γίνεται όταν η μπάλα χτυπήσει δοκάρι και έξω να μην έχουν ψυχή και άμα χτυπήσει δοκάρι και μετά πάει μέσα να έχουν ψυχή. Από το πρώτο ματς τα παιδιά προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως οι κακές στιγμές μας ήταν θέμα κακής λειτουργίας και έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης. Η ομάδα πάλεψε όλα τα ματς. Τα έδωσαν όλα τα παιδιά και κόντρα σε διαιτητικές αποφάσεις. Και τα ματς που χάσαμε τα παλέψαμε. Και με Πολωνία και με Τσεχία δείξαμε ψυχή και κάναμε το παν για να τα γυρίσουμε.

Προσωπικά στο θέμα της προσπάθειας και της κατάθεσης της ψυχής είμαι σίγουρος πως τα παιδιά θα τα δώσουν όλα. Εμένα η λογική που ανέφερα πιο πάνω με τα δοκάρια δεν με βρίσκει σύμφωνο. Δεν γίνεται στο κακό αποτέλεσμα να μην έχουν ψυχή και στο καλό να έχουν. Να συνεχίσουν λοιπόν τα παιδιά την κατάθεση ψυχής.

- Για το τέλος θα ήθελα ένα σχόλιό σου για τον κ. Σάντος και τα όσα έχει δηλώσει.

Μπορεί ο κ. Σάντος να μην είναι Έλληνας αλλά οι δηλώσεις του έχουν πολύ βάθος και είναι πολύ αληθινές. Δεν χαϊδεύει αυτιά. Αυτά που είναι είναι η αλήθεια μας, η ιστορία μας. Δεν τα λέει για να γίνει αρεστός.

Και αγωνιστικά και εκτός γηπέδου υπήρξε άψογος. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο κομμάτι της διαχείρισης παιχνιδιών ήταν εξαιρετικός από τακτικής πλευράς. Εάν δείτε και μία μία τις αλλαγές που έκανε και για να κρατήσουμε το σκορ και για το ματς θα το καταλάβετε αυτό πολύ καλά.

 

Τελευταία Νέα